Да родиш на 20/21

• 11 808
  • 295
  •   1
Отговори
# 105
Светулчица, такива работи ми излизат понякога изпод клавиатурата, особено във фб много често пиша на сляпо и виждам чак като го публикувам, а после, за да редактирам става мазало, че ще кажеш тук пише някоя неграмотна. Ама на изпита по БЕ през 1991 във Великотърновския университет имах на цяла тема една пропусната запетая и то от разсеяност.

# 106
  • София
Като цяло си права, но думата "поДЩи" е написано почти правилно като чуваемост, но грешно като букви. Автокоректор на телефон няма как да сложи така изписана дума, а буквата "Д" не е близо до "Ч" нито на фонетична, нито на БДС. Както и "Щ" до "Т", отново нито на фонетична, нито на БДС. Обаче, както казах звученето "подщи" е много близо до звученето на "поЧТи", така че предполагам авторката да не е българка и българският да не ѝ е майчин. И то само, ако скоро е дошла в България и говори говоримо езика, но пък защо чужденка на 21 ще идва в България да ражда бебче с приятел, който от 5 години са заедно. А и има запетаи на мястото си, а други пунктуационни знаци липсват.
Иначе, разбира се, че може. В съседния клас имаме едно дете (от етноса, естествено), чиято майка го е родила на 14г. Ама за тях е нормално. Въпреки, че и те се усетиха вече.
По-обезпокоителното е, че тази жена няма никакъв опит с мъжете, говоря повече за отношения, отколкото за сексуалност. Тоест виждала е само него и няма никаква база за сравнение. То, и аз съм имала 2 гаджета, но все пак съм живяла повечето време сама и имам критерии и избор, като свободна съм се срещала и излизала, сравнявала съм, мислила съм. Въпреки, че може пък да са един за друг.
Авторке, оправи си грамотността, ако можеш изкарай висше, защото това все пак ще ти отвори врати за по-квалифицирана работа, а това е предпоставка за независимост. Защото, ако недай си Боже попаднеш на не читав човек да можеш да си независима и да се спасиш, а не да тънеш в блатото с неправилен човек, само защото нямаш избор.

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 10:30 от Светулчица

# 107
"Подщи" абсолютно със сигурност не е грешка от неграмотност.
Авторката не ми изглежда от това, което пише като неграмотна.
За сега не се е проявила и като заядлива:)

Както някой назад каза - ако трябваше да изпълня тукашните изисквания нямаше вероятно никога да имам деца.
За мен самата също е рано на 20.
Както още някой каза, бих посъветвала (понеже пита) да изчакат 2-3-5 години макс, просто да са си двамата, да поживеят по-дълго, да пробват нови неща.
Не виждам никаква причина щом искат дете, да чакт до 30, за първо дете.

Но не смятам, че планувано дете, във връзка с любов може да бъде определено като - грешка, ще го метнат по баби, зависима е, ще се разделят.

Авторката си каза, че не иска да учи!
Не всички трябва да учат.
Не всички могат, а и трябва да получават "програмистки" заплати, които на това отгоре не им и стигат:))))
Гледаме си децата и тези с другите професии:) и даже и продавачките, чистачките, учителките, работниците в заводи, лекарите, шивачките и всичко е наред! Наистина.
Могат да създадат възпитани и добри хора и на 20 и може да не е мъка и трагедия и грешка
Но може и да е:) зависи от човека, който ще ражда на 20

# 108
Аз например вземам малко под средната работна заплата за страната и ми стигат за мен и детето. Е тя взема и наследствена пенсия от баща си, но не е висока, под 400 лв. Детето ми от нищо не е лишено. Говорите за суми за образование, тя влезе в осми клас по първо желание без нито един частен урок
 Имаше бал и за Езиковата Гимназия в областния град, но не искаше да учи там и няма как да я накарам насила. Учебниците са платени тази година, но не е нещо фрапиращо. Не всички живеем в София, в по-малките населени места деца се гледат и с под 3 средни заплати. Имам висше образование и над 26 години стаж, предполагам бих могла да си намеря и по-платена работа дори в нашия край. Но ми е важно, че отпуск и болничен мога да ползвам винаги, когато се наложи. Сега например 1 седмица водех всяка седмица дъщеря ми на процедури за сколиоза в една болница, която е извън града. Няма как да иде сама. Баща ми е на 80 години, понякога се налага да ползвам ден и заради него. Та не само при дете под 7 се налага да се прави компромис между свободно време и доходи.

# 109
За мен лично е рано. От 20 до 25 доста се промених. И също ми е малко странно да създадеш семейство с първата си връзка, но реално има такива успешни примери. Като не познавам двойката, не бих твърдяла толкова категорично имат ли, нямат ли шанс. Ако си е преценила добре мъжа, ще им се получат нещата. В крайна сметка и на 30+ години има вероятност връзката да се разпадне.

Познавам жени, родили на тази възраст. Не чак толкова отдавна, сега да са на около 40-45 години. Нищо фатално не се случи, не пропаднаха, не се разделиха с мъжете си, децата не останаха гладни и необразовани. Познавам и такива, родили веднага след завършването на университет, като им станаха децата на по 2-3 години, решиха, че ще запишат някоя напълно нова специалност. Тъй че и за ученето не е задължително да изтърве влак.

# 110
На 21 да се роди е биологично оптимално, напълно легално и колкото и да се опитват да убедят авторката - напълно социално приемливо. Внушенията как да се стане майка на подобна възраст и преди подсигуряването на недвижими имоти, високи професионални квалификации и останалото по дългия списък са чисто и просто в графата "луксозни убеждения". Тяхната цел е предимно сигнализиране на принадлежност към горната средна класа, за която натрупването на тези активи в един сравнително концентриран житейски прозорец е много по-вероятно и очаквано. Проблемът е, че подобни схващания се превръщат в очаквания към групи, за които следването им далеч не е оптималната житейска стратегия и които заплащат цената за това с пропуснати житейски цели и ползи.
Отделно широко се налага едно съвсем скорошно схващане за отделянето на т.нар. генеративна фаза или етапа на родителство от общото психоемоционално развитие на човека и изтласкването му някъде накрая като някакъв венец по желание - след като си се наживял, находил, напътувал, напразнувал, напечелил, изподнаподсигурил и изпонаразвил - тогава вече евентуално ще ти кимнат одобрително на корема, но няма да пропуснат да ти напомнят, че не е задължителен. Това изцяло пропуска да отрази простия житейски факт, че именно родителството отключва нови етапи на развитие и израстване, дава нов извор на мотивация и осъзната отговорност и това е нормалният начин на случване на живота.

# 111
  • София
Социално приемливо е сред по-специфични кръгове. В момента имам предвид. Преди 30-40-50 години е било наистина социално приемливо даже и препоръчително.

# 112
Две-три години след завършване на средното образование и 3-4 години след пълнолетие не е приемливо да имаш дете? И от кога? Много бързо забравихме обичайната практика сред българите да се женят във втори-трети курс на университета и да стават родители преди да са го завършили. Болшинството родители на списващите тук са станали такива точно след гимназия/ казарма/ университет - т.е до 25-26 годишна възраст поне единият от двойката.
Нито може, нито е нужно всеки да има там някакво висше, което няма и да ползва.

# 113
  • Пловдив
Кое конкретно го направи неприемливо днес?

# 114
Всичко е приемливо.
Всеки разполага с по един живот.

# 115
Не прочетох всички отговори, но аз лично родих на 20 малко преди 21 си рожден ден, по-късно се и разведох и не съжалявам за абсолютно нищо, детето ми е прекрасно, аз съм млада, здрава най-трудното го минах в пика на младините си и все още съм млада на 25, а се радвам на едно прекрасно детенце. Моето не беше планирано, но никога не съм съжалявала има живот и след децата. Сестра ми искаше бебе на 22 и успя чак на 30 така, че ако тя беше се почудила до към 25-26 сигурно щеше да отнеме още повече време. Никога не знаеш какво ще ти се случи със или без дете, така че няма смисъл от сега да седнеш да го мислиш ама ако стане Еди какво си, може да стане и след 5 години. Успех 😊

# 116
От гледна точка на днешните условия за получаване на майчинство, да завършиш средно и да работиш 2-3 години преди да станеш майка си е задължително условие. Т.е неприемливо ми е да родиш преди да си завършила средно образование и да си си осигурила майчинство / право на платен отпуск за гледане на дете. Понеже имам момиче на 13г и говорим и по тези теми, това й казвам - завършваш, работиш 2-3 години и тогава вече можеш да мислиш за дете, за да може да му осигуряваш нуждите финансово, за да вземаш нормално, а не социално майчинство. Разбира се, важно условие е и да имаш читав / сериозен партньор, който също иска дете. Ако следваш вече времето се измества с още 4-5 години, но пак е добре първото да го родиш преди 30, особено ако планираш повече от едно дете.

# 117
Тук имането на дете на тези възраст се поставя на преден план.
Това, че често е непланирано, родено от "приятеля", връзката не устисква елементарна проверка от времето, не се отчита като грешка.
Всъщност нищо не се отчита като грешка. Няма и как, защото времето тече само напред, а за равносметки е твърде рано и се изисква смелост.

# 118
Според мен наживяването и ученето не правят хората по-пълноценни, по-интелигентни, по-амбициозни и определено не ги правят по-добри родители. Тапията и купоните на много хора не носят никакъв житейски опит. Тоест авторката на темата дали ще роди сега или след 5 години, няма да има коренно различен семеен живот, битие и статус. Тъй че, ако е решила да става мама, да става.

# 119
  • София
И ученето, и купоните, и по-зрялата възраст добавят към придобиването на опит в отношенията с мъжете, а той е задължителен, ако ще създаваш дете. Само един мъж е...  Бащата трябва да е избран с мисъл в главата и добра преценка, за което е нужен опит. Иначе разчиташ на късмет, което за мен е глупаво и незряло.

Общи условия

Активация на акаунт