За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 8

• 31 565
  • 733
  •   1
Отговори
# 255
  • Русия
Ами те Междузвездните са вдъхновени от източната култура (май монголската беше), логично е да ти напомнят. Simple Smile
Харесват ми иглите за коса с висулки. Едни такива цветенца се  люлеят докато вървиш. Много женствено ми се струва.

# 256
Да, не са имали инстаграм, но има портрети, които са доста далече от показаното в сериала. През 14 век очевидно повече са наблягали на перлите, а не на златото. И на тези странни шапки.
Скрит текст:

В Музея на Изтока в Москва и аз съм била, но си спомням най- вече обратната свастика от материали от сбирката на Николай Рьорих. Явно по онова време не е било популярно да представят украшения. Този 14 век на императрицата Ки непрекъснато ме караше да си мисля, че това е периодът, в който България пада под турско робство. Какъв ли е бил битът по тези земи?
Другото, което ме развесели са идеалните зъби на всички актьори, особено на любимия малък евнух на корейския крал ВанЮ. Известно е, че зъбите им са били в ужасно състояние. Много светлина и коприна, с които ми се струва, че не са разполагали. И каква беше тази езда на имперската двойка из столицата. Простосмъртен не им е виждал подметките на обувките, камо ли на съпругите. Храна за размисъл много.

# 257
  • пак на Рив Гош
Не само от монголската, бих казала от голяма част от далекоизточните култури също. Облеклото на джедаите, например, е вдъхновено от кимоната и китайските роби (не помня как им беше името). На изложбата на кимона, на която бях в началото на годината, имаше една от джедайските роби на Анакин Скайуокър до традиционно мъжко кимоно. Приликите бяха значителни.

# 258
  • Русия
Аз имах предвид женската мода, по-специално как изглежда майката на Лея (извинявайте, не ми е сред любимите тая поредица, не си спомням името й). Спомням си, гледах предаване, където показваха прическите и макияжа на монголките не знам от кое време, практически идентични са.
P.S. Свастиките и сега доста ги има в различни вариации. По принцип се използваха в най-различни култури, и в Азия, и в Африка, и в Европа, и в Америките. Не съм сигурна за Австралия.

# 259
  • пустинен пъпеш
Свастиката е древен соларен знак.

# 260
  • България
Този 14 век на императрицата Ки непрекъснато ме караше да си мисля, че това е периодът, в който България пада под турско робство. Какъв ли е бил битът по тези земи?
Другото, което ме развесели са идеалните зъби на всички актьори, особено на любимия малък евнух на корейския крал ВанЮ. Известно е, че зъбите им са били в ужасно състояние.
Повтарям се, но как съм обобщила историята на Чосон за мен.
Когато България изчезва се появява Чосон, когато България се връща, Чосон изчезва.
Така помня най-лесно исторически факти.
За зъбите на източните не съм чела, но предвид че отдавна нагъват захар, сигурно са били гадни.
В Европа може би благодарение на това, че захарта не е била достъпна в древността, зъбите по старите скелети са много добри.
Накратко от Уикипедия.
Скрит текст:
Първата суровина за производство на относително чиста захар е захарната тръстика, житно растение, произхождащо от Южна и Югоизточна Азия,[2][3] но първоначално и тя се използва чрез дъвкане на необработените стъбла. Един от първите исторически източници за захарната тръстика е китайски ръкопис от VIII век пр.н.е., който отбелязва, че използването на растението води началото си от Индия.[4] Захарната тръстика става известна в Средиземноморието не по-късно от походите на Александър Велики, но задълго остава рядка и екзотична стока.[4]

Захар от захарна тръстика се произвежда на Индийския субконтинент от Древността,[5] но нейното значение остава ограничено до създаването на технология за преобразуване на тръстиковия сироп в гранулирани кристали, които са по-лесни за съхранение и транспорт.[6] Кристална захар започва да се произвежда през V век по време на империята Гупта.[6]

Индийските морски търговци разпространяват захарта в страните от региона, с които търгуват,[6] а будистките монаси пренасят технологията за производство на кристална захар в Китай.[7] През VII век, по искане на император Тан Тайдзун, пратеници на индийския владетел Харша въвеждат отглеждането на захарна тръстика в Китай, след което там са създадени първите тръстикови плантации.[8] В китайски източници също се говори за поне две мисии до Индия през 647 година, които трябва да пренесат технологии за рафиниране на захар.[9]

Кристали от рафинирана захар
През следващите столетия технологиите за отглеждане на захарна тръстика и рафиниране на захар се пренасят и към Близкия изток. През XI век западноевропейските кръстоносци виждат там цели кервани, пренасящи „сладка сол“, а в края на следващото столетие кръстоносецът Гийом от Тир вече описва захарта като „много необходима за нуждите и здравето на хората“.[10] В началото на XII век венецианците организират край левантинския град Тир производство на захар, предназначена за внос в Западна Европа.[11]

През XV век Венеция все още е основният център на рафинирането и търговията със захар в Западна Европа.[4] По това време започва производството на захар в Мадейра и на Канарските острови, които до XVII век са основен вносител в Европа.

Ново време
Захарната тръстика е пренесена от Канарските острови в Америка още с първата експедиция на Христофор Колумб,[12] но масовото ѝ производство там започва значително по-късно. В Европа преди XVIII век захарта е смятана за луксозна стока и едва през това столетие, когато започва значителния внос от Америка, тя се превръща в масов продукт, докато през XIX век тя вече е възприемана като жизнено необходима стока.
И малко древни европейски зъби.
Скрит текст:

# 261
  • пак на Рив Гош
Хареса ми мнемотехниката за датите за Чосон. За зъбите и аз имам бегли спомени, че съм чела, че са били в лошо състояние.

Аз от снощи подхванах Thousand Years For You (2022) като текущ китайски сериал. Ако продължава както започна, има големи шансове да попадне в любимите ми сериали. Много ми хареса визуалната естетика - малко стийм пънк, малко фентъзи. Главната засега ми харесва, Главният - още повече.
И, за пореден път съм в благоговение пред прическата на Ren Jia Lun - в какъвто и екшън да попадне героят му, нито един косъм не смее да помръдне от мястото си Wink .

Изгледах и първия епизод на Doona! (2023). Чела съм части (и края Wink) на уеб-тууна по който е направен, та горе-долу съм наясно със сюжета. Гледам го основно заради първата роля на един от топ-любимците ми, Yang Se Jong, откакто излезе от казармата преди две години. Засега сериалът ми е много на кантар. От една страна му се радвам на Се Джонг, че е също толкова чаровен, колкото и преди казармата. Но от друга страна си мисля, че няма да е лошо да уравновеси възрастта на героите, които играе, с реалната си възраст. Когато беше в ранните си 20 (22-23-24) години, играеше 30ина годишни герои и някак си, му отиваше повече, отколкото сега, когато на реални 30, играе второкурсник в университет. Надявм се следващият му сериал да е в по-хармонична роля. И, определено ми липсваше в третия сезон на Dr Romantic. Дано да го включат в четвъртия Wink .
В Doona Се Джонг си партнира със Suzy Bae, която, обаче, не можах да позная. Не знам дали се е пипнала тук-там по лицето, или е заради малко странната прическа, грим и начин на снимане, но ми изглежда доста променена. Само 9 епизода са, ще го догледам.

# 262
  • България
Аз от снощи подхванах Thousand Years For You (2022) като текущ китайски сериал. Ако продължава както започна, има големи шансове да попадне в любимите ми сериали. Много ми хареса визуалната естетика - малко стийм пънк, малко фентъзи. Главната засега ми харесва, Главният - още повече.
Само още четири епизода и сигурно ще попадне в любимите ми сериали. Единствено за главния се колебая и само заради това няма да го запазя за повторно гледане.
Много харесвам Ren Jia Lun и известно време беше първи в китайския ми списък, но на фона на Leon Lai
нещо ми се губи.

# 263
  • пак на Рив Гош
Бях пропуснала, че и Леон Лай участва в него. Не го видях сред по-главните образи. Но добре изглежда, ще го чакам да се появи на екран Grinning
Абе, и двамата са хубави (и добри актьори) Wink.

# 264
  • България
Сложили са го в гостуващи актьори, но е често на екран.
Naili писа за интервю с Leon Lai, много жалко за такъв талант.
Само 4 см е по-висок от Ren Jia Lun, но изглежда много по-различно, може би е по-дългокрак.
И страхотното лице, което е богато на емоции, много емоции.

Има и други привлекателни мъже:

# 265
  • пак на Рив Гош
Сложили са го в гостуващи актьори, но е често на екран.
Naili писа за интервю с Leon Lai, много жалко за такъв талант.
Само 4 см е по-висок от Ren Jia Lun, но изглежда много по-различно, може би е по-дългокрак.
И страхотното лице, което е богато на емоции, много емоции.
А-хм, ще се радвам да го видя в хубава водеща роля, ама да не е Трето Колело или Гадняр.

# 266
  • Русия
Роца, виж го в Overlord. Не е кой знае каква дорамата, но поне е в главна роля. Пък и може да харесваш Бай Лу, а тя е много живичка там.
Според мен двете най-сполучливи роли има в "Кой управлява света" и в "Simmer down". Но, за съжаление не са главни Sad
Любимият ми китайски актьор е заедно с Лю Руй Лин (тоя е още по-добър, но... не е хубавец, играе характерни роли).

Той е мускулест, ама много. Широки плещи и е силен, в Simmer down вдига 50-55 килограмовата си партньорка от земята. Което е много тежко. Рен Цзя Лун пък е... ще премълча.

# 267
  • пак на Рив Гош
Naili, благодаря ти, ще го погледна Hug Много харесвам Бай Лу, така че имам допълнителен стимул. Пък и го намерих във Вики.

# 268
  • България
Той е мускулест, ама много. Широки плещи и е силен, в Simmer down вдига 50-55 килограмовата си партньорка от земята. Което е много тежко. Рен Цзя Лун пък е... ще премълча.
Не това причината, а и като чета за височината си Leon Lai е по-слаб, а аз точно слаби мъже харесвам.
Рост: 182 см
Вес: 63 кг
Ren Jia Lun
Рост: 178 см
Вес: 60 кг
Даже и аз като любителка на много слабите фигури, ще кажа, че няма нищо прекалено при първия.

То и при тези килограми и да иска няма как да се развали. Grinning

# 269
  • Русия
Ау, ау, недей такива снимки посред нощ да пускаш! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт