Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 33 180
  • 719
  •   1
Отговори
# 615
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
А, виждала съм тефлонираната за IP в амазон. Коментирали сме я и мимето7255 или нещо подобно даже си я купи. Аз за уред, който не пече, смисъл от тефлон не виждам. Но да, добре е, че има доста резервни части и екстри за ИП.

Скрит текст:
Аз готвя за един човек, на мен няма кой да дойде да ми каже Опечи сега кекс, навърти сега това, пък после онова, нито пък готвя на един ден по няколко неща... при мен е една манджа и си я ям по 2 дена или даже 3 ако е някоя супа и съм напълнила повече - има си и предимства ергенският живот Grinning

Знам, мръсницо такава 😻🌞☹! А най-готиното е да бъркаш и печеш кексове знаейки, че и хапка няма да лапнеш от тях. Е, поне не се озоваваш обратно там, където се запознахме с тебе. 🌞😻.

# 616
  • Мнения: 24 497
Кексове никога не съм имала навик да пека, чак се чудих като толкова много ги споменава като тука обсъждахме и се чудих и аз каква тенджера да взема... Няма опасност тепърва да започна, камо ли да ми хрумне че искам в тенджерата да са Grinning
ИП аз ги избрах заради стоманената купа точно, а приятел който си купи по същото време - точно заради наличните всякакви чаркове за тях. Имат много неща, както и идват с още едно резервно уплътнение за капака още с покупката, после новите май пак са по 2 броя ако не се лъжа. Те си трябват да се подменят, дори и друго да не решиш да купуваш откъм аксесоари. Повечето имат по-евтини алтернативи - решетки там, слингове, кошници на дупки и незнамсикакво. Но предлагат и те, лесни за намиране.

# 617
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Ох, аз съм пекла 6 блата за 6 големи торти, един след друг. Че се бъркат и отделно белтъците, а жълтъците със захарта. В гимназията бяха 36 човека в клас и с приятелите от други класове се събираха доста хора. И едното ми дете искаше 6 еднакви торти една година за РД. Че ги и мъкнахме до парка до река Сена да ги ядат след даскало. Мани! Добре, че РД са им зимата, че иначе с газовата фурна щях да баялдисам.

Точно за кекс и печива излиза много икономичен мултикукъра. Аз си правя и ниско ВХ тортили за навън. Белтъци на сняг, изцедебо кисело мляко, може да се добавят спанак, задушен лук, чушки, моркови, тиквички, карфиол, брой или, подправки. Става като голям, солен чийзкейк. Много е вкусно и две парчета ме наяждат за цял ден като ме няма. Може и да не се добави нишесте или брашно. А може и да се сложи 1 лъжица. От тези рецепти се вдъхнових:

https://hlebopechka.ru/a/index.php?topic=95099.0

https://hlebopechka.ru/a/index.php?topic=92585.0#

Само увеличавам продуктите с 33 до 50%, че моето дъно е по-широко.

Даже и с указаното количество захар не са сладки и като се раздели на 10 парчета се пада по 20г захар в парче. 

Готиното на купата ми е, че няма нужда да я мажа с масло. Всичко излиза като тапа. Не може да го прегориш, загориш, недопечеш. Винаги става идеално.

Печенето ми е по-любима функция и от налягането.

# 618
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Ау, 6 торти, ти си направо шампион. Ако трябва да опека толкова торти, наистина ще баялдисам. Аз правя кексове понякога, но сега малката се запалила по домашни мъфини (да не купувам Барнита и подобни) и правя редовно. Но пека във фурната, че правя цяла доза и се изпичат наведнъж.

# 619
  • София
  • Мнения: 10 604
Явно в до 300лв няма да се вместя и ще се вдигне до 400лв (с две купи и запичащ капак) и повече опции за индивидуализиране (по-гъвкав), това с налягането също ми е интересно, ако има опция за ръчно... но не е болка.
Имал съм само хлебопекарна, но например содена питка не можах да я докарам. Квасен хляб - с хакове... се получаваше, мислех да поръчвам от чужбина с керамично покритие - по-голяма, но не намерих нещо по-конкретно за покритието и се отказах. Отдавна нямам пекарна...а купешкия хляб не е за препоръчване. Даже трябва да се насоча към безглутенови "хлябове" и прочее.

Cecotec Programmable Pot with Air Fryer and GM H Deluxe Fry :
налягане   90 000 паскала
Нива на налягане   5
Режими на готвене по подразбиране   27
Настройки на температурата   11
Везни   да
1000 W  ??
Програмируем   да
[/b]
 - какво означава?
фабрично няма "бавно готвене"
kисело мляко, претопляне?
До колкото прочетох по-назад печенето на печива (хляб) в такива уреди е 90 и 105°. Olla e  110 или 120°, но с дебела купа. Иначе това че е лъскав не ми допада.
Няколко въпроса:
Скрит текст:
Идеята е да сложи продукти, да прави каквото прави, колкото прави през деня и като се прибере да има ядене.
Значи искате нещо, което да има функция бавно готвене, така ли?
Да предложа още един уред, Olla GM H deluxe fry. Също има горен капак. Капакът за налягане е отделен. Прави всичко, което ви трябва + тегли продуктите. Все едно имате мултикукър за 6л и air fryer за 3л (понеже площта е по-малка. Пече и кекс, като тестото се излива направо в купата. Първо се пече на долен реотан, после на горен. Много рецепти има в интернет. Ако дойде без упътване на вашия език и не разбирате испански, пишете им и пращат pdf!.
- т.е. няма как да работят паралелно?
Има допълнителни купи, купа за слоу от глина, прави кисело мляко и ферментира. Вдига до 200°С на долен и на горен, но не може да работят едновременно.
Прави всичко, което Cookeo и Cook4me правят без вадене на налягането + пържи в много мазнина, пече кекс.
Ако не иска да готви в съд с покритие, има допълнителни от неръждаема стомана. Търсите cubeta inox 6l olla gm.
-Само тук намерих  такава купа (чак от Испания), но 40Е?!
https://ollagm.com.es/accesorios-olla-gm/cubeta-de-acero-inox-olla-c-6l.html
Цитат
имате мултикукър за 6л и air fryer за 3л
 - "печащата" функция ми е важна , понеже за 1-2 души цяла фурна не ми е ок да включвам, особено зимата (на балкона е)
По-добре ли е да е с фабричния капак отколкото отделен (разликата в цената не е малка и с фабричен)?

  "Дръж топло" - какво значи като темп-ра
Какъв е размера на дъното - т.е. ще има ли място за пица, баница? Кекса е обемен и има смисъл явно. Трябва ли да се слага някаква поставка - понеже ваденето от дълбоката купа ще е по-трудно?
Когато готвя бобови, ориз, картофи, цвекло, карфиол итн на пара, не допускам програмата да свърши до края. Изключвам директно от контакта, вместо с копчето и така той не изпуска парата. Чакам докато налягането падне само, което в зависимост от избраното налягане, количеството продукти и вода е между 10 и 30 минути.
Друго предимството на естественото спадане е, че леко сгъстява соса. Третото е, че бобовите не се пукат.
Автоматичното вадене на парата е добро за неща, на които им трябва малко време. За твърди, жилави меса, бобови не е добро, защото рязката промяна на температура може да направи месото отново жилави, а бобовите се пукат.
Тъй като габиели тези дни преустановяват транспорта от Испания до БГ (т.е. явно няма да е от фирмения сайт), сега дебна в амазон...
В коя част от началото на годината ще намалеят цените им? Със сигурност ще се вземе и втора купа (неръждаема мисля)
GM H Deluxe Fry в момента е на 160Е (ако не падне под 140Е) не мисля да чакам, да мине зимата.
PS: Тук  Warehouse-Deals  (т.е използвани) го има на 121Е...


Това ми изкочи и в момента е на 170Е в амазон.де
мултикукър Ninja Speedi ON400EU, 1760W, 5.7 литра, 10 програми, но не знам до колко е мултикукър?
1 x Мултикукър
1 x Централно тяло
1 тенджера х 5,7 л
1 х Тава Cook & Crisp

1 x Резервоар за кондензат
Мощност   1760 W

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 15:00 от Starrydream

# 620
  • София
  • Мнения: 1 934
Ninja Speedi е мултикукър, но е без налягане. Можеш да готвиш всичко, което правиш във фурна - ориз със зеленчуци/пилешно филе; картофи + всичко, което прави еърфрайерът. Но за хляб не знам как ще стане, особено както искаш по-специални хлябове. Аз хляб правя в една малка фурна класически модел. Тя има вентилатор, но не го ползвам. Но аз правя единствено хляб с мая или сода. Често цената му пада до 140Е.
Не мисля, че ще минеш само с един уред. Но можеш да купиш един базов мултикукър с налягане + един еърфрайер. Но заради хляба, еърфрайерът трябва да е с двойно подгряване. Такива имат Косори, горният Нинджа Спииди, Секотек също.

# 621
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Starrydream, започвам наред, но понеже има доста въпроси, може и да не отговоря на всичко. Ако нещо забравя, подсети ме и ще отговоря!

Ninja speedy готви на 2 етажа и бързо, но не блести в печене на хляб, няма налягане и не мисля, че е твоят уред.

За Cecotec Olla GM deluxe fry - от немския амазон ще дойде безплатно до БГ. Потърси я там!

Тя има бавно готвене. Fuego lento пише на опцията. Бавен огън значи. Даже има отделен, глинен съд за бавно готвене, но се докупува. Не е в базовия пакет.   

https://cecotec.es/es/ollas-gm/cubeta-slowpot

В глинената купа не се пържи, пече и не се готви на висока температура, защото се пука.

Дъното е около 22см. Кексове и хляб се изливат направо в купата. Няма нужда от поставка и точно това ме влече, защото дава кекс с добър диаметър, а не нещо миниатюрно.

Хляб пече добре. Тя не може да работи на долен и горен едновременно. Първо долен да го надигне и поизпече, после горен за горна кора и да не обръщаш.

"Keep warm" или дръж топло се включва след края на програмата, така че яденето да не изстива ако готвите на отложен старт или ако не ядете по едно и също време. Около 64° е. На моята е 54°С.

Olla gm има претопляне, кисело мляко, всичко, за което се сетиш. На 10° се мени температурата.

Содена питка на висока хидрация пече. Хляб с квас също втасва и пече. Това ако втасвате на топло.

За мене заменя успешно тенджера под налягане, оризоварка за 3+ чашки ориз, уред за готвене на пара, фритюрник с много мазнина (идва с мрежеста кошница за пържене и airfryer (от 3л заради малкото дъно). Заменя и уред за бавно готвене, даже и без закупуване на специалната купа. Прави хубаво кисело мляко, но не побира много.

Цената и пада през септември/октомври и най-силно февруари/март. Най-евтина беше като излезе - 100€ базовия пакет. Виждала съм я и за 114€.

Като Silver cloud мисля, че за специални хлябове нищо не бие фурна, която вдига поне до 250°, работи само на долен реотан без вентилатор. Вентилаторът изсушава кората преди хлябът да е постигнал максимално бухване. Хляб пека в газовата фурна, само на долен реотан.

# 622
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 501
Невена, 100 евро Делукс Фрай ли е била?! Много съм се прецакала значи Simple Smile
Аз няма да спра да си хваля Olla-та. Ей сега за 12 минути направих невероятен крем карамел. Не е голяма площта, но имам дълбок силиконов съд, даже запекох отгоре. Няма шупла, чудо!

# 623
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Да, като излезе преди 2 години или 3. Аз питах за нея в темата, но никой я нямаше. Бяха намалили тази без капак на 90, а новата беше 100€. GM fry, без делюкс я пуснаха за 90€, но екранът не е хубав и не тегли. После се качваше и движеше между 135-149€, като най-евтини я намалиха преди около година, за 114€. Тогава ти писах, мисля, че нали беше споделила, че сестра ти търси.

Вече я видях. Тук е хит със студенти. Наистина си заменя пълноценно всякакви уреди. Не знам защо не е по-популярна. Единствените оплаквания са книжките на испански.

Давай рецептата за крем-карамел и покажи силиконовия съд!

Starrydream. Питаш "По-добре ли е да е с фабричния капак отколкото отделен (разликата в цената не е малка и с фабричен)?

Това не го разбрах. Ако питаш Olla GM без капак за печене + отделния халогенен дали е по-добре от комбинираната - да и не. В някои отношения е по-добре, в други не. Халогенният капак вдига до 250°, но не пече добре в дълбочина. Ако тенджерата се развали, него можеш да си го ползваш над друга тенджера, а комбинирания не. Комбинираният пече по-равномерно.

И двата капака ми харесват.

Аз по-пълноценен уред още не съм видяла. Супер добре измислено и с всичко необходимо. Който ке иска тефлон или керамично покритие, може да си купи иноксова купа. Единственоте негативи са, че купата няма дръжки, капакът не се мие в миялна целия (но вътрешният да). Може би че не може да си вади парата сама, но за мене даже е предпочитано.

За цената, дори 150 и 160€ е екстра.

# 624
  • София
  • Мнения: 10 604
Явно офертата от ЧП ноември 2024 е била добра оферта. Замислям се за складова оферта (върнат) за 120Е...
 +неръждаема (50-70лв)
(керамичната в кои случаи ще има добра приложимост?) т.е. тези 100+лв дали си струват?
Това с двете купи има ли смисъл - освен липсата на везна какво още се губи?
https://cecotec.es/es/ollas-gm/pack-olla-gm-h-fry-cubeta-excelsi … -cubeta-excelsior
 По-добре ли е такъв капак (или no name, с таймер и градуси )?
Аха, вече си отговорила.

Купа, не успях да открия нито в немския ибей нито в УК, а в Тему нищо...
От гугъл само това (25Е в било)   mundococina.es/cubeta-de-acero-inoxidable-
- а тук имат размерите...: https://www.demodirecta.com/cubeta-de-acero
PS: в Алито май я намерих:
BGN 67.54   с б.доставка
Material:304 stainless steel
Alipis Olla Cocina Interior 6 - amazon/es 39 E
24.00x24.00x15.90cm -  - capacidad: 6l - писах му за повече подробности. Някой има ли неръждаема купа?
3) като от алито, на под 30Е,. но виждам че грамажа вече е 490 Gramos...
https://www.amazon.es/IMIKEYA-Inoxidable-Sartenes-

Мега странно е че производителя не поддържа такъв консуматив. Друг е въпроса (ако се намери) колко ще е качествено и с каква дебелина (тегло) ще дойде от търт парти страна.
Изпускането (плавното) на налягането как се осъществява -само от контакта?
Стандарт ли е да работят незаедно кукърите -  с горен капак с реотан?
Иначе това ми хареса (ИП модел от ранга му бяха с по 2-3 степени..)
Нива на налягане   5
Режими на готвене по подразбиране   27
Настройки на температурата   11
Везни   да
 - Какво предоставя Делукс - индивидуални програми?

Значи нинджата отпада  - ще се ползва и фурната.
ПП: Ето как се е движела цената, (пратено от потребител от форума), без времева скала обаче.
Тук за последните месеци:  https://bg-mam.ma/p/1700601/49135120
Скрит текст:

# 625
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 501
Olla GM H Deluxe Fry е с везната и запичащия капак, другите не са същите модели. 114 евро изкарва, че е имало като най- ниска цена. Аз я взех без да чакам, от днес за утре. За сестра ми чакахме цена, на 125 май я купихме.
Крем карамелът, т.нар. яйчен флан- 4 яйца, 130 г захар( може леко да се намали, дойде ми сладък), 400 мл прясно мляко, ванилия. Разбивам с миксера и сипвам в съд, намазан с карамел( моят даже беше готов от бутилка, не умея да правя карамел). 12 минути под налягане, 140 градуса. Оставих десетина минути сама да освободи налягане, останалото го пуснах, че се притесних да не стане на гума. После за десетина минути запекох с капака на фраера.
Eй тези двете силиконки имам като за моя размер. Едната е много дълбока, тъкмо дойде за дозата на флана.


Скрит текст:

За мен този запичащ капак е напълно ненужен. Не съм видяла необходимост от него за толкова време готвене. И неръждаема купа нямам, не ми трябва. Изпускането на налягането става никак, просто я оставяш след края на програмата и постепенно налягането пада и се отваря капакът, но това отнема време. Аз досега никога не съм оставяла сама да свали налягането.

# 626
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Тарталета, мерси за рецептата. Ще я направя някога и ще се отчета. Само да намеря готов карамел, та да не цапондря тигани.

Аз складова оферта с намаление от amazon не бих купила, защото не им дават гаранция.

Моделът с двете купи също не бих го купила, защото не ми харесва екрана. Моят е като на deluxe и харесвам да виждам какво налягане остава. Също, май вътрешният капак на deluxe е от неръждаема стомана, а на другата май е алуминиев, но не съм сигурна. Други разлики нямат. Ако не ви е важен екрана, то другата върши същата работа. Да, има смисъл от 2 купи ако имате място къде да съхранявате втората и ползвате уреда по няколко пъти дневно.

Аз от керамична купа смисъл не виждам, нито от такава от неръждаема стомана. Не виждам разлика във вкуса. Яла съм бавно готвено от всякакви купи от този уред. За natka, примерно, е важно да е от неръждаема стомана.

Най-добре си купете уреда и вижте колко ще го ползвате и тогава докупувайте купи.

Халогенният капак е за уреди, които не идват с капак за печене. Става за всички модели и марки 5-6 литрови. Да, хубав е, но ако купите уред с капак, тогава не е нужен, както Тарталета казва. Той е за тази, примерно, без капак за печене:

https://www.storececotec.fr/fr/autocuiseurs-ollas-gm/cuiseur-olla-gm-h-deluxe

А производителят спря да продава купи от инокс, защото не е имало търсене. Бях ги питала. Тяхното покритие е много здраво.

# 627
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 501
Да, някъде бях чела и аз, че разчитат, по- скоро са убедени в покритието на купите, за да поддържат и инокс.

# 628
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Мултикукърите с налягане и горен реотан работят или на долен, или на горен реотан повечето. Та, да, стандарт е. Ако искаш двоен реотан като във фурна - обособен air fryer с горен и долен реотан. Не са много на брой, но ги има.

За налягането - Olla GM нямат моторизирана клапа. Ръчно се изпуска. Прави се това, което се прави с експрес тенджера на котлона. В новите модели се натиска копче, което е далече от изхода на пара. Няма опасност да се изгорите. Клапата е покрита с пластмаса, която разсипва парата натам насам и не излиза нагоре на струя.

Аз предпочитам купа с покритие за всичко, но хубаво покритое, а не катп хартия. Нищо не лепи в Olla GM. Задължителни са за печене. За готвене може и инокс, който е вечен.

# 629
  • Мнения: 24 497
Готвила съм на бавно готвене в моя, пък голяма работа че не е керамичен съдът. То я какъв дебел "кожух" си има цялото нещо, зор голям че не е дебела тенджерата Grinning Точно само за това отделно не бих си купила съд, особено такъв дето и трябва да го мисля да не го пукна или изпусна и счупя. Не ща да си усложнявам живота, това нещо го купих за да ми стане по-лесно.
Тарталета, може и да имат инокс не заради това, а заради клиенти които изрично не искат да готвят в съд с покритие. Без връзка колко е добро или не самото то.
Аз не исках покритие защото съм убедена че ще го надраскам, мразя пластмасови черпаци а с метален като си сипя супа няколко пъти и ще съм го оработила Grinning Освен и че не ме бърка особено дали е незалепващо или не, та за мен ползи няма. Но някои просто не искат храната им да е в досег с тефлон и заради това искат стоманен съд.

Общи условия

Активация на акаунт