Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 986
  • 803
  •   1
Отговори
# 105
Архитектът подава информацията на останалите специалности и е негова задача да ги съгласува. То и заради това се слагат тези подписи по проектите. Странно, но това със стъпалата много често се бърка. И в идеалния вариант,  архитектът си има екип от инженери, с които работи и няма проблеми с комуникацията.

# 106
  • София
Ами и при нас се обърка, но и ние малко попроменихме нещата... Ами точно префи седмица - две си оправихме нивата на стълбището между етажите, не е драма. Виж с прозорци може да е по-кофти.

Кубратова, така е, ама май общо взето е нужно... Тъй де, като мо дойде електричаря и като ме пита например кое къде точно ще е в кухнята, за да пусне там кабели, контакти и тн... Добре, че си бях направила проект от рано... Ама по някои стаи ме хвана мн неподготвена... И сега малко съжалявам за някои решения... Не са ми съвем оптимални

# 107
Ами и при нас се обърка, но и ние малко попроменихме нещата... Ами точно префи седмица - две си оправихме нивата на стълбището между етажите, не е драма. Виж с прозорци може да е по-кофти.

Кубратова, така е, ама май общо взето е нужно... Тъй де, като мо дойде електричаря и като ме пита например кое къде точно ще е в кухнята, за да пусне там кабели, контакти и тн... Добре, че си бях направила проект от рано... Ама по някои стаи ме хвана мн неподготвена... И сега малко съжалявам за някои решения... Не са ми съвем оптимални
Е  това за електричаря аз не го приемам като технически въпрос, а като свързан с функционалността. Лично чертах всички ключове и контакти и засега /вече трета година/ нямам никъде липса или неудобство. Преди това обаче имах и точно разположение на всички мебели.

# 108
  • София
😂 Е да де, аз още нямам точно разположение на вс мебели , при все, че активно ползваме единия етаж...

# 109
😂 Е да де, аз още нямам точно разположение на вс мебели , при все, че активно ползваме единия етаж...
Не знам дали на някого ще изглежда, че действам отзад напред, ама така ме кара отвътре. Първо си знам и снабдявам мебелите, уредите, съответно си изяснявам разположението им до детайл, някои само предвиждам по размер. Понякога помещението тэрпи размествания, но по-често - не, защото ограничават врати, прозорци, стълби и т.н.
Това за всяко помещение. След мебелите проектирам контакти и ключове, винаги с резерв на всяка стена. Нататък вече ми е лесно. Единствено имам  проблем с картините, защото те сами си търсят и намират мястото, пък и идват нови, местя ги, а така не мога да предвидя осветлението им. Все пак размерите им не са универсални. Те това само ме мъчи и още не съм измислила добър начин да го реша.
Ако имам цяла стена с това предназначение, ще ми е по-лесно, но разположението им не е такова. В резултат нямат свое осветление, което намирам за крайно неприятно. Не съм умряла, разбира се 😀, ама ме яде...

# 110
Аз като хванах архитекта и мъжа ми да умуваме над идейния проект точно така подходих: искам тук да ми е пералнята, затова трябва еди колко си см да има мин в това поемещение като отстояние. Тук искам да имам душ кабина, затова не може да има прозорец т.н. и т. н. Мъж ми пуфка, притеснявал се, че отнемаме времето на архитекта. Че нали затова сме го наели да реализира идеите за нашия дом. Ако не на етап проект, кога като после ще е късно, да се променя неща, които вече са фиксирани.

# 111
  • София
😂 Да, а ние искахме къща с толкова квадрата и такива дтаи, а другото ше го наместим в движение. Архитекта маркира как той вижда мебелите в стаите и реално горе долу останаха така, ама не съвсем и от това не съвсем идват проблеми, защото са малки.
Примери-сменихме гостната и кабинета. В гостната искам 2единични легла на ъгъл... Да де ама стената е 295...,значи легла без рамка... Сто пъти повторих, че искам място за тоалетната на котката... Еее сега едва ше я побера на горния етаж... Малката баня долу той я направи без душ, до последно съм спорила с мъжът ми, че държа на душ е накрая го наместих. Сега имам проблем, че изведнъж открих, че я коридора за портманто е оставил 40см дълбочина, в морото, че стената е 1м, не 1,20и ще имам по-малко от нужното за каквото си представям... Ей, такива едни, които не съм знаела, не съм гледала, защото тогава не сме имали ясна визия... Може би нямаше и как всичко да е както си го представям сега, може би щях просто да го помоля да оусне +1м на плочата... 🤷‍♀️
И най-много ни е яд, че под терасата сме засипали, а не сме направили още едно помещение складово към гаражите... 😁
За някои решения с контакти и лампи също леко съжалявам, но там ще се наместят също нещата, да кажем това е по-гъвкаво от стени все пак. 😉
Обапе, всичко това все пак наистина са дреболии..
Инапе още тогава ни питаше за подови настилки да си ги сметне за височините.

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 10:00 от Angel_Dust

# 112
Архитектът подава информацията на останалите специалности и е негова задача да ги съгласува. То и заради това се слагат тези подписи по проектите. Странно, но това със стъпалата много често се бърка. И в идеалния вариант,  архитектът си има екип от инженери, с които работи и няма проблеми с комуникацията.

Това което "чувам" и тук във форума е, че не се бъркат стъпалта, а просто никой не поема отговорност за всички тези неща, за които се изисква стиковане. Всеки си мисли, че някой друг е отговорен за това нещо и накрая ние сме принудени да се доверим за "оправянето" на тези несъответствия на бай Пешо, щото той е оправял много такива мизерии.

Това, което мен ме дразни в проектирането е липсата на цялостна визия за проекта. И тук се затвърждава, това което аз съм си изградила като мнение. Всеки си проектира своята част и накрая си получавш проекта насипен на няколко части без цялостна визия.

При нас например в банята още от самото начало имахме ясна представа кое къде искаме.  Бяхме си преценили нещата до милиметър. И в проекта нещата изглеждаха, точно както го бяхме замислили. НО когато тръгнахме да реализираме, установихме, че този проект  няма как да се рализира, защото има конфликт с трегерите. Скриването на тръбите за обратната вода трябва да се направи без да се минава през трегерите и това означаваше, че ние трябва да осигурим от някъде още 40-50см за тези тръби. А това тотално променя целия проект на банята...

# 113

Това което "чувам" и тук във форума е, че не се бъркат стъпалта, а просто никой не поема отговорност за всички тези неща, за които се изисква стиковане. Всеки си мисли, че някой друг е отговорен за това нещо и накрая ние сме принудени да се доверим за "оправянето" на тези несъответствия на бай Пешо, щото той е оправял много такива мизерии.

Това, което мен ме дразни в проектирането е липсата на цялостна визия за проекта. И тук се затвърждава, това което аз съм си изградила като мнение. Всеки си проектира своята част и накрая си получавш проекта насипен на няколко части без цялостна визия.

При нас например в банята още от самото начало имахме ясна представа кое къде искаме.  Бяхме си преценили нещата до милиметър. И в проекта нещата изглеждаха, точно както го бяхме замислили. НО когато тръгнахме да реализираме, установихме, че този проект  няма как да се рализира, защото има конфликт с трегерите. Скриването на тръбите за обратната вода трябва да се направи без да се минава през трегерите и това означаваше, че ние трябва да осигурим от някъде още 40-50см за тези тръби. А това тотално променя целия проект на банята...
Това е грешка на архитекта, той съгласува останалите части. Най-добре е всеки от проектантите да го прави, но се случва рядко. Архитектът обаче е длъжен да го направи, той би трябвало да е най-запознат с проекта на конструктора.
А стъпалата масово се бъркат още при проектирането. Вече при изпълнението всичко може да се обърка още.

# 114
Когато ние правихме нашия проект и бяхме финализирали разпределението и като цяло как ще изглежда къщата, архитектът "свика" среща с всички други по веригата - Конструктор, ОВК, ВиК.
Идеята беше всички да чуят какво искаме и вече всеки да си преценя за неговата си част как да стане и какво ще трябва.
Ще видим какви неща ще изскочат като почнем да строим.
Засега плановете ни пак се забавят, защото част от пътя към парцелът ни е пропаднал и тепърва трябва да го оправим, за да може да се качи бетоновоз до там. Disappointed

# 115
Това е грешка на архитекта, той съгласува останалите части. .

Не е на архитекта. Такива проблеми винаги има, винаги. Отстраняват се от главния изпълнител, той си организира bim координация при която всички тези проблеми лъсват. За всеки отделен проблем се пуска документация с проблема до проектантите и те решават какво ще променят за да решат въпроса. Одобрение на промяната се взема от инвеститора. У нас това не се прави освен може би на големи проекти.

# 116
Бай Иван ще оправи нещата Grinning. Ох, стана ми смешно (ама то е тъжно).
Главния изпълнител в много от случаите не може да се справи с това, което е в проекта, а някой очаква от него да даде решение и да оправи нещата, които са пропуснати от проектантите.

Да е жив и здрав мъжът ми, че да мислим двамата как да излизаме от всякакви такива препядствия. 

Rocket, стиксам палци скоро препятствията да свършат и скоро да се похвалиш със започнат, а след това и със завършен сроеж.

# 117
Това е грешка на архитекта, той съгласува останалите части. .

Не е на архитекта. Такива проблеми винаги има, винаги. Отстраняват се от главния изпълнител, той си организира bim координация при която всички тези проблеми лъсват. За всеки отделен проблем се пуска документация с проблема до проектантите и те решават какво ще променят за да решат въпроса. Одобрение на промяната се взема от инвеститора. У нас това не се прави освен може би на големи проекти.
Е, то може да има някакви разминавания, ама греда да пропуснеш и то в къща, а не в някаква сложна сграда, си е грешка при съгласуването. Ако всичко е надлежно съгласувано, такива неща няма как да "лъснат" чак при изпълнението.

# 118
  • Пловдив
При нас например в банята още от самото начало имахме ясна представа кое къде искаме.  Бяхме си преценили нещата до милиметър. И в проекта нещата изглеждаха, точно както го бяхме замислили. НО когато тръгнахме да реализираме, установихме, че този проект  няма как да се рализира, защото има конфликт с трегерите. Скриването на тръбите за обратната вода трябва да се направи без да се минава през трегерите и това означаваше, че ние трябва да осигурим от някъде още 40-50см за тези тръби. А това тотално променя целия проект на банята...
В момента сме изправени пред абсолютно същия проблем...всичко уж беше пресметнато, нооо без да предвидим, че тръбите трябва да се преместят 20см навътре и сега ще трябва да намалим душ кабината или шкафа. Разбрахме го  чак сега,  като дойде човек за водопровода.
Имам въпросче, трябва ли  да има толкова много разлят бетон в основата на оградата, около 30-40см, сега съм хнанала едно момче да кърти, за да може да се сади в близост до оградата, понеже двора ни е много мъничък и не искам да губя пространство. И въпреки, че ще насипваме пръст,  мисля че ще пречи за вкореняването на разтенията. Целият двор е пълен с пирони, парчета керемиди, тухли и метал, които няма как да се изчистят напълно и ще останат в почвата, това нормално ли е при строеж? Два контейнера напълниха с отпадъци от тухли, керемиди и бетон, ужасно много брак.

# 119
  • София
violence, не е нормално. Имало е грешни и изпуснали кофражи, и бетонови работи, които са къртили строителите. Разбира се не само сте платили двойно бетон, а сега и почистване.

Общи условия

Активация на акаунт