Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 364
  • 805
  •   1
Отговори
# 360
Викнете майстор да каже дали повредата е от неправилна експлоатация. Ако да - наемателят плаща, ако не - вие.

# 361
Увредени панти на вратата на фурната и уплътнения в коя графа попадат? Уплътнения на пералня?

# 362
За пантите на вратата на фурната - трудно се повреждат, моята я ползвам 18 г. и все още може да седи на полуотворено положение. Но, може да се получи повреда, ако са се опитвали да свалят врата, да разделят стъклата, за да се почистят, възможно е това да е причината, но само предполагам. И аз не си харесвам стъклото на вратичката, но не се наемам сама да правя това +упражнение.

Относно уплътнението на пералнята - тук са само предположения - нещо много голямо за пране и при изваждането му? Но, без да се знае какво е нарушено, трудно се предполага.

Аз в момента се занимавам с подобен проблем, след наематели. Хладилникът /голям, с фризер/ е такъв модел, че се отваря отдолу на врата - има направени вдлъбнати, както и други такива отгоре на фризерната част. Но, явно за тях е било по лесно да го отварят отстрани, забивайки пръсти в уплътнението. И това на 2 места /не че има значение/. Едната част са се опитали да залепят, другата си седеше така. Оказа се, че в БГ сервизите не сменят уплътнения, също самото уплътнение има интересна структура, вградена магнитна лента, която прилепва и създава вакуум  и т.н., но с лепило да се съединят вертикално разкъсаната повърхност не става. Слава Богу, че съдбата се смили над мен и случайно попаднах на майстор, който без да ми дава гаранции, че процесът ще бъде успешен, се съгласи да пробва. Е, получи се, доста труд положи човекът, а аз платих 270 лв. и да се надявам, че всичко ще бъде наред.

Относно викането на майстор за мнение - правилно е, но освен ако имате някой близък познат, защото само за оглед, без труд.... Съмнявам се, но може пък и да е възможно.

# 363
  • София
Няма проблем за викането за оглед. Наскоро виках от БгСервиз или нещо такова се казваше. 48 лева идване за диагностика. Свършиха ми работа, но при мен имаше изписана грешка и човекът беше подготвен.

# 364
  • Sofiа
Здравейте
Можете ли да ми помогнете с примерен договор за наем за стая от апартамент.
Синът ми ще си взима квртирант/съквартирант в наше жилището, в което в момента той живее сам.
Посъветвайте ме също какъв депозит се иска в такъв случай и въобще всичко, което е важно да вземем предвид за такъв вид наемател за споделяне на апартамент със собственика.

# 365
  • Бургас
Увредени панти на вратата на фурната и уплътнения в коя графа попадат? Уплътнения на пералня?

Според мен попадат в графа повреда, но има значение колко дълго са били наемателите, в какви отношения сте принципно и т.н.
И при мен беше повредена пантата на фурната след наематели, стояли 9 г. Смених си я аз, като амортизация. Но ако се беше повредила след наематели на 2 г., категорично щях да извикам майстор и да искам те да покрият щетите.

# 366
  • Варна
Здравейте
Можете ли да ми помогнете с примерен договор за наем за стая от апартамент.
Синът ми ще си взима квртирант/съквартирант в наше жилището, в което в момента той живее сам.
Посъветвайте ме също какъв депозит се иска в такъв случай и въобще всичко, което е важно да вземем предвид за такъв вид наемател за споделяне на апартамент със собственика.

Не мога да помогна с примерен договор, но много внимавайте как ще си напишете обявата. Синът ви на практика не си търси съквартирант, защото той самият не е квартирант в жилището, а собственик, и ще бъде хазяин на бъдещия наемател. Трудно ми е да си представя в днешно време дори студент да се навие на съжителство с хазяина си. Не сме 90-те. Сегашните младежи се мръщят дори на боксониери, искат да се ширят в собствени големи спални, дневната да им е отделна.
Освен някой познат на сина ви, не знам кой ще се навие. Ако се намери мераклия, то със сигурност ще е за сметка на много ниския наем, което само по себе си вещае проблемни типове.

# 367
Това си е наемател да живее с хазаин.Освен ако са много добри приятели над али ще се получи.
Ще имат отделни спални,добре,ами общите помещения? Как ще се ползват? Как ще делят консумативите?
За мен това е много сложно и вещае неприятности.

# 368
Нищо сложно няма, делят се на две.
Живяла съм със съквартирант, чак нещо невиждано не е, не е и било.

# 369
Добре,Вие може би имате повече опит.Би ми било интересно,ако потребителката сподели как се е развил казуса.

# 370
  • Варна
И аз съм живяла със съквартиранти, но не съм живяла с хазяин и никога не бих. Сметки е ясно, че се делят на две, но става въпрос за отношението и усещането - съвсем различно ще е. Единият ще си е вкъщи, с нотариалния акт в джоба и всички произтичащи от това права и самочувствие, а другият ще е на квартира и ще плаща наем, ще трябва да се съобразява повече. Каквото и да стане, се знае кой ще си ходи, ако се наложи.

# 371
И аз имам подобен въпрос. В района на квартал Витоша, двустаен обзаведен без паркомясто. Колко горе долу е нормално за наем? Около 60м2, ново строителство в затворен комплекс.
Преди 3 дни отдадох в Манастирски ливади запад 50м2 също в затворен комплекс, без паркомясто за 900лв.Взе се за един ден и имах над 65 обаждания/ до толкова ги броих/, та може и да съм го подценила. Три години беше зает и  нямах време да проверявам детайлно. Никой не поиска намаление, огледите бяха в един ден от 09.30 до 18ч. Отговор дадох вечерта на всички след последния оглед и си избрах наемател.С два депозита е, обзавеждане среден клас, но уредите още са в гаранция/5г./ и са енергоспестяващи.

Мой познати плащат 1500лв за двустаен в Ливади. Отдаден през лятото. Грубо 50кв с подземен гараж включен в наема. Имат газ. Сградата е на самия булевард Каблешков, не е затворен комплекс. Пред терасата им буквално строят нова кооперация. Отстоянието ще е нещо като Витоша Вю. Ужасия пълна..

Видях снимките в следващия ви пост. Хубаво сте обзавели жилището. Почти същото като тяхното, само цветовете се различават. Та, според мен може да вдигнете с едни 100лв наема при подновяване на договора.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 20:29 от LolaNicole

# 372
  • Sofiа
Нека да направя следното уточнение за моя казус с наемателя, който би живял с хазяин=наемодател.
1. Нотарялният акт е в моя джоб, не в джоба на този хазяин, който ще живее там
2. Хазяинът е 19 годишен студент и подбора на бъдещия наемател си го прави той сред "себеподобните" си. Никакви обяви няма да бъдат пускани.

Явно казуса ми се оказва особен и никой от пишещите няма релевантен опит.
Ще се косултирам с адвокат за подготвянето на договора. Ако и когато се осъществи въпроснито отдаеане мога да пиша как се е развило действието, ако на някой му представлява интерес.

# 373
Нека да направя следното уточнение за моя казус с наемателя, който би живял с хазяин=наемодател.
1. Нотарялният акт е в моя джоб, не в джоба на този хазяин, който ще живее там
2. Хазяинът е 19 годишен студент и подбора на бъдещия наемател си го прави той сред "себеподобните" си. Никакви обяви няма да бъдат пускани.

Явно казуса ми се оказва особен и никой от пишещите няма релевантен опит.
Ще се косултирам с адвокат за подготвянето на договора. Ако и когато се осъществи въпроснито отдаеане мога да пиша как се е развило действието, ако на някой му представлява интерес.

Valery, ще съм благодарна да споделиш как са се развили нещата. Мисля си за същото, макар да има доста време дотогава.

# 374
  • Варна
Хазяин не значи само смарангясан пенсионер с очила и бастун. Какво като е на 19, ситуацията е същата, независимо дали документа е в неговия джоб или в този на майка му. Да търси наемател сред колегите си е единствената му опция. И аз това казах - само някой познат би се навил. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт