Колко често пият мъжете ви?

• 13 033
  • 324
  •   1
Отговори
# 165
Чета и се чудя, тази тема по-добре с вино ли върви или с коняче. Чудя се и как още не сте подхванали мезетата, както знаем мезето предотвратява бързото усвояване на алкохола и пиещият запазва културното си поведение по-дълго време. Предлагам уточняваш въпрос: "С какво пият мъжете ви?" 😁

# 166
  • София/Севлиево
Той и моят баща е алкохолик,но това не приравнява всички пиещи хора до нивото му и не съм отвратена от тези, които си знаят мярката.Виж за тютюнопушенето съм крайно против,т.к.в семейството ми има трима отишли си без време заради прекаляване с цигарите (дядо на 34,майка на 39 и вуйчо на 54) и си търсех мъж, който не пуши(и около 90 % от обкръжението ми са непушачи).

# 167
Скрит текст:
За виното съм Тома Неверни - вярвам в науката и, докато не видя солидни доказателства за противното, никой не може да ме убеди, че е полезно. Това не означава, разбира се, че съм против всеки да консумира, както смята за добре.

Как точно ще се "видят" тези доказателства?...
Предполага се, че за да се шири дадено твърдение, са правени редица изследвания. Аз лично смятам, че неслучайно нашите прадеди още са консумирали домашно вино, ракия в студените сезони, а с греяно вино, всеки знае, че са церили настинки. Аз точно защото смятам, че е полезно (домашното) се понаучих да пийвам по малко зимата, макар че не обичам друг алкохол, освен бира. Наблюдавам също, че мъжът ми, понеже пийва и ракия (също домашна), като го лепне уж някой вирус зимата, уж го дразнело гърлото, но пийва вечер по някоя ракийка, и все после нищо му няма. Естествено, не твърдя, че само това е решаващо, и до организъм си е, но според мен си е полезно. Аз не мога да се науча дори малко, гадна ми е.

Имам предвид, че „има много скорошни доказателства, които наистина оспориха идеята за какъвто и да е вид сърдечно-защитен или здравословен ефект на алкохола.“ Това е цитат от една хубава статия, която прикачвам за по-подробно заинтересовани. На английски е, но гугъл транслейт дава много точен превод.
https://www.nytimes.com/2023/01/13/well/mind/alcohol-health-effects.html

Понеже темата е чувствителна, да доуточня, че конкретизирам единствено относно полза/ риск от консумиране на алкохол. Не взимам отношение към личен избор, наличие на зависимост, не съдя, нито заклеймявам когото и да е било. Пиша това като човек, който допреди 2-3 години е пил коктейли по излизания, в компания, и има приятели, които все още консумират редовно алкохол.

# 168
  • Варна
Е то риск е ясно, че е налице. Дори "алкохолиците" Grinning сме наясно с това.
А за ползи или съответно вреди можем да си разменяме статии до утре. Не мисля че има смисъл. Така или иначе алкохолът се консумира за удоволствие, а не по медицинско предписание. Всеки сам си решава какво да консумира и с кого да общува.

# 169
Ето, намерих и медицинско изследване, щом искате доказателства
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/

Не алкохолът в него е полезен, а антиоксидантите

# 170
Обаче всеки път като интервюират някой столетник все казват че си пийват, повечето редовно.

# 171
Мъж. Не пия.
Една глътка вино на Нова година, една на рожденния ми ден.
Не ми липсва алкохола, не изпитвам нужда, и не смятам, че съм нещо повече от другите. Голям принос за трезвеността ми носят някои много близки роднини.

# 172
Перфекционалисти, фитнес маниаци, спортисти, вегани, разни духовно-ориентирани, такива, които ги е страх от пиянството, да, и такива, които наистина имат лошо пиянство и наистина е добре да не пият. Има и такива, които на обществени места казват, че не пият, ама вкъщи си пият. Аз примерно на работни срещи съм казвала, че не пия, защото не съм искала.

Вегани пък защо? Алкохолът е 100% веган.

Виното не е 100% веган. Само някои са сертифицирано веган. Другите съдържат животински продукти, вкл. И желатин. Имам приятели - вегани и оттам съм информирана.

# 173
Аз доказателства не искам. )) Наясно съм, че (поне допреди година, когато се информирах последно) няма достоверни такива (рандомизирани клинични проучвания). Но за сметка на това съм отлично запозната с риска. Отраснала съм с двама лекари вкъщи, обсъждали медицина на масата за вечеря.

Отново, с уточнението, че не казвам на никого какво да прави или да не прави.

# 174
Аз доказателства не искам. )) Наясно съм, че (поне допреди година, когато се информирах последно) няма достоверни такива (рандомизирани клинични проучвания). Но за сметка на това съм отлично запозната с риска. Отраснала съм с двама лекари вкъщи, обсъждали медицина на масата за вечеря.

Отново, с уточнението, че не казвам на никого какво да прави или да не прави.

Ето ти научна статия за алкохола, с леко намигване.
https://www.bmj.com/content/bmj/341/bmj.c6812.full.pdf

# 175
Да си кажа и аз-за опиянението и за здравето от пиенето,но с уговарката ,че само за мен се отнася.Случвало ми се е ,особено през зимата,да ме боли адски гърло.Събуждам се и от болка не мога да заспяпък ми е толкова необходимо.Ставам и обръщам удно голямо уиски на екс.Така ме загрява особено в гушката,опиянева ме и лягам да спя с кеф.Та така!Пък нека е вредно и т.н.

# 176
По-добре ракия. Аз единствено пия една глътка ракия като ме боли гърлото плюс люта чушка или чесън. Убива бактерии и микроорганизми, ако има. В носа също може да се натикат тампончета, напоени в ракия. Щипе, ама помага. И масаж с ракия има Joy така, че алкохола /ракията/ си е лекарство в някои случаи.

# 177
Е с цел дезинфекция не мисля че се води вредно. Аз лично за вредно смятам ежедневната консумация на твърд алкохол особено над 50гр или повече от 1 бира. Ако е за лечение на гърло примерно е съвсем различно - няма всеки ден да те боли гърло я.

# 178
Ами и ракия ще пия при болно гърло,просто от твърдото гориво уискито е налично.Пък нали ако специялно си купя ракийка против гърлобол,ехе непоправима алкохоличка ще ме изкарат!

# 179
Ами и ракия ще пия при болно гърло,просто от твърдото гориво уискито е налично.Пък нали ако специялно си купя ракийка против гърлобол,ехе непоправима алкохоличка ще ме изкарат!
За мен толкова крайно въздържателство и съдене е също толкова лошо колкото и алкохолизма.

Общи условия

Активация на акаунт