Отговори
# 135
  • Варна
При пълномощно за банка винаги има вероятност да не го признаят. Ще кажат, че нещо не е упоменато. Преди години бяхме писали получаване на карта, но не бяхме написали получаване на ПИН  и не можах да взема картата. Сега за синът нямам пълномощно. Удостоверенията в НАП си ги подава сам, като се прибере тук. Банкова сметка има в ДСК, но не я ползва и зимата ще я закрие сигурно. Нашата сага със записването продължава. В понеделник имало технически проблем, направиха му нов профил , платихме и следва качване на документи. И той няма ДСХ2, но ще се явява при тях  на изпит и някой трябва да цъкне нещо. От понеделник вечерта им е написал няколко мейла, говори с тях, прехвърлят го от студентското бюро към международния офис и обратно, ужас. Хората с които говори, не са тези които отговарят на мейлите. Утре е последния срок, платформата няма да работи от 9-17ч. А утре сутринта той лети за Германия, на 2.09. му е изпита.

# 136
  • тук-там
Относно стажа за студентите по медицина дъщеря ми е прочела в сайта на ЛМУ, че до края на втората година трябва да направи 90 дни стаж, като се допуска да се раздели на 3х30дни. Може да е и в учебно време. Въпросът ми е дали университетът съдейства за намиране на място за стаж, защото първата година са зайци и нямат такива контакти.
При нас е задължително в неучебно време. По тази причина моята започна и кара първите 30 дни в Бг. Допускат да е навсякъде. Има изисквания за типа лечебно заведение. Потърсете инфо, ако няма, им пишете. Преди време в темата отново коментирахме. Мисля, че Кристели повдигна темата.

# 137
Стана ми любопитно! Относно сметката, която не излизала в онлайн банкинга, не е ли достатъчно детето (титуляра на сметката) да се обади в банката и да поиска да му я появят?
Тогава не можеше. Беше преди 3-4години може би. Говоря за Уникредит в друга банка може и да може

# 138
Не може просто да се обадиш, подава се заявление, прави се профил, слага се приложение на телефона...

# 139
  • тук-там
Разбрах, че всичко това е налично. И дамата говори само за добавяне на сметка към онлайн приложението. Което следва да се направи при откриване на новата сметка. Но и със сигурност в моята банка може в последствие по тел, ако човекът си има онлайн профил и приложение.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 14:00 от mtz

# 140
Здравейте! Имам въпрос към приетите в  RWTH - Аахен. Получихте ли вече Studienbescheinigungn? Защото ние още не сме , а в най-скоро време трябва да го изпратим на наемодателя?

# 141
  • София
Здравейте! Имам въпрос към приетите в  RWTH - Аахен. Получихте ли вече Studienbescheinigungn? Защото ние още не сме , а в най-скоро време трябва да го изпратим на наемодателя?

Помолете с мейл да  го пуснат в  електронен вид като обясните, че без него не можете да сключите  договор  с наемодателя. Simple Smile Може да сработи, знам  за 2 деца, които точно това направиха в последните седмица-две - не за Аахен, но няма значение, пак може да се пробва. Simple Smile

# 142
Относно стажа за студентите по медицина дъщеря ми е прочела в сайта на ЛМУ, че до края на втората година трябва да направи 90 дни стаж, като се допуска да се раздели на 3х30дни. Въпросът ми е дали университетът съдейства за намиране на място за стаж, защото първата година са зайци и нямат такива контакти.

Аз доколкото разбрах, 90-дневния стаж е условие да се явят на тъй наречения физикум, първата част от държавния изпит, като до началото на 3-ти семестър задължително трябва да са направени 60 дни. Университетът не се ангажира с намирането на стажовете. Много от германските бъдещи състуденти на дъщеря ми вече го правят. Стажът трябва да е минимум 30 дни, ако е 29 дни, не го приемат. Примерно може да е 3х30, или 31+59, или 35+55. Но 29+61 не го приемат. Освен това се прави по време на ваканциите, когато официално няма курсове в унито.

RWTH имат публикуван следния документ "Studien- und Prüfungsordnung für den Modellstudiengang Medizin der Rheinisch-Westfälischen Technischen Hochschule Aachenmit dem Abschluss „Ärztliche Prüfung“, където дават повече информация по въпроса. Издирете документа за Вашия университет.

Освен това в един друг документ Anerkennung des Krankenpflegedienstes oder analoger Leistungen im Rahmen des AACHENER MODELLSTUDIENGANGS MEDIZIN се казва кои дейности не се признават като сестрински  стаж:

Welche verwandten Tätigkeiten im Bereich der Medizin werden beispielsweise NICHT auf den Krankenpflegedienst angerechnet?
Das Krankenpflegepraktikum muss auf der Bettenstation eines Krankenhauses bzw. einer Klinik abgeleistet werden. Die Tätigkeitsmerkmale eines Krankenpflegedienstes werden daher nicht erfüllt, wenn Sie zum Beispiel in:
• einem Altenpflegeheim,
• einem ambulantes Dialysezentrum,
• der Ambulanz eines Krankenhauses,
• der Anästhesieabteilung eines Krankenhauses,
• einer Arzt- oder Gemeinschaftspraxis,
• einem Behindertenheim,
• einer psychiatrischen bzw. psychosomatischen Abteilung,
• der Dialysestation eines Krankenhauses,
• einer vornehmlich kosmetischen Behandlungen dienenden Einrichtung,
• einer Einrichtung zur Behandlung von Suchtkranken,
• einem Mobilen Sozialen Hilfsdienst,
• der Notaufnahme eines Krankenhauses,
• der Operationsabteilung eines Krankenhauses,
• einem Kreissaal oder einer geburtsgynäkologischen Station
• einer Rehabilitationseinrichtung, bei denen nicht die eigentliche Behandlungspflege, sondern
lediglich die Anschlussbehandlung angewandt wird,
• Polikliniken,
• Kureinrichtungen,
• Physiotherapeutischen Einrichtungen,
• oder einer Vorsorgeeinrichtung (Präventivmedizin) tätig sind.

Hinweis: Der Krankenpflegedienst auf Akutstationen von psychiatrischen bzw. psychosomatischen Krankenhäusern wird anerkannt, wenn überwiegend Tätigkeiten der Grund- und Behandlungspflege ausgeübt wurden und dies durch die Pflegedienstleitung auf dem Zeugnisvordruck ausdrücklich bestätigt wird. 

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 18:19 от Christeli

# 143
Studienbescheinigungnт
- това са всички студенти ли се изисква ?И от къде се взима документа за да се даде на наемодателя?

# 144

Помолете с мейл да  го пуснат в  електронен вид като обясните, че без него не можете да сключите  договор  с наемодателя. Simple Smile Може да сработи, знам  за 2 деца, които точно това направиха в последните седмица-две - не за Аахен, но няма значение, пак може да се пробва. Simple Smile

Мисля, че не сме получавали такова нещо досега, но интересно, че и наемодателят не ни го е искал, а вече подписахме договора. От компанията за интернета ни искаха някакъв документ и ние пратихме Zulassungsbescheid-а и и нямаше проблем.

# 145
  • тук-там
На нас ни го пратиха по мейл, тъй като девойката го изиска. Иначе пращат всички док по пощата.

# 146
  • София
Става дума за същия онзи документ, който после се носи в  НАП за здравните, удостоверяващ  това, че студентът е редовно записан в  специалност Х,  семестър У.  Различни наемодатели различни неща искат, няма нищо единно. Аз и преди съм писала, дъщеря ми в  Манхайм сключи договор с Щудиренденверк само със скрийншот на офертата и статуса  zugelassen, без още дори да има бешайд, какво остава за  удостоверение, че е записана. В Аахен частникът пък искаше удостоверението, но тъй като тя още го нямаше, прие и бешайда. Simple Smile Този документ всеки семестър СЛЕД плащането на  Semesterbeitrag-а студентът ще си го сваля от уни-портала, няма да се налага никого да моли да му го праща.

# 147
По въпроса за банковите сметки, днес един колега, чието дете ще учи в Маастрихт, ми сподели, че са открили сметка в Wise. (https://wise.com/) Явно нещо като Револют. За първи път чувам за тях.
Иначе, ние към момента не сме изпитали остра нужда от немска банкова сметка. Единствено на формуляра за интернета системата не прие ненемския IBAN, но им писах имейл, те ми поискаха да им пратя номера на сметката и те си я въведоха. 

# 148
  • София
По въпроса за банковите сметки, днес един колега, чието дете ще учи в Маастрихт, ми сподели, че са открили сметка в Wise. (https://wise.com/) Явно нещо като Револют. За първи път чувам за тях.
Иначе, ние към момента не сме изпитали остра нужда от немска банкова сметка. Единствено на формуляра за интернета системата не прие ненемския IBAN, но им писах имейл, те ми поискаха да им пратя номера на сметката и те си я въведоха. 
Е, да, ама сметката, за която говориш, вероятно не  е бг. От наши не могат да си взимат парите, независимо дали става дума за наем, за нет, за рундфунк или за друго...

ПП  Кристели, във вашия случай конкретно "Физикумът", тоест неговото подобие (не съвсем, ама да кажем) Базисът, ще е след 6 семестър, в началото на септември, месец преди старта на  7 семестър. Simple Smile В момента се сещам за  3 деца от форума, за други две и извън него,  които се пекат на бавен огън в последните дни на подготовка... Стискам им палци и на ръцете, и на краката, но и без това съм сигурна, че ще се справят. Heart

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 19:20 от пенсионирана русалка

# 149
  • столицата
Обичайно студентските сметки са без такси. Така че е добре да си открият в държавата, в която учат.
При нас Револютът работи безотказно, но си направи и в
Ерстебанк

Общи условия

Активация на акаунт