Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 137
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 780
bori7, нищо не намеквам - просто много пъти употребих думата и след като си прочетох поста не ми хареса повторението, но инак не мога да го кажа, та затова се извиних.
Разбрах какво имаш предвид, но аз приемам за нормално всеки изход при различните обстоятелства. По даденият от теб пример - при едни и същи обстоятелства, ако паднеш от трети етаж са възможни няколко изхода и всички те са нормални за мен, независимо добри или лоши.
Аз разбрах, че ти приемаш добрите изходи като нещо не толкова нормално. Уф, и аз не мога да се изразя точно.

Но единствената истинска хармония се получава от това, човек да има истински,лични взаимоотношения с Бог.
С Бога на библията,а не някакъв Бог който се опитваш да го нагласиш към собствените си представи.
drross, какво значи лични взаимоотношения? За да има взаимоотношения, трябва да са и от двете страни, вашата ми е ясна, но на бог ми е трудно да разбера какви са личните отношения и как се проявяват.
От всички теми пускани на тази тема и от разговорите ми с хора, които твърдят, че вярват в Бог, съм останала с впечатлението, че всеки вярва и го приема бог по различен начин, както и тълкува библията различно. Нормално е и Роза да има различна позиция. След като няма ясни и разбираеми правила и книги, след като този бог не е дошъл при нас да ни каже кой е и за какво се бори(това е шега), то всеки си има изградена различна представа за него, пречупена през собствения си мироглед и усещане.

# 781
Никой ли не иска да предположи, че ...
Това „неприлични” мисли ли са за един вярващ?
Напротив, всичко това е много интересно и съм чела подобни неща преди време.А всъщност и Библията изобилства с математика.И защо не-ако Бог е съвършен, какво пречи да е изчислил/смешно ми звучи, ама/ всичко перфектно.Дай насам каквото инфо имаш, аз вече разказах за откритието на едни руски учени.Науката по никакъв начин не може да ме стресне и да разклати врата ми в Бог , такъв, какъвто се е изявил на човечеството в Словото Си.Той я е дал такава, че и хората преди  и ние сега да я четем и разбираме.Науката само достига  до неща, които Бог е казал, че са така.Тя не създава законите, само установява, че те действат и ги дефинира за наше улеснение.Има един лаф "Когато учените покорят някой връх там вече ги очакват група богослови."Бог ни обича и това е основното послание, което ни дава чрез Библията и Сина Си.Можел е да ни остави справочник с Менделеевата таблица и то в пълен вариант, всички формули и дефиниции на физичните закони , и какво ли не още.Но Той видимо е решил, че душата е това безценно съкровище, което остава и , което трябва да се спаси от вечната смърт в Ада.На това набляга в Словото си, затова умря на Голгота.
Ние не просто сме мутирали, ами и имаме един непреодолим стремеж към самоунищожение.Дори не е нужно Божието възмездие за да си получим наказанието.Но Той ни обича и не ни оставя, не още, докато всеки един не получи своя шанс.
Роза66, откъде си толкова сигурна, че ти разбираш правилно Бога ?Въобще не те упреквам, имаш право да вярваш във всичко, но да казваш, че тези, които вярват САМО на Библията грешат е много дръзко изказване.
Ако си болен от рак и има само едно лекарство, което ще те излекува, но е горчиво и в невзрачна опаковка,ти ще предпочетеш ли 10 други , които са лъскави и сладки, но само ще ти облекчат болките, без да те излекуват?Нещо такова правят много хора, които четат избирателно, само каквото им допада.Не се заяждам, то си е твое право, а това си е моето  ограничено мнение bowuu

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 15:46 от gerik

# 782
migito, аз Исус не съм го виждала, а ти?
Тук пишат много малко хора. Но е имало теми в друг подфорум и там отговорите са много различни, от рода на: вярвам в нещо като сила; вярвам на бог, но не и на църквата и библията; вярвам по свой си начин; вярвам умерено и т.н.

.....

В другите подфоруми, сигурна ли си, че не се трият мнения на хора които вярват в Бог или цитират в Библията, защто лично аз имам такива.
От друга страна ти виждаш колко човека пишем в тази тема, колко то тези които се определят като мислещи различно от християнството са склонни да приемат това, че са грешни и имат нужда от спасение. На хората ни оттърва да си създадем наш си стандарт на морални ценности и да харесваме Бог който подкрепя такива неща или такава сила, която не ни обвързва по никакъв начин....
Дали съм виждала Исус? Лиляна, аз имам и други сетива освен очите, Той присъства реално в живота ми, но съм чувала за хора които са го видяли .

# 783

Кривондела, ако си чела преди моите постове по темата, щеше да разбереш, че не само чета психология, а работата с хора е постоянното ми занимание. Така, че хората на които съм служила могат да бъдат добра представетелна извадка от човечеството...
 Това което исках да обясня, е , че колкото и да е добър, човек никога не е безгрешен! Никога не знаем кога ще си тръгнем от този свят, така, че сега е времето да се покаем за греховете си!
А хората приемат за манипулиране всяко нещо което не им оттърва....

Никой не е безгрешен, дори и Бог - съдя по-това, което коментирате тук въз основа най-вече на Бибилията.
Аз не твърдя, че хората са безгрешни. Твърдя, че ако вярват в собствената си воля, няма нужда да вярват в нечия друга.
Какъв е смисълът да си губиш времето да вярваш в нечия друга воля, дори и тя да съществува?
 Животът е кратък и е безсмислено да разсъждаваш за безсмъртието на душата си. Така или иначе не можеш да го имаш, след като си създаден в първороден грях.
Самият факт, че никой не знае кога ще си отиде от този свят, навежда на мисълта, че е безсмислено да се разсъждава върху покаянието и опрощаване на греховете от Бог, защото реално можеш да извършиш грях и в последната секунда от живота си и да няма време за покаяние. Пак си прецакан грешник ,  дори и да си се покаял за предишните си грехове.

Холограма, математиката и информатиката са ми специалност и да, човешкото тяло много прилича на програма, която обаче има нужда от обновяване(ъпдейтване), че доста грешки взе да дава.

Ами ние два пъти сме "ъпгрейтвани" - от безсмъртни в смъртни и втория път да живеем 120 години. В Библията го пише.Днес генетиката е доказала, че сме програмирани да живеем поне 120 г., като не значи след 70 да сме само живи, а се запазва и жизнеността на индивида. Нищо чудно и да сме  "ъпдейтвани" няколко пъти. Изчезнали развити цивилизации - съществува вероятност да са били  "програмирани" по друг начин да гледат и виждат света.

Въпроса обаче е дали само с  "ъпдейтване" може да се реши проблема, дали не сме я докарили до там, че да не подлежим и на "ъпгрейтване" ами сме направо за ликвидиране.

Въпросът с "ъпдейтването" едва ли стои пред един Висш разум, когато дори и "ъпгрейтването"  на една физически и  морално остаряла версия е безсмислие Mr. Green
Другият вариант е, някой маниакален  специалист по безумие, да си убива скуката като инсталира сгрешен софтуер на дефектен хардуер, с непоклатимото убеждение, че създава съвършенството. Twisted Evil

# 784
Лили,благодаря ти че си в този форум и затова че ти си го започнала/ или продължила друга тема/ Hug.Можеш спокойно да ми говориш на ти във форума.Все още не съм се взела много на сериозно Grinning.
Лични взаимооотношения означава,че всеки един от вярващите общува поотделно/персонално/ със своя Творец , който е Бог.Богът на библията е Един и Той е в три лица - Отец, Син и Святи Дух.
Както знаеш библията се състои от Стар и Нов завет.В Стария завет Бог е общувал с хората чрез пророците.Още в Стария завет Бог казва, че ще изпрати Спасител на света.И Този Спасител е в лицето на Исус Христос. Бог решава да изяви себе си в човешки образ , чрез Исус Христос - Своя единороден Син.И го прави именно за да бъде познат от хората и да им посочи пътя към спасението.
И Той ни призовава за това... да се молим на всяко време със всякаква молитва... .Молитвата е един от начините за лично общуване с Бог и то в никакъв случай не е плод на фантазия , а на съзнателен избор на всеки. С молитва започва и покаянието за нашите грехове. В библията се казва , че всички съгрешиха и за това имат нужда от прощаване на своите грехове.А това става единствено и само чрез обръщане в проста молитва към Бог/ Исус Христос/, Койта единствен може да прощава нашите грехове.
Личнота общуване с Бог започва от момента , в който ние решим да предадем нашия живот в Неговите ръце.И повярвай ми това не е признак на слабост,простодушие, страх и т.н. Това е съзнателен избор, който всеки прави за себе си.Правейки този избор за мен самата аз разбрах коя съм, опознах себе си и опознавам останалите/благодаря на Бог за разнообразието от характери и личности , които е създал/ през Неговата призма.

# 785
[quote author=KRIVONDELA link=topic=158530.msg3288222#msg3288222
Аз не твърдя, че хората са безгрешни. Твърдя, че ако вярват в собствената си воля, няма нужда да вярват в нечия друга.
Какъв е смисълът да си губиш времето да вярваш в нечия друга воля, дори и тя да съществува?
 Животът е кратък и е безсмислено да разсъждаваш за безсмъртието на душата си. Така или иначе не можеш да го имаш, след като си създаден в първороден грях.
[/quote]

Напротив, точно защото животът е много кратък, трябва да мислим за безсмъртието на душата си, защото нейната съдба се решава именно през този кратък земен живот. И да, можеш да го имаш този безсмъртен живот, всеки има шанса да го заслужи - трябва само да се покае и да се бори с пороците си и усилията му ще бъдат възнаградени. Господ е милостив, всичко ще ни прости, трябва само да го помолим за прошка - толкова ли е много?

[quote author=KRIVONDELA link=topic=158530.msg3288222#msg3288222
Самият факт, че никой не знае кога ще си отиде от този свят, навежда на мисълта, че е безсмислено да се разсъждава върху покаянието и опрощаване на греховете от Бог, защото реално можеш да извършиш грях и в последната секунда от живота си и да няма време за покаяние. Пак си прецакан грешник ,  дори и да си се покаял за предишните си грехове.
[/quote]

"Да си представим следната картина: пред нас застава един всевластен Господар (Бог), въвежда ни в чудна градина и ни казва: "Тук аз съм скрил неоценими съкровища, които вие трябва да откриете, като копаете навсякъде. Давам ви само един час. Колкото съкровища съберете за това кратко време, с толкова богатства ще разполагате през целия си живот!"
Как би се възползвал мъдрия човек от предоставената му възможност да се обогати така бързо с безценни богатства? Нима би легнал под сянката на дърветата да си почива? Нима би се предал на празни развлечения и глупави разговори? Нима би се разхождал и скитал безцелно из парка? - Не! Той би се хванал веднага за мотиката и би почнал навсякъде  да търси скрити скъпоценности, защото колкото събере, с толкова ще излезе от чудната градина, за да осигури с тях целия си по-нататъшен живот.
Ето такава градина е земята. В нея сме пуснати за малко, за не повече от един час време. Скритите съкровища са добродетелите, с които Христос ни подканва да се обогатим, за да влезем подготвени в живота, наречен райска вечност."
Цитатът е от книгата "Беседи за живота след живота" на Архимандрит Серафим. После пак ще се включа за да си развия мисълта, защото сега бързам.

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 18:05 от Маги ДС

# 786
  • Ямбол
Хех, Маги ДС, значи аз съм избрала да си осигуря богатствата сама, а не да ги получа на готово. И това не ме притеснява, даже ми е по-добре.

drross, излязло е, че съм се обърнала към теб на Вие, но аз съм имала предвид всички вас - вярващите.
А защо само на едни хора е пратен Христос, а на нас не е, ми да го прати и в нашия живот, та да го видим и да му се порадваме. А стане ли това, то аз задължително ще направя всичко възможно да се запозная с него и ако се потвърди всичко изписано за него, то аз ще повярвам веднага.
Но уви, 99% съм сигурна, че това в моя живот няма да се случи и ще си остана на тази позиция. защото вярвам, че ако бог е искал да го познавам и да му вярвам, то е щял да направи всичко възможно да стане това, но не би...

# 787
Лили, кои богатства имаш предвид? Аз говоря за духовните богатства, за тези, които нямат материално измерение и които ще ни осигурят вечен живот в рая. В този смисъл си напълно права, че само ти можеш да си ги осигуриш и никой няма да ти ги даде на готово. Ама за другите - ще ме извиняваш - може и много да се трудиш, да имаш много качества, да си много упорита, но ако Господ не позволи, нищо няма да имаш, защото Той дава и Той взема. И когато ни дава, ние се възгордяваме - я ни вижте колко сме способни, а когато ни взема, го обвиняваме, че е несправедлив към нас. Така ли е?
А за Христос - той вече се е явил на хората преди 2000 години и е показал как трябва да живеем, оставил е личния си пример - пък който иска, нека го последва, а който не желае - ще си понесе последствията. Искорически е доказано, че Христос е съществувал - ти защо не вярваш? И да ти звънне по телефона и да ти каже: Здравей, Христос ти се обажда! - ти пак няма да повярваш, а ще си помислиш, че някой се шегува с теб. Все се надявам, че Бог ще ти се покаже в най-подходящия за теб момент, тогава, когато можеш да го понесеш, явно този момент още не е дошъл.

# 788
За мен е сигурно, че сме сътворени.
(а не „самовъзникнали”)
Че сме продукт на генно инженерство, живеем по програма.
Въпросът е дали ЦЯЛАТА личност е програмирана.
Или само тялото.
Защото в молекулата ДНК връзките са точно като в двоичния код на компютрите, само че там има не само „нули” и „единички”, в биологичната матрица връзките стават в четири „точки” винаги две по две.
Вече се знае доста за същността и механизма, по който се предава целия код при всяко делене на всяка, ама всяка жива човешка клетка. Какво правят информационната и транспортираща РНК, как точно РНК копира информацията от ДНК, как я  транспортира и после – как се синтезира новата ДНК в новите клетки.
И всичко това указва на тялото как да се самоизгражда, самоподдържа, самооздравява, как да функционира всеки орган. (ДНК е кодираният механизъм на синтез на белтъците, на подреждането на аминокиселините и пр. организация на биоматерията)
Установено е в известна степен и кое точно определя „програмираната клетъчна смърт”, кое пречи на равновесието клетъчна смърт-клетъчно делене, чието нарушаване води до рак (тук споровете между генетици и микробиолози са доста оправдани според мен, май прекалено много се абсолютизира генетичната първооснова на всичко, което се случва с тялото, но това е друга тема).
Въпросът за мен е докъде е стигнала науката по темата за мисленето и паметта.
По въпросите на мозъка. Защото там е заровен отговорът за това има ли душа, отделен компонент на личността ли е тя и безсмъртна ли е или си отива с тялото.
Мозъкът е изучен в огромна степен.
Локализирани са всички негови зони, но пак тези – във връзка с функционирането на тялото – двигателни центрове, зони за асоциативното и аналитичното мислене, емоционалните зони... Много неща. НО ТОВА КАК ЧОВЕК МИСЛИ И ПОМНИ – НЕ.
Не е открит още център на паметта или зона, в която се „складират” спомените. Както няма и център на мисленето.
А за „граничните състояния” и „клиничната смърт” – дали има нещо вярно във „отделянето на душата от тялото” в такива ситуации и после – връщането й отново никак не мога да съм категорична.
„Клиничната смърт” е регистриране с апаратура на липса на мозъчна и сърдечна дейност до 7-8 минути. ЕКГ и ЕЕГ са равни, отчитат липса на дейност на сърцето и мозъка. Има случаи, в които хора точно в такова състояние разказват подробности за събитията, които се случват с тях – кой какво казва, какво прави, къде какво слага – при положение, че човекът си лежи със затворени очи и апаратите показват, че нито сърцето му работи, нито мозъкът.
Аз самата имам представа за това, макар и само от един свой сън.
Сънувах много ясно отделянето на душата от тялото си, усетих цялата нематериалност,
олекване и разтваряне в пространството. Бях момиче, може би към 16-17 годишна, когато го сънувах. Не съм имала нито психически, нито физически терзания по това време, нито съм мислила (нямала съм повод в този момент) по темата за душата – смъртна ли е, безсмъртна ли е, отделя ли се или не... Нищо.
Не знам защо го сънувах.
Ако ви е интересно, ще пусна по-късно отправки за разни любопитни научни наблюдения или открития, които са ми били интересни (от публикациите за първия ДНК компютър още през 2001 – до случаите с „хората без мозък”).

# 789
Любопитно ми е най-вече това.
Значи – сътворени сме.
Но защо.
Създателят нужда ли е имал?
Или вдъхновение?
Ако е бил решил да ни създава съвършени – ние ли сме се прецакали, както го правим непрекъснато днес на земята, или нещо на него му е попречило – друга воля или „техническа грешка” в собствения експеримент.
И като ни обещава „да се видим отново” и че всичко ще се оправи, ако сме добри, това като обещаното камионче за бебчо ли е, ако си изяде супата?
Може да е напълно искрен, когато обяснява с притчи, послания на пророци и пр. добрите си намерения, но дали само и единствено от него зависи те да се случат.
Дано не е грубо и обидно това „онагледяване”, но все ми се струва, че религията е „образователно-възпитателната” програма на човечеството в детско-юношестката му възраст.

И друго – дали ние носим в себе си абсолютното знание, съвършен мозък, осеян с джъмперчета, които от епоха в епоха се „оттапват” под формата на научни открития. Докато човечеството само се умопостигне.
Или самопознанието на хората се изгражда чрез натрупване - както това става с всеки орган и цялото тяло на нероденото бебе в утробата. А после и навън – в съвсем друга среда – организмът на растящото дете продължава да се променя и укрепва.
Аз лично мисля, че носим абсолютното знание в мозъците си и научното развитие е процес на „спомняне”.

# 790
# 791
Холограма здравей!  Grinning
На мен като вярващ, ми е много интересна темата, която предлагаш. Аз съм убедена, че каквото и да се открие в науката, то няма да е в противоречие с вярата ми в Бог (защото съм сигурна,че Той съществува Wink )
Аз се занимавам с пигменти и ми стана интересно това, което спомена за бактериородопсина ( с него точно не работя). Моля те, ако имаш повече информация по въпроса, да напишеш!

Simple Smile

# 792
Здравей!
Информацията е малко "старичка", но сега се сещам само за един информационен сайт, в който я прочетох малко по-подробно.
Другото са разни специализирани компфоруми, но едва ли там ще ти е интересно.
http://netinfo.bg/?tid=40&oid=909350

# 793
  • Linz
А за „граничните състояния” и „клиничната смърт” – дали има нещо вярно във „отделянето на душата от тялото” в такива ситуации и после – връщането й отново никак не мога да съм категорична.
„Клиничната смърт” е регистриране с апаратура на липса на мозъчна и сърдечна дейност до 7-8 минути. ЕКГ и ЕЕГ са равни, отчитат липса на дейност на сърцето и мозъка. Има случаи, в които хора точно в такова състояние разказват подробности за събитията, които се случват с тях – кой какво казва, какво прави, къде какво слага – при положение, че човекът си лежи със затворени очи и апаратите показват, че нито сърцето му работи, нито мозъкът.
Отделянето на душата всъщност е халюцинация- експериментално е установено. Хората "виждат" това, което си мислят, че би трябвало да е станало докато са били в клинична смърт (или при други обстоятелства). Това е един вид защитна реакция.

# 794
Тук е една статия на руски, която ви препоръчвам заради илюстрациите.
Много са готини.
Може да не я четете, ако сте извън сферата на биотехнологиите, но вижте картинките.
За мен са много ясна илюстрация, че сме дело на един страхотен програмист (според нашите критерии).
Въпросът е, защо ни е сложил джъмперчетата - дори ние да сме се самопрецакали с някакво самонадеяно любопитство относно самите себе си и сами да сме си объркали кодовете, той защо го е допуснал.
www.sciam.ru/2006/4/biotechnology.shtml

Общи условия

Активация на акаунт