Отговори
# 285
Matrix, явно във всеки град е различно. На нас от общината ни дадоха бележка, с която открихме сметката.
Напомням на тези, които желаят, да си направят застраховка при откриването на сметката. В Дойчебанк е 18 евро за три месеца.

# 286
И на него му дадоха бележка от общината, но от банката казаха, че трябва да се чака документа в пощенската кутия. Аз да попитам, за какво е тази застраховка и какво включва?

# 287
  • München, Deutschland
...липса на време за деца или поне на свободно време за тях и т.н.
Че то има ли жена, станала майка и да има свободно време с бебе или съвсем малко дете? 😃 Ако ще и космонавт да си, в този момент времето май изчезва за всички. 😃

Тотони, каква е тази застраховка?

# 288
Казва се Haftpflichtversicherung. Във Фейсбук групата многократно е обсъждана. Включва щети, причинени от притежателя - нещо като гражданска отговорност. Масово немците имат такава и я използват. Може би Русалката ще обясни по-добре, но понеже бях чела за нея, синът ми си я поиска. Човекът в банката каза, че "Всеки, който обича себе си, има такава" Stuck Out Tongue Winking Eye

# 289
  • Deutschland/HE
Тя и Криси е писала често за тази засраховка, но е важно да се види какво покрива тази, която предлага Шпаркасето и другите, защото обичайно тези на банките са за същите суми, но с по-малко покритие.

# 290
Тя и Криси е писала често за тази засраховка, но е важно да се види какво покрива тази, която предлага Шпаркасето и другите, защото обичайно тези на банките са за същите суми, но с по-малко покритие.
Точно това, не го знаех. Не знам какво включва към Дойчебанк Sunglasses
Редактирах. Със сигурност и тук съм чела, но търсачката на Бгмама е много тромава и трудно се намира нещо, ако не си спомняш точните ключови думи.

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 11:39 от totony

# 291
  • Deutschland/HE
Няма значение дали е Дойчебанк, Комерц или Шпаркасето, те предлагат най-орязаните пакети. Вече сте сключили, за следващия път да знаете и да потърсите чрез търсачки офертите на Ерго, Алианц и други застрахватели и да изберете най-доброто за вас. Пиша го, за да е в помощ на всички. Тази застраховка е важна и много помага.

# 292
Здравейте, мами, вече мога да си отдъхна, имаме общежитие в Аахен! След две неуспешни интервюта за споделен апартамент в Хилтън, на третото интервю студентът беше одобрен от етажната комисия на Каво за самостоятелно студио и от там нататък нещата се случиха в рамките на две седмици. Русалката Heart много ми помогна в последата седмица - писала съм, че имахме предишен сключен договор за суб-наемане в друго общежитие и аз не знаех как да постъпим. Договорът за Каво е за три години и половина, и сега остава само студентът да остане студент през този период Simple Smile  Доколкото успях да преведа и в нашия договор пише, че е добре да се направи застраховка за имуществото, и това ще е следващата стъпка, заедно с регистрацията в Общината и немската сметка.

# 293
  • София
Аз си поскитах и днес с девойките... Simple SmileОще малко и по старому.

Честито, AIK Heart. Видях сега пуснатото, но ще му хвърля поглед утре Simple Smile

Chrissy, друго се имаше предвид в пратеното ми за жени-лекари.  Раждат, видиш ли,  между другото някак и после , улисани в  дежурства, смени, натоварен график с работа на по две места, след натрупан стрес и умора не намират време да комуникират с децата си.. Сякаш всичките дами до една  стават невро или кардиохирурзи примерно, правят дълги и сложни операции  и сякаш няма и "по-кротки", умерени специалности, които спокойно позволяват съчетаването на работа, семейство и деца.. Същата дама ме убеждаваше и  в това, че дъщеря ми бързо ще се ориентира  в нещата и към  4-5 семестър вече ще си има едно наум. Ми не, непосредствено на прага на девети,  е още по-ентусиазирана..

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 22:01 от пенсионирана русалка

# 294
Здравейте, въпреки, че още чакаме потвърждение, че всичко е наред с нашите документи за настаняването на сина ми, запазихме час за Anmeldung einer Wohnung в Берлин. Бих искала да опиша как става, защото доста се полутахме.
1. След като избрахме услугата в сайта https://service.berlin.de/ се избира услугата Anmeldung einer Wohnung.

2. Избирате всички възможни адреси, за да имате шанс за час и натискате бутон An Diesem Standort einen Termin buchen.

3. Появява се календар, където със синьо са отбелязани датите със свободни часове. Възможните дати са до 2 месеца от датат на резервацията.

4. Избирате датата и часа и попълват име, имейл, съгласявате се за GDPR..
Звучи лесно, но календар не се получава, а съобщанието "Leider sind aktuell keine Termine für ihre Auswahl verfügbar" и възможността да опитаме след 1 минута. След многократни натискания (може би 30 мин) имахме и един успешен опит, но докато се ориентираме, някой ни изправари и го резервира.

Как се справихме с тази ситуация?- Упоритост, питане в Google.
И така:

1. Забелязах, че първо се освобождават дати, които са след 2 дни, но още синът ми е в София. Това сигурно се селучва, защото 2 дни преди записания час напомнят на имейл и ако някой няма да се възползва от часа, го отказва.

2. Използвахме bot, разработен за улеснение, който вместо теб натиска през 3 минути и ако открие час издава звук. Пак трябва да си бърз, но много помага.
Така успяхме и имаме час за 6 октомври.

3. Според сайта, където открихме bot-а, през работните дни има повече часова /не съм го тествала, защото се справихме през уикенда/.

Изпращам сайта с bot-а и дано съм полезна:

https://allaboutberlin.com/tools/appointment-finder?fbclid=IwAR3 … dQNLdYUxeagey9MPA

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 23:15 от Liluto

# 295
  • София
Да се похваля,девойката си взе базиса...Нй-после  всички вкъщи ще си отдъхнем.

# 296
  • София
Да се похваля,девойката си взе базиса...Най-после  всички вкъщи ще си отдъхнем.
Знаех си Heart... Честито!  Сега ли ще кара  свободен семестър или нататък?

# 297
  • тук-там
Честито! Страхотна новина! Приятна почивка!

# 298
  • София
Благодаря Heart,вчера се регистрира в платформата за регистрация на предметите за 7 семестър, може би свободният семестър ще е по - нататък

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 09:02 от bgpanda

# 299
Имам един такъв въпрос - дъщеря ми пие л-тироксин, тук си има рецепта, но ако и се налижи да си купува лекарства в Германия какво трябва да направи? Българска рецепта върши ли работа или трябва немски доктор да и я изпише?

Общи условия

Активация на акаунт