Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 516
  • 805
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря за коментарите.
Правя уточнение, че жилището в момента е полуобзаведено, като бихме го до обзавели спрямо наемателите - напр. дали са с едно или две деца, дали искат скрин в спалнята въпреки големия гардероб, дали кабинетът ще се ползва като такъв (бюро, стол, канапе, шкаф) или ще се ползва като нещо друго (например мини трета спалня) и т.н. Сградата е санирана и поддържана, но входът не е чисто нов (ремонтиран), освежаван е, но не е като на новите сгради. На входа има малко графити, пребоядисвахме няколко пъти фасадата там, но просто все едно даваме празен лист на следващия със спрей.

# 271
  • София
Всичко това звучи отлично - 11, дори 12 евро/м²
За справянето с вандализма потърсете инфо за защитни продукти - нанасят се върху боята, правят тънък филм и не допускат попиването на спрейовете навътре. Когато вандализират следващия път, само почиствате без да пребоядисвате.

# 272
  • София
Аз не бих дообзавеждала спрямо евентуалните бъдещи наематели.
Слагам елементарните мебели и уреди и вписвам в договора, че имота се дава в този вид, за тази цена. Ама може ли детско креватче? Не, не може. Като напуснат, а следващите нямат малки деца - къде да го складирам? А и като си донесат техни мебели е по-вероятно да се задържат дълго време.

# 273
  • Бургас
Аз бих се свързала с фирма, която да го управлява за Airbnb. Локацията е отлична, а големината на жилището е допълнителен плюс. Семейства с деца, групи приятели. Със сигурност приходите ще са по-големи, отколкото за дългосрочен наем. Дългосрочният наем си има психологическа граница, не можеш да се целиш в много платежоспособни наематели, защото този тип имот не е техният. При семействата пък възниква въпроса за автомобил - спиране, разтоварване, багажи, колички...
Виждам наема максимум 1200 лв.
Защо не се свържете с няколко компании, които отдават имоти за краткосрочни цели, те ще ви консултират и поне ще знаете какво да очаквате?

# 274
Наемите в центъра доста скочиха. 1200 лв се отдават двустайни около 5-те кьошета, на Витошка ще е по-скъпо. Масово е без асансьор и описанието за етажа и качването е в рамките на нормалното.  Снимки няма и не е ясно колко добре е направен ремонта, дори и празно жилище може да изглежда по различен начин при различно качество ремонт....

П.П. Лятото на Гладстон до Христо Ботев се отдаде един тристаен маломерен старо строителство с хубав ремонт за 1800 лв, не беше супер лукс, но добре направен.

# 275
Тинтина,

Лева или евро ?

# 276
  • Бургас
Лева.
Виж ако се обзаведе целият и изглежда атрактивен, може и повече, както drago казва.

# 277
  • София
Tintina, не мисля, че имаш реална представа какво е търсенето и предлагането на метри от пешеходната Витоша и какви са цените.

# 278
  • Бургас
При така споделеното описание, полуобзавеждането, липсата на паркомясто и асансьор, единствената по-висока цена, която би могла да получи, е да го даде за Airbnb.
Разбира се, може да се пробва да го даде под наем за 1200 евро сама, без брокер.
Ще се радвам да сподели и резултата.
Искаме ли много висока цена, предлагаме жилище без забележки и задължително работим с доверен и читав брокер.
Ако не искаме много висока цена, можем да се пробваме и сами, да пишем по фб групи, да напускаме обяви, след което ще ни налазят една сюрия брокери, а така желаните платежоспособни наематели ще останат само мираж.
Хора, които са склонни да платят 1200 евро наем, няма да си губят времето да ровят в обявите и да търсят сами. Времето им е по-скъпо от комисионата на брокера.

Наемите имат психологическа граница, дори и в София, дори и за многостаен апартамент в центъра. Едно е какво ни се иска и смятаме за удачно, друго е на какъв наем живеят масата от хора и колко са склонни да платят.

# 279
  • София
1200 лв. е изключително нисък наем за 3-стаен в центъра на София, аз плащам една идея по-малко в квартал на София за 3-стаен /хол, кухня, 2 спални/, като обзавеждането е на около 16-17 години дори, но пък имам вкл. гараж в тази цена.

# 280
Не смятам, че липсата на паркомясто е фактор в случая. В 99% от случаите апартаментите се предлагат без парко място включено в наема, ако искаш такова си доплащаш. В случая ще е същото, само дето няма да плащаш на хазяина, ами на някой обществен паркинг. От всичко мисля, че само липсата на обзавеждане би оказала влияние върху цената, но не съм се интересувала как вървят наемите в центъра в момента.

# 281
  • Бургас
Разгледах няколко обяви в района:
Тук например в 1200 евро наем са включени и всички сметки за ток, вода, парно и етажна собственост:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2e166480482186895&slink=9x8eb2&f1=1

700 евро, частично обзаведен:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2e169530618750204&slink=9x8eb2&f1=1

Ето за сравнение и апартамент за 1500 евро, с джакузи, СОТ, асансьор, добре поддържана сграда:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2e169530618750204&slink=9x8eb2&f1=1

the doors, сподели после какво се е случило и на какъв наем си го отдала, да си сверим часовника Simple Smile

# 282
  • в пералнята
Привет, моята наемателка е от Унгария и иска да подаде молба за постоянно пребиваване.
Иска от мен да подпиша декларация по чл. 20а от закона за влизането,пребиваването и напускането. Сайта на МВР е крашнал и не мога да намеря никаква информация, дирекция миграция не ми вдига от една седмица.
Някой от вас подавал ли такава декларация, трябва ли да е лично или е достатъчно да я подпиша?
Благодаря предварително!

# 283
  • София
Аз май попълвах нещо подобно за моите украинци, обаче ми е много мъглив спомена, защото ние бързахме за да може да си подаде дъщеря им документите за изпит за АК. Тогава ходих с тях в Овча Купел, някъде към бившето АОНСУ.

# 284
  • Варна
1200 лв за голям апартаент в центъра на София ми се вижда нелепо ниско. Ми те във варненския център са такива цените... Липсата на асансьор си е класика в топ локациите.

Общи условия

Активация на акаунт