Професия учител - 17

• 56 438
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
  • European Union
Детето ще мине и замине, а с колегата ще се налага да работите още години. Пиши му ниски оценки от изпитване, високи от проекти и средно го избутай. Но двойките си ги нанасяй, не е честно спрямо другите.
Аз преди години писах 4 на дете на колега, а можеше да се напъна за 5. Колегата нищо не ми каза, но аз още се чувствам някак неловко. Сигурно всички са забравили освен мен.

# 241
Никога не съм харесвала специалното отношение към деца на колеги. За мен всички са деца и всички са равни. Не трябва да се учат от малки, че всичко им е позволено и родители ще ги бутат.

# 242
  • София
Здравейте, колеги, има ли сред нас някой, който е бил в комисия за определяне на вътрешни критерии за атестация на учители? Имам нужда от помощ - какви критерии сте определили и по каква скала за оценяване работихте?

По повод деца на колеги, много е труден баланса. През годините съм се нагледала на какви ли не случаи и то за съжаление, не са били положителни. Съвсем пресен пример от тези дни. Детето на колежка, заедно с друго дете от класа чупи крана на чешмата в тоалетната. Колежката, която му преподава уведомява майка му и естествено следва наказание. На следващия ден малкия умник събира няколко деца от класа / отново в тоалетните/ и им обяснил как ще направи група, за да съберат подписи и да уволнят колежката, която го е издала на майка му Simple Smile
Е, разбраха се помежду си двете колежки, но на майка му никак не ѝ стана приятно / в този случай винаги има риск колегата, който е потърпевш да си помисли, че това се коментира в семейството и оттам са тези идеи на хлапето, все пак става въпрос за деца в начален етап/

# 243
Преподавала съм и преподавам на деца на колеги и на моите деца дори. Всички са равни, никакви компромиси. На големия син даже и двойка съм писала.

# 244
И аз преподавах на дете на колега, категорично си беше за 4. Колежката дойде и учтиво ме помоли да пиша 5, защото тя пишела четворки на много по-зле от детето й, цитирам. Дадох и да направи проект от вкъщи и я добутах до 5, за да няма конфликти.

# 245
  • Някъде по Дунава
И аз съм учител, и родител. Имам обаче обратния проблем. Моите деца учат и се стараят много. Съответно имат отлични оценки и добро поведение. Техни съученици и родители злобеят, че оценките им не са заслужени. Ядосвам се, но знам че аз и децата ми полагаме усилия и всичко са постигнали с труд.

# 246
Здравейте! Някой може ли да ме насочи към изпитни варианти, чрез които се определя ниво на владеене на български език. За първи път ми е поставена такава задача - имаме в училище дете от Украйна - трябва да определя нивото на владеене на езика и да изготвя доклад с мерки.

# 247
И аз съм учител, и родител. Имам обаче обратния проблем. Моите деца учат и се стараят много. Съответно имат отлични оценки и добро поведение. Техни съученици и родители злобеят, че оценките им не са заслужени. Ядосвам се, но знам че аз и децата ми полагаме усилия и всичко са постигнали с труд.
В такава ситуация записахме децата по-далече от местоработата на родителя-учител, а въпросното училище ни е по район. Вкъщи работихме сигурно 3 пъти повече от останалите и децата се явяваха на всякакви състезания извън училище, за да се докажат и да няма спекулации колко са им заслужени оценките. Сега каката е в гимназия и никога никой не е казвал, че оценките ѝ са незаслужени, то как и да каже като на външните състезания се виждаше. Малката е 4. клас и действа по начина на кака си. Но в класа е имало деца на колеги, някои бяха разбрани и изискваха еднакво отношение с останалите деца, защото "проклятието на родителя - мен не ме слуша, но теб като учител те слуша и с теб постига повече". Друга обаче се разсърди и с месеци не говореше, защото детето ѝ в начален курс получило "Работи по-старателно". Даже не говорим за оценки в начален курс, та темата наистина е много деликатна.

# 248
  • Sofia
Наистина е деликатна темата. Ще го мисля... Чувала съм от колеги за какви ли не случаи, но са ги "избутали".

# 249
Много съм доволна от изпита за 5 пкс. Само не разбрах оценката количествена или качествена ще ни я пишат. Rolling Eyes

# 250
  • European Union
Оценката се пише само в техните протоколи. Не фигурира никъде в документа. Важното е, да е над 4,50, за да се брои изпитът за взет.

# 251
Работя в ДГ и съм гледала няколко деца на колеги. Какво да кажа, някои от тях са толкова разглезени чак до непоносимост. Колегите не казват директно, но се очаква по-голяма толерантност. По някое време другите деца започват да се усещат и питат защо на въпросното дете не се правят забележки въпреки поведението му. Ами, не толерирам такова поведение.

# 252
Flowers Hibiscus Може ли пак помощ?
Защо не мога да "видя" ученик от класа в Тиймс? Родителят споделя и ми показа скрийншот как детето е с акаунта в приложението, точно този с @edu.mon.bg, който съм дала, но нито по имена, нито по мейл, нито само с буквите и цифрите го виждам. Детето има сестра в друг клас, чийто акаунт при писане на фамилията се вижда.
Откъде да потърся помощ?

# 253
  • Върху лъчите на Слънцето.
Вероятно не е добавено в екипите Ви.

# 254
Като въведете акаунта му не ви ли се появява? Не съм отваряла екипите още, но досега не са били включени ученици, които идват след началото на учебната година.

Общи условия

Активация на акаунт