СЪРБИЯ, Белград, Ниш, Златибор и всичко останало…/Тема 3/

• 43 916
  • 632
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Гледам пишете за задръствания по Калотина- планирахме пътуване утре, за деня, има ли смисъл да тръгваме ?
Няма, сутринта ММ беше на Батровци(сръбско-хърватската граница), на вход към Сърбия опашката е била 12 километра. Всичката тази гмеж идва към Калотина.

# 481
  • София
Гледам пишете за задръствания по Калотина- планирахме пътуване утре, за деня, има ли смисъл да тръгваме ?
В момента на камерите от границата към България се вижда това:

Зад виждащото се може да има още километри колони, както е писала Yovanka.

# 482
Къде мога да погледна и аз камерите?
Може ли линк ?

# 483
  • In transit
Къде мога да погледна и аз камерите?
Може ли линк ?
https://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/kamer%D0%B5/kamer%D0%B5GP#!

# 484
  • София
Вчера се върнахме от Пирот. Минахме през Калотина и на отиване, 50 мин общо, и навръщане - 65 мин. Нямаше драми, нерви и т.н. Изкарахме си чудесно и догодина пак ще повторим.

Добавям. Пускайте си Waze и от там ще се ориентирате за колко време се минава границата. Ние така направихме и не се кокорихме в уеб камерите.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 06:58 от Тонка*

# 485
  • In transit
За камерите ме подсетихте да пиша. Наскоро някой беше казал, че не показват в реално време. Децата се прибраха миналата седмица и се бяха гледали на камерите. Joy Казаха, че около 10-15 секунди е разминаването с реалното време.

# 486
  • София
Въпросните камери изобщо не показват какво е положението в дълбочина. Виждаш само определен периметър и си мислиш, че е баси навалицата, а реално колоните вървят бързичко, най-вече от наша страна, където работеха 11 гишета за коли едновременно.
В крайна сметка никой не убеждавам в нищо. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

Някои дами тук с насмешка подходиха на намерението да отидем през август, но благодарение на това, че послушаме себе си и се информирахме по други канали, си изкарах един незабравим рожден ден с приятели. Кръчмата която избрах - Дукат, беше супер. Нищо общо със соца, а уж там масово такива били заведенията. Не знам кой и защо насажда такива внушения, но е хубаво да си ъпдейтне инфото.

Хотелът, в който отседнахме, беше с повече от прилични стаи. За три семейства платих смешната сума от 180 лв общо, като на нас дори ни дадоха апартамент, понеже нямаше свободна стая за трима.

# 487
  • софия
Такива са. Хепи соц. Не всички хепи соц са лоши, вкл. Дукат в Пирот, но са такива.
Ъпдейтваме си инфото, искаме или не, с нееднократни ходения.

# 488
  • София
Не знам Звънче. Аз съм имала нещастието да съм изкарала първите си 12 г. през соца и де да имаше такива соц кръчми тогава. Дори не схващам кое им е соц. С подобни кръчми е пълно и в България и на мен ми харесват.

Аз за соц приемам селски кръчмета с 3-4 маси без покривки, предлагайки 1 вид бира, ракия и мастика, шкембе чорба, кебапчета и кюфтета. А интериорът тип студентска столова. Такова нещо в Пирот не видях.

В Дукат сметката ни беше солидна, но с кеф оставихме голям бакшиш на сервитьора, който се раздаде на макс.

# 489
  • софия
Повечето от нас са живели детството и ранното си юношество в соца. Моето е преминало в един единствен град и за мен Дукат е типичен хепи соц - обстановка, чинии, храна. За пушенето вътре няма да отварям дума. За невъзможността да плащаш с карта в повечето от тях също. Имаше доста подобни, че и доста по-лъскави (поне останали такива в моите спомени) в София - Унгарският/Руският клуб, ресторантът, който беше срещу МОЧА и доста други. По морето също ги имаше. Описаното от теб е селска кръчма в моите представи, което го има сега и тук.

# 490
Това е стила на повечето им кафани. Не е соц.
Дори в Белград в най-популярните им кръчми на Скадарлия е такъв.

# 491
  • софия
В Интернет има достатъчно информация за соц стила (съвсем случаен източник). Това че такъв е навсякъде в Сърбия, не го прави различен. Отдавна сърбите, поради посоката, която са избрали да следват, не са това, което бяха по време на студената война. Времето е спряло в деветдесетте.

# 492
  • София
Звънче, някак изобщо не мога да се съглася с мнението ти. Дай всички битови кръчми в Бг да ги категоризираме като соц.
Чиниите им са соц? Съжалявам, но не съм съгласна. Може би се храниш в ресторанти със звезди Мишлен, там е друго.
Но на това да кажеш соц, ми идва прекалено.

Баба ми нямаше такива чинии, а не беше селска жена, а лекар в областен град.

Бутилките вино и те са от соца вероятно.

Храната соц? Ами ние отиваме в Пирот за чудесно приготвеното месо и типично сръбски ястия.
В Швеция ядох кюфтета от еленско месо, но в Пирот не съм очаквала да ми предлагат такива. Не знам, но все едно говорим за две различни места.
Плащане с карта не че не могат, а просто не искат. Ясно е защо.

Заповядай една снимка за да си избистриш стила.

# 493
И преди съм писала, че Дукат ми е в топ 3 за храна в Пирот (другите са Нишавска долина и Варошка ноч)...Но най-много сме били точно в Дукат...ММ даже е приятел със собственика от толкова ходене...Grinning Много често самия той ни обслужва...Храната и глезенето си ги бива....Затова и сме повтаряли...Тази година още не сме били...като захладнее и намалят опашките ще се ходи...

# 494
  • София
Тонка*, извинявай, но не разбрах посочените минути за целия път до Пирот ли са или само за чакане на границата. Защото второто не бих си го причинила, въпреки че харесвам Пирот и отскачаме няколко пъти дотам, но винаги извън сезона на турската миграция. Ние също вечеряхме в Дукат през март, защото само там намерихме свободна маса в събота вечер, и всичко беше много вкусно. А хлябът беше най-хубавият, който съм яла изобщо. Обстановката наистина е малко странна, но за мен е важна храната и обслужването. Не бих я нарекла соц обаче, по-скоро пост соц с елементи на кич. Определено не беше евтино и порциите не бяха огромни, но за около 100 лв. се нахранихме прилично двама, без да преядем, като пихме и ракия със салата, но не ядохме десерт. Единственият проблем беше, че не им работеше ПОС-а. Не знам дали е инцидентно или не предпочитат плащания с карта, но динарите, които носех, ми стигнаха точно.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 17:00 от миленка_д

Общи условия

Активация на акаунт