STAR WARS Universe: A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far Away (тема 4)

• 17 514
  • 260
  •   1
Отговори
# 255
Почнах да гледам Андор сезон 1 само заради коментарите тук Simple Smile Едвам го изтрайвам, страшно мудно върви, вече 4 епизода. Ще ви държа отговорни, ако до края на сезона не ми хареса Grinning

# 256
  • София
Джина Карано е реабилитирана, след като постигна морална победа срещу Дисни и ЛукасФилм, след като двете страни стигнаха до извънсъдебно споразумение. 🙂

Джина беше канселирана от Дисни заради публикувани от нея социални изказвания и по-конкретно:
1) Пряко сравнение между консерваторите в САЩ и евреите по време на Холокоста (намек, че либералите се държат с републиканците, като нацистите с евреите).
2) Критики към мерките срещу Ковид-19 (против задължителните маски и ваксини).
3) Претенциите за изборни измами в полза на демократите използващи нелегални гласове на емигранти.

бтв: Аз като цяло не съм цялостно съгласен с тези нейни изказвания. Но за 3-та подточка е напълно права.
И за първата е права, но е прекалено хиперболизирано. А самото сравнение неуместно. Все пак никон не хвърля консерваторите в концлагери, да не говорим за пещите.

Карано заведе дело през февруари 2024 във федерален съд в Калифорния срещу Disney, Lucasfilm и Huckleberry Industries, обвинявайки ги в неоснователно уволнение, полова дискриминация и увреждане на репутацията и кариерата и.

Реално тя имаше право, защото нали в Америка се гордеят много със свободата на словото. Е, за едни може, а за други не може? Имаше десетки примери на изключително грозни, расистки и дискриминационни обвинения срещу белите мъже на средна възраст, но нито една компания не уволни самозабравилите се звезди.

Джина Карано поиска:
$75,000
възстановяване на ролята и в Мандалорецът, като твърди, че мъжките и колеги не са били санкционирани за подобни изказвания.
компенсаторни и възмездителни обезщетения.

От Дисни подадоха молба за отхвърляне на иска, позовавайки се на правото си да не асоциират бранда си с публикуваните от Карано изказвания. Тази молба беше отхвърлена от съдията, което позволи делото да продължи.

Илон Мъск е финансирал този иск на Карано чрез инициативата на X, която подкрепя потребители, които смятат, че са дискриминирани или уволнени заради публикации в социални медии.

Официално на 07.08, двете страни сключиха споразумение за извънсъдебно приключване на делото. Условията на сделката не са разкрити публично, оставайки конфиденциални!

Имаме изявления и от двете страни:
ЛукасФилм/Дисни изразиха ''респект'' към Карано и заявиха, че се надяват на бъдещи възможности за работа с нея.
Карано публикува, че това е ''най-добрият резултат за всички страни'' и благодари на Илон Мъск - мъж, когото никога не съм срещала - за подкрепата му, която нарече, цитирам: ''Доброжелателен жест''

Мхм, ами нека си го кажем директно:
Обикновено, когато една гигантска корпорация се съгласи да приключи делото без присъда, това често означава, че е имало реален риск да загуби (или да понесе тежък репутационен удар в процеса). Разбира се, има и прагматични причини - Дисни може да са предпочели да не отварят темата отново в медиите с месеци и така да избегнат свидетелски показания, които да изкарат некоретни вътрешни решения наяве.

В случая с Карано и Илон Мъск беше огромен фактор. Наличието на неговото финансиране и осигури правен екип на най-високо ниво и ресурсите да издържи дълъг процес.
Без него, реално, от Дисни можеха просто да я ''изтощят'' финансово - стандартна корпоративна тактика.

Самото споразумение + топлите официални думи на Дисни за 'бъдещи възможности за работа', е сигурен индикатор, че те искат да затворят тази страница без да изглеждат, като безкомпромисния лош герой в историята. А и доста неща се промениха през последните години и уок либералите нямат толкова много власт и сила вече. Много хора започнаха да се осъзнават и отвръщат от тях. Знаем и че в края на 2025 година, Катлийн Кенеди се маха от ЛукасФилм.

Ами това е моето обобщение около случаят Карано -> Дисни.

# 257
  • София
С неадекватно поведение на Тръмп, който скочи на няколко университета, нищо чудно да са решили да се снишат. Иначе едва ли тя ще стане лице в някои от следващите им филми. По принцип съм изцяло за равноправието и действията на Десни бяха абсурдни, но вече грам не я харесвам и мисля, че колкото те загубиха от този случай, толкова и тя.

# 258
  • София
😮 😀

# 259
  • Sofia
Айде, честито

# 260
  • София
Страхотно, със сигурност ще се гледа. Дано филмът е като първия сезон, където имаше истинска връзка между Мандо и Грогича, а не политкоректните тъпотии от последния сезон.

Общи условия

Активация на акаунт