Петокласници-2023/2024

• 31 358
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
Нашите се сетиха да правят родителска среща днес след часовете (2ра смяна) .. и го съобщиха в сряда вечерта Simple Smile
Еми уникално време са избрали, просто думи нямам Simple Smile
Скрит текст:
Майка ми ще отиде, явно така й е тръгнало Simple Smile Simple Smile (ама за нея не се притеснявам, щото е баба професор и има мнооооого опит с училищни истории.. та ако е нужно ще ги разхвърля много здраво Simple Smile Simple Smile Simple Smile )

За разменянето на информация за контролните, че то и по наше време го правихме. Тръпката от разследването и събирането на информация беше по-яка от самата контролна Simple Smile Simple Smile

# 586
  • София
Някои учители връщат контролни, други не.
Не е правилно да не се връщат по мое мнение, но разбирам и защо искат да ги пазят.
Скрит текст:
Върхът беше миналата година при баткото - химикът отказваше да им ги даде да снимат, защото било интелектуален труд и си го пазел Trollface

# 587
  • shumen
Аз искам да ги връщат,за да видя къде са му пропуските.

# 588
Относно раниците - знаете ли дали в 6-ти клас олекват малко или пак е същото? Много е тежка и нашата, а пътува доста с автобус и е гроги детето. Ще започнат да я болят кости, стави...

# 589
Моята е 36 кг, раницата е 8
Определено не е нормално. Но ние сме планинари тя е свикнала да мъкне раница от малка по преходи и баири.

# 590
  • София
Не олекват раниците, все имат учебни тетрадки, сборници, атласи ...
Повтарям се, но усилията трябва да се насочат към конкретното училище, според мен.
При нас учебници се искат само по литература и английски. По другите предмети им прожектират с мултимедията, ако е нужно. По БЕЛ са само с едно помагало, учебни тетрадки не ни поискаха. Имат по минимум два еднакви часа на ден (обикновено БЕЛ или математика, както и Компютърно моделиране през седмица), така тежестта намалява още.

# 591
Вариант е да се оставят в шкафчета и да се учи онлайн вкъщи (така прави каката) или да се вземе допълнителен комплект (да се купи). Наборът не иска да си подрежда шкафчето и затова там оставя само физическо. Като не иска да подрежда, ще носи, това е. Но пък той не е от дребните и не се оплаква. Разрешиха им да се разбират кой какво да носи, за да им по един на чин, но в кабинетите май сяда с различни деца и иска да си носи и много не разчита на друг. Има стабилни навици от началното училище и не смее да си помисли да няма учебник (предлагала съм му да спести носенето на някой, не иска). Та даже и сборник носи в дните, които може да решават и оттам в час.

# 592
Относно раниците - знаете ли дали в 6-ти клас олекват малко или пак е същото? Много е тежка и нашата, а пътува доста с автобус и е гроги детето. Ще започнат да я болят кости, стави...
Пишете до МОН на мейли. Няма да се случи нищо, ако ме пишем. Аз вече 2 пъти писах. Ние я носим и закъсахме със здравето, а детето я носи само 3 седмици. После направиха занималня и пак ние я носим.
Още нямам отговор, но мисля и по-нависоко да стигна. Но една птичка пролет не прави, трябва да се подкрепим.

# 593
Аз редовно се карам с дъщерята да не носи учебниците, да ги оставя там и вкъщи да учи от електронните, но редовно намирам учебници в чантата, че и сборници, и учебни тетрадки, и тетрадки за домашна.. Последно ѝ казах като толкова иска да носи поне да не е целия учебник, а вкъщи на ксерокса да си снима само новия урок и да носи само него... Точно веднъж го направи..
А за нея е супер вредно да носи тежко, за последните 6 месеца гръбначното ѝ изкривяване много се е влошило и сега сигурно и корсет ще трябва да слага.

# 594
  • shumen
Нашата раница също е тежка някои от дните.Учебника им по английски и учебната тетрадка тежат ужасно.
По Математика,История и компютърно са им казали да не носят учебници.
Моя е със очила и аз съм твърдо против да учи вкъщи от електронните учебници.

# 595
Тетрадки за домашно нямат и двете деца. В различни училища са, но и на двете места учителите казаха отпред работа в клас,а откъм гърба - домашното. Поне това. Поискаха им 80 страници по някои предмети, дадох 40. Не е било проблем. Чудя се защо им е да носят въобще учебниците там и какво могат да гледат, което да не може да се прожектира. По мат са задачи, има логика донякъде, защото темпото на всеки е различно. БЕЛ също ще преглътна. Ще взема да го питам какво правят с история, география или чп. А за музика, ИИ, ТиП съвсем.

# 596
Масов проблем е тежестта на раниците, но съм скептична откъм вариантите на отговор. Сигурно ще отговорят, че е предоставена възможност, достъпна за всеки - дигитална. И има шкафчета, пък ако няма, ще ви оборудват с такива. Като не му се учи дигитално, оправяйте се. В подкрепа на горното и дискусии ще има как децата и без това били залепени за монитори, не им пречи да учат по този начин.
Но, и при нас както при някои от вас, не върви такъв вариант. Има си изграден начин на учене, навик дори, според мен достатъчно ефективен. Да споделя със съседа по чин - това пък хич не го и коментирам. Единственият приемлив вариант е втори комплект учебници. Няма да прибегнем до това само защото имам възможност да съм на място след часовете и да се прибере бързо, без да носи 1/4 от теглото си дълго време. Колко хора могат така?

# 597
  • Варна
Ами то реално няма какво друго да ви отговорят. Какво да направят? Или се учи от хартиени учебници, или от електронни. Или влачиш един комплект или си купуваш втори. Какви други варианти се сещате? Ако имате идея предложете я. На мен лично най-много ми допада организацията при Грейпфрут - часове на блокове. При нас всеки ден всички часове са различни, освен два рисуване и два литература. А, и физическо имат два часа в един от дните. Останалите 5 часа са различни и се влачи всичко. Особено ме дразни четвъртък, когато имат Бел, Бел-иуч, математика и математика-иуч, с различни помагала и различни домашни Crazy

# 598
  • Където морето целува небето...
При нас часовете са изцяло на блокове. Всеки ден има 7 часа. Това са 2 или 3 предмета за носене, като някои от часовете са Музика, ТП, Рисуване, ЧК, КМИТ или Физическо,които стоят в шкафчето. Учебни тетрадки има общо 3 (ЧП, език и География) + един атлас. По БЕЛ не използват помагала и нямат тетрадка за домашна. По Математика не използват учебниците, но там е най-тежко, защото носи три сборника. Имаха предложение от учителката да се уговарят по чин, но той предпочита даси ги носи. За пример- в понеделник носи учебник по БЕЛ, три сборника и три големи тетрадки. Най- много носи в деня с География, защото тогава имат и език, а по двата предмета освен учебник, използват и учебни тетрадки. Общо взето часовете на блокове значително олекотяват раниците, поне от това, което сравнявам с наши близки деца в други училища.
Моето дете е от едрите и не му се отразява носенето на тежка раница по автобусите, но виждам много деца, превиващи се под тежка чанта. 
Покрай малкото дете посещавам един център за рехабилитация на деца с увреждания, където има и рехабилитация за деца със сколиоза. Много, много деца минават от там и това е огромен проблем.

# 599
При нас часовете са съобразени по блокове и имат една тетрадка по ИУЧ, за домашна и за работа в клас. Учебниците по КМ, музика, ИИ, ТП, АЕ, атласи и контурни карти седят в шкафчето, както и маратонките за физическо. Свели сме до минимум носенето на раницата. Масово децата са с гръбначни изкривявания.

Общи условия

Активация на акаунт