Oнлайн консултации с детско-юношески психолог – задайте въпрос на Антоанета Георгиева

• 79 293
  • 397
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, как мога да помогна на 5-годишното си дете да подобри социалните си умения в градината? Детето е много будно и умно, за тези неща е хвалено постоянно от госпожите, но има проблеми с дисциплината и отношенията с децата. Импулсивен е и когато го дразнят често регира с удар или обида, въпрки милионите ни разговори по темата. Има приятелче аутист в групата, и често го имитира (не подигравателно) с лиготия и като му повтаря лошите думи. Трудно задържа приятелства, много променливи отношения с децата. Той се влияе по-добре от възпитание с добро и е много склонен да се нарича сам лош и гаден, да се засрамва от постъпките си, и това се влошава от факта че в градината възпитават основно с наказания и порицание пред всички, струва ми се че е демонизиран пред децата вече и не знам как да излезем от този цикъл. Подкрепа получава само от едната госпожа, но и тя започна да наказва и засрамва в последно време, повлияна от старшата. Как да му помогна да се разбира с децата по-лесно, да спре с подражанието и лиготията, и да проявява повече търпение като го дразнят? Опитвам се да го уча да се отдръпва от дразнещото дете, да отиде да пие вода примерно, но рядко успява.

# 376
Здравейте! Реших и аз да споделя своята история и да потърся съвет.
​Като дете израснах в среда на насилие. Баща ми ме биеше, изхвърлял ме е във входа да седя сама в тъмното. Биеше майка ми, виждала съм го да се бие и със собствения си баща. Общо взето,  не е като да не съм виждала насилие, а майка ми така и не се раздели с него. Това ме отврати кардинално от такъв тип отношения. Намерих мъж, с когото сме заедно от както бях 15-годишна  и който никога не би ме ударил. Имаме близнаци след дълга борба със стерилитет, тежка бременност с много лежане в болница.
​Докато децата навършат 2 г. и 8 м., бях много спокоен родител. Не съм им крещяла, обяснявах всичко с търпение и се стараех по никакъв начин да не прехвърлям стария модел на възпитание върху тях, а и имах спокойствието. След този период обаче станах нервна. Не знам какво точно се случи. Децата не ходят на градина (има причина за това) и вече са на 3 г. и 7 м. Аз съм вкъщи от повече от 4 години и половина. Имах тежка бременност, прекарана по болници и на легло, с много проблеми и неясноти.
​Разбирам, че вероятно социалната изолация ми е повлияла, но започнах да викам на децата. Няколко пъти дори имах автоматична реакция и ги ударих – нещо, за което съжалявам, защото не искам да ги възпитавам с потупвания, техния отговор е смях на удара, което ме връща в моето детство и първия ми бой , на който се смеех понеже мислех , че е игра в началото, но бързо разбрах че не е игра и още повече съжалих после. Нервите ми са докрай изпилени. Вече виждам реакция и от едното близначе - започва да влиза в битка за власт с мен, крещи ми с мои реплики, тропа с крак ( огледалото се задейства), удря братчето си и се опитва да доминира, дори иска да го наказва.
​Знам, че много от нещата са следствие на моите първични реакции и искам да ги спра. Вечер ги приспивам – едното по 2 часа, на обед няма приспиване, направо може без никакъв сън, което влияе и на нервността му, другото си спи, но обикаля през нощта и така стават с различни режими често, което на мен не ми дава време за почивка. Моля, кажете ми как да изляза от тази ситуация? Искам отново да бъда спокойна и да имам търпение за децата си, но не успявам. Вътрешно пламвам много бързо. В резултат на това, когато мъжът ми се прибере, съм нервна и към него. Той работи страшно много, прибира се късно и през по-голямата част от времето съм сама. Той също е нервен заради работата си и очакванията към децата да го слушат повече, да си подреждат сами играчки, книжки и подобни. Обвинява донякъде и мен, че се чувства зле, като се прибере и аз съм нервна – не си представяйте скандали, но често му говоря троснато, отдалечени сме доста, но си помагаме. И продължавам с децата...
​Децата започнаха да ми правят напук, когато видят, че съм ядосана, което усложнява ситуацията и сякаш влизам в порочен кръг. Сякаш влизаме в борба за надмощие. Когато и двамата не слушат, се чувствам безсилна и понякога стигам до рев, защото не мога да се справя със ситуацията – случвало се е 2-3 пъти. Например: едното се качва на секцията, свалям го, а през това време другото вече се е качило и ми се смее в лицето, защото вижда, че губя контрол. Свалям и него, а първото вече пак е горе – и така сто пъти, сякаш се забавляват с нервите ми, после се преместват на следващо забранено място и така серия от ситуации за 2 часа , в които чупят корниза от дивеене  , чупят други неща  , а аз се чувствам безсилна , каквото и да правя не действа за усмиряването им (това са само определени моменти , не е винаги). Когато съм спокойна, те слушат много повече.
​ Преди се занимавах много с тях – образователни игри, книги – а сега нямам грам желание за нищо такова. Не знам какво се случва с мен, много съм различна и виждам в себе си изпилена нервна система, която не мога да контролирам на моменти. Стимулът ми за чистене и готвене също го няма и това води до изнервяне на ситуацията и с мъжа ми. Често направо ме болят мускулите , като започна да чистя, дори след като съм се наспала що годе през нощта. Общо взето се чувствам като търтей на моменти. Около мен има роднини, които коментират: „Малко им е боя на тия деца“ и подобни коментари, към които ми идва да агресирам, но се сдържам.
Дайте ми съвет как да се успокоя и да бъда адекватен родител и съпруга , която да е ,,опора,, ( последното е изискване на мъжа ми)...

# 377
Здравейте, сина ни е на 2г 2м - роден месец по-рано поради забавено вътреутробно развитие (забавен растеж на коремче и крачета,роден доносен, но с много ниско тегло), но без здравословни проблеми от това, кърмен повече от година, захранен с всички храни след 6м, с анемия от 6месечен до сега - феритин 20 към момента, което е под нормата. Започна на пълзи на 6м, проходи на 9м. Изключително физически активен и пъргав, не се спира по цял ден. Кара баланс колело от както проходи, крачна тротинетка също. Много е бърз и умел в това. Катерене, набиране, скачане - всякакви активности са неговите. Всичко, което му кажа го разбира. Чува ме като му говоря, дори когато говоря по телефона сякаш ме подслушва. Когато си говоря с ММ за него, той разбира и показва какво съм казала. Но... не говори особенно, повече са звуци и показване. Казва мама, тати, баба, дядо, някои кратки думи боб, мол, за които не съм сигурна, че използва правилно и ги разбира. Казва как правят някои животни - коте, куче, крава, мечка, мишле, лъв, гарга, показва как скача заека и как бяга кончето, всички части на тялото. Любими са ми моторите, колите и пожарните, полицейските коли - по цял ден бръмчи и ги имитира, играе си с такива играчки и много им се радва като ги види навън. Сам премахна памперса си от раз на 1г9м- дневен и нощен, месеци след като аз се опитах без успех. Единствено му говорих, че се ходи на гърне и му четох една книжка. Обича много да разглежда книжки, да рисува. Много е ревшив, чувствителен и притеснителен - едва от скоро свикна с бабите и дядовците си. Като бебе му трябваше време, когато идваха на гости, не искаше да се пусне от мен и мм. Отглеждаме го с мм, който си е вкъщи също, родителите ни са в друг град и нямаме много приятели тук. На детската площадка го е страх от децата, сякаш го е страх да го пипнат, много силен страх забелязвам и съм притеснена. Не ходи на ясла за сега, есента се надявам да започне. Водила съм го на бебешки класове и отново ревеше и не искаше да го пипат. Водя го на площадки, в парка, когато сме при родителите ни отново излизаме сред деца и съседи - в къща сме на спокойна улица с деца от всички възрасти. Иначе ги гледа и са му интересни какво вършат, попива игрите им и ги повтаря по-късно. Мм му пуска тв и телефон - обича да гледа мотори, винаги гледам да прекъсна това, аз не одобрявам и не пускам. Също забелязвам, че когато показвам кое какво е в книгите, не ме гледа. Обяснявам кое какво е и как се произнася, моля го да ме гледа в устата, но той се разсейва страшно бързо. И това че не ме гледа, също ме притеснява.
Мм отказва да заведен детето на психолог или логопед, а аз усещам че би помогнал. Според него нищо му няма, щом е активно и разбира всичко. Искам да му помогна с говоренето и социализацията, но не знам как да го направя сама. Не мога да го водя тайно, мм е навсякъде с нас. Моля за помощ и съвети! Развива ли се нормално, трябва ли да се притеснявам?
Благодаря предварително!

# 378
Здравейте, имам момче на 3г и 5м. Ходи на ясла от две годишен, но първата година много боледуваше и почти не е ходил. Има леко забавяне в проговарянето и от скоро ходи на логопед. От септември тръгна на градина и мислехме, че се справя добре, повечето пъти влиза с желание, знае имената на децата, казва, че си е играл с някои деца. Но наскоро госпожата сподели, че там не говори нито с госпожите, нито с децата. Каза и че не си играе с децата, повече следи и ги наблюдава отстрани. А другите деца играят и си комуникират. Като цяло от малък е по-чувствителен и по-привързан към мен, например ако отидем на ново място, на РД се залепя за мен. Накрая се отпуска и се разиграва, но става време да си ходим. Ако се видим с приятели с дете, трябва другото дете да е по-активно и пак да мине време, за да се заиграят. После е щастлив, има желание да играе с децата, но е много пасивен. Как да му помогна да се отпусне, да е по-активен и по-спонтанен? Вкъщи не спира да говори, палав е, своенравен, а в градината казват, че е най-послушното дете и го дават за пример. Аз знам, че не е такъв, което означава, че там се притеснява и не може да се отпусне. Сега ще имат футболен турнир, който ще е в спортна зала, но не знам дали да го запиша, защото ние ще го заведем и има голям шанс да се залепи за мен и да не иска да участва. В такива моменти се започва едно убеждаване от всички, опитваме да го накараме да се включи по различни намини, но не се получава и накрая всичко сме разочаровани, защото гледаме как другите деца играят без проблем, а нашият седи залепен за мен. Моля за съвет какво да направим, за да му помогнем да се отпусне и да преодолее тези страхове и притеснения?

# 379
Скрит текст:
Здравейте!
Преди няколко дни синът ми (на 14 г.) ми сподели, че има проблем с приятелската си компания. Криел е около година-две, опитвал е да се справи сам, но явно не успява и това лека-полека го сломява. Аз бях много изненадана, направо шокирана, защото познавам децата, отдавна са приятели, винаги съм ги хвалила каква хубава компания са - възпитани, умни, сплотени, излизащи навън, а не зомбиращи се на устройствата. Толкова се радвах, че детето расте в готина среда. Всички ги приеха в елитните гимназии в града (8 клас са в момента), уж интелигентни младежи...
И точно в това е трудността ни да разрешим този конфликт - защото идва от близки хора. Ако бяха непознати, случайни хора, щяхме много бързо да намерим решение на ситуацията.
Проблемът е, че постоянно му се подиграват, обиждат го за всевъзможни неща, измислят му обидни прякори. Правят колажи и клипчета с AI с негови снимки (не ги разпространяват в социалните мрежи, само в тяхната си група). Лошото е, че това отношение е само към него. Другите от компанията са пощадени. Целенасочено, тенденциозно, ежедневно... Обяснението им е, че уж го правели на шега, не влагали лоши чувства, целели се в него, защото той приемал нещата много навътре, а другите не и с тях не било забавно, а с него - да. Многократно е разговарял с тях, обяснявал им е, че не му е приятно, че приема и подминава един-два-три пъти, но когато вече става системно, това го обижда и наранява. Отговорът обикновено бил "да, добре" и след 5 мин. пак същото.
Както и да е, той прекрати контакти с тях. Крайно незлоблив и неотмъстителен е и просто не е способен да прилага същата тактика към тях. Затова много зряло е взел решението просто да не излиза и да не се занимава повече с тях.
С едното момче обаче с в един клас (за което аз толкова се радвах в началото на годината) и въпросният индивид всеки ден го нарича с един обиден епитет пред останалите и естествено стадото лека-полека също започва да възприема това обръщение. Постоянно му се казва да престане, но отсреща - стена.
И сега въпросът ми е - да се намесим ли ние, родителите, или ще стане още по-лошо за него? Възможно е подигравките да се засилят заради това, че е споделил с родителите си, а той дори не го направи по негово желание, а аз го принудих, виждайки го един ден необичайно разстроен. Мога да разговарям и със самите деца, и с родителите им - познаваме се всичките. Аз разбирам какъв е проблемът и вярвам, че те не са лоши деца и че наистина го правят от глупост и за забавление. Просто са страшно неосъзнати и незрели. Този период ще отмине, сигурна съм, но докато на тях им мине, на моето дете ще са нанесени поражения върху психиката, самочувствието и най-вече върху най-хубавите му и безгрижни години.
Какво да правя? С младежите ли да разговарям първо или първо с родителите им? Или да го оставя да се справи с това сам? Направо място не мога да си намеря тези дни, боли ме, защото виждам, че и него го боли. Възможно е да преувеличава, възможно е да са пубертетски драматизации, но така ги приема той нещата, не може да заповядва на чувствата си и се боя, че това ще му насади комплекси за цял живот.

Здравейте,
Много добре Ви разбирам – трудно е, когато детето страда от хора, на които сте имали доверие. Само че тук е важно да го кажем направо – това не е „шега“, а си е системно унижение. Фактът, че продължават, въпреки че той многократно е казвал, че му е неприятно, показва, че границите му не се уважават.

Синът Ви всъщност е постъпил много зряло, като се е отдръпнал от тази компания. Проблемът е, че в училище няма как напълно да се дистанцира, затова не е добра идея да го оставяте сам да се справя. Тук вече има нужда от намеса на възрастен, но по внимателен начин.

Най-разумната първа стъпка е да се обърнете към класния ръководител или училищния психолог. Те могат да наблюдават ситуацията и да реагират, без това да изглежда като „оплакване от мама“. Ако тръгнете директно към децата или родителите им, има риск да стане обратното и подигравките да се засилят.

Вкъщи най-важното е той да усеща, че го разбирате и сте на негова страна. Вместо „не им обръщай внимание“, по-скоро му дайте подкрепа и спокойствие. Добре е и да има други контакти извън тази среда, където да се чувства приет – това много пази самочувствието в такива моменти.

Ако видите, че започва да се затваря или да се съмнява в себе си, няколко срещи с психолог могат много да помогнат – просто като място да изговори нещата и да получи подкрепа. В такива ситуации не е слабост да се намесите – точно обратното, това му дава сигурност, че не е сам.
Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 26 апр 2026, 10:10 от Рaдост

# 380
Скрит текст:
Здравейте, сина ми е 2г. Гледаме го сами с мм, родителите ни са в друг град и ходим веднъж в месеца за 2 дни. Помощ друга нямаме, не ходи на ясла. Таткото също си е вкъщи. Детето ни винаги е било по-емоционално, плачливо, гушливо. Трудно допуска непознати до себе си, дори с бабите беше трудно преди - трябваше му време да свикне с тях и да се отпусне, сега няма проблем. Но с другите деца не играе, страх го и се панира, не иска да го пипат или да са наблизо около него. Опитвам се да го водя при хубаво време на площадка, за да свиква, опитвам да го заиграя с някое дете, но той ме хваща и се крие зад мен или ме дърпа настрани. Притеснявам се от това негово поведение, защото ще ходи на ясла на есен. Не знам как ще се социализира с децата, с преподавателите и другите родители. Как да му помогна? Дали аз съм го направила такъв, защото понякога се случва да му се карам, ужасно е но съм го и удряла, за което много се обвинявам, но понякога е много труден характер, плаче истерично и т.н.. не е оправдание. Искам да помогна на детето си някак, моля дайте ми съвет как . Обмислям следните неща-да го оставяме при бабите за ден, два да се гледат без нас с мм, също почасово гледане в частна ясла-имаме наблизо, да го запиша на бебешки класове - макар и да е ходил преди и отново да го беше страх... Моля да помощ и не ми спестявайте критиката...

Здравейте!
Това, което описвате, е много често срещано за тази възраст. На 2 години много деца са силно привързани към родителите си, по-плахи са с непознати и избягват да общуват с други деца. Това не означава, че има проблем или че няма да се социализира, по-скоро говорим за по-чувствителен и предпазлив темперамент, който има нужда от повече време за адаптация и сигурност.

Важно е да знаете, че насилственото „социализиране“ обикновено има обратен ефект. Когато го бутаме към други деца или настояваме да играе, има риск детето да започне да се плаши още повече и да се свързва още по-силно с Вас. По-добрият подход е постепенното привикване. Като стоите близо до него на площадката, без да го притискате, и като му позволявате само да наблюдава. В началото просто да е около други деца е достатъчно.

Идеите Ви са в добра посока, но е важно да са с мярка. Например кратки и предвидими раздели (напр. 1–2 часа с баба), без рязко оставяне за дни. Почасова ясла или занимания може да помогнат, но да е постепенно, за да се адаптира. Важното е детето да не ги преживява като „изоставяне“, а като нещо сигурно и познато.

Ще си позволя и нещо по-директно – когато се карате или удряте, има риск за повишаване на тревожността и несигурността. Това не Ви прави „лош родител“, но е важно да го спрете, защото именно сигурността, която ще получи от Вас, е това, което ще му помогне да стане по-смел навън. Когато плаче истерично, той не Ви „прави напук“, а просто не може да се регулира и има нужда от спокойствие, а не от наказание.

Ако до есента подходите бавно и с разбиране, шансът да се адаптира е много голям. Ако тревожността остане силна, може да се консултирате с детски психолог – по-скоро за насоки към Вас как да реагирате. Може да се свържете и с мен. Работя онлайн с родителите. Вие вече правите най-важното – търсите решение и искате да помогнете. Това е най-добрата основа.
Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 26 апр 2026, 10:12 от Рaдост

# 381
Скрит текст:
Здравейте Антоанета Георгиева.
Пиша, защото съм доста притеснена . Синът ми е на 5 години и напоследък:
настоява за подаръци всеки ден;
трудно приема „не“;
обещава да слуша, но след това не спазва;
често руши и хвърля неща;
не може да се заиграва сам и постоянно иска внимание.
Чудя се дали това е нормален етап от развитието или има нужда от оценка от специалист. Ще съм благодарна за професионално мнение и насоки как да реагирам по-правилно.
Презадоволен е като единствено дете.
Благодаря!

Здравейте,
Разбирам притеснението Ви – това поведение е изтощаващо, но в голяма степен е типично за възрастта около 4–6 г. Децата тогава тестват граници, трудно приемат „не“ и често искат постоянна стимулация и внимание. Това, че е единствено дете и получава много внимание, може да засилва тези прояви, но не означава, че има нещо „притеснително“ като диагноза.
По-скоро говорим за нужда от ясни и последователни граници.

Например – подаръци не се дават „всеки ден“, а по конкретен повод; „не“ означава „не“, без дълги обяснения и без отстъпване след истерия. Важно е и Вие да сте спокойни и устойчиви – ако днес нещо е позволено, а утре – не, това обърква детето и засилва крайното поведение.

За хвърлянето и рушенето – тук е добре да има ясна последица, но без наказания в афект. Например: „Когато хвърляш играчките, ги прибираме за известно време.“ Също така може да му показвате какво може да прави, когато е ядосан – да тропа с крак, да смачка хартия, да каже „ядосан съм“.

Трудността да играе сам също се среща нерядко в тази възраст. Това се учи постепенно – започнете с кратки моменти (5–10 минути), в които го насърчавайте да играе сам, докато Вие сте наблизо, и постепенно увеличавайте времето. Не е нужно да го забавлявате постоянно.

На този етап не звучи задължително като нужда от специалист, но ако поведението се засилва или започне сериозно да пречи на ежедневието му, консултация с детски психолог може да даде конкретни насоки. Понякога дори 1–2 срещи само с родителите са напълно достатъчни. Може да се свържете и с мен. Работя и онлайн с родителите.
Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 26 апр 2026, 10:14 от Рaдост

# 382
Скрит текст:
Здравейте, как мога да помогна на 5-годишното си дете да подобри социалните си умения в градината? Детето е много будно и умно, за тези неща е хвалено постоянно от госпожите, но има проблеми с дисциплината и отношенията с децата. Импулсивен е и когато го дразнят често регира с удар или обида, въпрки милионите ни разговори по темата. Има приятелче аутист в групата, и често го имитира (не подигравателно) с лиготия и като му повтаря лошите думи. Трудно задържа приятелства, много променливи отношения с децата. Той се влияе по-добре от възпитание с добро и е много склонен да се нарича сам лош и гаден, да се засрамва от постъпките си, и това се влошава от факта че в градината възпитават основно с наказания и порицание пред всички, струва ми се че е демонизиран пред децата вече и не знам как да излезем от този цикъл. Подкрепа получава само от едната госпожа, но и тя започна да наказва и засрамва в последно време, повлияна от старшата. Как да му помогна да се разбира с децата по-лесно, да спре с подражанието и лиготията, и да проявява повече търпение като го дразнят? Опитвам се да го уча да се отдръпва от дразнещото дете, да отиде да пие вода примерно, но рядко успява.

Здравейте,
Това, което описвате, е често срещано за възрастта – при по-будни деца импулсивността и силните реакции са по-изразени. Това не е „лошо поведение“, а по-скоро умения за самоконтрол, които още се развиват.

Разговорите сами по себе си рядко са достатъчни. По-ефективно е да упражнявате ситуации чрез игра вкъщи – например като разигравате „някой те дразни“ и тренирате кратки реакции като „Спри“ и отдръпване. Така в реална ситуация ще му е по-лесно да реагира.

Подражанието също е нормално за възрастта. Вместо да му забранявате, го насочвайте: „Това не е ок за околните, хайде да измислим твой начин да си забавен.“ Така няма да го засрамвате, а ще го учите.

Важно е и как реагира средата. Честото наказване и засрамване в градината може да влошава нещата. Ако можете, поговорете с учителите в посока подкрепа, а не само санкции.
У дома пазете самооценката му. Може да му казвате нещо като: „Ти не си лош, но поведението не беше ок“. Ако трудностите продължат, ще е добре да се консултирате с детски психолог.
Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 26 апр 2026, 10:16 от Рaдост

# 383
Скрит текст:
Здравейте! Реших и аз да споделя своята история и да потърся съвет.
​Като дете израснах в среда на насилие. Баща ми ме биеше, изхвърлял ме е във входа да седя сама в тъмното. Биеше майка ми, виждала съм го да се бие и със собствения си баща. Общо взето,  не е като да не съм виждала насилие, а майка ми така и не се раздели с него. Това ме отврати кардинално от такъв тип отношения. Намерих мъж, с когото сме заедно от както бях 15-годишна  и който никога не би ме ударил. Имаме близнаци след дълга борба със стерилитет, тежка бременност с много лежане в болница.
​Докато децата навършат 2 г. и 8 м., бях много спокоен родител. Не съм им крещяла, обяснявах всичко с търпение и се стараех по никакъв начин да не прехвърлям стария модел на възпитание върху тях, а и имах спокойствието. След този период обаче станах нервна. Не знам какво точно се случи. Децата не ходят на градина (има причина за това) и вече са на 3 г. и 7 м. Аз съм вкъщи от повече от 4 години и половина. Имах тежка бременност, прекарана по болници и на легло, с много проблеми и неясноти.
​Разбирам, че вероятно социалната изолация ми е повлияла, но започнах да викам на децата. Няколко пъти дори имах автоматична реакция и ги ударих – нещо, за което съжалявам, защото не искам да ги възпитавам с потупвания, техния отговор е смях на удара, което ме връща в моето детство и първия ми бой , на който се смеех понеже мислех , че е игра в началото, но бързо разбрах че не е игра и още повече съжалих после. Нервите ми са докрай изпилени. Вече виждам реакция и от едното близначе - започва да влиза в битка за власт с мен, крещи ми с мои реплики, тропа с крак ( огледалото се задейства), удря братчето си и се опитва да доминира, дори иска да го наказва.
​Знам, че много от нещата са следствие на моите първични реакции и искам да ги спра. Вечер ги приспивам – едното по 2 часа, на обед няма приспиване, направо може без никакъв сън, което влияе и на нервността му, другото си спи, но обикаля през нощта и така стават с различни режими често, което на мен не ми дава време за почивка. Моля, кажете ми как да изляза от тази ситуация? Искам отново да бъда спокойна и да имам търпение за децата си, но не успявам. Вътрешно пламвам много бързо. В резултат на това, когато мъжът ми се прибере, съм нервна и към него. Той работи страшно много, прибира се късно и през по-голямата част от времето съм сама. Той също е нервен заради работата си и очакванията към децата да го слушат повече, да си подреждат сами играчки, книжки и подобни. Обвинява донякъде и мен, че се чувства зле, като се прибере и аз съм нервна – не си представяйте скандали, но често му говоря троснато, отдалечени сме доста, но си помагаме. И продължавам с децата...
​Децата започнаха да ми правят напук, когато видят, че съм ядосана, което усложнява ситуацията и сякаш влизам в порочен кръг. Сякаш влизаме в борба за надмощие. Когато и двамата не слушат, се чувствам безсилна и понякога стигам до рев, защото не мога да се справя със ситуацията – случвало се е 2-3 пъти. Например: едното се качва на секцията, свалям го, а през това време другото вече се е качило и ми се смее в лицето, защото вижда, че губя контрол. Свалям и него, а първото вече пак е горе – и така сто пъти, сякаш се забавляват с нервите ми, после се преместват на следващо забранено място и така серия от ситуации за 2 часа , в които чупят корниза от дивеене  , чупят други неща  , а аз се чувствам безсилна , каквото и да правя не действа за усмиряването им (това са само определени моменти , не е винаги). Когато съм спокойна, те слушат много повече.
​ Преди се занимавах много с тях – образователни игри, книги – а сега нямам грам желание за нищо такова. Не знам какво се случва с мен, много съм различна и виждам в себе си изпилена нервна система, която не мога да контролирам на моменти. Стимулът ми за чистене и готвене също го няма и това води до изнервяне на ситуацията и с мъжа ми. Често направо ме болят мускулите , като започна да чистя, дори след като съм се наспала що годе през нощта. Общо взето се чувствам като търтей на моменти. Около мен има роднини, които коментират: „Малко им е боя на тия деца“ и подобни коментари, към които ми идва да агресирам, но се сдържам.
Дайте ми съвет как да се успокоя и да бъда адекватен родител и съпруга , която да е ,,опора,, ( последното е изискване на мъжа ми)...

Здравейте!
Това, което описвате, не е „провал като родител“, а състояние на изтощение и пренатоварване, което е напълно разбираемо предвид всичко, през което сте минали – тежка бременност, години изолация, две малки деца без почивка и почти никаква помощ. Фактът, че виждате връзка между своите реакции и поведението на децата, е много важна крачка – това означава, че имате ресурс да промените нещата.

При близнаци на тази възраст е напълно нормално да има „тестване на граници“ и дори надпревара кой ще привлече повече внимание. Когато усетят напрежение, децата не се „вразумяват“, а го усилват – затова се получава този порочен кръг. Тук ключът не е в повече контрол, а в по-малко битки и повече структура – ясни правила (малко на брой), предвидим режим и опростяване на средата (ограничаване на достъпа до „забранени“ места, вместо постоянно сваляне).

Много важно – когато усетите, че „пламвате“, опитайте да излезете от ситуацията за кратко (дори 1–2 минути в друга стая, ако е безопасно). Това не е бягство, а саморегулация. Удрянето и викането само усилват поведението им и връщат точно модела, от който искате да избягате. Вие не сте този модел – просто нервната Ви система е претоварена.

От написаното личи, че сте стигнала до емоционално изчерпване (бърнаут) – липса на енергия, мотивация, раздразнителност, дори физическа умора. Тук не става дума само за „повече търпение“, а за нужда от реална подкрепа. Ако е възможно – дори малко време за Вас (няколко часа седмично), включване на помощ (роднини, ясла, гледачка) или разтоварване извън дома. Това не е лукс, а необходимост.

Относно партньора – важно е да сте екип, не да поемате ролята на „опора“ на всяка цена. В момента Вие самата имате нужда от опора. Опитайте спокоен разговор, в който да обясните, че не става дума за нежелание, а за изтощение.

Ако имате възможност, силно бих препоръчала разговор с психолог – дори няколко срещи могат да помогнат да подредите напрежението и да получите конкретни стратегии. Вие искате да прекъснете цикъла – и това е най-важното. Загрижената майка, която търси начини за справяне, е добра майка.
Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 26 апр 2026, 10:18 от Рaдост

# 384
Скрит текст:
Здравейте, сина ни е на 2г 2м - роден месец по-рано поради забавено вътреутробно развитие (забавен растеж на коремче и крачета,роден доносен, но с много ниско тегло), но без здравословни проблеми от това, кърмен повече от година, захранен с всички храни след 6м, с анемия от 6месечен до сега - феритин 20 към момента, което е под нормата. Започна на пълзи на 6м, проходи на 9м. Изключително физически активен и пъргав, не се спира по цял ден. Кара баланс колело от както проходи, крачна тротинетка също. Много е бърз и умел в това. Катерене, набиране, скачане - всякакви активности са неговите. Всичко, което му кажа го разбира. Чува ме като му говоря, дори когато говоря по телефона сякаш ме подслушва. Когато си говоря с ММ за него, той разбира и показва какво съм казала. Но... не говори особенно, повече са звуци и показване. Казва мама, тати, баба, дядо, някои кратки думи боб, мол, за които не съм сигурна, че използва правилно и ги разбира. Казва как правят някои животни - коте, куче, крава, мечка, мишле, лъв, гарга, показва как скача заека и как бяга кончето, всички части на тялото. Любими са ми моторите, колите и пожарните, полицейските коли - по цял ден бръмчи и ги имитира, играе си с такива играчки и много им се радва като ги види навън. Сам премахна памперса си от раз на 1г9м- дневен и нощен, месеци след като аз се опитах без успех. Единствено му говорих, че се ходи на гърне и му четох една книжка. Обича много да разглежда книжки, да рисува. Много е ревшив, чувствителен и притеснителен - едва от скоро свикна с бабите и дядовците си. Като бебе му трябваше време, когато идваха на гости, не искаше да се пусне от мен и мм. Отглеждаме го с мм, който си е вкъщи също, родителите ни са в друг град и нямаме много приятели тук. На детската площадка го е страх от децата, сякаш го е страх да го пипнат, много силен страх забелязвам и съм притеснена. Не ходи на ясла за сега, есента се надявам да започне. Водила съм го на бебешки класове и отново ревеше и не искаше да го пипат. Водя го на площадки, в парка, когато сме при родителите ни отново излизаме сред деца и съседи - в къща сме на спокойна улица с деца от всички възрасти. Иначе ги гледа и са му интересни какво вършат, попива игрите им и ги повтаря по-късно. Мм му пуска тв и телефон - обича да гледа мотори, винаги гледам да прекъсна това, аз не одобрявам и не пускам. Също забелязвам, че когато показвам кое какво е в книгите, не ме гледа. Обяснявам кое какво е и как се произнася, моля го да ме гледа в устата, но той се разсейва страшно бързо. И това че не ме гледа, също ме притеснява.
Мм отказва да заведен детето на психолог или логопед, а аз усещам че би помогнал. Според него нищо му няма, щом е активно и разбира всичко. Искам да му помогна с говоренето и социализацията, но не знам как да го направя сама. Не мога да го водя тайно, мм е навсякъде с нас. Моля за помощ и съвети! Развива ли се нормално, трябва ли да се притеснявам?
Благодаря предварително!

Здравейте!
От описанието Ви се вижда, че детето има добро разбиране на речта, силна двигателна активност и любопитство, които са много добри знаци. В същото време обаче има забавяне в изразителната реч (говоренето), както и по-висока чувствителност в социални ситуации – това не е рядкост на тази възраст, но е добре да се проследи.

На 2 г. и 2 м. обикновено очакваме повече активни думи и опити за свързване на думи. Фактът, че използва малко думи и основно звуци и жестове, е сигнал, че има нужда от подкрепа в тази посока. Това не означава задължително проблем, а по-скоро, че е добре да се помогне навреме, за да навакса по-лесно.

По отношение на социалността – страхът от други деца и нуждата от време за адаптация също се срещат при по-чувствителни деца. Важно е да не го притискате да влиза в контакт, а да му давате време да наблюдава и сам да се приближи, когато е готов. Това, че гледа и после повтаря игрите, е много добър знак.

За да подпомогнете речта у дома: говорете му бавно и ясно, назовавайте действия („сега караш колата“, „ето куче – бау“), изчаквайте го да опита да повтори, дори и с малък звук. Ограничете екрани максимално – те често забавят проговарянето. Добре действат и книжки с кратки думи, песни с движения, имитации.

Относно специалист – логопед или детски психолог би бил полезен не защото „има нещо сериозно“, а за насоки как да работите с него. Ако е трудно да убедите бащата, може да му представите идеята си като „консултация за стимулиране на речта“, а не защото има проблем. Ако до 2.6–3 г. няма осезаем напредък в говоренето, такава консултация вече е силно препоръчителна.

Като цяло – има много позитиви в развитието му, но е добре да обърнете внимание на речта и социалната увереност навреме.
Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 26 апр 2026, 10:20 от Рaдост

# 385
Скрит текст:
Здравейте, имам момче на 3г и 5м. Ходи на ясла от две годишен, но първата година много боледуваше и почти не е ходил. Има леко забавяне в проговарянето и от скоро ходи на логопед. От септември тръгна на градина и мислехме, че се справя добре, повечето пъти влиза с желание, знае имената на децата, казва, че си е играл с някои деца. Но наскоро госпожата сподели, че там не говори нито с госпожите, нито с децата. Каза и че не си играе с децата, повече следи и ги наблюдава отстрани. А другите деца играят и си комуникират. Като цяло от малък е по-чувствителен и по-привързан към мен, например ако отидем на ново място, на РД се залепя за мен. Накрая се отпуска и се разиграва, но става време да си ходим. Ако се видим с приятели с дете, трябва другото дете да е по-активно и пак да мине време, за да се заиграят. После е щастлив, има желание да играе с децата, но е много пасивен. Как да му помогна да се отпусне, да е по-активен и по-спонтанен? Вкъщи не спира да говори, палав е, своенравен, а в градината казват, че е най-послушното дете и го дават за пример. Аз знам, че не е такъв, което означава, че там се притеснява и не може да се отпусне. Сега ще имат футболен турнир, който ще е в спортна зала, но не знам дали да го запиша, защото ние ще го заведем и има голям шанс да се залепи за мен и да не иска да участва. В такива моменти се започва едно убеждаване от всички, опитваме да го накараме да се включи по различни намини, но не се получава и накрая всичко сме разочаровани, защото гледаме как другите деца играят без проблем, а нашият седи залепен за мен. Моля за съвет какво да направим, за да му помогнем да се отпусне и да преодолее тези страхове и притеснения?

Здравейте!
От описанието Ви виждам едно по-чувствително и предпазливо дете, което има нужда от повече време, за да се отпусне – това е често срещано. Фактът, че вкъщи говори, играе и е спонтанен, е много добър знак. В градината по-скоро виждаме притеснение и задържане, а не липса на умения.

Това, че наблюдава децата отстрани, всъщност е етап. Така той „изучава“ средата. По-скоро му трябва време, отколкото натиск. Когато го убеждавате да се включи, обикновено се получава обратен ефект и той се затваря още повече. По-добре е да му дадете право да стои близо до Вас и сам да направи крачка, когато е готов.

С такива деца много помага предварителната подготовка – разказвайте му какво ще се случи („ще има деца, ще играят с топка, ти може първо да гледаш“), дори разигравайте ситуации вкъщи. Така непознатото става по-предвидимо и по-малко плашещо.

За събития като турнира – може да го запишете, но без очакване задължително да участва. Ако отиде и само гледа, това също е успех. Важно е да не остава с усещане, че Ви разочарова.

Добре е да продължите и с логопеда – често, когато речта се стабилизира, идва и повече увереност в социални ситуации. Ако притеснението в градината се задържи дълго, може да се консултирате и с детски психолог, но на този етап по-скоро говорим за темперамент и нужда от време, а не за проблем.
Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 26 апр 2026, 10:26 от Рaдост

# 386
Здравейте, пиша ви отново. Предишния път съветите ви много ми помогнаха и реших отново да се обърна към вас.
Момченцето ми е на 2 год. и половина. От края на ноември посещава ясла, но адаптацията е трудна. В този период боледува 7 пъти, като все още не е оставал цял ден там. В момента, в който стане дума за яслата повтаря само, че не иска да ходи и "мама винаги е тук" - нещо, което му казвам, за да го успокоявам. Плаче и видимо се притеснява преди тръгване за ясла, там влиза с истерия, но сравнително бързо се успокоява, след което казват, че стане ли време за куку или хранене, започва да плаче за мен. Изцяло гледан е от нас с баща му, оставян е за максимум 2,3 часа на баби.
Говоря му много и когато го разпитвам за яслата разказва с желание, сякаш му е интересно и му харесва, но страда, защото ме няма. Много ми е мъчно да го гледам така, всяка сутрин със събуждането казва "няма ходи на ясла мамо" и "другата седмица мамо".
От известно време види ли дете, което плаче, казва че е лошо. Сякаш плача на яслата го свързва с лошото, и затова и в неговите очи децата, които плачат са лоши.
Моля ви за съвет, какво мога да направя, за да се успокои и довери?

Здравейте отново, копирам предния си пост, за да ви припомня ситуацията с детенцето ми. Blush
Към днешна дата, след едноседмично оставане по цял ден в яслата, отношението му към мен е много неприятно. Казва, че съм лоша, като го питам защо, казва "защото го водя на ясла". Бута ме и ме удря, казва че обича само тати и е постоянно залепен за него. Имам чувството, че ме наказва по този начин и ми е адски трудно, защото и аз самата много трудно понасям отделянето от него. Връщането ми на работа съвпадна с неговото оставане да спи на яслата.
През повечето време не иска да говори за там или, ако каже нещо ще е с една две думи. Личи си, че харесва едната госпожа, защото за нея говори с усмивка. Спи много малко там, около час и след като го вземем е страшно емоционално изтощен. Често гледа в точка. Confused
Много говорим и обясняваме, че яслата не е наказание, защото смятаме, че така го възприема, но много трудно свиква с ходенето и ми е много мъчно да го гледам така. Септември ще тръгва на градина и не ми се мисли пък там как ще е.
Моля за съвет, как да постъпвам когато не ме иска, бута и казва, че съм лоша? Това временно ли е? Имам чувството, че губя връзката с детето си и това не ми дава мира. Сякаш от щастливо и диво дете, се превърна в недоволно и вечно на тръни дали ще ходи на ясла..
Благодаря ви, че отново ме изчетохте! ❤️

# 387
Здравейте, г-жо Георгиева,
Благодаря Ви за безценните съвети и отделеното време.

Бях Ви писала за проблема с гърнето при сина ми, как в яслата не се отпуска и плаче, когато го накарат. Праеа бяхте, че е временно, сам се отпусна и си ходи спокойно.

Сега забелязвам друг проблем (на 3 г. е). Когато му забраним нещо или се скараме, първата му реакция е да плаче неутешимо и да се удря с ръце по главата, много силно. Ако има стена до него, даже си набива главата в нея и реве още повече. Как да подхождаме в тези моменти? Доста емоционален е и енергичен, като науми нещо, го иска веднага.

# 388
Здравейте, пиша ви отново. Предишния път съветите ви много ми помогнаха и реших отново да се обърна към вас.
Момченцето ми е на 2 год. и половина. От края на ноември посещава ясла, но адаптацията е трудна. В този период боледува 7 пъти, като все още не е оставал цял ден там. В момента, в който стане дума за яслата повтаря само, че не иска да ходи и "мама винаги е тук" - нещо, което му казвам, за да го успокоявам. Плаче и видимо се притеснява преди тръгване за ясла, там влиза с истерия, но сравнително бързо се успокоява, след което казват, че стане ли време за куку или хранене, започва да плаче за мен. Изцяло гледан е от нас с баща му, оставян е за максимум 2,3 часа на баби.
Говоря му много и когато го разпитвам за яслата разказва с желание, сякаш му е интересно и му харесва, но страда, защото ме няма. Много ми е мъчно да го гледам така, всяка сутрин със събуждането казва "няма ходи на ясла мамо" и "другата седмица мамо".
От известно време види ли дете, което плаче, казва че е лошо. Сякаш плача на яслата го свързва с лошото, и затова и в неговите очи децата, които плачат са лоши.
Моля ви за съвет, какво мога да направя, за да се успокои и довери?

Здравейте!
От написаното става ясно, че детенцето Ви е много чувствително и силно привързано към Вас, а адаптацията към яслата съвпада с няколко големи промени наведнъж – сънят в детската ясла, по-дългата раздяла и Вашето връщане на работа. За деца с такъв темперамент това често се преживява много емоционално и реакциите могат да бъдат доста силни.

Всъщност има и положителни знаци – това, че успява да се успокои след раздялата и че говори с усмивка за едната госпожа, показва, че постепенно изгражда усещане за сигурност в средата. По-скоро трудността е свързана със самото отделяне от Вас, а не толкова с яслата като място.

Поведението му към Вас също е разбираемо в този контекст. На тази възраст децата още не могат да изразят с думи по-сложните емоции като тъга, гняв и липса, затова често ги показват чрез отблъскване, удряне или изрази като „ти си лоша“. Това не означава, че връзката между Вас започва да се губи или че Ви обича по-малко. Напротив – обикновено най-силните реакции са именно към човека, към когото детето е най-привързано.

Опитайте да не влизате в много обяснения - защо яслата е хубаво място, а по-скоро да покажете, че разбирате чувствата му. Може да казвате нещо като - „Знам, че ти е трудно“,  Разбирам, че ти липсвам“... Когато детето се почувства разбрано, обикновено напрежението постепенно  ще започне да намалява.

Адаптацията рядко върви плавно, особено при по-чувствителни деца и след чести боледувания. Това, което виждате сега, не е окончателната картина, а по-скоро етап от процеса на развитие. Най-важното е вкъщи да има спокойствие, предвидимост и повече свързване помежду Ви след яслата, за да може постепенно да възстановява усещането си за сигурност.
И все пак, ако не настъпят положителни промени, след вашите положени усилия, може да направите консултация с детски психолог, за да се изследва по-подробно вашата ситуация. Поздрави и успех!

Последна редакция: ср, 20 май 2026, 11:50 от Рaдост

# 389
Скрит текст:
Здравейте, г-жо Георгиева,
Благодаря Ви за безценните съвети и отделеното време.

Бях Ви писала за проблема с гърнето при сина ми, как в яслата не се отпуска и плаче, когато го накарат. Праеа бяхте, че е временно, сам се отпусна и си ходи спокойно.

Сега забелязвам друг проблем (на 3 г. е). Когато му забраним нещо или се скараме, първата му реакция е да плаче неутешимо и да се удря с ръце по главата, много силно. Ако има стена до него, даже си набива главата в нея и реве още повече. Как да подхождаме в тези моменти? Доста емоционален е и енергичен, като науми нещо, го иска веднага.

Здравейте!
Радвам се, че нещата с яслата и гърнето са се успокоили.

Това, което описвате сега, се среща често при по-емоционални деца на тази възраст. Когато се ядоса или чуе „не“, детето на тази възраст още не може да овладее добре емоцията си и често реагира с тялото – с плач, удряне, блъскане.

В тези моменти най-важното е Вие да сте спокойни. Опитайте да не обяснявате много и да не се карате допълнително, защото в афект трудно ще Ви чуе. По-скоро го спрете спокойно, ако се удря, и кажете кратко: „Виждам, че си ядосан, но няма да ти позволя да се нараняваш.“

След като се успокои, вече може да говорите за случилото се. Добре е постепенно да му показвате и други начини да изразява яда си – да тропне с крак, да стисне възглавница, да каже „ядосан съм“.

С времето и с Вашата спокойна реакция тези изблици би следвало да започнат да намаляват. Но ако започнат да стават много чести или силни, тогава е добре да се консултирате и със специалист. Поздрави и успех!

Последна редакция: ср, 20 май 2026, 11:52 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт