Седмокласници 2023-2024 - Тема 2

• 39 362
  • 759
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
При нас входните минаха, за сега има 6 и 5 по биология и химия. Готви се за тях по тетрадките от миналата година.
Остана английският, за нея е важен, защото е балообразуваща оценка. Имаме си едни драми там с учителя, остави и 5 миналата година, тя знае много добре английски, но не от учителя, а от интернет. Надявам се да успеят да се разберат, защото като я изпитва тя му казва верни неща, но не тези, които той е преподал. В петък мина родителската, с нова класна сме отново, по физическо, леко неадекватна, даде ни грешни дати за НВО Scream Нова госпожа по БЕЛ, стори ми се свястна, дано успее да ги укроти, че има много буйни момчета, които развалят дисциплината и целият клас страда от тях. Казаха, че нищо не можело да се направи, да сме ги търпяли. Всички родители скочиха, трета поредна година и всички вдигат ръце, всеки ден психолога е в тяхната стая и НИЩО.
Вчера гледах интервю на министъра и той потвърди, че в дигиталната раница има качени всички учебници, при нас няма нито един, класната не знае нищо. При вас има ли качени учебниците или само по новините се хвалят, че са направили нещо?

# 316
Моят човек ходи на школа и отделно с частен учител по математика онлайн. Миналата година ми се струваше много, но тази ми се струва, че е ок. Не знам всички ли деца ходят на толкова уроци допълнително.

# 317
Къде има 7часа седмично математика? Това да не е специализирана паралелка? Аз преброих 5 ч математика

А английският за кои училища е балообразуващ?

# 318
  • София
Моята щерка миналата година не е ходила на никакви уроци. Мат. паралелка и имаха доста математика при строга Г-жа и я оставих сама да си "блъска главата" със задачите и беше успешна стратегия, сама изкарваше 5ци и 6ци, без да е гений де...  . По Бел по- зле беше Г-жата , оценки пак 5, 6 , ама тя не искаше уроци.
Сега само 1 школа в събота по мат/бел. Както писах общо 10 учебни часа математика за седмицата, Бел - 9 учеб часа ( сумарно школа и училище) Това ще е ... Нито сборници, нито друго планирам, тя и с това едва сколасва , щото я мързи, не друго
Допълвам- Да, математическа паралелка, 7 учебни часа на седмица  , мат + мат иуч, това в училище само

# 319
  • Варна
Къде има 7часа седмично математика? Това да не е специализирана паралелка? Аз преброих 5 ч математика

А английският за кои училища е балообразуващ?
Хуманитарна гимназия Варна

# 320
  • София
На моята съм казала, че държа за шестици по БЕЛ, МАТ, английски и ИТ. Има езикови паралелки, в които балообразуващ е чуждия език и такива с ИТ, които в краен случай може да ни потрябват. По всичко друго не разрешавам оценки под 4, но няма да натискам.
Това е толкова против собтвените ми виждания, но мисля, че е единственият възможен вариант за моето дете.

# 321
  • Варна
Да, тази година е така. Досега винаги съм обяснявала, че оценките не ме интересуват, важни са знанията. Сега и казвам, че са и важни оценките по АЕ, МАТ и БЕЛ, това е положението. Ще учи приоритетно по тях, ако се насъберат много домашни за деня другите ще ги неглижира и това е. Все пак не са роботи, като слушах на родителската как всеки учител настоява за предмета си-физика, химия, биология, няма да се съобразят с натовареността. Ще видим до кога ще удържат фронта децата, преди да изпушат.

# 322
При нас са 5 часа и по двете. Не случи и на двамата преподаватели, за разлика от голямата ми дъщеря в същата паралелка в същото училище преди 5 години - при нея бяха страхотни. Какво да се прави, късмет. Обясних й, че е добре да е в час по всички предмети, не толерирам неписане на домашни. Но пък и усилията да не отиват там, защото е страшно енергоспестяваща. За оценките - да се опита с максимума, на който е способна, по БЕЛ, математика, АЕ, ИТ и ИИ, защото ще търсим непопулярни решения, при които тези оценки са балообразуващи. Като за нея максимумът, особено по математика, не е 6.

# 323
  • European Union
Аз нещо не съм доволна от начина, по който учат в школата. Твърде наивно си мислех, че в началото ще отделят повече време на ученото в 5 и 6 клас. Оказа се, че след едно преговорно занятие вече учат материала за 7 клас. И по мат, и по БЕЛ вървят по-напред от уроците в училище. Според мен много по-голям ефект ще има ако в школата са след училището.
Защо е нужно да учат седмокласния материал два пъти, вместо само да го упражняват.
А още по-странно ми е защо аз съм единствената, която не е доволна от това.

# 324
Може учителите да имат малко толеранс към децата точно в 7ми клас, всички знаят за какво иде реч точно тази година.   Има време да се профилират, кой биология, кой история. Но не е сега моментът да им се режат крилете. В началото на важна за тях година, пък и през цялата тази година де.  Confused Да се наблегне на бел/мат и другите по - полека. Тъй си мисля че е редно... Колко часа математика и Бел имате? . Аз преброих 7 учебни часа на седмица математика, и 6 по Бел в училище. Отделно от това са школите. По 3 учебни часа за всеки предмет горе долу... в школата. Мисля че сумарно е достатъчно.
Ами различни сме, различни са ни и очакванията, нормално. При нас /МГ/ - МАТ е 5часа + 1 ИУЧ +2 ФУЧ или сумарно 8 чАса, като май ФУЧ-овете тепърва ще започват да ги карат.
БЕЛ са 5 + 1 ИУЧ или сумарно 6.
Аз пък нямам против, даже се радвам, че има входни и че не всичко ще е наблягане на МАТ и БЕЛ. И тук са двустранни, поне за мен, нещата. От една страна ако са те с приоритет, може би ще има прегаряне при някои деца. От друга - все пак знанията трябва да си се трупат, няма как всички други предмети да са на втори план. Съгласна съм донякъде да се снижат критериите, но в рамките на допустимото, разбира се. Но не и да е съвсем "айляк" работата.
А и по ок. три часа допълнително по двата предмета в школите / частните уроци - все пак макар и малко, има и деца, които не посещават такива. Пак от моята камбанария - все си мисля, че ако детето е достатъчно мотивирано, а учителите - все пак достатъчно адекватни, може да се мине и без тази истерия на ежеседмични поне 4-5-6 допълнителни часа. Могат къде къде по-пълноценно и приятно да се изкарат. И ако трябва да избирам - предпочитам да си вървят нормално всички предмети, без да има изоставане или намаляване на материала, за сметка на двата "важни".

Вчера гледах интервю на министъра и той потвърди, че в дигиталната раница има качени всички учебници, при нас няма нито един, класната не знае нищо. При вас има ли качени учебниците или само по новините се хвалят, че са направили нещо?
Нищо няма, не знам как сърце има дава да говорят неверни неща. Освен да е подведен просто, той едва ли собственоръчно проверява, но каквото и да е  - не е редно. Аз големи разправии  тази Раница - регистрирах се, а не ме допускаше да вляза. Две седмици комуникация с админи и там не знам какви специалисти, разгеле, оправиха проблема. Но си оставаме на Школо за щастие, та въобще не ми е зор да я ползвам. Но гръмки думи, а всъщност - нищо.

Кети, точно това си мисля, че става при повечето допълнителни занимания Sad Даже някои деца, за които съм чувала, използват допълнителните уроци като алтернатива на тези в училище - знаейки, че госпожата ще обясни неясното, въобще не внимават и не си дават зор в у-ще. При което цялото това нещо става леко безсмислено.

Последна редакция: пн, 02 окт 2023, 13:07 от Pали

# 325
А аз даже не разбрах къде е тази дигитална раница ?
5 има моето дете по математика на входното ,5 по компютърно моделиране и 6 по изобразително Grin Не е доволен

# 326
Всяко начало е трудно. Ще стане и с дигиталната раница.

# 327
На курсовете вървят напред с материала, който е в училище. И добре, че е така, защото масово не стига времето в училище. Дали заради празници, почивни дни, екскурзии, болен учител.....  А и някои учители не обясняват добре или не правят достатъчно упражнения.

При нас продължава да е лежерно. Нямаме постоянна програма още, само 3 входни са направили и добре че сме се подсигурили с курсове в почивните дни.
Сега и ЛЛ ми мрънка за бележка за 2 дни, за да направим по- дълга ваканцията в края на този месец

# 328
И за мен е по-добре, че минават предварително материала. При по-малките групи и тишина в школата и при индивидуалния урок има по-голям шанс да разбере новия материал и в училище да не се чуди какво се опитва да обясни учителят, докато всички крещят и си гледат в телефоните, а да й е вече познат материала. Дисциплината е много зле в класа, и то при определени учители.

# 329
При нас също няма окончателна програма, няма родителска среща, няма напрежение- живот. Заминават на лагер в края на месеца. Има няколко входни нива, но нямало да ги върнат скоро. Математичката обикновено им ги връща след един месец- нея съм я отписала като учител.
Замислих се, че и нашите училища са една instagraм- ска бутафория. Лъскави статистики, които са резултат на всичко друго, но не и на това, което се случва вътре в тях.

Общи условия

Активация на акаунт