Първокласници 2024/2025

• 32 623
  • 757
  •   1
Отговори
# 555
Следя темата от началото искам да споделя нещо, което май само майките на първокласници биха ме разбрали Confused
Моето дете има  затруднения спрямо четене и писане , ходи на логопед от 3 група в градината като сега продължава, размества доста от буквите една с друга както и звуците една с друга , пише огледално и букви и цифри на моменти.
Четенето е една идея по добре , но с писането е голяма драма с диктовките. Прекалено много се замисля , защото не може да се реши коя е буквата , която чува , съставянето на срички също е драма гълта някои букви.
Вкъщи се упражняваме ама аз повече повтарям думата , на срички разбивам , по продължително казвам звуците на сричките и почти пише без грешка .  Диктовките в училище са драма, с много, много грешки и несъответствия. Вкъщи почнах да диктувам подобно на госпожата и се сблъсках с рев и истерии, тръшкания .
Детето има желание и се старае, но много се затруднява и това се отразява на психическото състояние.

# 556
  • София
Огледалното писане може да е признак за дислексия. Можете да се консултирате със специалист, за да потвърди или изключи това.

# 557
Посещава логопед, има съмнение за дислексия, но е рано за диагностика ( цитирам логопеда).
Аз я усетих още като беше на 4-5 г и оттогава посещава логопед, очакването беше да го израсне, има подобрение разбира се , но дислексията е една възможна причина в нашата ситуация.

# 558
Мен ме притеснява Математика без граници, то това е повече като IQ тест отколкото математика. Малкият не е очарован от задачите на Математика без граници повече му харесват тези от учебника и от помагалата по математика. Ще видим кое състезание ще му хареса повече и ще го записвам само на него.

Вчера прехвърлихме тези, които бяха назад през годините на Аз и числата. Както казва детето - тези са бебешки.
Малко се притеснявам от Математика без граници. Доста по сложни са, но не ѝ го казвам да не я плаша. Дано се справи. Днес ще ги разглеждаме.

# 559
  • София
Не е рано за поставяне на диагноза ори дислексия. Съученичка на дъщеря ми е така и в момента ѝ е подсигурен ресурсен учител. Бяха я водили някъде на обследване, където издадоха документ (ако ви интересува мога да попитам, за София)

# 560
В Пловдив сме , мисля да изчакам още малко. Имам доверие на логопеда, детето се справя с материала без да се затруднява по всички други предмети включително и математиката.    Но приемам , че това не отхвърля възможността за дислексия.
А да попитам от какъв специалист се поставя диагнозата, доколкото четох диагнозата не е медицинска ?

# 561
  • София
По принцип клиничен психолог (поне такава е издала документа на моята приятелка). Документът е официален и важи за всички институции

# 562
  • София
Дъщеря ми участва в МБГ и сега предстои зимния кръг. Да, задачите са повечето са логически. Аз нямам против да развива тези си умения. Нищо не е на всяка цена, просто да се провокира. А и състезанието го провеждат в училище и това е допълнителен бонус 🙂

# 563
Следя темата от началото искам да споделя нещо, което май само майките на първокласници биха ме разбрали Confused
Моето дете има  затруднения спрямо четене и писане , ходи на логопед от 3 група в градината като сега продължава, размества доста от буквите една с друга както и звуците една с друга , пише огледално и букви и цифри на моменти.
Четенето е една идея по добре , но с писането е голяма драма с диктовките. Прекалено много се замисля , защото не може да се реши коя е буквата , която чува , съставянето на срички също е драма гълта някои букви.
Вкъщи се упражняваме ама аз повече повтарям думата , на срички разбивам , по продължително казвам звуците на сричките и почти пише без грешка .  Диктовките в училище са драма, с много, много грешки и несъответствия. Вкъщи почнах да диктувам подобно на госпожата и се сблъсках с рев и истерии, тръшкания .
Детето има желание и се старае, но много се затруднява и това се отразява на психическото състояние.
На мен много ми помогна това, че го карам да препише текста от диктовката първо, след малко правя диктовка със същия текст. Отделно в училище им дават и да преписват текстове. Доста думички поизчисти така.

# 564
Ходите ли на тези състезания - "АЗ И ЧИСЛАТА" и "МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ" ?

За съжаление пропуснахме поради това, че бяхме заблудени, че училището ще бъде сред организаторите. Явно ние ще трябва да си следим за състезанията.

# 565
И ние така докато разберем дали ще се провежда в училището го изпуснахме първото. После за коледното докато я запиша свършиха местата Smile Но сега ми излезе реклама на Материка и вече е записана. Тя изобщо не искаше да ходи, но с всяко ново нещо е така. А и откакто разбра, че детето на една приятелка е спечелило медал от МБГ рязко почна да решава задачи Satisfied
Решаваме задачите от предишните изпити вкъщи. Не мисля за школи засега, чакам да видя дали ще й се удава математиката и по-нататък може да мислим в тази посока.

# 566
Здравейте
Как стоят нещата с тези състезания. В училището в което е дъщеря ми, до този момент не е имало и едно състезание от началото на годината. Попитах госпожата, тя казва че било още рано за състезания, и няма организирани такива. Чудя се как да постъпя,
Мога ли да я записвам в други училище да ходи за състезания? Тя харесва математиката много, искаше ми се да пробваме и състезанията.

# 567
При нас госпожата ги записва, дава краен срок да се включат желаещите и подава списъка нанякъде.

# 568
И в нашето училище няма състезания.

# 569
В нашето училище ги обявява учителката. Заплаща се такса - 8 и 13 лв. за "Аз и числата" и за "Математика без граници". Но не знам за кое колко е.

Общи условия

Активация на акаунт