Отговори
# 195
  • София
А какво друго е необходимо за Bafog?

Oттук много малко хора (деца на форумки) могат да  отговорят на изискванията за Bafög. Не съм задълбавала, ама трябва да е изпълнено поне едно от условията:
1.Човек да е с жителство в  Германия от мин 3 (дали не бяха и 5 години)
2. Да има брак с  немски гражданин
3. Да работи минимум 12 час седмично (не съм сигурна за броя часове)
С две думи - абсурд за  новоприет студент.

Всъщност без да съм запозната в детайли, моя първокурсник кандидатсва за тази стипендия. Приеха всичките му документи, беше одобрен на първо четене, но се оказа, че месечно изработените му часове са по малко от изискуемите., Разликата беше съвсе  малка, мисля, по 1,5 часа седмично по малко беше по договор на сина ми, и служителката която му работеше документите, го посъветва да намери работа с договор отговарящ на исканите часове или да увеличи часовете на договора по който работи  и да й го представи. Той не го направи, и естествено, труда му отиде на кино...

И  дъщеря ми имаше приятелка, подобен  случай, в смисъл пак първи/макс втори курс към момента на кандидатстване..И въпрeки достатъчното часове работа - отказ. Но ако помня прaвилно, същия тoзи отказ беше предстaвила другаде и й бяха отпуснали Wohngeld. Буквално са единици преборилите се българи, във фейсбук групата също при търсене могат да се намерят доста коментари по темата.

# 196
Помощта от 200 евро за студенти може ли да се получи по бг банкова сметка? Или по немска сметка, но на друго лице /не студента/? Срокът за подаване на заявление е до 30.09, а дотогава дъщеря ми няма да е готова с регистрацията и откриване на банкова сметка.
Да, може, дъщеря ми си получи на бг сметка помощите. Тя така и не си направи немска сметка и навсякъде плаща с българската си карта.

# 197
Бихте ли дали повече информация за тази помощ? Всички ли я получават? Има ли изисквания?

# 198
  • София
Бихте ли дали повече информация за тази помощ? Всички ли я получават? Има ли изисквания?
https://www.bmbf.de/bmbf/shareddocs/faq/200-euro-einmalzahlung-f … -studierende.html

# 199
Трябва ли студентът да е вече в Германия и да се е регистрирал на адрес към датата на заявлението? Договорът ни за наем е от 15.09, но дъщеря ми ще пристигне на 28.09 и не е ясно дали до крайния срок за подаване на заявлението ще има регистрация.

# 200
  • София
Трябва ли студентът да е вече в Германия и да се е регистрирал на адрес към датата на заявлението? Договорът ни за наем е от 15.09, но дъщеря ми ще пристигне на 28.09 и не е ясно дали до крайния срок за подаване на заявлението ще има регистрация.

Аз въобще не съм убедена, че новите студенти имат право на тази помощ..Освен ако междинно не са актуализирани  условията за получаването на тези 200 Евро. Основното изискване сред тях, а чак след това идваха другите, беше студентът да  е редовно записан в немско висше учебно заведение  към 01.12.2022.

# 201
Може би имат предвид към 01.12.2022г.и за всички след тази дата. Ще пробваме и ще кажа.

# 202
  • София
Може би имат предвид към 01.12.2022г.и за всички след тази дата. Ще пробваме и ще кажа.

Едва ли... Долната статия е от 22.08.2023. Пише си ясно, че става дума за студенти, записани в унито към  01.12.2022. Отделно е казано, че към същия този момент (01.12.2022) студентът  е трябвало да е с немска адресна регистрация.
https://www.mdr.de/ratgeber/finanzen/einmalzahlung-studenten-fri … eptember-114.html

# 203
Едно се оправи - друго се забърка е при нас ситуацията.
Вчера подписахме договор за общежитие - частно, но пък ново, аз съм доволна вече на всичко. Обаче още не могат да запишат девойката Neutral Face Получили са документите, обаче искат заверени сертификатите за езиците. А преди две седмици писаха - всеки линк за валидиране ще свърши работа. На ДАФ има QR код, на CAE -то има линк. Какво да им заверявам под ягодите? Ще ме побъркат значи. То дойде началото на срока, студентката още не е записана…

# 204
  • München, Deutschland
Тази помощ беше еднократно във връзка с поскъпването цената на енергията миналата година. Не съм разбрала да е направена да е ежегодна, в никой момент не беше така замислена. Тогава просто на студенти и пенсионери редът на превеждане на пари беше друг, понеже не получават ежемесечно заплата.

# 205
  • София
По същата миналогодишна наредба все още могат да пуснат заявление онези, които още не са я взели, въпреки че към 01.12.2023  са си били редовно записани студенти. Има доста такива.  Но само те..

# 206
От любопитство да попитам, само аз ли забелязах, но днес кандидатстват далеч по-малко хора в Германия отколкото в миналото?

# 207
  • тук-там
Не съм забелязала такова нещо. Не знам как е било преди, но от класа на дъщеря ми над 90% отиват в Германия.
Iseis, ДаФ отказват да заверят в посолството. На нас ни приеха разпечатка на пдф от уни, предполагам че са го проверили.
Нашата сага е към края си. В крайна сметка ни предложиха общежитие в Улм. Борбата беше епична. Преди близо месец девойката изпрати офертата от уни на щудиумверг и започна кореспонденция с тях. После им прати и приема. Писа сърцераздирателен мейл, че е приета медицина, но няма къде да живее. Отговориха и любезно, че без немски адрес не могат да и пратят оферта - срокът бил кратък за пращане до Бг. Тя предложи да получи договора по мейл, да подпише и да им го върне по дхл. Отговор не получи. След седмица пак писа на въпросния. Той и даде адреса на свой колега, бил в отпуск. Тя отпочна молбите със следващия. Той също поиска немски адрес. Тя му даде на наш приятел. После поиска немска смекта за директен сепа дебит - дадохме. Искаха и подпис на притежателя на хартия. Обещахме. Пак замлъкнаха. Ние се бяхме полуотказали и действахме за частно вг. Междувременно нашият приятел се обади и ни зарадва, че на неговия адрес сме получили договор за стая в общежитието. Другото беше бързо и безаварийно. Изводът - пишете, звъните и правите всякакви кълба, заслужава си!

# 208
  • Варна
От любопитство да попитам, само аз ли забелязах, но днес кандидатстват далеч по-малко хора в Германия отколкото в миналото?

Да, забелязала съм . Преди 9 години при дъщеря ми имаше повече , които започнаха  да учат в Германия. Малко завършиха. Сега синът ми не знае за друг , който да учи в Германия . Децата са от Първа ЕГ Варна.

# 209
  • София
Ако се съди по писането тук, да, човек ще каже, че са по-малко.. Но във Фейсбук групата в последните месеци има всеки ден разни питания от бъдещи първокурсници. 

Когато назад написах, че  най-много хора не завършват въобще или го правят с доста голямо закъснение именно в Германия (определено не защото са по-мързеливи, глупави и разглезени от връстниците си другаде), последваха убеждавания колко е лесно и спрях да настоявам. Но ето, че и Фани казва същото за наборите на дъщеря си, малко от тях са завършили.. Когато някой незавършил ( а защо пък не и завършил, но дистанциращ се от твърденията за лежерност и лесно изкарани единици)  поразкаже туй-онуй на по-малките за високите прагове за минаване на изпит, за малкия брой опити преди изключване, за нужния много  висок успех от бакалавъра за прием в магистърски програми в  сочените за добри унита, за следенето под лупа за плагиатство и т.н, хората се замислят. И когато знаят и немски, и английски, решават да заложат на езика, който е навсякъде около тях.. Отделно и  фактът, че приятелите им се ориентират в тази посоока, също влияе. Но когато специалността е такава, че не могат да я изучават на английски Wink, интересът им към Германия е същият като преди, даже ако не и по-голям..

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 23:26 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт