Египет /Тема 15/

• 57 919
  • 737
  •   1
Отговори
# 525

Здравейте, а за хотела какво ви е мнението? Април ще сме там в началото? Не знам става ли за плаж и басейни?

Хотелът ми хареса, 2 основни ресторанта, храната май беше еднаква, но нямаше струпване, сладкарница денонощна, с хубаво еспресо. Вечер беше доста шумно, заради анимацията, но се преживява. Не беше ветровито, според мен ще става за плаж. Съвсем близо до хотела има голям магазин за сувенири и разни чанти и дрехи /повечето ментаци/. До входа на хотела - аптека, с изобилие от "маркови" слънчеви очила.

# 526
Няма такива пясъчни плажове в Египет като Малдиви. Има с пясък, но не е като Малдиви. И разбира се друг тип са бреговете. Ама всеки има различно виждане за хубав плаж...

Иначе на Иберотел Коста Марес е пясък, като при нас например. Влизаш и плуваш и съвсем близо до брега има риф, защитен. Аз съм виждала там морени, риба крокодил и костенурки. Другите рибки са ясни.

Мислите ли, че Иберотел Коста Марес е по-добър избор от Steinberger Ras Soma / Rixos Magawish / Baron Palace? Относно храна и плаж.
Разгледах го и видях, че е в Марса Алам, доста отдалечено от Хургада - полетите обикновено до Хургада ли са или до летището на Марса Алам?

# 527
До Хургада са полетите, и от там трансфер близо 3 часа. Явно няма достатъчно желаещи да напълнят самолет до Марса.

# 528
  • Beyond the Frontiers
До Хургада са полетите, и от там трансфер близо 3 часа. Явно няма достатъчно желаещи да напълнят самолет до Марса.
Плюс че летището в частно и иска супер такси...

# 529
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пак аз.
 Simple Smile
Благодаря много за този пост Simple Smile беше много полезен и надявам се отрезвяващ.
с малко уточнение, това не е самоорганизиране, поне за мен, а организиране с друга, в случая местна, фирма.
което значи, че при всяко разминаване в изпълнеието на един етап се коригира другия.
при самоотрганизирането няма този разкош.

Здравейте,
ние се прибрахме вчера от Египет, както бях писала по-рано, запазих директно с египетска агенция, частен тур с шофьор и гид. Цената излезе около 1600 долара на човек, отделно самолетните билети бяха около 500 евро на човек, Дъблин - Кайро и Хургада - Кайро- Дъблин с Еджипт Еър.
Скрит текст:
В пакетната цена беше включено - настаняване в 5* хотели (Steigenberger Pyramids Cairo) със закуска, пълен пансион на кораба ( MS Royal La Terasse), АI в Хургада (Marriott Hurgada Beach Resort), всички трансфери и транспорт, самолетен билет Кайро - Асуан, всички входни такси на обектите, частен гид и подарък сим-карта 6 ГБ на Ориндж.
Програма:
1 ден - пристигнахме вечерта в Кайро, представител на фирмата ни чакаше преди паспортен контрол, имаше приготвени визи-стикери за нас. Минахме заедно паспортна и митническа проверка, багаж, даде ни сим-картите и ни качи на колата за хотела. Хотела беше супер, реално в Гиза, точно срещу новия музей и близо до пирамидите. Стаите големи и чисти, храната и сервиза в хотела беше много добра, без забележки. На сутринта като дръпнахме завесите в стаите ни посрещна гледка към пирамидите.
2 ден - гида ни взе от хотела, ден за Пирамиди, Сфинкс, Саккара и стъпаловидна пирамида, Мемфис. Включен обяд. Оставиха ни в хотела към 4 следобед.
3 ден - ден за Кайро. Започнахме със джамията Мохамед Али, после християнско Кайро със църквите, послу музея на Египетската цивилизация с мумиите. Обяд и следобед обратно в хотела.
4 ден - рано сутринта полет Кайро - Асуан, кацнахме към 7.30, новия гид ни пое от летището и започнахме с посещение на Високия язовир в Асуан, храм Филае, недовършения обелиск и на обед се качихме на кораба. Не беше лош кораба, стаите ми се сториха леко захабени, но поне чисто. Храната беше добра. Надвечер се разходихме сами в Асуан, симпатично градче. Нощувка на кораба.
5 ден - рано сутрин с кола до Абу Симбел, около 3 часа през пустинята. Посетихме двата храма, общо около 2 часа престой и обратно до Асуан. Определено си струваше! Обяд и после кораба тръгна. Надвечер спряхме за час и нещо в Ком Омбо да разгледаме храма и после обратно на кораба.
6 ден - сутринта бяхме в Есна - разгледахме храма и продължихме да плаваме. Следобед пристигнахме в Луксор и отидохме до разгледаме Карнак и Луксор. Нощувка на кораба в Луксор.
7 ден - освободихме кораба и отидохме до долината на Царете, после храма на Хатшепсут, статуите на Мемнон, обяд и около 2 часа се разделихме с нашия гид и продължихме със шофьора за Хургада. Пътя беше около 3 часа.  Пристигнахме към 5.30. Хотела беше много хубав, голяма стая, баня и страхотна гледка море. Храната беше добра.
8 ден - най-накрая почивка, препичахме се на плажа цял ден. Водата беше студена за мен, но имаше смелчаци, които плуваха и гледаха със шнорхели.
9 ден - сутринта отидохме на кратка разходка с лодка с прозрачно дъно, беше забавно и красиво. Следобеда го изкарахме край басейна, водата се отопляваше и се топнахме.
10 ден - рано сутринта трансфера ни взе от хотела и ни остави на летището в Хургада.

Запазих директно с местна агенция, защото това ми спестява доста пари вместо да минавам през посредник. Справиха се отлично, препоръчвам ги и пак ще ги ползвам: https://www.egyptdaytours.com/

Време - в Кайро беше хладно, около 15 градуса, като слязохме към Асуан се стоплих най- накрая, и в Хургада беше идеално за плаж, около 25 градуса. Студена морска вода все още.
Не ми хареса - непрекъснатото чакане и напомняне за бакшиши. Като ходещ портфейл се чуствах на моменти, но като цяло, преживява се, бях приготвена предварително и имахме доста дребни за бакшиши. 

Като цяло - страхотно пътуване, най-накрая ми се осъществи мечтата за Египет, като круиза ми беше най-важен, защото се вижда толкова много! Пак ще се върнем, да посетим новия музей, като е напълно отворен и да прекараме поне една седмица на Червено море, страхотни плажове и море имат.

Това от мен, дано да ви е полезно. Приятно планиране и пътуване, Египет наистина е невероятен!

само за сравнеие, какви бяха очакванията. или по-скоро желанията.

Скрит текст:
Здравейте, да дам малко ъпдейт за това какъв ни е планът като хора, които за първи път отиват в Египет за 10 дни и искаме да включим почивка в Хургада и круиз по Нил. Давам и приблизителни цени.

1. Пътуваме на 30-ти Април вечерта и кацаме в Кайро в 2:30 сутринта на 1-ви май.

2. Прекарваме 4 часа на летището и в 6:30 си хващаме самолет за Асуан, там сме към 7:30. Запазваме круиз по Нил (Асуан -> Луксор) за същата дата - той включва в цената взимане от летището като пристигнем. Първият ден се гледат забележителности само в и около града и не е много натоварено (вечерта ще имаме време за почивка).

3. На втория ден круиза включва пътуване до Абу Симбел рано сутрин, прибиране по обяд и отплаване от Асуан.

4. На 4-ти май ни оставят в Луксор като по пътя през последните 2 дни сме минали през най-големите обекти (стандартни за всички круизи по този маршрут).

5. На същия ден, следобед-привечер пътуваме с публичен или частен транспорт до Хургада за малко океанска почивка - 4 пълни дни (5 нощувки) до 9-ти май.

6. На 9-ти сутринта напускаме хотела и летим към Кайро. Ако летим рано сутринта си буукваме тур за пирамидите и музеят, който по възможност включва взимане от летището и прибиране в хотел.

7. На 10-ти имаме време да видим други неща в Кайро или най-вероятно да направим един Food tour (или музеят ако не ни е останало време от пирамидите предишният ден).

8. На 11-ти полетът към София е много рано сутринта (към 3:00). Ще се чекираме от хотела на 10-ти и просто ще си оставим багажа там до 9-10 вечерта, след което с Юбер към летището.

9. Кацаме в София на 11-ти сутринта.

Като цени (1 човек) до сега:
Полети София <-> Кайро - 430 лв.
Полет Кайро -> Асуан <-> 71 лв.
Круиз 3 нощувки, полет с балон, посещение до Абу Симбел, всички билети за местата на посещетие, гид - 730 лв.? (има и по-евтини и по-скъпи, все още не е взет, но това е среден клас)
Транспорт Луксор -> Хургада - 25 лв. (или около 10 лв с публичен транспорт)
Хотел Хургада 5 звезди all-inclusive (Serenity Makadi Beach) 5 нощувки - 550 лв.
Полет Хургада -> Кайро - 71 лв.
Хотел Кайро 2 нощувки - 150 лв? (отново - има страшно скъпи и хубави хотели, както и много по-евтини, но за 300 лв, мисля че ще е нещо средно)
Гид за пирамидите - 50 лв (смятам го около 100 лв общо като сме 2-ма)
Транспорт до летището - 10 лв.

Общо на човек (при 2-ма пътуващи): 2087 лв. без бакшишите в Кайро

Скрит текст:
Цената не включва бакшиши, обяд и вечеря за последните 2 дни в Кайро (навсякъде другаде е включена), дневни трипове до острови в Хургада, сувенири, сим карта и други покупки/шопинг.

Общо мисля, че ще излезе до около 3000 лв. МАКС на човек.
Скрит текст:
Може да се спести много от хотела в Хургада, но ние искаме да е на високо ниво и този изглежда страхотен по ревюта във всички платформи. Също така може да се спести от пътувания със самолети и Юбер. Междуградските влакове и автобуси са много евтини.

Всичко по-горе съм го намерил и измислил за 2 дни и съм сигурен, че не е оптимално, но включва невероятни неща за 2000 лв и никакво мъкнене по автобуси и влакове. Мисля, че се справих добре.

И сега малко да захапя, защото иначе не е интересно:

Тъй като има хора, които казват, че през агенция е по-евтино до Египет - ще се радвам да пуснете оферта, която се доближава дори малко по цена (около 2 хил. лв) и качество до описаният маршрут по-горе. Масово предлаганите морски хотели от туроператори са на много по-ниско ниво, макар и 5-звездни и all inclusive, а тези в Кайро са супер евтини да си ги буукнеш сам - по 20-40 лв на вечер. Круизите също са най-евтините налични през която и да е агенция (поне в България - има чуждестранни, които предлагат много луксозни лодки). Също така съм напъло наясно, че повечето хора не пътуват редовно и нямат опита/навика/знанията/търпението да си сглобят маршрут сами. Също така знам, че туроператорите трябва да правят пари. Това не означава, че хората трябва да бъдат лъгани в лицето тук във форума. С агенция ВИНАГИ плащате повече или получавате по-ниско качество от това, което може да си намерите сами. Просто спестявате малко време и усилието да го свършите сами. В дългосрочен план това усилие се превръща в страхотно умение, защото знаете и избирате сами къде отивате, какво ще правите и видите и колко ще ви струва.
Готов съм да бъда опроверган. И не само за Египет Simple Smile

материал за размисъл.
полетите са чартъри, директни и няма опасност да се срине цялата къща от карти, само защото полетът от София е закъснял. или има проблем на трансферното летище.

лично е Wink

Скрит текст:
Не разбрах защо е тази агресия.
Не съм туроператор и няма нищо общо с туристическия бизнес. Просто живея тук и виждам как са нещата.

Не знам колко излиза на операторите и не ме интересува. Чужди пари и не броя.

Искате да се самоорганизирате, давайте.

Много ми се иска след това и да напишете как е било. Wink и колко е излязло.
Не за друго, а защото твърдите, че ще е на високо ниво и за малко пари.
Интересно ми е просто.

Не мога да препоръчам гидове нито на български, нито на руски, нито на английски, но можете да пишете, ако закъсате в Кайро.
Ще дойда на помощ.

С удоволствие ще пиша как е минало. Мисля, че ще сме окей - в сайтове като Viator и Getyourguide има всичко от което някога бихме имали нужда. Както казах - без агресия и нищо лично хаха! За високото ниво съм сигурен, защото всеки хотел, гид или каквото и да е било е лично избрано през платформи, в които хиляди хора оставят актуални ревюта всеки ден. И не съм казал, че е евтино - но като цена няма нищо общо с това, когато друг припечелва от теб. Не сме на милостта на какво някой друг ще избере вместо нас, за да му е по-голяма печалбата :p Щом живеете там знаете хотелите на агенциите какви са всъщност и колко струват за тях - нощувка от 15$ тук се продава за 60$+ Simple Smile

Да, пишете ни как е било самоорганизирано. Но мисля ,че малоумието да тръгнеш без група в Египет не важи за всеки! Сто процента излиза и по скъпо! Все пак вие си решавате!

"Малоумието"

Не ме разсмивайте с жалките си опити да стряскате хората, за да припечелвате от тях.

няколко пъти обявихте, че припечелвам като плаша самоорганизиращите се, къде да пратя ИБАНа?

пак да повторя - не работя за никоя туристическа агенция. само споделям, че те са успели да постигнат много финансово красиви условия и че специално за Египет самоорганизирането е сложно.

# 530

пак да повторя - не работя за никоя туристическа агенция. само споделям, че те са успели да постигнат много финансово красиви условия и че специално за Египет самоорганизирането е сложно.

Няма нищо сложно - и както казах, за много по-малко пари (тези от 2399 лв ги знаем, да не говорим, че вътре в страната всичко е с влак/автобус, а при мен със самолет) получавам много по-добри хотели и свободата да правя каквото си искам, когато си искам и сам да си го избера. И не - няма шанс един полет да развали каквото и да е било, защото всичко запазено е с безплатно канселиране до момента, в който започне - и от буукинг и от виатор. Е разбира се ако полета София - Кайро е напълно отказан ще е кофти - но това винаги прецаква малко или много нещата - най-много да загубя 70 лв полет Хургада-Кайро. Всичко останало, включително и полета Кайро-Асуан (взех бизнес класа за смешни пари) е с връщане на парите.

И пак ще кажа - всичко е въпрос на опит и проучване. И не - няма как агенция да предложи по-добри условия от самоорганизиране поради простата причина, че има толкова много конкуренция в бранша. Не сме 2000-ната година. Има 1000 сайта за хотели и още толкова за букване на гидове, круизи и всякакви преживявания, които премахват агенциите като '"посредник" между продавача и купувача. Агенциите в днешно време предлагат спокойствие и спестяване на време, но не и по-добри условия или цени.

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 11:41 от feedy

# 531
  • Dublin
пак аз.
 Simple Smile
Благодаря много за този пост Simple Smile беше много полезен и надявам се отрезвяващ.
с малко уточнение, това не е самоорганизиране, поне за мен, а организиране с друга, в случая местна, фирма.
което значи, че при всяко разминаване в изпълнеието на един етап се коригира другия.
при самоотрганизирането няма този разкош.

Изобщо не твърдя, че това беше самоорганизирано, в никакъв случай. Това си е чиста проба индивидуално пътуване, сравнено с групово такова. Надявам се, че все е било полезно за да се види като програма, цени и логистика.

# 532
  • Варна
Малко помощ за шоуто NEVERLAND?
Насочих се да гледам Pickalbatros хотелите и видях, че за някои от тях е задължителто доплащането за шоуто, защото било на територията на единия хотел.
Да разбирам ли, че е някъде отделено и няма да се чува навсякъде всяка вечер?
"На територията на единия хотел", а за три от хотелите им в Шарм пише, че са на една територия.
Някой по-запознат с тях би ли ми разяснил разположение, концепция на "обща територия"?
Благодаря!

# 533
Добри, може ли имената на хотелите в Сохна и Аламейн Flowers Hibiscus

# 534
Добри, може ли имената на хотелите в Сохна и Аламейн Flowers Hibiscus

al аламейн https://www.regalheightshotel.com/en/

айн сохна https://www.facebook.com/p/Palmera-Beach-Resort-Ain-Sokhna-100061591131016/

Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 18:54 от st. Dobri

# 535
Уааау, Добри, уникално красиви снимки! Сами ли си организирахте почивката до там или с агенция? Плажът пред Regal Heights изглежда божествено!

# 536
ние живеем в Египет. почивките тук си ги организираме сами.
след онази по Нил, за която писах преди Simple Smile

в Аламейн през лятото има много туристи от Чехия и от *станските републики на ОНД.
за чехите знам със сигурност, че са организирани с туристическа агенция, май даже кацат направо  Аламейн.
много са забавни на плажа. има аниматори, пускат им музика, танцуват...
има и египтяни,  жените са интересни - опаковани като водолазки. Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 19:59 от st. Dobri

# 537
Здравейте! Преди 2 дни четох някъде, че Шарм е затворен за туристи, дали имате яснота? Също така предстояло Египет да влзезне във война поради напрежението м/у Палестина и Израел...???? Тамън планирах екскурзия да обиколя Египет и сега се страхувам.

# 538
Здравейте! Преди 2 дни четох някъде, че Шарм е затворен за туристи, дали имате яснота? Също така предстояло Египет да влзезне във война поради напрежението м/у Палестина и Израел...???? Тамън планирах екскурзия да обиколя Египет и сега се страхувам.

Къде сте чели това? Не намирам такава информация в интернет.
Може ли някой по-запознат/живеещ в Египет да сподели какво е положението? Ние също планираме пътуване натам скоро и не знам дали да се притеснявам от такива изказвания...

# 539
  • Варна
https://m.dnevnik.bg/sviat/2024/02/16/4589102_egipet_zagrajda_zo … estinski_bejanci/

Наистина излезе такава информация, но дали и колко е вярно аз лично не се наемам да кажа.
Да, ясно е, че в близост има конфликт, но то и близо до нас има.

Общи условия

Активация на акаунт