Думи и изрази, които използваме неправилно

• 125 559
  • 2 867
  •   1
Отговори
# 2 790
Мен ме дразни "това ме докосна".
И "това ме усмихна". Както и "направи ми деня" и прочие буквални преводи.

Пак добре че не е "Това ме направи да се усмихна".
Аз подскачам като чуя "трябва да се събера".

# 2 791

Странното е, че мен точно това не ме дразни, защото си го представям като физически аналог. Един разпаднал се механизъм, който се събира в готовност. Или ето това Wink

# 2 792
Аз миналата седмица чух нова глупост - "искам да стресирам на това" в смисъл на "искам да наблегна на това".

Освен това забелязвам, че напоследък все по-малко хора използват думата "започвам". Все е "стартирам", всички нещо "стартират". Не че е неправилно, но ме дразни как разни хубави думи излизат от употреба, за да се въведат разни неподходящи и претенциозно звучащи.

# 2 793
Аз миналата седмица чух нова глупост - "искам да стресирам на това" в смисъл на "искам да наблегна на това".

Това си е буквален превод от английски. Като докосването.

# 2 794

Това си е буквален превод от английски. Като докосването.

Ами даже и буквален превод не е. Просто е транслитерация.

# 2 795
Няма да споря, не съм лингвист, но за мен си е превод, защото е цял израз и се приема смисъла, а не просто пренаписваме буквите на другия език. Все едно, идва от английски и се ползва за по-така, пък каквото ще да е.

# 2 796

Странното е, че мен точно това не ме дразни, защото си го представям като физически аналог. Един разпаднал се механизъм, който се събира в готовност. Или ето това Wink

Да де, за Т1000 си е точно на място. На мен ми звучи точно като да си на много части които да се съберат заедно.
На български открай време си имаме израза "стегни се".   Тоест излез от отуснатото състояние в което си и бъди готов да поемаш удари без поражения както и да раздаваш удари.

А иначе ме кефи,  в смисъл че ми е смешно без да ме нерви когато някой говори за себе си, тоест в единствено число и каже - време е да се "прегрупирам".  Като че ли вече е на групи, които да застанат в по-друга конфигурация  Wink

# 2 797
  • Варна
Значи, да очакваме скоро ,,финализирах този ...сандвич." Simple Smile
Може и по-кратко ,,финиширах, мхъм, бургера."  Wink

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 09:11 от Пеева

# 2 798
Филолозите не само не са по-малко логично мислещи от инженерите,

Де да беше така, нямаше да има толкова объркани и нелогични неща в езика Simple Smile
Това не прави филолозите по-малко логично мислещи, просто логиката е друга, а и няма как езикът да се подреди в колонки и формули. Ще повторя клишето, че езикът е жив организъм, който непрекъснато се развива, понякога по свои собствени правила. Нищо чудно след 20 г. половината неща, които знаем сега по определен начин, тогава да са съвсем различни, ако например масовата употреба ги наложи.

А за неправилна употреба се сетих за думи, които изразяват някакво крайно състояние, емоция или отношение, но често допълнително се подсилват с употребата на "много" например. Говоря за думи като "отвратителен", "ужасен", "прекрасен", "прелестен" и т.н. "Много прекрасен", "много ужасен" не звучат добре точно защото тези думи са си достатъчно силни. Не мисля, че има някакво правило, по-скоро е по усет.
Както и "доста" не върви добре с всички думи – "доста отвратителен".

# 2 799
  • София
Или "най-оптимален"

# 2 800
Правилно ли е да се каже "по него време"? Или е правилно "по негоВО време"?

# 2 801
По него време е диалектно. Употребява се в смисъл на по това време. Аз гледах телевизия, а по него време тя четеше. А по негово време значи по времето, през което е живял някой. По негово време / някой цар, например/ България
процъфтявала.

# 2 802
  • София
По него време не е по неговото време, а е в същото време, в това време.

Deaf, постоянно се чудя дали изобщо общуваш с реални хора или просто имаш особено чувство за хумор.

# 2 803
  • София
Освен "по това време", диалектната форма "по него време", може да замества и "по онова време", "в ония времена". Зависи от това, какъв е контекстът на изречението.

# 2 804
Да. Пак си използвам примера с царя. По него време /времето през което е царувал/ България процъфтявала. Но е диалектно. Мен много ме дразни.

Общи условия

Активация на акаунт