Да родиш на 20/21

• 11 810
  • 295
  •   1
Отговори
# 120
И ученето, и купоните, и по-зрялата възраст добавят към придобиването на опит в отношенията с мъжете, а той е задължителен, ако ще създаваш дете. Само един мъж е...
Демоде? Вярно. Сега е модерно да почнат полов живот още на 13-14 и в гимназията да сменят няколко партньора.
Бързо авторката на темата да зареже приятеля си и да хукне по купоните да трупа опит. А ако вече е срещнала точния за нея човек? Как да разбере дали това е наистина той след толкова време заедно?
Миленака, ти дъщеря имаш ли?

# 121
  • София
И ученето, и купоните, и по-зрялата възраст добавят към придобиването на опит в отношенията с мъжете, а той е задължителен, ако ще създаваш дете. Само един мъж е...
Демоде? Вярно.
Скрит текст:
Сега е модерно да почнат полов живот още на 13-14 и в гимназията да сменят няколко партньора.
Бързо авторката на темата да зареже приятеля си и да хукне по купоните да трупа опит. А ако вече е срещнала точния за нея човек? Как да разбере дали това е наистина той след толкова време заедно?
Считаш, че е демоде? Определено не е първото определение, което ми идва наум, но имаш право на мнение.

# 122
Milenaka, познавам много жени, които на 21 искаха бебчи и питаха как ще го приемат приятелите, на 29 питаха същото. На мен пътуванията, срещите с мъже, работата и ученето ми донесоха самочувствие, опит, избор, на някои нищо не им носят. Преди бих се съгласила, че самостоятелността и свободният живот в младите години променят житейския път и развитието на човека, сега бих казала, че е обратното. Просто човек, чиито желания стигат до домакинстване и гледане на деца, прави определени избори. И да беше учил магистратура, и да беше сменял гаджета, животът няма да се развие по друг начин, освен да му донесе депресия и саморазрушителни навици, защото е на 27 и е "стара мома".

# 123
Демоде? Вярно.
Скрит текст:
Сега е модерно да почнат полов живот още на 13-14 и в гимназията да сменят няколко партньора.
Считаш, че е демоде? Определено не е първото определение, което ми идва наум, но имаш право на мнение.
За мен не е демоде на 21 да си била само с един мъж, след като и връзката е от 6 години, а живеят заедно от една. Звучи като нормално момиче, което е срещнало сериозен приятел, с когото гради връзка, взаимоотношения и явно и семейство. Но май е необичайно сред младите в последните 20-30 години.

# 124
Демоде? Вярно.
Скрит текст:
За мен не е демоде на 21 да си била само с един мъж, след като и връзката е от 6 години, а живеят заедно от една. Звучи като нормално момиче, което е срещнало сериозен приятел, с когото гради връзка, взаимоотношения и явно и семейство. Но май е необичайно сред младите в последните 20-30 години.
Модерното днешно време е, да си в някоя дискотека и да се прибираш с различен, пълзейки по улиците.

# 125
  • София/Севлиево
Това е тъжно,не е модерно...
Това за старата мома съм го чувала от майка ми(лека ѝ пръст), когато бях на 20 и никога не бях водила момче у дома (а сестра ми на 15 всеки месец сменяше гаджетата,то пък едни гаджета,детска му работа беше).Когато на 21 заведох ММ у дома мама бе много щастлива (а аз пък съм първото и единствено момиче,с което ММ е запознавал родителите си,а той беше на 26 тогава).И двамата сме имали някакви връзки преди това, просто хората не са били подходящи за запознанство с най-близките ни.

# 126
  • Пловдив
Абе, хора, от нашето древно поколение на родени през 70-те много родиха свои деца на 20-22 през 90-те и нито интересите им се ограничиха до домакинството, нито се лишиха от университет или пътувания. Кое прави днес това да е невъзможно?! Ако при  авторката не стане, няма да е заради бебчито, но кое пречи на една днешна млада жена и да учи, и да пътува, и какво ли не, имайки дете? Ако намери партньор на същата вълна, което е трудно, защото и момчетата днес чуват същото като момичетата - "толкова рано в никакъв случай не ти е време за деца". Ученето ли беше по-лесно тогава, кое?
Дори не на всички майките бяха пенсионерки в оня момент, да добавя за всеки случай. Grinning
Май пречи точно това, че се счита за демоде, така излиза. Wink

# 127
Стабилните доходи според мен трябва да са свързани със стабилна професия ( не задължително висше).
От друга страна, аз и много около мен действахме емоционално, без сигурност (то тогава бяха мираж), но с мечти и ентусиазъм.
На възрастта на детето ми си и бих посъветвала да изчакаш. Да се развиваш, да се радваш, изживяваш и градиш връзка.

# 128
Според мен се фокусирате твърде много върху парите и материалното, като се каже "рано е". То е ясно, че може и на 18 да си направи бебе, ако иска. Все ще се отгледа тва бебе, но нали в крайна сметка трябва да стане човек от него? Квото и да ми дрънкате, на 21 сме си с акъл на хлапета още и тепърва почваме всъщност да влагаме мисъл в бъдещето. То с чакането не идва само материалното, а идва и житейски опит, и зрялост, знам ли...

В същото време пък и тва не е гаранция, де. Баща ми ме е направил на 50 и пак успяха да ми еват майката на детството с алкохолизъм и некомпетентност Wink

Аз все пак съм на мнението, че предпочитам да чакам. То не е нужно да си зачеркнал всяко тикче от списъка, но след всяко една идея по- малко тегаво би трябвало да ви е после и на вас, и на детето.

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 16:02 от murcinhum

# 129
  • На изток от Ада
То и аз исках преди 30 г да родя! Ми не стана забременях преди 7г на 27г ми спонтаннен аборт, после втори....
Плановете са планове,не винаги стават..

# 130
  • София
Скрит текст:
Демоде? Вярно.
Скрит текст:
Модерното днешно време е, да си в някоя дискотека и да се прибираш с различен, пълзейки по улиците.

Явно съм била права за по-специфичните кръгове, след като според теб вариантите са или забременяване или пълзене. По-рано в темата съфорумка написа, че след като вариантите пред теб са забременяване или пълзене по улиците (със или без някого), в такъв случай е по-добре да забременееш. Права е.

# 131
Тъй де, има разни кръгове и отговорите са според кръга.
 Не какво ние мислим за нас.

# 132
  • София
Покрай мен общо взето има 2 големи групи, на които се е разделил женския ми кръг - едните родили деца в периода 20-25 и после или паралелно учещи в университет + работейки, и такива, които на 30-35 още не мислят нито за заживяване с мъж, нито за бебета и т.н.
Аз лично първото родих на 25, сега съм на 28 в очакване на второ и пак ми се струва, че късно ще родя второто Grinning Наскоро съученичка роди 3то (първите са близнаци), а на друга детето вече е 3 клас. Нито на едната децата й попречиха да се развива в кариера, нито на другата да изкара магистър и да развива кариера след това.

Ако бях чакала жилище (ММ имаше собствено от преди да се вземем, аз живеех в такова купувано от родителите ми), стабилна кариера (преквалификация направих посред майчинството) и да имам ХХХ пари в спестовна сметка (имах колкото да изкарам 3-4м спокойно), то трябваше поне още едно минимум 10г да чакам за първото, а за второто не е ясно колко сили щеше да имам на 35-40г. Пък за купонясване и наживяване - ами не всеки го иска. За мен е тормоз да излизам по барове, дискотеки и нощния живот ми е изтезание. С ММ сме домошари, обичаме заведения, но не и да висим посред нощите навън и да пием коктейли или да се мятаме да танцуваме. Не сме спирали да пътуваме с детето, та това с пътуването и обикалянето не приемам, че трябва да е докато се родят децата, то си е паралелно и с детето.

Майка ми е родила брат ми на 23, омъжила се е на 21. Да ви кажа живот си живеят сега с баща ми. Още си имат до пенсия, работят, обикалят, пътуват по почивки и екскурзии, излизат често навън. Помагат и с внуците когато се налага. Обаче и не е било нужно да се допитват до форуми да имат ли деца или не. Просто са решили, че искат и са действали без значение чуждото мнение.

# 133
  • София
И аз си живеех живота преди да родя - живеех си сама, имах си жилище, следвах, по купони ходех, завърших, тръгнах на работа, по купони ходех, погрижих се да бъда независима от мъж или роднини, после се омъжих, родих...

# 134
Две-три години след завършване на средното образование и 3-4 години след пълнолетие не е приемливо да имаш дете? И от кога? Много бързо забравихме обичайната практика сред българите да се женят във втори-трети курс на университета и да стават родители преди да са го завършили. Болшинството родители на списващите тук са станали такива точно след гимназия/ казарма/ университет - т.е до 25-26 годишна възраст поне единият от двойката.
Нито може, нито е нужно всеки да има там някакво висше, което няма и да ползва.

Нашите родители живееха в липса на конкурентна среда и също такава на някакви значими житейски изкушения. Коловозът им беше след средното, докато отметнат висше да си намерят и партньор,  даже и едно студентско бебе не пречи, понеже ученето не изисква кой знае какво себеотдаване и ресурс,  и да не забравяме, че по този начин се урежда и жителство. Няма големи цели, възможности,  не стои въпросът за други градове и държави, както и някакви значителни професионални предизвикателства.  Човек освен да гледа деца, на практика какво друго да прави...

Сега е съвсем различно.имам поглед върху студенти, изключителна рядкост е майчинство в малките курсове, всичките имат някакви други щения.

От средите, които не учат, а имат след средно готов занаят, пак трябва поне няколко години за финансова стабилност. Разбира се, може и без, както винаги са се раждали деца непланирано и не са останали неотгледани, но това ми е обяснението защо преди няколко десетилетия се е считало за навреме, а сега малко рано.

Общи условия

Активация на акаунт