Четвъртокласници - 2025/2026

• 25 269
  • 454
  •   1
Отговори
# 375
  • пустинята Гоби
Ако някои има проблем да учи за празниците на държавата, в която живее - свят широк.

В случая, намирам урока за безобиден, разширява общата култура и дотам. Това е един урок, не се учи цяла година за обичаите по света.

Почакайте да се стигне до същинската история в училище, тогава дразнещите неща и изопачаване на събития, на които някои сме живи свидетели, нарастват доста.

# 376
Аз пък току-що научих, че Байрам било нашето Сирни Заговезни. Досега въобще не ми е било фактор да знам какъв е.
Иначе е интересно да са отбелязани чисто информационно, но без натъртване.

# 377
Добре де, а не е ли проблем мюсюлманите да учат само за христианските празници ? Или да не питам?

Аз казах, че според мен трябва да пише буквално, че различните етноси и религии празнуват по различен начин. Толкова. Това са деца на по 8-9г. Прекалено е подробно. Тия теми са за вкъщи с родителите. За общо култура с такива подробности - по-натам.

Почакайте да се стигне до същинската история в училище, тогава дразнещите неща и изопачаване на събития, на които някои сме живи свидетели, нарастват доста.

Сериозно ли има и това по-натам? Бихте ли споделили примери?

# 378
  • пустинята Гоби
Ами например урока за социализма и Възродителния процес, май в 4 клас се учеше, ако не е в трети.

# 379
Не виждам проблем в урока. По въпроса "защо учат по-задълбочено чуждите празници, вместо "нашите" ?" Ами...децата си знаят как празнуват нашите, нормално е да е по-обяснено за другите.
В 5.клас има цял раздел по литература за празниците - учат се както християнските, така и еврейският -Пасха, двата байряма, че и се споменава как празнуват ромите Гергьовден.
Живеем в свободен свят -хората са различни, може да имаме приятели, които празнуват различни празници, трябва да ги уважаваме и поздравяваме, както ние си честитим Великден и Коледа - най-малкото ....

# 380
  • Русе
Аз веднага се замислих в другите държавни училища учат ли така чужди празници и традиции (В Англия Св. Георги ромски или български светец е и коя легенда е посочена - закрилник на ромите или овчарите) . Ясно , е че са се спрели на най-големите по - численост етноси след българите ,но все пак.... Не ми е нормално. С 1-2 изречения да се спомене ,но цял урок/ абзац идва в повече.... А и у нас има и други народи,не само изброените. Но за тях ни дума.

# 381
Мили момичета, отгоре как се сменя картинката - да пише "Добре дошли в ТРЕТИ клас"? Сега си стои от предната година. И .. по-сериозно моля, с писането в тази тема тази година Simple Smile Трябва да я изпишем цялата, да не се излагаме пред другите випуски Simple Smile)

# 382
  • пустинята Гоби
Мисля, че трябва модератор да смени картинката.

# 383
  • София
Кое по-сериозно с писането 😂😂😂. Направо на моменти не мога да повярвам на някои коментари...като този на lorito... Имайки предвид, че съм в предходния век раждана, но явно възпитана да приемам и различните неща, та не разбирам - кое поставя нещо пред друга националност?
Хора, живеем във време, в което обяснявам какво е г.й, п...л и подобните, в което псувните са ежедневие (да не казвам ежеминутие) и подобни коментари като тези по-горе ми звучат като на "ущипани госпожици". Какво странно има в това да научат за празниците и в другите религии, не схващам!
Бъдете толерантни. На това учете децата си!
Накарайте ги да четат, да мислят, да разсъждават. Да приемат различното, да поемат от новото... и аман с тия телефони. Аман.
Честно казано  - забавно ми е да минавам през тези "нови" класове и материал, отново.
Все едно не съм бил в 3ти клас никога! 🤣

# 384
  • София
Лорито, на племенницата в щатите от тази крехка възраст им прожектираха редовно филми за робството и Холокоста. Зълва ми се беше видяла в чудо да я успокоява вкъщи, защото много се разстройваше.

Това намирам за "ту мъч", а един абзац, в един урок, в един учебник, е напълно е реда на нещата. И то с хубав контекст - празници. Силно се съмнявам някой после да ги изпитва какво се яде на Пасха примерно.

# 385
  • Бургас
Не виждам нищо лошо в това,че запознават децата с тези празници. Нарича се обща култура. Не е лошо да се обогатяват знания

# 386
  • София
Вчера точно са взели този урок и беше толкова развълнуван. За домашно са им дали да изберат един празник и да пишат за него, обикновено избира нещо лесно и очаквах да каже че ще пише за Коледа но ме изненада че каза че иска да пише за Пасха. Каза че му се е сторил много интересен. Ние му казахме че не можем да му помогнем и той каза че сам ще си проучи в Гугъл за празника.

# 387
Като идея не е лошо, но тези знания ги вкарват много настоятелно и в тестовете за проверка, вкл в изходните. Ей туй ми е вече ту мач. Да направят по един групов проект е много по-приятно и не намирисва на насила пробутано.

# 388
Момичета живеем в Европа и все повече чужденци ще идват в България. Не трябва да сме тесногръди. Тепърва ще се сблъскаме.с хора от цял свят. Не може да разсъждаваме, като по време на соца.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 16:10 от Monza

# 389
  • пустинята Гоби
Европа поне за мен не е добър пример, колко е хубаво да не сме тесногръди.

Общи условия

Активация на акаунт