Четвъртокласници - 2025/2026

• 25 251
  • 454
  •   1
Отговори
# 435
Донякъде е добре, че ще имат НВО. Ще видят, че няма нищо страшно. Ще имат опит в 7 ми, когато е важно да не са притеснени, за да покажат на макс знанията си. Това НВО няма никаква стойност и нямам намерение да има стресирани у дома. Като квестор на деца в 4ти клас мога само да споделя, че има доста стресирани деца на изпита. Не е нужно това. Успокойте ги децата, че това е просто един тест и нищо повече. Успех на четвъртокласниците ни, а на нас здрави нерви Simple Smile.
Напълно споделям Вашето мнение. НВО в четвърти клас е просто като по-обширно контролно. Имам 2 по-големи деца и изобщо нямаше драма и специална подготовка за НВО. Който, както си се представяше през годината това показа и на НВО. По-важно за мен е да се научи сам да си гледа нещата и да си учи. Аз се включвам на тема труд и дисциплина. Ако нещо не разбира ще обясня. Синът ми е в училище от 8,00 до 16,00 часа. През останалото време спорт и допълнителни дейности.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 16:28 от Госпожа Рада

# 436
миналата година с адали едно упражнение - съчинение по картинки. Борбата беше да напише 7-8 изречения и да включи в тях 7-8 прилагателни. Беше трудна борба .. Не очаквам да заобича БЕЛ. Помагала у нас колкото искаш, ама май само аз си ги чета

# 437
Започна се. От първата седмица започна натиск да подготвяме децата за НВО. Дори едната класна даде невярна информация, че от матурите зависи в коя паралелка ще са в пети клас. А в нашето училище всички пети класове са с еднакви ИУЧ за да може паралелките да са балансирани. Не знам дали грешката е била неволна или волна, но се издразних. Само стресират децата и родителите.

# 438
  • София
Не знаех, че НВО не е задължително. Ще се явим, де.

# 439
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Не знаех, че НВО не е задължително. Ще се явим, де.
Всъщност не е задължително, да.

# 440
  • Разпиляна във въображението
На нашата родителска среща класната каза, че няма да се купуват никакви допълнителни помагала за НВО. Ще се движат по програма, ще има малко повечко учене, но без излишен натиск.

# 441
  • пустинята Гоби
Учителите го приемат много лично това НВО, все едно тях изпитват.

# 442
Учителите го приемат много лично това НВО, все едно тях изпитват.

Именно, резултатите от НВО са един вид оценка за тяхната работа. Затова и този натиск върху децата и родителите. Безумно

# 443
  • София
Добре, като не е задължително, защо всички са на тръни и ги подготвят още от сега? Кой решава дали ще се състои НВО или не?

# 444
  • София
То че ще се състои, ще се, просто не е задължително вашето дете да се яви на такова.

Да, за съжаление е оценка на учителите, нашата класна е уникална, ние сме и първи випуск, не се съмнявам и грам в нейните способности да научи децата защото го е доказала за последните три години, но ето, сигурно нейната работа ще се измерва по резултатите на класа, а колежките са и с 20г опит...

# 445
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Добре, като не е задължително, защо всички са на тръни и ги подготвят още от сега? Кой решава дали ще се състои НВО или не?
Ами, примерно в училището, в което учи детето ми, след 4 клас има паралелки със засилено обучение по математика/информатика, английски, и др. и ни казаха, че за прием в тях се ползва оценката от НВО...

# 446
  • София
То не е за прием, те си продължават в 5ти клас, а при засилен интерес ще приемат в тези паралелки по резултати от НВО и оценки по математика. И при нас е така за 5ти клас, има 5 паралелки, езикови, природни науки, математическа и компютърна

# 447
Ами, примерно в училището, в което учи детето ми, след 4 клас има паралелки със засилено обучение по математика/информатика, английски, и др. и ни казаха, че за прием в тях се ползва оценката от НВО...
В немалко училища е така. В нашето всички паралелки са с еднакви ИУЧ. На два пъти директорката се опитва да направи различни профили, но те създават повече негативи от позитиви. Първият проблем е че цели класове се наговарят за какъв предмет ИУЧ да гласуват за да не ги разделят в пети клас. Вторият проблем е, че в най-малко желания профил класират последните по успех деца и класовете се разделят на силни и слаби. Тази година от 5 паралелки са направили четири. Три от класовете са запазени, а останалите два разделени, като са гледали новите паралелки да са равностойни по сила, пол и темперамент.

# 448
То че ще се състои, ще се, просто не е задължително вашето дете да се яви на такова.

Да, за съжаление е оценка на учителите, нашата класна е уникална, ние сме и първи випуск, не се съмнявам и грам в нейните способности да научи децата защото го е доказала за последните три години, но ето, сигурно нейната работа ще се измерва по резултатите на класа, а колежките са и с 20г опит...
И да, тук идва и моментът на съревнование между учителите, който при учителя на моето дете се усеща и прозира още от първи клас. Разбирайте - прави се всичко за резултати, но не и за знания. От тук и грешна представа у децата за състезанията, входни, изходни нива и т.н. После у дома обяснявай на детето всичко, пък и плюс защо противоречиш на учителката.

# 449
Здравейте, включвам се и аз в следенето на темата. Тази година и ние сме в 4. клас и започнахме подготовка за НВО. Все още не мога да разбера каква е неговата реална необходимост. Ако решим да кандидатстваме за прием в НПМГ или СМГ, няма ли там допълнителни изпити по математика? И доколко е важно НВО в този случай? Бих искала да знам кои училища използват резултатите от НВО и в кои се полагат допълнителни изпити. Ако имате информация или знаете откъде може да се намери, ще съм благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт