Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 72

• 28 976
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Има значение за фаста как се храниш преди него. Има значение и кой ден от месечния цикъл ти е. И колко добре си се наспала. И стресът колко ти е. И какво ли не още.
Насила и аз не правя, по принцип не огладнявам често и ако видя че тялото ми настоятелно си "иска" храна, приемам че има причина за това и че в този момент е по-добре за мен да се нахраня.

Режимни брашна и аз не бих яла постоянно в някакви съществени количества. Странно ми е като видя някой да казва че всеки ден по шепа ядки не е ОК, но смлени на бадемово брашно би ги ял в печиво. А то е същото, че даже и повече топлинна обработка минават мазнините в тая ядка...
Подсладители пък хич, но това вече си е лично предпочитание, те не ми и харесват. За повечето хора не би било драма, стига да е умерено и/или рядко.
И двете неща не са основни храни за нахранване и изхранване, това на всички ни е ясно.

# 361
Има значение за фаста как се храниш преди него. Има значение и кой ден от месечния цикъл ти е. И колко добре си се наспала. И стресът колко ти е. И какво ли не още.
Насила и аз не правя, по принцип не огладнявам често и ако видя че тялото ми настоятелно си "иска" храна, приемам че има причина за това и че в този момент е по-добре за мен да се нахраня.

Режимни брашна и аз не бих яла постоянно в някакви съществени количества. Странно ми е като видя някой да казва че всеки ден по шепа ядки не е ОК, но смлени на бадемово брашно би ги ял в печиво. А то е същото, че даже и повече топлинна обработка минават мазнините в тая ядка...
Подсладители пък хич, но това вече си е лично предпочитание, те не ми и харесват. За повечето хора не би било драма, стига да е умерено и/или рядко.
И двете неща не са основни храни за нахранване и изхранване, това на всички ни е ясно.

Какво ли не няма значение. При мен и цигарите са проблем при фастове. Когато правя фаст и пуша малко ми е ок. Ако не го правя на другия ден съм труп. То каква полза да чистиш от нещо си тялото, пък да си навираш тая отрова.
Още не съм се излекувала. Появи се зверска кашлица и взех окончателно решение да се разделя с тая отрова. Личната добре че не каза антибиотици. Каза асс да пия, ще пия. Сега и се чистя и заради намалянето на цигарите. Знам си аз, имам опит.
Но за да не се озововам в болница/жесток запек, сърцебиене голямо и тсх над 10/ като миналия път ще стане бавно. Вече трети ден съм на 10 обикновени, що годе и 4-5 айкоса.
Не знам дали е редно да се меши, но искам плавно спиране.
Днес съм в абстиненция, то и психиката е важна. Навици, отделила съм 10 и това е. Така няколко дни, после ще отделям 8.
Усещам се, че имам някой грозни навици да пуша не когато трябва, но ще трябва да създавам други, нещо друго да правя, ще мисля.
Особено като съм на работа и сутрин ставам да си правя ядене и пуша повече. Ще коригирам, не знам как, ама мен някакви цигари няма да ме командват.
Не знам колко време ще отнеме това, мисля после да мина на електронни за известно време, после и тях да спра. Не си давам срок, нека свикне тиквата ми.
И накрая и аз ще мога да правя 24 часа фастове. Не мисля повече, заради щж. А дали ще е често, едва ли.
Не на едно място съм чела, че пушенето си влияе на кз, инсулин. Абе на какво ли не.

# 362
Cygnus, благодаря за свежото включване! Поразрових стари мнения и поръчах точно твоя инозитол от iherb, всеки момент ще дойде 🙏

# 363
Ох, ама айде стегнете се, де, не сме в детската градина...стига вече сте дъвкали едно и също...
Дайте идеи как да сваля сутрешната КЗ. Решила съм на пия мента, глог и валериан и да видя как ще ми подейства, защото ме съмнява стреса как ми се отразява. Какво мислите - глупава ли е идеята?
Колко е висока високата ти КЗ? Кога измерваш сутрешната захар? Веднага след събуждане обикновено нивото на кортизол е повишено, затова е добре да измериш на гладно поне половин-един час по-късно. И това май няма особено смисъл, ако нямаш що-годе постоянен режим (напр., аз работя нощни смени, понякога 2-3 дена в седмицата, понякога с няколко дена помежду смените; понякога - както последната ротация, 5 седмици наред без почивен ден - така че очаквам всякакви изненади и аномалии в нивата на КЗ). КЗ само сутрин ли е проблем, или поддържаш висока КЗ през цялото време - има едни сензорни лепенки, поставят се на рамото и КЗ в течение на седмица; само съм виждала такива, не съм използвала; не знам дали са безплатни (по здравна каса), но това би била най-изчерпателната информация, която може да се получи за текущото състояние на КЗ.
Колко време е минало от последното хранене? Какво е било по състав?
Имаш ли наднормено тегло, от колко време? Съпътстващи заболявания? Не е необходимо да ни ги пишеш, май нямаме доктори в темата, но, особено ако пиеш и някакви лекарства, внимателно изучи листовките (при страничните ефекти) дали не споменават нещо за КЗ,
Спазваш ли по принцип някакъв хранителен режим, какъв, от колко време, колко стриктно?
Пиша тези въпроси, евентуално ако могат да ти помогнат да анализираш ситуацията. И да ни напишеш отговорите, едва ли тук ще можем да решим проблема, най-много да ти помогнем с още въпроси - или пък някой да е имал подобна ситуация и да сподели опит.

Ако целта на глог-валериан-ментата е да снижиш кортизола сутрин, сп. мен 1) не бива, повишението на кортизола е физиологино и необходимо; 2) за снижаване на фоновия стрес - не знам доколко е ефективно; 3) ако проблемът е в поддържане на висок кортизол, потърси причината извън тривиалния стрес - т.е. джипито да потърси.

Аз в момента съм в глюкокетомерна нирвана (новата машинка!). Сутрин 1 час след събуждане: КЗ 4.6, кетони 0.7 (по Боз и ГКИ лека хранителна кетоза, т.е. ОК); след храна (200 гр печено свинско) - измерване 1 час по късно - КЗ 5.9, кетони 0.5 (извън кетоза, което си е нормално след хранене).
Седя и се ровя, като съм на 0 ВХ, откъде дойде покачването? Свинското си беше мазно като по учебник; по принцип, освен от глюконеогенеза (на протеините), няма откъде другаде да дойде това покачване?
Рано е за изводи, разбира се, нямам данни.
Въпрос: момичета, ако ви дразни това, че постоянно пиша за измервания и пр., и все търся под вола теле кое как и защо, ще пускам инфото в скрит текст. Мога и съвсем да не пиша, но, честно казано, помага ми - давате мнения, идеи, конструктивно е.

# 364
Ако визираш моето, "под вола теле", то е в посока, да не се заяждаме една с друга. На мен лично, нищо не ми пречи- нито снимки, нито рецепти, нищо...
Даже си мисля, да си взема 1 глюкомер, че да съм в тон, обаче ме притеснява, това отворче от боцването, бързо ли минава, щото работя с хартия, пипам стотици рецепти дневно  и от там, да не ми влезе някоя бактерия... се чудя...

# 365
Lynda, покачването след хранене е както казваш, заради протеините, но и заради конкретното състояние на твоя организъм в дадения момент. Вероятно, роля играят и други неизвестни фактори.

Мен например такова хранене като цитираното, не ме изхвърля от кетоза.  При захар 4,6-4,7 кетоните при мен се въртят около 1,9-2,0. Чак захар над 5,0 след хранене ме изхвърля и кетоните са под 1,0.

Galina Georgiev, ако нямаш проблем с кръвосъсирването, заздравяване на рани или лесно инфектиране няма да имаш проблеми - бързо се затваря. Няколко секунди само след боцването трябва да внимаваш и винаги с прясно измити ръце. Аз даже не сменям иглата всеки път - карам с една дълго.

# 366
Линда, споделяй, на мен ми е много интересно да те чета.🙂
Галина, на мен ми се струва, че Линда нямаше предвид твоите думи.🙂
И аз не сменям иглата всеки път. Доста бързо се "затваря" боцнатото място, кръвта спира почти веднага. Та тя "дупчицата" е толкова миниатюрна.🙂

# 367
Линда, на недиабетици токова нещо няма кой да даде по каса, даже май само за тип 1 диабет са тези сензори за КЗ. И не знам за всички ли или има условия и там.
Иначе са над 100лв, май 10 дни или към 2 седмици да изкарваше един, ако на някого му се дават. Със сигурност е полезно нещо да се проследи човек, макар че съм срещала да пишат и за големи отклонения в измерването от такъв сензор. Скъпо е за нашия стандарт, та не е особено популярно.
За високата КЗ сутрин нямаше ли някакъв трик да се пийне ябълков оцет, май вечерта?
Интересно ми е и на мен да чета от тези които мерите по-често, аз съм си инженер и на мен числа ми дай. Макар че наистина всички км6е много различни, особено на ниво микробиом, от който зависят и толкова много други неща освен КЗ.

# 368
От майка на дете с диабет тип 1 знам, че сензорите, които дават по ЗК не са от най-добрите (т.е. няма възможност да си избираш сензори от друга марка или от ЗК да поемат определена сума, а да доплащаш само разликата за другата марка). Те си плащат за сензори от друга марка, т.е. солено им излиза на семейния бюджет, но нямат избор...🤨

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 17:26 от dolce miele

# 369
Аз отдавна го мисля този постоянен глюкомер. Не е евтин, но за 10 дни може би ще се прежаля в идните месеци. И да и там може да имя отклонения и да не е най-точното нещо, но то дава обща представа.

# 370
☕ раздавам по едно кафе виртуално Simple Smile а аз посядам уж да се разведря с форума, а тук - бомба Simple Smile

Накратко..научения от мен урок до моемнта.. няма универсално решение , защото всички сме или с различна здравна история , различна възраст, различен срок на напълняване и да Simple Smile дори факта, че вкъщи имам 2 цунамита, ми оказва влияние (споделяла съм за лошия ми навик да доям някоя хапка, ама лека полек станах спвц в порциите и няма мн риск хаха)

Фаст съм се зарекла да пробвам, така.. целенасочен съвсем скоро, да ми мине мц . Усещам се готова, защото не изпитвам глад (преди няколко дни опитах и стигнах до вечеря - като вечерях по навик 🙄а можеше да пропусна)

Ето, уикенда се видях със свободно време и съм накиснала четвена леща и елда - ще напрая хляб за фамилията, дано се излъжат- ще се зрадвам. Ще пробвам да сложа и във фрижер филийки.

Вчера попаднах на един фб reel, мацката твърдеше, че е минала от size 16 на size 10 🙄🙄гледах , гледах.. еми .. може да е 10 но от кръста нагоре.. иначе в ханша си беше мн широка (такава и беше структурата).. иначе гръмко заглавие🤔

Инересен ми се видя подхода, който тя е възприела

Не съм ходила на профила да видя за колко време е успяла 🤔понеже вече виждам, че въпреки, че основните правила са горе-долу очертани, всеки “си връща контрола” в свое трмпо

Ходихме до магазина и услужливо 🤭🤭пропуснах да си купя сардини.. Но ще се прежаля.. Няма да ги ям “чисти”.. мн мазно ми идва, ще ми накърти (така се чувствам след рибна консерва 🙄)… Може би със салата морков и лимон или нещо подобно 🤔

Впечатлиха ме думите за протеина, за мазнините и за липсата на живак.. та, ще й се наканя със сигурност.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 16:26 от fotokod

# 371
Оф тоя глюкомер ми е висш пилотаж 😂
С две леви и биз грам технимеска подготовща седя и гледам "умно"
Не мога да схвана кое къде се слага и май сутрин трабва да се изследвам а не когато ми скимне 😃
Долче направих свинско месо на парчета нарязана както и пилешкото. Стана един път. Вкусно, крехко направо мога да омета тавата сама 😃
Елора каквш бисквштки ще правиш ? Яде ми се нещо сладко хора. Бисквити по-точно ми се хапват. Нямам еритрол. Имам кокосово и бадемово брашно но без  подсладител то няма са имат вкус 😁

# 372
За мен такава схема е безумна. След всичко научено и изчетено е безумна.
Ама да се оправя тя както си знае, на нея се пишат драмите.

Солени бисквитки Дара. С чия, яйца, кисело мляко, малко режимни брашна, сирене, извара. Такива неща.
Без ядки този път. Честно казано режимните брашна не са ми много, защото ги слагам накрая, на око. То и от чията набухва, има извара, сирене, те сгъстяват.

# 373
За мен такава схема е безумна. След всичко научено и изчетено е безумна.
Ама да се оправя тя както си знае, на нея се пишат драмите.

Солени бисквитки Дара. С чия, яйца, кисело мляко, малко режимни брашна, сирене, извара. Такива неща.
Без ядки този път. Честно казано режимните брашна не са ми много, защото ги слагам накрая, на око. То и от чията набухва, има извара, сирене, те сгъстяват.

Ама сладко ми се хапва на мен 😃

Fotokod Аз минах от uk 16 на uk 12
Ама съм широка във ханша и няма как да мина в по-долен размер . При мен обаче ръцете по мое усмотрение все още ми стоят дебели . Чак се дразня 😃
Аз мога да кача снимки приди и след и май съм го правила виче не помня Но не е проблем да потвърдя твърденията си с фотоси .

# 374

Вчера попаднах на един фб reel, мацката твърдеше, че е минала от size 16 на size 10 🙄🙄гледах , гледах.. еми .. може да е 10 но от кръста нагоре.. иначе в ханша си беше мн широка (такава и беше структурата).. иначе гръмко заглавие🤔

Инересен ми се видя подхода, който тя е възприела

Интересен и напълно неработещ, освен за отслабване за известно време вероятно. Поредната диета, а не промяна на стила на живот.  - лично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт