Първокласници 2024/2025

• 32 586
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
Ами зачеркната цяла страница не е особено мотивиращо. А и едва ли няма абсолютно нищо вярно, щом се справя задоволително вкъщи. Поговерете с класната.

# 616
  • Plovdiv
Момичета, да си сверя часовника:
Как е положението при вас с диктовките? В училище се разиграва голяма драма на тази тема. Детето напоследък се прибира с одраскана тетрадка, ама зачеркната цяла страница. Явно темпото е променено, защото вкъщи не е чак толкова зле когато правим диктовка.

Моите хич ги няма с диктовките, но те не можеха да пишат и четат като тръгнаха първи клас. Дали си го слагам на сърцето? Вече не. Не съм от амбициозните родителите, които искат децата им на 7 да могат да решават задачи за 3 клас и да четат класическа литература. Всичко с времето си, писна ми да слушам охх моито е много умно, охх моито е нобелов лауреат, моите пък имат други таланти. Та с една дума, знам, че се притесняваш, но ще се справи и то, сигурна съм.

# 617
Ами зачеркната цяла страница не е особено мотивиращо. А и едва ли няма абсолютно нищо вярно, щом се справя задоволително вкъщи. Поговерете с класната.
И аз съм на това мнение, просто искам да се ориентирам. В конкретната диктовка имаше 3 грешки и две думи, които е поставил в скоби. Почеркът му е четлив, но е далеч от красив, ако това има значение при диктовка

# 618
Почеркът е важен в първи клас. И спрях да му обръщам внимание още на 2-ката, май съм споделяла тук. Пишеше я с права черта отдолу и постоянно беше преправяна и допълнително писана по сто реда, за да е "къдрава". Трихме суууумати и писахме сууумати, после на 5цата се отказах. По-важно ми е да е вярно, а не красиво.

# 619
Такива генерални задрасквания може да са много демотивиращи за децата, което хич не е добре на старта. Може би да говорите с учителката.
Белушани - при моят има подобен ,,проблем с четворката - пише я без ръб, а с овал отпред. Говорим, и все си тая...

# 620
Как е положението при вас с диктовките? В училище се разиграва голяма драма на тази тема. Детето напоследък се прибира с одраскана тетрадка, ама зачеркната цяла страница. Явно темпото е променено, защото вкъщи не е чак толкова зле когато правим диктовка.
Трудно й е на дъщеря ми с диктовките. Обърква кои звуци има в думите. Като има у,л, р редовно нещо променя. Изпуска ъ понякога. Случва се да забравя че някоя буква трябва да е главна. Това й е най-трудното в първи клас и е доста подтисната. Като правим вкъщи редовно плаче, че не може. Но такова нещо със зачеркната цяла страница е абсурдно. Излиза че няма нищо вярно, което няма как да е така. И със сигурност ще повлия зле на детето. Бих поговорила с учителката ако е разбрана.

# 621
Като цяло не се правят диктовки, които да са цяла страница. Не и в първи клас. Диктуват се думите бавно, но не буква по буква. Възможно е да е твърде шумно в класа и това да пречи. Под шумно имам предвид децата, които си повтарят буквичките по-силно, така че това да пречи на останалите. Нормално е вкъщи да пише много по-вярно точно поради тази причина.

# 622
  • София
Със сигулност да ти зачертаят страницата не би се харесало на никого. Дори и на нас възрастните.
При дъщеря ми правят диктовки, които не са повече от 4 изречения. В момента са на буквата Ш.
Поправят буквата с червен химикал и след това ги карат да препишат няколко реда сгрешената дума.
Не е лошо да се говори с учителката.

# 623
При нас се правят сериозни диктовки, не само на текст от 4,5 изречения но и на отделни думи и имена. В началото учителката в занималнята, също драскаше и късаше страниците, и ги караше на ново да преписват. На родителската я помолих да не задрасква и да не къса листовете. Казах и, да ги поправя и да ни ги праща за да видя какво е сгрешил и вкъщи да се упражняваме. И тя май се усети, че е прекалила. Но тя е доста млада, от скоро е учителка а и психолог а не педагог.

# 624
  • София
В началото като започнаха с диктовките и моето дете беше много, ама много зле ...
С търпение, поощрение и работа нещата се оправиха значително.
Пишеше "диниа" ,вместо диня ,не чуваше звукове, заместваше, заменяше.
 Сега пише цели изречения и отбелязвам значителен напредък.
Просто им трябва време и търпение.

# 625
Здравейте, пиша за моя първокласник малко позитивни новини. Детенцето ми имаше проблеми с темпото на работа, но сега работи вече много бързо и завършва нещата преди насроченото време. Тук им дават работен план за цялата седмица и той успява да си го направи преди да изтече седмицата и по немски и по матем. Проблемът е обаче сега с краснописа. Дали защото бърза, дали защото не му пука, дали за да прави на пук, дали защото просто не може --- нямам идея, но пише наистина грозно...Темпото на работа доста се забърза, а материалът се усложнии не ми се ще да го пресирам допълнително да работим за краснопис отделно...някой постигнал ли е подобрение в това отношение? Бих казала, че е четливо (тоест при желание може да се прочете), просто наистина МНОГО некрасиво. С осмицата още имаме проблем и често е между 8 и безкрайност...

# 626
някой постигнал ли е подобрение в това отношение?
Аз постигнах подобрение при себе си и търпението си. Оставих я да пише, както може. И по-рано съм казвала, че ми е важно да е вярно, а не красиво. Аз също пиша много грозно. Неприятно ми е ама това е положението.
Толкова много трих, писа на ново, плака, хвърля и аз пак трих, че просто изведнъж ми се стори много излишно.
Това е подобрението при мен, не държа да е правилното решение, но това е.

# 627
Преди една година и половина започнахме с елементите в детската градина и вкъщи и според мен затова пише що годе красиво. Сега правя забележки, ако е много разкрачено, но пишем вкъщи диктовка през уикенда.

# 628
И при нас има проблем с краснописа - буквите често излизат от редовете и цялостно не виждам да влага прецизност и старание. Забелязах и че самият захват на молива не му е като моя - може би това също има значение. Как ли не го увещавам да се старае повече - ако е до сглобяване на минифигурки или друго Лего, работи бързо и прецизно Simple Smile), та не мисля, че фината моторика е голям проблем. Както и да е- ще се мъчим, в крайна сметка е важно да е вярно.

# 629
някой постигнал ли е подобрение в това отношение?
Аз постигнах подобрение при себе си и търпението си. Оставих я да пише, както може. И по-рано съм казвала, че ми е важно да е вярно, а не красиво. Аз също пиша много грозно. Неприятно ми е ама това е положението.
Толкова много трих, писа на ново, плака, хвърля и аз пак трих, че просто изведнъж ми се стори много излишно.
Това е подобрението при мен, не държа да е правилното решение, но това е.
При нас, за съжаление, учителката прави проблем. Даже писа на мъжа ми, че детето е изписало някакъв Хефт вярно, но грозно и трябва да го поправи.

Аз самата също пиша грозно, но не чак като сина ми. Но  пък като дете вечно ми правиха проблем за краснописа, мъжът ми и той пише отврат, но все пак сме големи хора и сме се изучили, не знам дали е педагогично да го оставим така.
Той и много бързо нащраква нещата, ако положи усилие се справя по-добре, но просто то има много компоненти-- хем да е вярно, хем да е с добро темпо, хем да е хубаво и просто не се старае изобщо. Аз проявявам емпатия и знам, че не му е лесно...

Общи условия

Активация на акаунт