Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 14)

• 18 204
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
От последните коментари и аз оставам с впечатлението , че може и да е повече зрителен проблем, отколкото друго.Дано разбереш по - скоро,Лизи.За кубчетата - отдвна играем с едни триъгълни "кубчета"  които подреждаме като кула , а тя ги събаря.Все още не може сама да ги слага едно върху друго или не и е интересно.Не знам какъв точно е теста на жената, все пак едно дете може едно , а друго друго.
Относно яденето - при нас е подобно като НиЦи и Венче , или си харесва нещо в другия край на стаята и иска точно него, и не мирясва докато не и го дам , или още със сядането и слагам книжка.Обаче казва ам ам, понякога като и е по - вкусно е "ням ням" , също гледа какво яде , а понякога плюе и не може да бъде излъгана с нещо, което не иска.Освен това като се наяде дърпа глава.Изяжда около 200гр на порция.Та тия неща ме карат да мисля , че все пак знае , че яде и обръща внимание на храната , въпреки другите занимавки.
НиЦи,според мен няма как да глътне капачката, без да се задави.

# 211
Здравейте, момичета.
Честито на новопроходилите, пожелавам ви да няма много падания.
Да се оплача, ние сме болни, първо аз, после мъжа ми и от вчера Алекс.. Тази ваксина за морбили, не знам колко ще я отлагаме, сега идва и грипният сезон, не ми се мисли.
Тези, които направихте прощъпулник как действахте? Интересува ме всичко, защото Алекс ходи вече от два месеца, а аз още не съм направила, не ме линчувайте, моля 🥲
Не разбирам последно кой ден трябва да се направи, както и за питката, питка или кравай? Търкулване или детето трябва да стои в средата на кравай? Много съм объркана, колкото и смешно да звучи, майка ми казва кравай, свекито питка, мама ми каза, че трябва да има деца, които да бягат като скъсат от кравая, което другаде не съм го виждала 🤯. Споделете опит моля, макар да знам, че във всеки регион е различно явно.

Лизи стискам палци да няма нищо, може да е някакъв период, може да е проблем с очите, а може и да е нищо ❤. Аз също мисля, че не е хубаво да ги разделяш, според мен повече ще се стресират, това си е голяма промяна.

# 212
Аз знам,че се прави с питка и май се кани само жени и деца ,но не съм сигурна

# 213
Лизи, ти си много осъзнат родител, тук ще срещнеш най-различни мнения, въпреки това е похвално, че въпреки ограниченото си време търсиш решение на проблемите при специалисти ☺️ за мен лично всичко казано от логопеда звучи логично, радвам се, че го приемаш като градивна критика. Вярвам, че нещата ще се наредят с правилните специалисти и майчинската ти интуиция.
Аз не меря храната на Ава, но вземам кухня. Там пише, че основното, което давам за обяд е 130 гр (според мен сипват на око, или един черпак, но все пак едва ли е повече от 200). Разбира се добавям салатка, сиренце или нещо друго. В 3 от 5 от случаите Ава не си изяжда основното, така че вероятно на обяд изяжда по-малко от 200 гр. Закусва стабилно, сигурно тогава яде повече. Но тя си върви голяма мадама, ако не яде на едното хранене хапва на следващото и за това не обръщам особено внимание. Когато не тръгва яденето започваме с кисело мляко, него не го отказва, като започне да хапва, давам от супата. Когато давам да яде сама винаги първо обира плодовете и зеленчуците. Днес на закуска си хапна първо банана, после сиренето и накрая "пържената" филийка 😃 забелязвам, че не иска парчета в манджи/супи. Няма проблем да яде палачинки, филийки, плодове, зеленчуци, кюфтета, всичко, което може да отхапе, но ако е течно не трябва да има парчета, сякаш има цедка, директно ги плюе 🙄
Мони, аз знам, че трябва да е питка, за пръв път чувам за кравай. Ходила съм на един прощъпулник, имаше и мъже и жени, майката пусна питката пред бебето, то си избра предмет, после майката отчупи питка и раздаде парчета на всички присъстващи. А и един направиха по време на първия рожден ден/кръщене на едно детенце. Пак търкулнаха питка и то си избра предмет. Чувала съм, че майката трябва да бяга, докато раздава питката, за да е пъргаво детето 😃😃

# 214
Написах супер дълъг коментар за аутизма и се изтри преди да публикувпм.
Ще напиша кратко, че нямам време.
Сестра ми има аутизъм, открит в късна възраст. Консултирали сме се с много лекари в Бг и UK, теорията за аутизъм предизвикан от ваксина и пропускливите черва е равносилна на тази за плоската земя, жалко, че много лекари вярват в подобни неща, които не са научно доказани.
Много от признаците на аутизъм и даването назад, благодарение на екранно време или игнориране на детето ( защото едно време никой нямаше таблет) се появяват в този период и се обвинява ваксината, защото при нея  често има реакции като температура.
Сестра ми е имала късмет, че има баба и майка учителки, които всички признаци на аутизъм са ги отдавали на мързел и нежелание и са се занимавали страшно много с нея. И толкова телевизия ония години. Реално тя води нормален живот с малки изключения, когато има периоди на претоваоване. Например ако няма точен график на работата, а всяка седмица различен, може да пропусне да иде на работа, защото е объркана😂 Или ако настоятелно я заговори непознат, може да избяга буквално. Но при нея е лек спектър и както казах вече мама и баба са положили несъзнателно много усилия. После зе пиша повече.

# 215
За прощъпулника се нареждат предмети и се търкулва питка по посока на предметите. Детето тръгва след питката и си избира предмет, тоест професия 😊 Мисля, че могат да присъстват и жени и мъже. Аз ще поръчам питка, не умея да меся. Не бързам обаче, чакам да е стабилна, че с първото дете такъв зор и бързане беше, че на самия ден не бях убедена, че ще успее да извърви 5те крачки до предметите 😆 Скоро видях, че правят и специални персонализирани пътечки за прощъпулник, пише името на детето и разни пожелания. Аз мисля да сме си само ние, максимум майка ми да поканя. Че имам една позната, чак заведение нае лятото и спретна голямо празненство. Лизи,  и аз си помислих за преглед на очичките. Нашата педиатърка пък изобщо не я тества за развитие, мери, тегли и довиждане 🙄

# 216
Ав пък мисля скоро да му направим най-после кръщене ,защото още не е кръстен а вече не виждам какво може да не спре. Някой дали може да ми каже какво е нужно чувала съм златно кръстче и бели дрехи ,но за всички или само за детето ?

# 217
Ради, кръстчето, дрехите и хавлията обикновено са от кръстника. От теб детето, таксата за църквата и добро настроение 😊 Трябва да си избереш кръстник, непременно трябва той самият да е кръстен, да го поканиш и да запазиш час в църква, там ще ти дадат списък с неща, обикновено са свещи, бутилка вино, сапун, олио, кърпа, варират, зависи си от самата църква.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 14:13 от Ven4e444

# 218
Значи питката печели, аз също не мисля да сме много хора, просто няма място вкъщи. Мисля, че ще пропусна децата, че ще стане лудница. Изненадах се за мъжете, защото това означава да изолирам и ММ 😂

За аутизма мога да кажа, че вече всяко дете с по-различна динамика от останалите, набеждават, че или е с аутизъм или хиперактивно и т.н. Не знам до каква степен са верни тези диагнози.

# 219
Мен ще ми е неудобнода кажа да му купят кръстче ,може ли поне парите да са мои или по скоро не .
В днешно време на всяко второ по-особено дете слагат етикет аутизм,което не мисля,че е правилно. Една жена от форума бяхме си разменили клипчета на децата ,защото тя я притесняваше какво прави нейното и аз й споделих ,че всяко дете прави нещо странно ,но отмината изпратих й клип как моя син свива ръчички все едно кара мотор и тя ме вкара в такъв филм,че детето ми имало аутизм проти ми дори клип на хора с аутизм правещи подобни движения и аз това нещо го мислех дълго дори плаках толкова ми беше повлиала . 2 месеца по-късно спря да си твива така ръчичките щом пропълзя ,в което аз бях сигурна,че ако може да пълзи ще спре да го прави ,просто няма къде да изразхожда енергия . Та най-добре ще е да не се влиаем от такива неща. Най-вероятно Яна е напълно здрава и има логично обяснение на случващото се
Ради, кръстчето, дрехите и хавлията обикновено са от кръстника. От теб детето, таксата за църквата и добро настроение 😊 Трябва да си избереш кръстник, неперменно трябва той самият да е кръстен, да го поканиш и да запазиш час в църква, там ще ти дадат списък с неща, обикновено са свещи, бутилка вино, сапун, олио, кърпа, варират, зависи си от самата църква.

# 220
Ние прощъпулника ще го направим у майка ми, орисниците на Ава (моите лели и братовчедки) са там и ще ми е по-лесна логистиката. Вместо да карам 3 коли да бият 300 км път 😃 ще бъдем 10-12 човека, възрастни, включително ММ, баща ми и брат ми. С ММ сме мечтали за тези крачета, изобщо не бих го лишила от тази емоция. А и на повечето персонализирани платна гледам пише "и не забравяй, мама и тати са от двете ти страни" 😃
Ние края на месеца за пръв път ще оставим Ави на нашите за няколко дни, със смесени емоции съм. Мечтая за време само с ММ, да обикаляме Рим, да пием вино и да ядем паста. Но дори не знам как ще заспя без Ави 😃 тя много порасна и започна да разбира, по цял ден ходи след мен като пате след квачка и вика "мамааааа" ❤️😃 иначе много се обичат с баба и деди и не очаквам драми, може би при мен ще са по-големи 😃

# 221
Да, ами за момента, никой не говори за аутизъм . Мисля че има някакво обяснение и нещата ще се оправят с работа. Не мисля че педиатърката клони към аутизъм, поне така го усещам. А на логопедката точните думи бяха. "ако не се заемеш с Яна, ще я заведеш на детска градина и малоумните госпожи ще ти кажат че е с аутизъм и не се извинявам че ги обиждам, защото постоянно идват при мен, такива уплашени майки от учителки, които си нямат хал хабер от аутизъм", за това мисля че просто не съм успяла в последно време да ѝ обърна достатъчно внимание. Понеже последния месец, Сами е като дъвка залепен за мен (не знам заради зъби или защо) и Яна си играе и занимава повече сама, от обикновено.  А и факта, че ги гледам само и единствено аз също мисля, че е причина, когато едно дете го гледат повече хора, някак се развива по бързо, бабата го учи на едно, майката на друго, бащата на трето и така, някак се развива по добре, но това са само мои наблюдения, не зная дали е така.
Пък и те са двама аз една, повече се опитвам да обръщам внимание на двамата едновременно, от колкото по отделно и може би и това е грешно. Всяко дете трябва да има отделно време с майката / възрастен.

Вчера оставих Сами изправен до секцията с две играчки в ръцете, за да не се държи никъде и направи две, три крачки сам за да стигне до мен., но не го броя за прохождане определено, а малко за случайност Joy  ще видим по натам, вече им е време да прохождат.

# 222
Ради, можеш да предложиш ти да вземеш кръстчето, но надали ще се съгласи, да си кръстник е голяма чест и лично аз или бих се погрижила за всичко, или ако нямам възможност, вероятно бих отказала под някакъв друг предтекст. Кръстчето не е задължително да е златно, може и сребърно, според желанието и възможностите. Мъжът ми беше кръстник в неделя, деликатно го питаха дали ние ще вземем кръстче или те, че не им било проблем те да вземат, но да не трупало детето колекция. Ние вече бяхме го купили, изобщо не сме допускали, че може да не е от нас. Аз обожавам да кръщавам деца, ей тъй да си кажа 😄 Ангелова, разбирам те, и ние планираме пътуване за двама през ноември, свекърва ми ще я гледа. От сега я мисля, знам, че свеки ще се грижи чудесно и че за нея е добре да я отделяме по малко, обаче ми е напрегнато.

# 223
Като миете зъбки как плакнете устата ?

# 224
Ради, с четката за зъби измивам няколко пъти зъбите с вода.
 Рая вече прави крачки права, като я пусна може да стигне от единия до другият край на килимчето. Но прощъпулникът още не ми е на дневен ред..ще сме само семейството със сигурност.
 За кръщенето питайте в църквата където ще го правите, ще ви дадат инструкции какво и как се прави и какво да носите.

Общи условия

Активация на акаунт