Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 771
  • 849
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Според ДПП им два профила, които се избират в началото. После може да се избира между още 1или 2 профила... ако се предлагат. Лично съм говорила в една-две гиманазии за възможността за трети профил z, при избор на профил x и y в началото и ми се отговори категорично, че за тези профили не го предлагат. Поне се разходете  из темите на училищата... А пък още повече със Санака не бих спорила по тези въпроси. То е лесно да се каже "пътища много", ако всеки си е решил вече казуса. Ама мен ме дразни принципно дори едно дете да се окаже в кофти ситуация.

# 601
  • София
Аз не съм спорила със Санака.. Wink  Но пък имам поглед над деца, следвали точно инженерни/технически специалности по старата система, вкл. в Нидерландия. Ми по новата, АКО в профила математиката се преподава като хората, въпросният е в пъти по-полезен от събрата си назад във времето, понеже те поставя на старта на следването на относително равна нога като знания  със състудентите ти от  държави като Австрия, Германия, Нидерландия, Франция, Италия и т.н, а не автоматично в догонваща/наваксваща позиция.. По старата система нямаше проблем с пътя дотам, да, ама често имаше после заради разминаване в ученото в гимназиален курс тук и там Wink Изключения бяха децата от МГ. И това важеше  и тук, разпитайте само колко усилия и стрес  костваше завършването на  СИ и КН във ФМИ на иначе супер мотивирани деца от ЕГ, били в  профил мат и информатика. Та и тогава не едно, а доста деца са били в кофти ситуация заради това, че нашата програма беше доста отличаваща се  от чуждите. Всеки от вариантите си има своите позитиви и негативи.

Последна редакция: вт, 24 окт 2023, 23:57 от пенсионирана русалка

# 602
  • София
Например техническите университети в Нидерландия изискват за прием в инженерните специалности хорариум по математика и физика от втори гимназиален етап. Тази година във ФЕГ няма профил физика, защото не са се събрали достатъчно желаещи _миналата година е имало, но тази - йок/. И всички, които са планирали учене на инженерна специалност в Нидерландия /не само в един университет/ увисват, защото не отговарят на предварителните условия, пък ако ще и с уау резултат да са си взели приемния изпит.  И трябва да търсят "други пътища". Нещо, което нямаше да им се налага по старата система, защото тогава си имаха хорариум по всичко до 12-ти клас. Ще си ги намерят другите пътища вероятно, но е тъпо да си ограничен в избора си по независещи от теб обстоятелства.
Да, обаче ние нямаме гаранции, че след 5 години въпросният нидерландски университет няма да си смени политиката и да спре да изисква профил физика например, нали?
И задължително ли е гимназия с френски език да отговаря на условията за прием в конкретен университет в Нидерландия, в програма на английски език?
Въпросът е риторичен.
Вероятно и ние сме станали такива, че искаме "всичко, навсякъде, наведнъж".

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 00:15 от Red

# 603
  • София
Няколко познати имам завършили ФМИ без много зор и без да са учили в МГ. За сметка на това имат прекъснали колеги от МГ, поради подценяване на материала щото "те всичко си знаят". Случаи всякакви и всъщност даже не са по темата. А и който си е имал цел да ходи някъде, винаги се е готвел допълнително преди това. И тук от форума още преди години ми се въртят спомени за курсове и уроци, за да се навакса материал преди университет. Е, и? Важното е, че поне шанс имат. Дали и доколко ще си струват усилията, всеки вече да си прави сметка. И изобщо не ставаше въпрос да не се задълбава в нещо преди университет. Най-малкото за подготовка за изпити се налага да се задълбае, ама вече знаеш какво искаш и е добре да нямаш административна пречка Rolling Eyes

Точно, Ред. Утре пък в СУ може да решат да искат определени профили. Гаранция -Франция. Приказки за "учене през целия живот", "професии на бъдещето, дето още не били измислени", ала-бала да си в унисон с пазара на труда (уж) и накрая ..."нА ти тези профили" Joy

# 604
  • София
Това, че гимназиите не предлагат важни профили или и ако ги предлагат, но не се преподават добре, не значи, че идеята за профилирането е лоша, а че имплементация й не е добра.
При късното ориентиране понякога се пропускат разни възможности, но и с езиците така - като не се усетиш навреме, че някога ще ти трябва немски например, няма как да учиш в Германия на немски за бакалавър и трябва да търсиш алтернативи.

# 605
  • София
Не един нидерландски университет, Ред, а всички. И не само нидерландските университети. И не става въпрос само за ФЕГ. Това беше просто пример. И нещо не разбирам причината за тона ти.

Аз не съм против профилирането във втори гимназиален етап по принцип. Вече казах по-горе, че харесвам идеята в този етап да задълбочаваш само в това, което ти е интересно. И специално профил математика е полезен и за бъдещото следване в съответните специалности. Само с ограничаването на изборите на формално основание имам проблем аз. И то съвсем не личен, а принципен. Драма с профилите дъщеря ми не е имала грам. Отрано ориентирана, избра си съответните профили и беше много щастлива в 10-ти клас, че завинаги приключва с историята и географията. Joy Да, за децата с профил математика ще е по-лесно следването, но защо да няма шанс за същата специалност и дете, което не е избрало математиката за профил на 16г., ориентирало се е малко по-късно, подготвяло се е и си е издържало приемния изпит? По-трудно ще му е сигрно, но това си е негов избор. Маса хора и до 40 не са се ориентирали професионално, защо да искаме от децата да го направят на 16-17? /Математиката пак е само пример, Ред./

# 606
  • София
Санака,
Скрит текст:
последствията от късното ориентиране, дори и на някого да му прозвучи грубо, са си проблем на  закъснелия. Независимо дали става дума за език, профилиращ предмет или упражнявана професия..

Искам в Сорбоната да следвам на френски, ама се сещам, докато съм 10 клас в немската, в която ни първият, ни вторият език ми помагат с нещо за целта. Късно е и за курсове - ами тогава търся или друг вариант, или се боря за следване пак там, ама на английски (но учен навън, а не само като втори език).

Искам да следвам нещо с мат, ама се сещам в  началото на 12 клас в паралелка  с профил история и БЕЛ. Хвърлила съм око на ТУ Делф за комп. инженерство - ми няма лошо, че имам мерак, ама уви, позакъсняла съм. Унито си има изискванията и "вината", доколкото може да бъде наречена вина,  си е моя, не на  университета, не и на гимназията, предлагала ми в края на 10 клас и профил мат. Ако наистина това ми е  мечтата,  задълбавам самостоятелно в мат, наваксвам,  кандидатствам тук или другаде, където не ми искат да съм била в STEM  паралелка, завършвам бакалавър и после действам за Делфт на ниво магистратура.

Завършвам тук СУ, примерно Стопанско управление (след средно образование в НПМГ с биология), започвам работа някъде като junior marketing dеveloper, но се усещам, че не е   моето това. Все повече ме гложди мисълта, че искам да  се върна към гимназиалния  си интерес  от 9,10 клас и да стана молекулярен биолог. Не е късно, на едва 22-23 съм след завършен бакалавър, ама се оказва, че май нямам право на второ висше държавна поръчка за същата образователна степен... А сега, де, закъсняла съм с избора явно. Или плащам, или се отказвам, това  е. Просто закъсненията, независимо дали са от  късно осъзнаване какво точно искам, дали са от  недостатъчно добре обмислени избори или от друго,  си имат своята цена и изискват направата на едни или други компромиси..

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 01:37 от пенсионирана русалка

# 607
  • София
Русалка, от всичките ти примери, само липсата на съответния профил е ограничение на формално основание.

# 608
Нидерландските искат математика и физика/химия
От моето проучване миналата година, на много места училището си предлага мат+информатика и това е, химия само с биология, ако въобще ги предлага. Гадост.
Якно е, че който иска нещо, ще намери начин, но ... направено е на парче, не с (ясна) мисъл за децата.

# 609
  • София
Решение ли е да се запише кати частен ученик в някоя гимназия с необходимия профил и да я завърши успоредно? Имах съученичка, която завърши гимназия с английски и успоредни като частна ученичка - с немски.

# 610
  • София
Нидерландските искат математика и физика/химия
От моето проучване миналата година, на много места училището си предлага мат+информатика и това е, химия само с биология, ако въобще ги предлага. Гадост.
Якно е, че който иска нещо, ще намери начин, но ... направено е на парче, не с (ясна) мисъл за децата.
За биологията, вързана най-често с химия, е може би вярно за много места. За математиката обаче не е.. Първо, че супер рядко или даже може би никога не е комбинирана точно с информатика по новата система. Това беше двойка по старата система.  И второ точно математиката е профилиращ предмет в много училища, съчетана във фиксирана двойка с редица други предмети като физика, география, инф. технологии. И това е така в училищата с по-неадаптивна управа. В други може да бъде комбинирана с каквото се сети човек или  поне с доста повече варианти за втори предмет, пък  бил той и хуманитарен - тоест примерно мат и история. Та проблемът с мат конкретно не е толкова в липсата на подходящи фиксирани или "сглобени" от ученика двойки профили, а в  недостига на учители да го преподават на ниво и в самонадценяването на някои деца. Резултатите от ДЗИ профил го доказаха миналата година..Но тези две неща са друга тема.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 09:09 от пенсионирана русалка

# 611
  • София
В Колежа в два от профилите има комбинация от математика и информатика (не информационни технологии). В ПЧМГ също предлагат математика+информатика.
В СМГ и НПМГ също. Предполагам има и други.

Друг е въпросът, че според мен този профилиращ предмент е напълно излишен и съм изненадана, че е толкова модерен и търсен. Явно ми убягва каква е ползата от информатика по 5-6 часа седмично, но важното е хлапетата да са доволни.

# 612
  • София
Аз написах супер рядко - за СМГ,НПМГ и подобни е логично. АК е  изключение. Но я сега дай пример за тази масовост, за която говори Spensa, ама извън тези  3-4 училища -  в колко от  6-те ЕГ и в подобните им  като 32-ро,22-ро, 35-то, 133-то, 127-мо, 31-во, 7-мо и т.н има такавa фиксирана или позволяваща "сглобката"двойка?  В малко или николко.. Та стигаме пак до това, че точно тази комбинация не е масов случай.

Въпросът каква полза носи или не даден профил е съвсем друг, да  Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 09:53 от пенсионирана русалка

# 613
Здравейте! Може ли да помоля за по-скорошна информация за ЧОУ Климент Охридски - учители, дисциплина, резултати, прием? Благодаря предварително!
За кой клас се интересувате?

# 614
  • София
Санака Simple Smile
Не е лично, знаеш.
Просто все повече се озадачавам от родителската нагласа да предвидим и програмираме всичко за поне 5 години напред и когато това не може да се случи, да ни обзема чувство за несправедливост.
Комфортът на днешния свят - това децата ни да имат избор за следване в на практика безкраен брой университети - върви ръка за ръка с неудобството от множеството различни изисквания на всички действащи лица, т.е. учебни заведения от всички краища на света или поне на континента ни.
Това няма как да се синхронизира, никога.
Но и никога няма наистина затворени врати.
Русалка го е написала в един от примерите си - за магистратура вече никой не иска профилите от училище.
Та нищо фатално няма в избора на гимназия.

Общи условия

Активация на акаунт