Думи и изрази, които използваме неправилно

• 122 345
  • 2 768
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Македонците с коя азбука пишат?
Љ, Њ, Ј и Џ са букви, които нямаме в българската азбука.

Тези, които се дразнят и възмущават от навлизащите чуждици, най-вероятно говорят и пишат на чист български...Не използват думи като тенджера, асансьор, супа, мерси и още хиляди думи, навлезли през годините в езика ни. Дори и българското „благодаря” е калка (т.е. буквално преведена дума) от гръцкото ευχαριστώ (ευ – благо, добро, хубаво, лесно, приятно + χαρίζω (бг.харизвам) – дарявам, правя подарък).

# 166
  • Sofia
Под надслов. Хем под , хем над...
Другото ми любимо - не се прави разлика между необитаем и необитаван. Или охраняван и охраняем паркинг например.

# 167
Под надслов. Хем под , хем над...
Съвсем логично си е, като разбереш значението на думите.

# 168
Всякаш...
Имам позната, която сякаш е влюбена в тази дума, за 5 минути я казва 5 пъти. В началото ме дразнеше, но вече започнах да й свиквам. 😄

# 169
Напредвид беше ли спомената? Също и на предвид, впредвид, в предвид.
Пише се предвид, без разни неща отпред.

А, да - и междувпрочем.
Има впрочем и между другото, междувпрочем не е книжовна дума.

# 170
Ще напиша нещо, за което моля да ме поправите, ако не е вярно, но така с м ги учила в училище тези думи и така съм ги възприемала цял живот.
Сетих се няколко думи, но те често се грешат в писмената им форма, в частност при съкращения.

Срещу - вярно - с/у, а не с-у. Същото виждам често и с думите върху и между, редовно ги пишат съкратено с тиренца, а правилното е с наклонена черта.
За разлика например от "размер", която се съкращава "р-р", фактура - "ф-ра", а не "ф/ра", и др.
Като написах "др.", се сетих, че често виждам и съкращението "д-р", в контекста на "други", а не каквото е - доктор.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 13:05 от HoneyBee33

# 171
Така е, според мен се прави, защото тирето се намира по-лесно на клавиатурата от наклонената черта.

След гореизброените, се сетих и за помежду другото, по между другото и помеждудругото Simple Smile

# 172
Мен ме дразни това "др" за доктор. Като видя "др Белева", винаги го чета "другарката Белева".

# 173
  • София
За пореден път ще напиша любимото ми - смяната на "според" със "спрямо". Напр. "....шампоан спрямо типа коса". "Спрямо вашите размери"....съм го виждала.
Някоя от големите марки имаше подобна реклама, но явно се усетиха и бързо я махнаха.
Откъде дойде тази идиотщина?

# 174
  • София
Женена/омъжен вместо женен/омъжена.
Без да става дума за еднополови.

# 175
Всъщност глаголът е "женя се" и за мъже, и за жени - от женитба. В последните години се наложи "омъжвам се" - до скоро това не беше книжовна форма, наложи се само заради честата употреба.

# 176
Правилата за писане на компютър,  масово не се прилагат, дори в официални документи.

# 177
    Темата е ,, Думи и изрази, които употребяваме неправилно', но е пълна с граматични /правописни  и малко смислови грешки.

Съгласна съм.
-----
Може и да греша, но моето усещане е, че темата разглежда - или би трябвало да разглежда - употребата на думи/изрази, които използваме погрешно, защото не разбираме значението им.
В същото време тя (темата) до известна степен излишно дублира другите такива, в които се дискутират именно граматически и правописни грешки. Няма да цитирам, за да не засегна ползвателите.

Моят пример е думата „нелицеприятно“.
Среща се относително често при някои анализатори. Смисълът, който влагат в нея, е „неприятно, нежелано, отблъскващо“.
А думата в действителност означава ако не обратното, то доста различно нещо - липса на лицемерие и сервилност, казано съвсем накратко.

# 178
Нормално е да се дискутират и правописни грешки, защото не само изписват грешно думите, но и така ги произнасят. Например "печАливш", "съжЕлявам", "замрЪзени" и т.н. Та си е баш по темата.
А за моя пример с "др" вместо "д-р", пак си е за темата. Неправилно го използват, явно не знаят, че тирето е задължително.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 21:44 от Dara888

# 179
Моят пример е думата „нелицеприятно“.
Среща се относително често при някои анализатори. Смисълът, който влагат в нея, е „неприятно, нежелано, отблъскващо“.
Точно това си означава, първоначално е било за маниери, сега не знам накъде е тръгнала, но смисълът е същия дето е описан горе. Пък ти маниерите ги наричай както си искаш.

Общи условия

Активация на акаунт