Отговори
# 345
С плащанията в Германия е по-различно, но ще свикнат. Синът ми има сметка в Дойчебанк (сметка с две карти, едната от които била със силата на кредитна) , но например не можа да си поръча атлас по анатомия (втора употреба) от един сайт - искаха кредитна карта или превод. За да направи превода, трябваше да ходи до банката за ТАН код. Помоли съквартиранта си, който има кредитна карта да му го поръча и му преведе парите от българската си сметка.
Опознавателна та седмица мина, от другата започват лекции. Имаха всеки ден сутрин срещи с преподавателите, а следобедите и вечерите пикник, грил парти, посещение на 5 кръчми, нощен клуб...

# 346
  • София
Кривичко ми е, но няма как - девойките ми са вече на  стотина  км от Хоргош...Дано бързо минат границата, после ще спят в Будапеща.И утре пак по пътя. Така ми се искаше сутринта рано и аз да се намърдам в колата, но уви.Нищо де, Коледа е относително скоро..😃

# 347
  • София
Да са живи и здрави,да си вървят по пътя, ние, също, за да ги подкрепяме и да се гордеем с тях..

# 348
Здравейте! Благодаря на всички за ценната иформация, която споделяте тук. Чета отдавна темата, след година-две ще имам същите терзания като майка на кандидат студент.
Бихте ли ми казали, за обучение на английски език в немски университет, какво ниво на английски се изисква?

# 349
C1, като трябва да е взето с над определен брой точки, не помня колко беше в TUHH, така или иначе за всеки университет е различно, проверете на сайта на унито. Искат си и немски обаче, също е възможно част от предметите да са на немски, проверете си и това. И общите неща също са на немски. Това за TUHH.

# 350
Ако знаете немски / английски можете да се справите и без консултантска фирма. Но трябва да ровите много и да внимавате със сроковете и документите. Ние така направихме и не съжалявам.

След мъчителното записване, оставихме девойката - общежитието е прекрасно, чисто нова сграда. Бяха им организирали среща за запознаване, тъй като всички са нови, та вече излизат заедно, има хора и от нейната специалност. От университета също им направиха парти вчера, много им харесва храната там, което е хубаво. Унито и общежитието са на много хубаво място, между тях има една притеснителна част, но може да ходи с автобус, ако реши. След цяла година борба това беше, като глътка свеж въздух, най-после се успокоих. Чак не мога да повярвам, че приключихме. Остана и само да се регистрира в общината, записала си е час. Сега остава да свикнем със ситуацията, че от четирима останахме трима, стаята и е празна - но такъв е живота. Важното е нещата да вървят в правилната посока.

Как се преборихте за общежитие? Споделете опит, моля ...при нас предстои ...може и на лични

# 351
Ох, как … след като от университета казаха, че може да чака и две години ред започнахме да търсим други варианти. Така намерихме платен вариант студентско общежитие, въпреки, че е почти двойно на университетските, субсидирани общежития - включва всички режийни, самостоятелно е, в чисто нова сграда, обзаведено. Аз съм много доволна. Чист късмет си беше, тъй като тъкмо запълваха сградата. Много е трудно с общежитията и тук извадихме късмет. Минималният период за наем е 6 месеца, после ще видим. Можете да проверите ко-ливинг вариантите, по-скъпи са, но не повече от airbnb, booking и т.н. Търсене и ровене по цял ден. Така се случиха нещата при нас.

# 352
  • София
С плащанията в Германия е по-различно, но ще свикнат. Синът ми има сметка в Дойчебанк (сметка с две карти, едната от които била със силата на кредитна) , но например не можа да си поръча атлас по анатомия (втора употреба) от един сайт - искаха кредитна карта или превод. За да направи превода, трябваше да ходи до банката за ТАН код. Помоли съквартиранта си, който има кредитна карта да му го поръча и му преведе парите от българската си сметка.
Опознавателна та седмица мина, от другата започват лекции. Имаха всеки ден сутрин срещи с преподавателите, а следобедите и вечерите пикник, грил парти, посещение на 5 кръчми, нощен клуб...
Тази сметка в Дойче Банк реално  за какво се ползва, ако не може да поръчва по интернет с картата си? Само за банкови преводи и теглене на пари, без онлайн банкиране? Тан кодовете в какъв вид ги получава? Дават устройство - токън, което ги генерира? Преди години и тук беше с такива устройства преди да се  трансформира в двустепенна идентификация ...или както там се казваше. Имаш своя парола за приложението и още една от банката, която се изпраща на телефона допълнително и е уникална за всеки превод.
Защо съквартиранта с неговата кредитна е успял да поръча а вашето момче пак с кредитна не може? Каква е разликата?
Сина ми още не си е открил немска сметка, наема ще го плащам директно аз на хазяите. За режийните и джобните за момента ползваме револют. Затова питам занапред необходима ли е немска сметка и какви възможности има в различните банки.

# 353
Тази сметка в Дойче Банк реално  за какво се ползва, ако не може да поръчва по интернет с картата си? Само за банкови преводи и теглене на пари, без онлайн банкиране? Тан кодовете в какъв вид ги получава? Дават устройство - токън, което ги генерира? Преди години и тук беше с такива устройства преди да се  трансформира в двустепенна идентификация ...или както там се казваше. Имаш своя парола за приложението и още една от банката, която се изпраща на телефона допълнително и е уникална за всеки превод.
Защо съквартиранта с неговата кредитна е успял да поръча а вашето момче пак с кредитна не може? Каква е разликата?
Сина ми още не си е открил немска сметка, наема ще го плащам директно аз на хазяите. За режийните и джобните за момента ползваме револют. Затова питам занапред необходима ли е немска сметка и какви възможности има в различните банки.
През тази сметка ще плащаме общежитието (това е тяхно изискване да имаме немска сметка от която да теглят наема с директен СЕПА дебит), същото е с телефона и университета (поискаха сметката, предполагам от там ще теглят семестриалната такса).
Като плащания, с нея спокойно поръчва от амазон и други сайтове. От този не успя. Дадох го като пример, че е вариант, да помолят някого ако не могат да платят нещо.
Тази сметка с две карти, от които едната била със силата на кредитна..... ни предложиха от банката, ама хич не е кредитна. С нея не може да си направи пей пал. ТАН кода се давал от банката. Иначе в самата банка има специални банкомат, на които може да прави преводи....
Съквартиранта е на 28 години, работещ младеж, има истинска кредитна карта, а не като нашата.

Последна редакция: нд, 08 окт 2023, 18:30 от totony

# 354
  • София
Моите вече са си по местата из Германия - успокоих се, че са стигнали  безаварийно Simple Smile
Тотони, не зная, може и да има, разбира се, но аз поне не съм чувала за немско уни, което да си тегли  парите за семестъра. Превеждат се от студент/родител/приятел.

# 355
Моите вече са си по местата из Германия - успокоих се, че са стигнали  безаварийно Simple Smile
Тотони, не зная, може и да има, разбира се, но аз поне не съм чувала за немско уни, което да си тегли  парите за семестъра. Превеждат се от студент/родител/приятел.
Така предположих защото му поискаха немската сметка.

# 356
  • München, Deutschland
Споделям, че от 03.11 до около 13.12 има полети за 10 и 18 евро от Меминген до София и Варна. Цената е с Уиз карта, иначе е около 10 евро отгоре.
Ако човек има опция да поработи или поучи седмица дистанционно или реши да вземе седмица отпуска преди коледните празници, може да се прибере за няма 20 лв. Simple Smile

И в двете посоки виждам такива цени.

# 357
Привет на всички! След летния маратон и стрес около записването и намирането на квартира дойде заветният ден! Първите впечатления от Уни Аахен са много положителни. Понеделник и вторник са били опознавателни и разчупващи ледовете. В понеделник студенти от горния курс са им спретнали страхотен спектакъл. Явили са се с бели престилки и сериозни физиономии. Зайците са си помислили, че са част от преподавателското тяло (дъщеря ми има състуденти на по 24-25 години, така че сигурно не е било трудно да ги заблудят). Казали им, че били много и не всички щели да могат да ходят на практика по физика и затова щели да им направят бърз тест и според резултатите щели да определят кой има нужда от практика и кой не Laughing Събрали тестовете и в един момент всички хвърлили белите престилки: "Шегичкааа!". После играли сценки, пресъздаващи ключови моменти от учебната година, изпити, практики и т.н. След това ги разделили на групи от по 7-8 души. Всяка група си имала 2-3 ментори от горния курс. Съответно всяка група си имала име. Нашата била в Tyrannosaurus auf ex  (тук да вметна, че това е малко игра на думи, защото Аахен на френски се казва Aix-la-Chapelle (Екс-ла-шапел), т.е. Тиранозаврите от Аахен, ама може и по друг начин да се тълкува Simple Smile Не знам защо са се заиграли с френското име на града, но на моята много й хареса Simple Smile ). Та, менторите им раздали картонени шапчици на динозавърчета, закичили ги с гердани, на които висяли шот чашчици и така тръгнали да обикалят кампуса, болницата, библиотеката, мензата, а после и из центъра на града. "Старите" носели касетофон, който прилежно изгасили в автобуса, но иначе по улиците дънели някакви немски музики. Като пристигнали в центъра на града, отворили раници, а вътре вода, кола, спрайт, кенчета бира и който ожаднеел по пътя, моментално бивал спасяван Simple Smile Следобяд към 5 ч. ги разпуснали да си отдъхнат, а вечерта ги водили на дискотека. В общи линии, първият ден бил мноого изтощителен. Вторник бил по-официален, ректорът ги приветствал, а после всички преподаватели се представили и им дали програмата за първия семестър. От днес вече си припомниха за какво са се събрали там Grinning. Сутринта лекции, следобяд упражнения. От 8:30 до 17:00 с един час почивка на обяд.
По отношение на васкините, казали са им да си занесат вакцинационните паспорти, Ковид засега не се изисква. Искат ваксините за хепатит и шарките да са им наред. Щели да им взимат кръв и ако нямат изграден имунитет за някоя от тях, шели да ги реваксинират.
Та, така! So far so good, както казват хората от острова Simple Smile
Стискам палци за успешен старт на всички зайци! Здраве, дръзновение и успехи! Да са все така упорити и да преследват мечтите си Sparkling Heart

# 358
  • София
Christeli Simple Smile

Имам чувството, че в Германия точно за медицината спретват най-забавни откривания на академичната година и посрещане на зайците. Дъщеря ми в  Манхайм го пропусна, но е  имало отборни игри с цел сближаване на поляната пред замъка,  а по-назад  във времето в Нюрнберг голямата ми девойка сподели, че е било доста скучно пред техническия факултет. Вчера ми разказаха и  за друг немски град с медицина, там пък ги  стреснали с друг тест, после имало игри, пиене на бира..

Ако не греша, не почваха ли сега в Аахен с краткия курс и скорошното изпитче за спешната медицина? Още помня разказите на девойката ( и ме напушва смях) за модерния манекен, имитиращ човешки функции, в чието тяло тече "кръв" и когото обдишват с онзи инструмент от американските филми, май канюла се казваше..Нарочно са му подвижни зъбите на манекена ( като при възрастни хора), вероятно е с цел да напомнят на студентите да внимават при вкарването на уреда, та да  не погълне пациентът някой зъб от протезата.

По отношение на ваксините - не нам защо, но май всички българи от випуска на  дъщеря ми бяха реимунизирани  за хепатит след взетата кръв , въпреки наличния имунизационен паспорт.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 19:37 от пенсионирана русалка

# 359
  • München, Deutschland
Хепатит Б не се ли реимунизираше попринцип на 10 години?

Общи условия

Активация на акаунт