Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 393
  • 805
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте! Досега само съм ви чела, защото тук има много подготвени хора, та бих се радвала да  ми помогнете със съвет. За първи път живея на квартира в София, имам едногодишен договор, който е до първи януари и който няма да бъде подновен. Плащам наем около 25-то число на месеца и единият ми въпрос е дали и на 25-ти януари трябва да плащам вноска или приключвам до 25-ти декември. И вторият ми въпрос е как стои въпросът с връщането на депозита, кога трябва да си го изискам? Благодаря сърдечно!

# 376
Авансово ли плащате за следващия месец на 25 то число или ЧАК на 25то число плащате за настоящия месец. Това ще ви позволи да си  отговорите на въпроса си без нас.
Депозита се връща след като са платени сметките за ползваното от вас. Те излизат в следващия календарен месец, тоест ако няма щети по имота би следвало да ви върнат депозита към края на януари

# 377
Да, авансово предплащам за следващия месец.

# 378
  • София
Ми значи на 25 ноември трябва да е последната вноска за декември.

# 379
  • София
Ако сте на парно, депозитът ще ви го върнат чак след годишното изравняване, което е края на август-септември. Разберете се с наемодателя да дойде топлинният счетоводител и да направи засичане около края на договора. Така сметката ще излезе на две части - вашата и след вас. Пак ще е края на август, но няма да има сметки на коляно.
Последен наем дължите на 25.11 и той е авансов за декември.

# 380
Ако освободи на 25.12 е така,ако иска да остане до 01.01. трябва да доплати  за дните .Това,както и евентуалното връщане на депозита трябва да се уточни при плащането на  25.11

# 381
Зависи на кое число е влязла/подписала договора. Дали плаща от първо число до края на месец, или от число до число...

# 382
  • София
Датата на плащане, датата на сключване на договора и датата на влизането му в сила са три независими дати. Евентуално може да съвпадат някои от тях, но това е частен случай. Щом договорът изтича на 31.12 , то наемният месец съвпада с календарния и на 25.11 се плаща наема за месец декември и повече не се дължи нищо.

# 383
  • София
В крайна сметка опираме до казаното и по-горе - погледнете си точно какво пише в договора за наем...

# 384
И аз с въпрос към по-опитните.Бях споделяла тук,че след квартиранти,започвам основен ремонт.
Правя нова баня,ново остъкляване на балкон,стени, под ламинат.
Апартамента е 4 етаж с асансьор и не е в синя зона т.е има места за паркиране.
Дали ще е мога да го отдам необзаведен за офис или нещо подобно? Нямам прадстава как върви търсенето. За Варна.

# 385
  • Бургас
4 ет за офис е крайно неподходящо. Първо едва ли ще го наемат, защото фирмите търсят партер и 1 ет, освен ако не е офис сграда. Второ може да има проблем със съседите от постоянното мъкнене на хора. За жилище ще го отдадеш по-бързо и по-изгодно, с минимум обзавеждане.

# 386
освен че е неподходящо, е и забранено в сграда, която не е със смесено предназначение,
в жилищна сграда е разрешено на партер и първи етаж
чл. 37, чл. 38 и 39 от ЗУТ

# 387
подкрепям мненията на Тинтина и Херцен
Апартамента е 4 етаж с асансьор и не е в синя зона т.е има места за паркиране.
Дали ще е мога да го отдам необзаведен за офис или нещо подобно?  За Варна.
А защо мислиш за офис да го предлагаш ?
Ако е че е необзаведен - има наематели което това търсят.

Специално за Варна е пълно с предлагане на офиси и е по вероятно за жилищи нужда да се наеме по бързо.
Аз ако ще правя офис не виждам какво ще ме накара да наема апартамен в жилищна сграда, че и на 4ти етаж.

# 388
Благодаря за отговорите! Затова попитах ,да се ориентирам.
Мебелите бяха стари и след 5год експлоатация от квартиранти,ги изхвърлих.
Ще видим до къде ще ми стигнат силите.Затова се ориентирах към фирми,те търсят необзаведено,поне да си върна парите от ремонта.

# 389
  • Варна
Пускайте смело необзаведен. Само с баня и кухненски шкафове. Има си семейства със собствени мебели и уреди - търсят точно това, и трудно намират, понеже няма достанъчно предлагане. И такива наематели обикновено седят по-дългосрочно.

Общи условия

Активация на акаунт