Отговори
# 390
По темата може да се каже много, но в крайна сметка се ограничавам с това, че всеки трябва да си събере собствен житейски опит и да реши дали може да живее добре тук. Имам много българи познати, за които материалните облаги тук (по-високи заплати, евтина храна), са достатъчни да бъдат доволни с живота си и проблемите с инфраструктурата и/или манталитета и прочее да не им влияят.

# 391
Да се включа и аз с новини от Карлсруе. Оставихме младежа, настанен в стая в общежитието.

А как пътувахте до Карлсруе? С кола или самолет?

# 392
  • София
Да се включа и аз с новини от Карлсруе. Оставихме младежа, настанен в стая в общежитието.

А как пътувахте до Карлсруе? С кола или самолет?

Със самолет до Франкфурт и после с влак до Карлсруе. По принцип може и до Баден-Баден, което се води летището на Карлсруе, но до там лети само Райън еър и не ме устройваха дати и часове. Освен това имахме и 2 големи куфара и ми беше по-сигурно с нормална авиокомпания.

# 393
Хайде и аз да дам малко отчет за нашето кандидатстване и търсене на квартири и общежития. След много усилия успяхме на място да намерим едностайно жилище под наем, което много ни устройва. Дъщеря ми е много доволна от обучението във Фрезениус Hochschule - клон Идщайн. Казва, че има страшно много за учене - но какво да се прави , нали затова отиде там. Това е засега от нас. Поздрави на всички

# 394
  • София
И аз се настанявам трайно тук за взаимна подкрепа. Вълнуват ме много въпроси, чувствам се несигурна в дребните неща, които могат да ни препънат по пътя.

Синът ми ще кандидатства Informatik. Той сведе университетите до 5 - RWTH Аахен, RFWU Бон, U Хайделберг, Карлсруе IT и FAU Ерланген-Нюрнберг.

Сега въпросът е много ли са 5. Няма фаворит. Фаворитът беше ТУМ.  На този етап се отказахме от Мюнхен и Берлин като градове.

Регистрира се и за общежитие в Аахен. Предстои да провери дали са отворени порталите и на другите градове.

Вие докъде стигнахте?

# 395
  • София
За FAU, ako не са променили нещо в годините, също може да кандидатства отсега. Но трябва да внимавате какво попълва.  Унито е разположено в два съседни града - Нюрнберг и Ерланген. Не може да се кандидатства  за общежитие и в двата с цел повишаване на шансовете. Още с пускането на заявлението трябва да реши бъдещият студент къде иска да живее -  в Нюрнберг или в Ерланген. Техническият факултет  (а Информатиката, естествено, е в него) е в  Ерланген,  но пък  по-големият град от двата е Нюрнберг. Та има доводи ЗА както за живеене в единия, така и за общежитие в другия .

# 396
И аз се настанявам трайно тук за взаимна подкрепа. Вълнуват ме много въпроси, чувствам се несигурна в дребните неща, които могат да ни препънат по пътя.

Синът ми ще кандидатства Informatik. Той сведе университетите до 5 - RWTH Аахен, RFWU Бон, U Хайделберг, Карлсруе IT и FAU Ерланген-Нюрнберг.

Сега въпросът е много ли са 5. Няма фаворит. Фаворитът беше ТУМ.  На този етап се отказахме от Мюнхен и Берлин като градове.

Регистрира се и за общежитие в Аахен. Предстои да провери дали са отворени порталите и на другите градове.

Вие докъде стигнахте?

За Аахен съветвам да правите скрийншотове на ежемесечните потвърждения за общежития, че стават гафове с мястото в опашката.

# 397
  • София
tanitkata, дъщеря ми беше първият карък от темата по този параграф..Нямахме скрийншот и на следващите препоръчах още тогава да правят. Но си мисля, че и да имат, пак няма да го приемат от Studierendenwerk.Те си пеят своята песен и толкова. Още не мога да рaзбeра кaк и защо не позволиха на дъщеря ми да се възползва от  много по-предната позиция на близначката си, която към този момент вече знаеше, че няма да избере Аахен, а  своето желание 1. И им го написа и по мейла...

# 398
А ние пък по това време, когато не зачете потвърждението, даже физически бяхме в Аахен. Нищо, в случая е било на късмет за определяне на последващия избор на подредба на Университетите.

# 399
  • München, Deutschland
Планински кактус, за ИТ и Берлин, и Мюнхен са в топ 2 - топ 3 университетите... Аз именно в този ред ги знаех всъщност: Берлин, Мюнхен, Аахен, някъде мисля се появява и Дармщадт... Вие защо се отказахте от Берлин и Мюнхен? За Мюнхен бих се сетила от финансова гледна точка, ама за Берлин...

# 400
  • На планетата Земя
Hands Wave Hallo!

Изпозагубих се, много работа в работата тези седмици!

Много се смях на първите опознавателни дни в немските унита, страхотни забавни шеги, ще си ги помнят студентите до живот! Simple Smile

Моето момиче е вече в петата си пълна учебна седмица - лекции, проекти, пълна й е програмата. Времето до онзи ден било топло, лятно, време си му е малко да застудява.

Още един палец за написаното от Криси по отношение на топ унитата в ИТ областта.

# 401
  • София
А ние пък по това време, когато не зачете потвърждението, даже физически бяхме в Аахен. Нищо, в случая е било на късмет за определяне на последващия избор на подредба на Университетите.
Не бих сложила знак за равенство между действията на даден Щудиренденверк и тези на дадено уни в съответния град.  Отделно тамошният (Аахен) доста адекватно действа поне ПОСЛЕ.  В наемите са заложени явно някакви суми  за ток, вода, нет и сие на месец. След известен период изравняват явно и връщат пари, при това не малко. Това го имаше  преди години и при дъщеря ми в  Нюрнберг. Отделно намалиха наемите на всички в тези времена. Този на дъщеря ми беше над 300, сега мисля, че е с едно 30 евро надолу.  Та редом с лошото, заслужаващо критика, нека споменаваме и доброто Simple Smile

# 402
  • столицата
Еее, какви са тези наеми. Елате да видите във Виената. А движението им продължава да е само нагоре. Моето дете реши да е месец тук, защото  учебните материали си ги има онлайн, а и не е успяла да се запише за лекции, но наема си го платихме естествено. Направо ми идва да си купя билети и да се поразходя до най-добрия град за живеене Simple Smile

# 403
  • тук-там
На девойката наема на общежитието в Улм е 280 евро. Обаче с още 4 човека дели една баня и кухня. Дневна нямат.

# 404
  • София
Да,mtz, има значение, че някои делят баня, други кухня, а трети и двете, но и без никакво делене наемите в Германия ( в общежитията на Шудиренденверк в частност, не принципно, понеже навън и в частни общежития има и доста по-големи трицифрени числа) са несравними с тези в  Австрия и Нидерландия. Специално погледнах сега наема  на самостоятелния мини апартамент в общежитието,  в което беше дъщеря ми през бакалавъра. Стая,  кухненски бокс, модерна самостоятелна баня/тоалетна, някои стаи имаха и балкон,  обзаведено от - до с легло, матрак, гардероб, нощно шкафче, голямо бюро, стол, с включени в цената парно, вода, интернет. Плащаше се допълнително само токът. И сега е супер наемът, видях в листата им и останах много изненадана - от 242 до 302 Евро. Дори хаумайстерът е същият - ех, спомени Simple Smile
Скрит текст:

В Аахен примерно същият вид мини апартамент,  само че без мебели, е малко по-скъп, но пък всички консумативи са включени. По едно време беше около 400 и малко наемът, ама след актуализирането сигурно е вече  под 400.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 23:23 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт