Четвъртокласници - 2025/2026

• 25 622
  • 454
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Деленето на групички (дали ще са умниците, готините, добрите, спортистите или нещо друго) не е от вчера. Всъщност от предучилищната още дъщеря ми има съученици които не харесва и други, които страшно харесва. Намирам това за съвсем нормално.
Не съм чула за клас, в който да няма изявени няколко деца-отличници, някой и друг палавник, някой често отсъстващ... Нормално. Различни деца, различни родители, различни характери и ценности.

Когато моята се дразни на някое дете гледам да разговаряме, за да си изясня за себе си дали е обичайно несъвместителство на характери или има опасност да прерасне в нещо по-сериозно. Но само толкова. Разговаряме и с родителите. Така веднага си проличава дали конкретно поведение идва от различно възпитание или просто детето моментно е решило нещо на своя глава да прави.

При нас засега класната владее положението и като цяло цари добра атмосфера. Като цяло и родителите са добронамерени нормални хора.

# 106
Кои са умниците, ще си проличи най-добре в пети клас. Когато бях дете учителката винаги хвалеше една съученичка. В четвърти клас, като започнаха да ни преподават разрични учители по всеки предмет, се оказа, че момичето е за 4-5 по повечето предмети. После разбрах, че бащата на съученичката е шеф на мъжа на другарката и то в милицията. Децата са много малки за да разберат кой колко е умен. Има такива на които много им личи, че са умни, но се назовават, като такива и напомпани от учителката или от родителите, които упорито работят вечер с детето. Като пораснат нещата се избистрят и тогава се разбира кой какъв е.
Имах съученечка, която минаваше за слаба ученичка и от пети клас я оставяха на изпити по математика. В същото време беше много добра по езиците и завърши приложна лингвистика в университета.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 20:52 от Monza

# 107
CuriousMomVoyager, мисля че трябва да се съсредоточиш в учебния материал, отколкото да водиш леко безсмислени разговори.

# 108
те малките си менят интересите редовно. Миналата година имахме в класа едно художниче. Печели награди, изяви и прочие. Ама тази година вече не желаело да рисува, майка му ми се оплакваше завчера. Та, и това с умничеството не е константа Wink

# 109
Здравейте, взимала ли е някоя от вас сборник по математика с текстови задачи за упражнение в къщи? Чудя се какъв да избера, да са интересни задачи и да е направен добре според възможностите на второкласник.
Моят за сега харесва математиката, но текстовите малко му куцат и събота и неделя упражняваме по няколко задачи.

# 110
Има един с делфин за втори клас. Черно-бял е, но аз го харесах.
 На издателство РААБЕ бих препоръчала също с две ръце. Там буквите са големи, и задачите са интересни. За моя съм взела за.трети клас, понеже е по-напреднал. Обаче видях, че са пуснали сборник с текстови задачи за втори клас. Може би, ако трябва да избирам сега, и да взема само един сборник, ще е този вторият. 15 лева заедно с доставката. А другият е 4-5 лв някъде. (Но буквите са по-дребни, и ако сте с очила)

# 111
  • софия
Нашите имат толкова много домашни за събота и неделя, че за сборници трудно остава време.

# 112
Аз съм го и записала на допълнителни занимания, та гледам по БЕЛ да е ОК на диктовките, другото му върви. Когато мога, гледам да го взема по-рано от занималня, за да има време да не прави нищо. Или ходим в съседно заведение да ядем пилешки хапки и да се посмеем заедно, само ние двамата. Доста е интензивно иначе в училище, но събота и неделя няма мърдане - поне два пъти по 40 минути решаваме някакви задачи.

# 113
  • Разпиляна във въображението
Аз взех Помагало по математика за 2. клас - част 1 и 2: Математическите приключения на Мечо и Медунка.

# 114
При нас домашни липсват,но задължително давам диктовка и упражнения,все има нещо което не е доразбрано,както и задачи от сборник,(предимно текстови,с другите е ок).

# 115
  • София
Нищо не решава и не пише вкъщи допълнително. По съвет на класната. Тя казва, че доста ги товари в училище и по-добре да не ги натискаме допълнително. Купувахме разни сборници, но ги решават в училище.

По изключение в петък не ходи на занималня (защото е на английски) и тогава си носи домашното за вкъщи.

Единствено настоявам всяка вечер (без уикенда) да чете по няколко глави от книга, която харесва. Вече ѝ е навик и не мрънка както в началото. 🤞
Може би в някакъв момент ще добавя и по някоя задача, но искам да е плавно натоварването.

И аз като Румка си имам своите моменти с нея. И двете с нетърпение чакаме коледните базари, защото тогава всеки ден след училище пием заедно горещ шоколад или ядем някакви вкусотийки в празнична обстановка и коледна музика.

# 116
  • Русе
Нашата класна днес съобщи, че ще организира допълнителен час извън ФУЧ по математика. Под формата на клуб. Иначе работят по сборниците на Мечо и Медунка и Вълшебното ключе. Аз също не го натискам освен ,ако няма нещо сбъркано да го обсъдим и упражним. Гледам да наблегнем на писането , защото там му е слабото място.

# 117
  • пустинята Гоби
Моето дете ходи на плуване и за момента му е достатъчно като допълнително занимание. Прегледам в събота и неделя тетрадките и му давам по някоя и друга задача, но не винаги. Няма да му е излишно да се занимаваме малко повече вкъщи, ама с батко петокласник хич нямам сили.

# 118
Не решаваме вкъщи задачи. Всяка седмица класната дава отчет за постиженията им и казва, ако трябва да се набляга на нещо.
Като извънкласни дейности се е насочила към изкуството. Ходи на рисуване, а от другата седмица се е записала на 2клуба за изобр.изк-во в училище. Общо взето всеки ден след занималнята има 1 час да рисува. Вече има 20-ина платна,закачени на стълбището ни 🤭

# 119
Сега се сетих, и на нас ни казаха на РС, че тази година ще имат занимания и с по-напредналите деца, не само с по-малко напредналите. Не ми е казвал да са карали нещо специално, но ще ми е интересно да видя какво и как. В друго училище знам, че в часовете за консултации ги събират и решават теми от МБГ. Ама при нас не е било досега така. Ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт