Отговори
# 315
  • тук-там
Русалка, Енджой последните дни с девойките!
Добра консултантска фирма ням. Трябва всичко да проверявате и голяма част да вършите сами. Ако не проверявате, рискувате! Така че с помощ тук и много четене се получават нещата според мен.
Моята девойка заминава в неделя.

# 316
  • На планетата Земя
Абсолютно! Не е толкова сложно, можете да се справите сами с помощ от групата.

mtz, успех на момичето ти! Чааак сега? Бях забравила, че повечето стартират през октомври. Моята дъщеря след ден приключва третата си пълна седмица. Smiley

# 317
  • тук-там
Дори от 16.10 започва тя. Но пък ще е до края на август. Как е при твоята девойка? Адаптира ли се?

# 318
  • София
Дори от 16.10 започва тя. Но пък ще е до края на август. Как е при твоята девойка? Адаптира ли се?
Има винаги и по-зле Laughing В Аахен медиците конкретно имат изпити и септември  - базисът в 3 курс е септември,   блок- практиката в четвърти също, май и изпитът М2 в пети....Преди се интересувах повече кое как е, сега вече позагубих дирята, ама от само една пратена снимка разбрах, че въпросният писмен изпит в два дни  върху тази блок-практика е само на теория един, а на практика включва в себе си 10 напълно самостоятелни, всеки с различни прагове(точки) за минаване, с отделни оценки -  вътрешна медицина, радиология, клинична фармакология, психиатрия, спешна, интензивна медицина и болкотерапия, психиатрия, неврология, гинекология, педиатрия и обща медицина...Rolling Eyes Сега разбирам защо когато й казах на девойката,че така или иначе съм в Германия  към 4-5 .09 за концерт и можем  да наминем да я видим, бяха отрязани безапелационно мераците ми още в първата секунда.. Joy

ПП Ако някой е в София и иска да прати нещо не много обемно на детето си в Нюрнберг (и около), Манхайм (и около) и Аахен (и около), да свирне днес или утре.

Последна редакция: чт, 05 окт 2023, 13:38 от пенсионирана русалка

# 319
  • София
Русалче, същото категорично НЕ получихме и ние  с  баща и, когато решихме  да посетим девойката  в края на юли месец, с желанието да я успокоим преди базиса.Даже хотели бяхме набелязали,но....бяхме отрязани.

# 320
  • столицата
Русалке, като започнете да минавате и през Виена, свиркай. Все ще намеря нещо за изпращане Simple SmileЕвентуално моето телце /тук вече трябваше да е търкалящото се от смях емотиконче/ Simple Smile Simple Smile

# 321
  • Варна
Здравейте момичета, За момента моята дъщеря също иска да учи в Германия медицина. Казвам за момента, защото още е 9 клас Simple Smile Аз, обаче, обичам да проверявам нещата отрано и съм запознала проучването. Има ли някаква класация на медицинските университети. Австрия също е опция. Аз съм чувала много добри неща за Charite Berlin, но изобщо не мога да се ориентирам в техния сайт с какво се кандидатства. Трябва ли някакви профили да избира отсега в нейното си училище (примерно биология или химия)? C1 или С2? Изобщо къде да гледам? Видях, че има някаква обща платформа, но не се ориентирам. Най-вероятно ще ползвам фирма освен ако дотогава не стана професионалист Simple Smile, но ми се иска да съм информирана отсега.
Ще съм благодарна за всеки съвет!

# 322
  • София
Здравейте момичета, За момента моята дъщеря също иска да учи в Германия медицина. Казвам за момента, защото още е 9 клас Simple Smile Аз, обаче, обичам да проверявам нещата отрано и съм запознала проучването. Има ли някаква класация на медицинските университети. Австрия също е опция. Аз съм чувала много добри неща за Charite Berlin, но изобщо не мога да се ориентирам в техния сайт с какво се кандидатства. Трябва ли някакви профили да избира отсега в нейното си училище (примерно биология или химия)? C1 или С2? Изобщо къде да гледам? Видях, че има някаква обща платформа, но не се ориентирам. Най-вероятно ще ползвам фирма освен ако дотогава не стана професионалист Simple Smile, но ми се иска да съм информирана отсега.
Ще съм благодарна за всеки съвет!
39 са медицинските факултети в Германия, в повечето от тях се иска С1, в няколко С2.  Не е нужен никакъв конкретен профил, може и човек  от математическа гимназия с профили мат и физика да кандидатства медицина. И от хуманитарен профил с литература и история - също. Simple Smile Кандидатства се с диплома за втори гимназиален етап, 11 и 12 клас, по възможност  много близка до максималната, което не е чак толкова лесно, понеже  се включват с голяма тежест и оценките от  ДЗИ за разлика оттук.  Силно препоръчително е и явяването на специализирания за мед. специалности изпит TMS, който дава бонуси при малко по-ниска диплома примерно. Човек има право да се яви на него два пъти,  ползва по-високия резултат. Хубаво е първия път да е в 11 клас, че да има време за реакция за втори при нужда. Изпитът се полага САМО в Германия. Кандидатства се през единна платформа. Най-добър университет за целта няма - не следва да се сравняват, понеже  част от тях са Regelstudiengang, други - Modellstudiengang.  Някой, който твърдо иска първия вид, няма да избере примерно Charite Berlin или RWTH Aachen. Някой, който пък иска втория вид, няма да избере примерно LMU или  Uni Heidelberg. А иначе  в разни класации са все напред упоменатите, както и доста други.  Ако искате класации, не гледайте тези в нета, а  справянето на випуските на различните унита на големия държавен, който е еднакъв за всичките 39 факултета. Там се вижда колко хора са се явили, колко са скъсани, какъв е средният резултат и т.н.. Това е най-общата картинка, но имате наистина мнооооого за четене Simple SmileИ време имате, обаче.

За Австрия преди време писах моите размисли по темата (базирани на  това какво знам за броя мед. факултети там, за  процентната квота за чужденци в тях и най-вече за  опцията за избор от самото начало на само 1 от тях) защо наши деца не учат (поне не и масово) медицина там.

Галимар, next time  Heart. Към твоето телце ще добавим и моето доста по-голяяяяяямо тяло. Joy

Последна редакция: чт, 05 окт 2023, 16:19 от пенсионирана русалка

# 323
  • София
Привет- мривет! Две бързи въпросчета:
1. Тези ЕЗОК, карти които имаме какво покритие имат? Рзбрах, че било само спешна помощ, а за здравна неспешна трябвало здравна застраховка да се прави. За да можеш да посетиш лекар и т.н. Застраховката към здравните каси ли се прави или към застрахователна компания? Да препоръчате някоя, от която сте доволни? Те май са с такова работно време, че няма как да ги хванеш ако ходиш на лекции.
2. Имате ли отзиви за Дойче банк за студентски сметки?

Моето студентче е вече 10 дни в Мюнхен, даже вчера сподели, че са се намерили с групичка други БГ студенти. Има 2-3 съученици на място, както и деца от 1 немска в Сф. Времето още е топло, още имат парички, хубав живот, ей!

# 324
  • София
Toni_baraboni Няма да намериш по-добър консултант от Русалка. Тя вече ти е дала насоки, ще се справите.

*kalimbi*  Освен ако детето няма някакво хронично заболяване, което изисква периодични прегледи и изписване на медикаменти, не виждам смисъл от немска здравна осигуровка.

# 325
  • София
Освен ако детето няма някакво хронично заболяване, което изисква периодични прегледи и изписване на медикаменти, не виждам смисъл от немска здравна осигуровка.
+1 Simple SmileЯвно е въпрос на тълкуване пустата ЕЗОК. И преди съм писала, че  едната ми девойка покрай тежко прекарания Ковид с ЕЗОК се записа в близка до общежитието лекарска практика. И после, доста след Ковид, пак си ходеше там (без никаква спешност) и я бяха преглеждали/преслушвали заради упорита кашлица, беше взела и болничен за работата. Май имаше символична такса от 5 Евро при посещение. С увеличаването на работните часове мина по неволя  на  немска здравна в АОК. Нито е доволна, нито е недоволна, понеже не й се е налагало да я ползва, малко грешно дадени 146 Евро на месец според Abrechnung--а..Голямата ми дъщеря от много време е с немски здравни, първо беше в АОК, от година и нещо-две е в ТК. Бях споделила назад, че най-ранният час за консултация с ендокринолог беше след повече от два месеца от датата на запитването.  Още не е настъпил.... Девойката междувременно си дойде тук , прегледа се, направи си изследванията и сигурно забрави за  "скорошния немски час".
Та ако студентът няма някакво хронично заболяване, изискващо регулярни консултации  с лекар, изписване на лекарства и сие,  е наистина по-добре да си спести тези 130+ Евро месечно (поне докато може), както е казала и Ваниан. Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 окт 2023, 22:48 от пенсионирана русалка

# 326
  • София
Разбирам, благодаря. Съвета за застраховката го получих от дама, която живее там. Според нея застраховката трябвала, ако се случи така, че не може да се яви на изпит по някакви причини, примерно не се чувства добре,  а по принцип има право само на 3 явявания  за всеки изпит за цялото следване. Т.е. представям си нещо такова като да вземе бележка, че не е могъл да отиде на изпита. Обаче как става това като за термин при лекар чакаш месец. Не можеш да отидеш, в момента, когато имаш нужда. Не разбирам нещо смисъла на този съвет.

# 327
  • София
Разбирам, благодаря. Съвета за застраховката го получих от дама, която живее там. Според нея застраховката трябвала, ако се случи така, че не може да се яви на изпит по някакви причини, примерно не се чувства добре,  а по принцип има право само на 3 явявания  за всеки изпит за цялото следване. Т.е. представям си нещо такова като да вземе бележка, че не е могъл да отиде на изпита. Обаче как става това като за термин при лекар чакаш месец. Не можеш да отидеш, в момента, когато имаш нужда. Не разбирам нещо смисъла на този съвет.
Двете неща са различни. Чака се много за специалист, не за личния лекар или за спешна помощ. Ако човек наистина е болен и не е в състояние да се яви на изпит, ще си получи (стига да е навреме) от доктора така наречения атест дори и с ЕЗОК. Точно това  стана с дъщеря ми и явяването й само в един от трите дни на малкия държавен миналата година. Само тя от трите ми девойки е с ЕЗОК. Хем ставаше дума за доста по-сериозен изпит от всеки друг текущ. По тази причина не стигаше  атестът от  униклиниката, трябваше на база него да се издаде и допълнителен документ от някаква лекарска комисия, за да не  се счита неявяването на изпита за опит. И процедурата щеше да е същата и с немски здравни. Преди да мине на немски осигуровки и близначката й беше с ЕЗОК и само с нея  си получи болничен за почасовата студентска работа, но още в деня на  отсъствието(може и в предходния да беше)посети лекаря, не примерно няколко дни по-късно...Ако става дума за изпит, схемата би била същата.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 07:18 от пенсионирана русалка

# 328
  • София
Личен лекар трябва ли да си намери предварително? Нещо като абонамент, както при нас, или може да ходи при различни лекари при нужда и ако реши? Плаща ли се допълнително самия преглед  или разхода се покрива от ЕЗОК? Има ли вариант някой лекар да не приема ЕЗОК (както при нас не работят с касата) Доколкото разбирам атестът представлява медицинска бележка, която е доказателство, че си посетил лекар и тази бележка университетът е длъжен да уважи в случай, че не си се явил на изпит, нали така? Има ли някаква тежест на заболяване, за която да може да посетиш лекар и сътответно да вземеш бележка? Примерно за хрема и временно неразположение или трябва да се по-сериозно, недай Боже

# 329
  • Варна
Русалка, много благодаря Simple Smile Започвам четенето. Най-трудно ми се струва да изберем университет, накрая ще се водя по това дали има директен или близък полет до там от Варна, че много ни орязаха напоследък Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт