Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 39 239
  • 805
  •   1
Отговори
# 90
Нали това казвам, продажба е най-добре. Това да продължават с разправиите, но вече като посредници между приятели-наематели и алкохолици-съседи, не го виждам като устойчиво решение.

# 91
Цитат
Днес гледах някакви серийки за чужденци, наемащи в Европа. Повечето потенциални наематели са англо-саксонци. Ама нямало дрешник, ама дневната била малка, банята била малка, сама девойка легло 1,60 м. й било малко...Модерното студио било супер, и наемът му е ОК, но как щяла да спи на разтегателен диван. А по-голямото жилище не било много модерно, пък и било по-скъпо. В Грьонинген едно жилище - всеки щял да ги вижда от улицата. Брокерът отговори - сложете си пердета.
В зап.Европа вече навсякъде наемите са космически за мнооого скромни жилища,да не кажа мизерни.Точно пък тия ще чупят стойки.В Грьонинген,а и не само там пък трябва да направиш банкет ако намериш нещо свободно,че липсата на перде ще им е кусур.Отделно,че нидерландците не уважават запердени хора.Било им съмнително,нещо криеш.В Нидерландия кандидат наемателите наддават като луди за каквото има.Буквално.Договор за наем 11 стр. изисквания.Пък ние си чакаме чужденците да им отдаваме.....някога,евентуално.Предлагането огромно,капризи и масово некоректни наематели.Никакви регулации и за двете страни,никаква сигурност.

# 92
Потвърждавам за Нидерландия. Колежка от пролетта търсеше за сина си няколко месеца квартира (до септември) , включително ходиха два пъти до там. Накрая детето замина и спа на обща палатка, после при някакво семейство. В крайна сметка имаше късмет и намериха малко студио, за което плащат над 1000 евра наем. С два депозита и договор от n броя страници.

# 93
Подкрепям за цяла Европа, че изискванията към наематели те са големи, депозити поне 2-3 и оскъдно, да не кажа никакво обзавеждане. В България уж сме най-бедни, а като гледам колко луксозни жилища се отдават с фул обзавеждане, все едно си хотел, даже и пантофки ти предоставят. Много са разглезени наемателите и претенциите им стават все по-големи. Апетитът идва с яденето. Да кажа аз, че взех капаро за апартамента  срещу Хилтън. На 1100лв. В понеделник ще подпишем договора. Едно 25годишно момче го взе. Съгласи се на 2депозита,въпреки уверенията на брокера, че не давали по 2. Около 10 дена престоя обявата, имаше над 30огледа и освен това момче още двама се обадиха да го искат, но бях взела капаро. Стана дълго, но някой ако се чуди за 2 депозита, да знае, че пазарът ги понася вече.

# 94
Е, то в серийките по HGTV със сигурност има драатизация и сценарий. В случая с Грьонинген кандидат-наемателите бяха двойка мъже. Жилището беше стара традиционна къща, ремонтирана прекрасно в модерен стил, с 3 високи панорамни прозорци на партера. В тих район близо до центъра - казаха 10 мин. с колело до центъра.
Цупещата се девойка беше от Охайо и търсеше в Прага. Laughing Първото жилище беше освежено, но в баш центъра. Имало много туристи наоколо. Второто - студиото, беше в район извън центъра, ново строителство, модерно обзаведено, дори с декоративни водопадчета в озеленените алеи около кооперацията. Но не можела да спи на разтегателен диван. В третото жилище - 2 спални, трябвало да дели със съквартирантка - тя не била свикнала с чужд човек да живее, кухнята била малка (действително беше малка, 2х60 см. свободен плот само), прайвъси липсвало...Ами да си ходи на село в Охайо...
И в двата случая кандидат-наемателите отбелязваха, че наемите са по-ниски от родните им държави, но търсеха точно най-ниските наеми за локацията, с претенции обаче. Девойката от Охайо търсеше до 600 щ.д. Прага не е Охайо, бъка от туристи, дали пък наемите ще са центове?!?

Та така, чужденци, местни - всеки търси изгодно и хубаво, но все пак си има някакви пазарни закономерности, и наематели, и хазяи трябва да се съобразяват с тях.

# 95
Дискрийт, честит нов наемател, дълго да сте заедно и да сте доволни един от друг Simple Smile

# 96
Честито и от мен!

То и за депозитите и за наглеждането има още хора дето се чудят, ама то на сила акъл не можеш да дадеш. Ние с teta си пишем все едно и също през няколко станици и все има някой да апострофира и обяснява колко е безсмислено. Наглеждането е респектиращо и мен практиката ми го е доказала. Леля ми рентиерства от 2 десетилетия. Възрастта, влошено здраве, Ковид и други неволи доведоха до спиране на посещенията в отдаваните имоти. В единия още не е ясно какво се случва, но в другия се оказа, че и котенце си взели, което опикало и надрало мебели и под, на новата печка прогорили капака и куп други мизерии. Осъзнава, че е огромна грешка липсата на всякакъв надзор, но е късно вече.

# 97
Наемаме жилище в чужбина за дъщерята - депозит два наема, договор сто страници, чака на опашка и като и дойде реда веднага го взе. Всички мебели ние купихме. Тук отдавам много по-хубаво жилище, но цената е доста по-малка от тамошната.

Ние с мъжа ми бяхме наематели 10 години - скапвах се да върна всичко в по-добър вид, отколкото съм го взела.
И през ум не ми е минало, да критикувам или обиждам някого за това, какво жилище отдава - с пистолет не  ме е карал, да го наема. Привеждала съм във вид всякакви жилища.

# 98
  • в пералнята
Аз живея в Германия и мога да кажа как е тук.
Докато си купим къща, съм живяла 2 пъти под наем. Апартаментите бяха празни - даже кухнята ти си я купуваш, което е безумен разход при тукашните цени, но ако искаш. Депозитите са максимално 3, но практиката показва, че са си 3 винаги, никой не отстъпва от това. Комисионната на брокера е според провинцията между 2,4 и 3,6 наема. Като който поръчва, той плаща. Наемодателят обикновено няма нужда от брокер, защото има опашки от желаещи, сетете се кой плаща брокер Wink при една цена от 1000 евро на месец, което е евтино за големите градове, започваш с -15к, за да влезеш само в жилището. 5-6к за депозити и брокери, 1 наем и кухня.
Обаче пък после наемателят има в пъти повече право, отколкото в България.
Такива ежемесечни посещения не се случват въобще.
Ако искаш да влезеш в жилището трябва да пратиш официален писмен иск. Нямаш право да задържаш ключове, няма такива своеволия.
Ако има по-голяма повреда, наемодателят е длъжен да я отстрани, и то максимално бързо, защото иначе наемателят предявява претенции за отстъпка от наема.
Повишаване на наема може да се извършва на всеки 2 години и то с много малък процент.
Договорът е почти непрекратим от страна на наемодателя. Дори когато се продава апартамента, нямаш право да гониш наемателите, както и новият собственик няма право. Той купува с наемателите.

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 11:32 от Arhinora

# 99
И тук купуваш с наемателя.
И тук отстраняваме повреди и сменяме уреди за наша сметка.

Другото е различно.

# 100
  • Бургас
При условие, че се отдава апартаментът празен и всички мебели и уреди са на наемателя, липсата на посещения е разбираема.
Каквото и да повреди, негово си е.
Освен стени и настилки, но предполагам, че трите депозита ще ги покрият.

# 101
Точно.

И тези сравнения с чужбина са интересни, но безплодни за нашата действителност. Та да не се хвърлят паралели много много..

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 12:14 от teta75

# 102
  • Бургас
Смених готварския плот и ремонтирах фурната в апартамента. Предвид факта, че хората около месец имаха неудобства с готвенето, считам да ги компенсирам с 5% от наема. Считате ли, че е удачно? Нови наематели са (украинците), жената цял месец не се оплака, че бъгва електрониката на плота, т.е. оплака се едва при посещението ми за следващия наем, а проблем реално си има. Фурната също включила веднъж и тогава установила повредата. Имат си мултикукър, явно са готвили в него.
Държаха се любезно, не се бяха изнервили, или поне не го показаха. Аз ако остана без фурна за ден, ще убия всички вкъщи Simple Smile

# 103
5% еднократно или за целия договор? Еднократно е смешно, макс 50 лв, не си заслужава да си отваряш устата, освен ако не искаш с това да постигнеш ефект своевременно да ти съобщават за всяка повреда.
Аз предпочитам да съобщават веднага за повредите - тази повреда в електрониката дали няма риск да скапе цялата ел.система? Ами ако нямаше лично посещение? Можеше изобщо да не каже. Може би звуча мн песимистично, но съм си патила от казване твърде късно и големи щети, които е могло да бъдат избегнати.

# 104
Tintina, Хубаво е като жест, но щом не са съобщили своевременно, нямаш вина. Според мен, така ще се научат да те търсят.
За наглеждането на имота : Задължително е тук точно заради обзавеждането. Аз имах късмет, защото братовчед ми е в София и се ангажира да посещава всеки месец, както и ако Наемателят има нужда. Естествено, предвидила съм месечно сума да му заплащам, защото е редно, но се радвам, че се нави, защото щеше да ми е много по-скъпо и времеемко аз да ходя.

Общи условия

Активация на акаунт