Отговори
# 225
  • Варна
Здравейте,
Какви опции е добре да посочим за настаняване и съответо ако дойде оферта за апартамент и не ни устройва може ли да откажем и да продължим да търсим друго?

Това за Studentenwerk  ли е? Поне във Франкфурт и Дармщат, ако откажете отивате на края на опашката от чакащи. За това обикновенно се приема всичко и след това може да се смени общежитието. Моят младеж кандидатства за апартамент и получи , но не написал, че иска да е обзаведен. Сега има необзаведен апартамент и то най-скъпия.

# 226
Значи формата за записване, която са ни дали на английски е грешна. Липсва едно критично поле, което в немската форма се вижда. Съвсем случайно го открихме. И никой в университета не е забелязал, че е грешна, но ни върнаха, че не сме я попълнили. Сега пак ще пращаме, форми и чудеса. От немското посолство взеха за заверка CAE-то, но за ДАФ си казаха - както е така да го взимат, той си има QR код. Дано приемат всичко до края на седмицата…

# 227
  • Germany
Здравейте, при кандидатсване за WG ни искат следното:
  -Die letzten drei Gehaltsabrechnungen / eine Bürgschaft für Studenten

Какво точно трябва да им предоставим? И предполагам ще тряба и превод?
Искат нещо като договор с родителите или 3то лице, с който да се задължат да плащат наема на студента, ако той не си го плаща. Вижте в нета дали няма готова бланка.

# 228
  • София
Честито, Стаси, помня като те бях подканила да се присъединиш към  забавната ни групичка  тук Heart Радвам се за новото попълнение.

Лилуто,  искат справка  за последните 3 заплати (родителски  само биха могли да са въвв Вашия случай). За второто има предостатъчно примерни бланки в нета. Ако не се лъжа и  Christeli беше качила тук използваната от нея. Wink Но както коментирахме тогава, ако сметката на поемащия при нужда задълженията на студента (родител, брат, сестра, друг) е  българска, няма особена полза. При такава сметка няма опции за  директен дебит...

# 229
Ще помоля да ми издадат бележка за заплатата от работата, но тя ще е на български. Как мислите, трябва ли да се превежда и заверява някъде? Имам фишове, които са ми изпращани на имейл, но те също са на български език и нямат подпис и печат.

# 230
  • тук-там
Според мен следва да помолите работодателя да попълни немска бланка.

# 231
Търсим настаняване са нашето момче в Дармщад.  Няма общежитие. Там са и търсят квартира.

# 232
  • София
Според мен следва да помолите работодателя да попълни немска бланка.

Няма да се съгласят на немски най-вероятно повечето наши работодатели. Но пък вариант е на английски - документи на английски в Германия не се иска да са преведени. Неслучайно всички удостоверения за стажове и практики по сайтовете на унитата са  налични и на двата езика. Ако е на бг документът  -  само превод на немски.

MarietaYo,
https://www.campus-living-darmstadt.de/studenten-apartment-in-darmstadt
https://www.smartments-student.de/standorte/darmstadt-stephanstrasse
https://www.karl57.de/mieten/

Тези от линковете са частни (и скъпи вероятно, не съм гледала цените).  Вариант е  директно отиване в Щудентенверк.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 22:22 от пенсионирана русалка

# 233
Благодаря ви! Ще помоля ако могат да ми я издадат на английски.

# 234
Мерси Русалке. Там са моите хора. Да само в 3 можело да се кандидатства от държавните. От Януари са подали документи. Над 800Е били частните. Търсят квартира на място безрезултатно. Утре ще ходят да се “молят” на място…

# 235
  • Варна
Търсим настаняване са нашето момче в Дармщад.  Няма общежитие. Там са и търсят квартира.

Ако по рано бяхте писали, синът ми освобождава квартирата. Утре ще питам, но може и вече да е дадена стаята .

# 236
  • София
По нощите в 2,30 се сетих да пожелая успех на  явяващите се на базиса в Аахен  в идните няколко дни със старт от утре! Heart

# 237
  • София
По нощите в 2,30 се сетих да пожелая успех на  явяващите се на базиса в Аахен  в идните няколко дни със старт от утре! Heart

Благодаря Simple Smile

# 238
Здравейте!
Отдавна не съм писала, защото бях в период на изчакване на една квартира. Сега уж нещата са уредени (устно), но ще видим какъв договор ще имаме, тъй като се отнася до преотдаване на студио за 1 година. Не знаем от кого трябва да получим документ за регистрация...Момичето е българка, наела студиото безсрочно. Отдава го само за 1 година. Собствениците са предоставили правата за управление на имота на някаква агенция, която знае и е одобрила моя син /устно/.  Само че, агенцията няма да пише договори и да се занимава с преотдаването, защото реално договорът не се прекратява. Така ми каза момичето. Тя също не е наясно. Всичко оставят на нея. Някой от вас ако е имал същия проблем? Моля пишете!
Иначе имам няколко организационни въпроса и ще се радвам да ми дадете съвет или ориентир.
      * Немска банка за сметка - КОЯ? Условията дали са еднакви на всички банки що се отнася до студентска сметка? Искаме 2 дебитни карти и онлайн банкиране и ако може без никакви такси.
       * Моля, ориентирайте ме каква е горе-долу издръжката на студент в Мюнхен (без квартира и режийни разходи).
       * Ще изпращаме багаж по Спиди, защото куфарите са много скъпи. Информацията е:  до 10 кг - 40 лв/4-5 дни сухопътен транспорт, 10+кг до 31 кг. - 47 лв.. Само че, когато попитах ще му дадат ли колета от офис на dpd /техният партньор в Германия/ само срещу лична карта /българска/, те ми отговориха отрицателно, но аз изрично им обърнах внимание, че той няма все още регистрация в Германия. Според мен, не знаеха със сигурност и се застраховаха с този отговор. Логично погледнато какъв друг документ биха изискали? Все пак взимаме колет от офис, а не се доставя на адрес? Ако някой има представа, моля, пишете!

Благодаря предварително!

# 239
Разбира се, че ще му го дадат. Личната карта ще е същата дори и след регистрация. Щом е до името му, разбира се че ще ну дадат колета.
,Относно договора който трябва да представи в общината за да се регистрира. В сайта на общината в Мюнхен има бланка за договор между наемател и наемодател, нека я свалят и попълнят,  с нея би трябвяало да мине регистрацията. За презастраховка може да  са и двамата - наемател и наемодател  и удостверят че единия отдава, а другия наема .

Общи условия

Активация на акаунт