Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 755
  • 849
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Като не са толкова усилията и е само въпрос на желание и организация, защо в двете спрягани за най-добри частни гимназии (а  и в  други частни също) двойките са също предварително  сглобени, че явно и не всичките ги има за всеки випуск, нищо че са обявени на сайта?  Водещо  е  явно пак масата какви желания е изразила, другите просто горят. Там принципно са доста по-гъвкави в сравнение с ДГ, качествен учител по даден предмет значително по-лесно ще намерят заради по-големия финансов ресурс,  пък бил той и само за двама-трима желаещи, ама ето - не го правят..Wink За малките градчета, които споменава  Ред, няма нужда дори да отваряме дума дали могат да си позволят този лукс да предлагат свободно комбиниране на профили.....

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 13:22 от пенсионирана русалка

# 631
Ох, пак опряхме до частното.
Общите регулации важат за всички. И за частни, и за държавни. Естествено, че частните няма да се напрягат толкова, щом могат и да не се напрягат. Особено, след като наплива след 7 клас все още е насочен предимно към държавните гимназии. А и хайде да си говорим честно. На малцина родители(тук присъстващите са изключение) на настоящи седмокласници и нагоре им е напълно ясно какви са плюсовете и минусите при профилирането. И даже смятам, че дори не са наясно какво следва от профилирането, като възможности и ограничения след завършване на гимназия. Та има години да минат докато частните гимназии бъдат принудени от клиентите си да станат максимално гъвкави и в тази посока.

Аз пък да питам как в една държавна езикова гимназия могат да предлагат целия спектър, и да се опитват да сформират групи, дори и при минимум желаещи, а в други гимназии да не може? Очевидно не опира чак толкова до невъзможност, а до нежелание.
Всичко опира до това как въпросният директор ще си управлява делегираният бюджет и къде и как ще има желание да преразпределя средства. Wink

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 14:03 от Fancy

# 632
  • София
Русалке, ако ПЧМГ е едната от тези две, то сглобени двойки профили няма. Училището угажда на всякакви желания, поне до момента е така. Няма никакви ограничения за децата, разбира се профил история и философия няма, но това мисля се подразбира от името на гимназията. Има деца с профил физика, химия и биология, плюс мат, което не зная някъде другаде да го има като вариант. Единствено за паралелката, която сега започва био/химия няма да има профил мат. Тъй като в училището преподават в момента едни от най добрите математици, въобще всички с доказано име, не мисля че причината е липса на преподавател, а това че децата от тази паралелка ще изостанат много в сравнение с другите две, така или иначе тази паралелка е отскоро и нещата не са регулирани, защото за по- големите има такова предлагане.

Да се допълня - имам дете, което завърши по програмата без профили. От това, което виждам до момента, всичко беше по-добре, всичко. От възможността да избереш на доста късен етап какво искаш, до диплома  с пълен хорариум по всичко, която не те ограничава за нито един университет. В момента в осми клас е някакъв хаос, защото материала, който преди беше до 11 клас, сега е сврян в долните три класа, за тези които учат и разказвателни предмети, препускат по някакъв учебник предвиден за 2 часа седмично, а реално тези часове ги няма. А огромния брой часове история в 10 клас пък въобще не го коментирам, въобще каша след каша.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 13:43 от EliG

# 633
Темата съвсем се измести и ако продължи в друга посока,  ще се наложи да изтрия дискусията.
Разбирам, че някои постове касаят и частното образование, но малкото въпроси за конкретни частни училища се губят в разговора.
Всеки е свободен да публикува тема относно нещата, които го вълнуват.
Нека тази тема остане предимно информативна и конкретно за частните училища.

# 634
  • София
По-смислена и информативна дискусия не се е водила отдавна в тази тема. А и струва ми се е доста полезна точно за потребителите в тази тема, за които образованието е важно, а по-голямата част от четящите тук са с деца в основен етап и сблъскът с дискутираните проблеми тепърва предстои. Проблеми, изцяло касаещи И частните училища. Изтриването й би било безумно.

# 635
  • София
ЕлиГ, не ми се търси сега из темите.  Затова  споделих, че май казаното беше от Санака (може и да бъркам, да ме извини, ако не беше тя, но някак най-естествено  разговорите за медицина свързвам с нея). Някъде из темите коментирахме кандидатстването за медицина тук и навън (Нидерландия, Германия, Италия, Австрия, Франция) и доколко е смислен изборът на профил био/химия за целта, ако изпитите в БГ конкретно са върху материал извън профила. И се стигна в дискусията в даден момент до ПЧМГ. Лично аз написах, че те си имат според сайта профил биология и химия . И дамата в отговор сподели, че познато й  дете в ПЧМГ, очаквало на база обявеното да може да  избере този профил, останало по принуда в друг, не помня вече какъв.

# 636
  • София
Да, аз бях споделила за приятелско дете, випуск 2022 на ПЧМГ, че им е бил обещан профил биология, а не е имало такъв. Но тогава още нямаше нарочна паралелка с тези профили. Тя е по-нова.

# 637
  • София
Това звучи странно, защото биология и химия имаха още първия набор с профилите преди две години и аз лично познавам дете, което отиде да учи медицина в Германия на тази база, а детето беше и състезател дълги години в природните науки. Програмата я има на сайта и там се вижда, че има всякакви профили, и децата са разделени на по няколко групи, дори когато е една паралелка. Санака, да не би да е за тазгодишния набор?
пп Не че има значение всъщност. Нещата в тази посока са нови за училището, за момента се справят чудесно откъм предлагане. Само да помислят за друг втори западен език.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 14:02 от EliG

# 638
Съгласна съм, че дискусията е полезна. В това спор няма!
Но тя не тръгна в правилната посока още 4 страници назад.

Изначалният смисъл на тази тема се изгуби още преди доста издания.
В този вид тя не е полезна на родителите с малки ученици, които тепърва се ориентират в частното образование.
Въпроси за конкретни частни училища се губят в безкрайните дискусии.
Най-вероятно ще се наложи от следващата тема да се върнем към първоначалния й замисъл, с новото-старо заглавие "Частни училища - информативна тема".

# 639
  • София
Това звучи странно, защото биология и химия имаха още първия набор с профилите преди две години и аз лично познавам дете, което отиде да учи медицина в Германия на тази база, а детето беше и състезател дълги години в природните науки. Програмата я има на сайта и там се вижда, че има всякакви профили, и децата са разделени на по няколко групи, дори когато е една паралелка. Санака, да не би да е за тазгодишния набор?
пп Не че има значение всъщност. Нещата в тази посока са нови за училището, за момента се справят чудесно откъм предлагане. Само да помислят за друг втори западен език.

Сега има, но за този випуск не е имало биология. Така поне ми каза майката, не съм била очевидец. Иначе сега наистина в ПЧМГ има възможност да комбинираш математика, физика, химия и биология, каквато възможност няма почти никъде другаде. Май само в СМГ.

# 640
Пълната истина. Съществуващата агитка "стари лисици" са превърнали дискусията в частен чат, и никой нов нищо не може да разбере. Ама 0. И от това губи форумът, защото търсещите информация намират други източници. И докато тази тема е напълно окупирана, истинска информативна няма как да се създаде.

Едно е информация за дадено училище, друго са десетките размишления, обяснения и дрязги между агитката. Да не говорим за стандартното нападателно "четете старите теми", демек - махнете се от нашето чатче.

Благодаря, Фран!

Съгласна съм, че дискусията е полезна. В това спор няма!
Но тя не тръгна в правилната посока още 4 страници назад.

Изначалният смисъл на тази тема се изгуби още преди доста издания.
В този вид тя не е полезна на родителите с малки ученици, които тепърва се ориентират в частното образование.
Въпроси за конкретни частни училища се губят в безкрайните дискусии.
Най-вероятно ще се наложи от следващата тема да се върнем към първоначалния й замисъл, с новото-старо заглавие "Частни училища - информативна тема".

# 641
Фейсбукарке, всъщност много хора разбират много нужни им неща. А някои дори се ориентират какво може и не може да се пише в темата и питат на лични.
Промяната на заглавието е удобен начин да се усили модерацията.
Но бас ловя, че накрая темата ще умре, поради липса на даващи информация на питащите. И това вече е видяно и играно. Със седмици никой да не пише, защото дискусията е в друга тема.

И сега започвам да броя до 10 за изтриването И на този пост във връзка с промяната на името и целите на темата/нуждите на потребителите. Wink
Един тесен кръг потребители на точно определени ЧУ лайкват предложената промяна. Така цензурата за безобразия в частното образование ще е на ниво.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 17:09 от Fancy

# 642
  • София
Мнението ми е изтрито. Не разбирам защо. Не се ли вижда, че в темата преобладават постовете на едни и същи потребители от години (и за мен се отнася това)? Не е ли истина, че на много от нас децата им вече не са в частни училища и нямаме преки наблюдения, а също така вече погледите и опитът ни са насочени към гимназии, университети, че и професионална реализация тук-там се споменава?
Как се очаква да се появяват основно информативни постове за начално училище при това положение?
Сега, ако някой се е засегнал от думите "стари муцуни", това вероятно е така, защото не помни предаването с едноименно заглавие.

# 643
  • София
За да е по-информативна темата, споделям впечатления за гимназията на Иззи. Помещава се в Тех парка, в една ниска двуетажна сграда, някога част от казармен комплекс (това важи за цялата територия на София Тех парк), която е реновирана и до преди няколко месеца в нея бяха настанени украински семейства с деца. В този смисъл разполагат с огромни площи за отдих и игра - тревни площи, цветни лехи, площадки, пейки, беседки, два фитнеса на открито - за раздвижване и за по-силови тренировки - всички те обгрижвани чудесно, на гърба на сградата има целогодишно функциониращи тенискорт и футболно игрище - също прекрасно стопанисвани и работят до късно, до тях минава улица, на която проблем с паркирането няма. Има охрана, както и  са разположени камери навсякъде. Така че като инфраструктура всичко е много добре.

# 644
  • София
Ама какви стари муцуни? Аз едва съм отметнала един седмокласник, а още имам  Joy И точно затова темата си е съвсем на място даже. Да, когато се избира ПУК е трудно да си представи човек, че след едно щракване на пръсти ще дойде седми клас, ама ей, на- идва Joy
В този ред на мисли, какви профили предлага Изи? Все пак има и частни гимназии, тя темата не е само за ПУК-чета.

Общи условия

Активация на акаунт