Шестокласници 2023/2024 - Тема 2

• 42 609
  • 791
  •   1
Отговори
# 615
Аз лично съм съгласна само с около половината от написаните искания, дори по-малко. Да не говорим, че повечето са трудно или дори неизпълними.

Съгласна съм с написаното от Мила.

Не ми се коментира подробно в момента, но кой е създал тази петиция, ако не е тайна?

# 616
  • София
Прочетох петицията, но прекалено много и изключително рознопосочни искания има в нея, затова не подписвам. Има неточна информация,  например за балообразуване с оценките от 5,6 и 7 клас, като то за момента е само с тези от 7ми. Включването на родителите с някаква тежест при вземането на решения е нож с две остриета. Опитът ми, вече с второ дете в училищна възраст,  показва, че родителите трудно постигаме съгласие по която и да е тема,  в рамките на един клас, какво остава за страната като цяло? Иначе има някои свежи предложения.

# 617
  • София
Абсурдно е да подпиша такава петиция. Почти с нищо в нея не съм съгласна. Освен задължителното вероизповедание (срещу което съм с 10000 ръце "против"), освен задължителните униформи (срещу които също съм против), данъчно облекчение на частните уроци?!? Частните уроци са "болна" практика. Трябва да отпадне необходимостта от тях, а не да бъдат поощрявани по какъвто и да било начин. Останалите абсурдни "дребнавости" даже не ми се коментират.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 11:55 от milenaka

# 618
Съгласна съм с вашите аргументи, но трябваше да се включат мненията на повече родители.
Относно униформите - те са задължителни в много училища, при сина ми поне цветовете бяха по-стандартни - бял, син, червен. Можеше да се разпори емблемата на училището и да се зашие на блуза или горнище,  закупено от магазин на двойно по-ниска цена. При дъщеря ми цветовете са зелен и жълт. Горнището е без качулка. Нито мога да намеря същия цвят блуза, нито горнище. Защо да не се продават стандартни блузи и горнища на достъпни цени, а училището да осигурява само емблемата.

# 619
3.1. Въвеждане на обща униформа за всички държавни училища
Защото, написано по този начин, има съвсем друг смисъл.

# 620
3.1. Въвеждане на обща униформа за всички държавни училища
Защото, написано по този начин, има съвсем друг смисъл.
Благодаря, не се бяхме сетили, че така ще се тълкува.
Дидева, огромни благодарности (със закъснение от няколко години) за информацията, която споделяше в седмокласната тема на набор 2004. Heart

# 621
Аз съм твърдо против униформите!!!

Искаме децата ни да израстнат като личности, всеки със собствен характер и стил, но ги навираме в грозни униформи, които носят с нежелание (повечето от тях), при това скъпи и некачествени.
В училището на сина ми им раздават като подарък тениски с лого, които не са задължителни, но децата си ги носят с гордост и желание,  именно защото не са им натрапени.

Против задължителното изучаване на вероизповедание съм. Ако е като кръжок, нямам против, за който желае...

Частните уроци са по избор. Не смятам, че трябва да се поемат от обществото като цяло чрез данъчни облекчения. По-добре да се поемат частично или изцяло сумите за един лагер/зелено училище на социално слаби деца и/или без родители.

Също съм против намесата на родители в учебния процес. Твърдо против срещу всезнаещи и пищящи родители, защитаващи златото, сакън някой да не им напише ниска оценка или забележка.

Единствено съм за по-добрата информираност, каквато засега има донякъде през школо - оценки, отсъствия се виждат веднага. Може би откъм това как се представя детето и на какво да се наблегне като вид обратна връзка.
Какво значение има дали школо е частна платформа или не?!?

Едносменният режим е невъзможен в повечето училища. Не мисля, че изобщо трябва да се поставя като въпрос. Който иска, ориентира се към училище с такъв.

# 622
  • София
Включването на мненията на повечето родители е довело до манжда с грозде.

Оооо, да, забравих за намесата на родителите в уч. процес. Още едно абсурдно искане. Твърдо "против".

Петицията просто е....Close

# 623
Абсолютно подкрепям горните мнения, че има доста недомислици в тази петиция...

# 624
  • София
Включването на мненията на повечето родители е довело до манжда с грозде.

Оооо, да, забравих за намесата на родителите в уч. процес. Още едно абсурдно искане. Твърдо "против".

Петицията просто е....Close
....просто е абсурдна Simple Smile)))

# 625
Идеите на килограм никога не са довеждали до положителни резултати. Правилният начин е да се действа приоритетно. Необходимо е да се набележат най-належащите и първостепенни проблеми и да се работи по тях. Чак след това да се мисли за (в нашия случай) униформи, физзарядки, приспадане на данъци от частни уроци (това, като се замисля, май ми стана фаворит от абсурдните предложения) и пр.

Отделно има доста на брой неща от предложените, които аз тотално не разбирам. Слагам в скрит текст, че е много дълго и вероятно досадно.
Скрит текст:
Например как така ще се смени програмата в този случай: "Ако над 30% от учениците ходят на частни уроци, това означава, че нещо не работи добре – учителят, програмата или като цяло системата за оценяване с НВО/ ДЗИ. В този случай е необходимо да се смени учителят, а ако се повтори резултатът следващия срок/година, да се промени и програмата." Ако това се случи в едно училище, хубаво - учителят ще се махне. Ако и следващата година се повтори в същото училище - сменяме програмата??? На един клас ли, на един випуск ли, на едно училище ли, национално ли сменяме програмата? Или сменяме всички учители в цялата страна?

Друго - как ще става обучението на "две скорости? Това няма как да се случи в един час, в една стая, с един учител. Трябва да се смесват класовете. Като в американските училища.

Още - проверяването и оценяването на всички домашни работи на всички деца всеки ден. Искам да ми разграфите един час минута по минута какво точно ще се случва и как ще бъде осъществено това. Всички домашни могат да бъдат проверени, само ако учителят ги събере и си ги занесе у дома. Това и сега се прави, но не с абсолютно всички домашни, а само от време на време. Тези, които се проверяват в началото на часа, няма как да обхванат всички ученици. Проверява се избирателно. Всеки ден на 3-4 деца. Или просто се хвърля по един поглед, колкото да се види дали има нещо написано. И по наше време беше така.

Устните изпитвания. И сега ги има. Или поне би трябвало. Ако някой учител си спестява тази мъка, трябва да се оплачете конкретно от него и да изисквате да не скатава. Има си заложено съотношение на начините на изпитване и оценяване. Еди-колко си теста, еди-колко си устни изпитвания, еди-колко си от участие в часовете, еди-колко си от проекти, еди-колко си от домашни работи. Това е правилната формула според мен. Помня ужаса да те изтъпанчат на дъската пред целия клас (или пък дори от място на чина) и да трябва да си изпееш урока. Особено за по-стеснителните деца това е кошмар. Никакво мислене няма в този процес. Или си спокоен и си изпяваш всичко, или си гълташ граматиката, блокираш напълно, изчервяваш се, потиш се и не успяваш да покажеш пълните си знания. Не казвам, че не трябва да ги има, казвам, че в сегашния им обем, са достатъчни.

"Да се прекрати пагубният модел на налагане на интерпретация на учебното съдържание по български и история". Ами тя историята в 50% от същността си е интерпретативна наука. Литературата и в по-голяма степен даже. Кой да определи коя е по-главна тема в "Орачи"? Винаги ще се намери някой да не одобри и да възрази срещу това, което аз и ти мислим по въпроса и което за нас е по-важно.

Най-неадекватно за мен обаче е възхваляването на образователната система преди '89. Не твърдя, че е била лоша, но чак пък такова припадане по нея. В никакъв случай не е била кой знае колко по-качествена от днешната. Просто днес твърде много се сравняваме със западните държави и по някои показатели отстъпваме от тях. Сигурна съм, че и преди е било така, просто не сме се съревновавали с тях. Изключвам разни международни състезания, на които и сега стоим много добре. Аз лично виждам ужасно много неграмотни хора от по-възрастното поколение. Много повече са според мен, отколкото младите. Не говоря за правопис и пунктуация, а за начин на изразяване, постройка на мисълта, конструкция на изреченията, способност за аргументация, прозряване и създаване на логически връзки, критично мислене, проверяване на информация и пр.

И за да не съм само критична... Има много неща, които одобрявам, но най на сърце са ми читалищата. Това действително е много интересен феномен, който си струва да се поддържа и развива. Не е задължителен, но наистина е една културна ценност за мен. За съжаление в днешно време за повечето хора е излишен, тъй като извличане на информация и различни културни дейности вече се случват на много места в модерния свят.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 16:55 от Мила Атова

# 626
Мила Атова, Вашата позиция е чудесно аргументирана.
Относно старите учебни програми и методологии никой не иска да се върнат изцяло, а да се "преоткрият"  за българското училище методологии като сугестопедията на Георги Лозанов. Ако проверите, ще видите, че все още се прилага, но не и в държавните училища. Преди години т. нар. "Стъклено" училище в Лозенец е било база на Института по сугестопедия на Лозанов.
По въпроса за различните скорости - може в учебниците да има различни по трудност задачи както са в сборниците по математика. Така децата, които се справят с тип "група В" задачи да не "скучаят", решавайки  "група А"  от учебника. И по тази причина трябват добре обмислени учебници. Всеки учител решава как да подготвя децата. За някои това е учебника и в този случай част от учениците губят възможността да получат нещо повече от учебника в училище.
Домашните не се проверяват във всички училища. Дъщеря ми пише преразказ за домашно, попълва работни листове по литература но никой не ги проверява. Казано просто  - кипи безсмислен труд.

# 627
За двете скорости - ок. Едни ще решават лесни задачи, другите - трудни. Ами после тестът нали е един за всички - и за напреднали, и за назаднали? Как ще става изпитването и оценяването в този случай?
Домашните, пак да кажа, не могат да се проверяват всички всеки ден. Безсмислен труд за мен няма, все ще им остане нещо в главите на децата, дори и непроверено и неоценено.
За сугестопедията не знам, със сигурност има ползи от нея, но щом не се е наложила, явно има и недостатъци или практическа неприложимост в големи класове, каквито са държавните. Има ли информация за успеваемостта на тези училища, където се учи по този начин?

# 628
  • here and now
...
Домашните не се проверяват във всички училища. Дъщеря ми пише преразказ за домашно, попълва работни листове по литература но никой не ги проверява. Казано просто  - кипи безсмислен труд.
За мен, това е абсолютно грешно възприятие.
Трябва да научите детето си, а очевидно и себе си, че това не е безмислен труд. Тя тези неща ги прави не за учителя а за себе си.
И на моето дете му е кофти, като се постарае и учителят не го отрази, но вкъщи коментара ми е, че все пак се е упражнила в даденото нещо и това е само в неин плюс (особено БЕЛ и математика). А друг плюс е, че не е висяла на телефона, а се е занимавала с нещо градивно.
Извинявам се, ако съм прозвучала рязко, но това е мнението ми по въпроса.

# 629
  • София
Аз пък мисля, че друго има предвид Totony, че детето не получава обратна връзка дали се е справило добре със задачата, а не, че никой не е отразил старанието му.
Ние сме в пореден потрес от дисциплината в класа след родителска среща и се чудим какво да предприемем за справяне с проблема. До там стигнахме - и родители и учители да сме безсилни пред своеволията на отрочетата...

Общи условия

Активация на акаунт