Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 436
  • 805
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, в момента живея в средно-добре обзаведен тристаен апартамент в Лозенец на около 200 метра от хотел Хемус, последните няколко години забелязвам че много се промениха обитателите на блока като старите ми съседи се преместват другаде и пускат имота си под наем. Разположен е на първия етаж, ново строителство, 72кв с кухня тип бокс в другия край на просторния хол който разделя спалните, без гараж, обмислям да инвестирам в ремонт за да го освежа и закупя някои нови мебели и техника, като климатик и сушилня например. Вероятно ще се наложи да работя с някой брокер за намиране на дългосрочни наематели, но все пак горе долу предвид локацията колко смятате е разумен наем който да му търся?

# 196
Здравейте, в момента живея в средно-добре обзаведен тристаен апартамент в Лозенец на около 200 метра от хотел Хемус, последните няколко години забелязвам че много се промениха обитателите на блока като старите ми съседи се преместват другаде и пускат имота си под наем. Разположен е на първия етаж, ново строителство, 72кв с кухня тип бокс в другия край на просторния хол който разделя спалните, без гараж, обмислям да инвестирам в ремонт за да го освежа и закупя някои нови мебели и техника, като климатик и сушилня например. Вероятно ще се наложи да работя с някой брокер за намиране на дългосрочни наематели, но все пак горе долу предвид локацията колко смятате е разумен наем който да му търся?
Звучи ми като за около 1200 лв (+/-200). Може да разпитате и съседи на какви цени си дават апартаментите, като това може да Ви даде ориентир за минимума, но не и за максимума, на който да опитате да пуснете Вашия.
За дългосрочни наематели трудно може да се разчита на брокер. Тяхната цел е да си вземат комисионата. Трудно се гарантира дългосрочност.

# 197
Аз дадох моя апартамент в Разсадника на украинка, възрастна жена, наемали са друг по-голям апартамент,

Тя си има регистрация от предишното място, където е живяла, и български документ.

За Гликоза - добре, предишният хазяин да му мисли с адресната регистрация...Явно и украинците са се научили на българските номера. Open Mouth

# 198
Привет на всички! Simple Smile

Аз също се включвам с въпрос: При следната ситуация има ли смисъл да давам под наем?

Става въпрос за апартамент, намиращ се срещу сградата на НДК, последен 5-ти етаж, малко под 60 кв., без асансьор. Беше в почти кошмарно състояние след наематели. С много зор намерих майстор, който да измаже, боядиса стени, изравни рамките на прозорците и прочее... възможно най-основното. Сега ми сервира, че и част от банята трябва да се разбива. Отделно трябва да се цикли паркет, да се купуват мебели, ел. уреди и кухня. Желаещи читави майстори няма дори и с връзките на моя. Цялата работа трябваше да е готова юни, сега сме почти ноември и съм на 50%. Нямам нерви, нямам и пари. Тъй като не е нещо особено, не мисля, че мога да му искам повече от 750 лева (досега наемът бе 640). С банята крайната сума по обзавеждане, ремонти, материали и т.н. ще стане към 20 000, които кой знае кога ще избия, а и ще са нужни освежавания.
Другата година заминавам за чужбина. Имам още един апартамент, който продавам и се замислям дали да не продам и горния, за да купя нещо по-голямо, на по-нисък етаж, след ремонт и с обзавеждане, за да е готово за наематели? Склонна съм да платя повече, но да си спестя още разправии с майстори (които ме отсвирват на мига), купуване на мебели, влачене до 6-ти етаж и т.н.

# 199
  • София
Моят личен опит с отдаване на различен тип апартаменти под наем:  по-добре един по-голям луксозен на хубаво място, отколкото няколко  по-малки на търсено, но евтино място (Студ. град, например). Луксозният един генерира повече приход от няколкото малки. Повтарям, това е моят личен опит.

# 200
  • Бургас
Трудно ще намериш нещо след ремонт и с обзавеждане на прилична цена и съвсем да не ти се налага да ползваш майстори.
А и за да го направиш "луксозен" пак са нужни пари, време и майстори.
Само комисионата за брокера и разходите за придобиване - данък, нотариални такси и т.н., ще отидат над 10 000 лв. - половиния ти ремонт.
Колкото и да е луксозен, наемът ще е най-много 1500 лв., това е психологическата граница на средните наеми, не говорим за най-луксозния сегмент. Дали ще са две за по 750, или един за 1500, е едно и също.
Самото жилище е проблемно - висок етаж, липса на асансьор, но пък е супер център и може да се отдава и за нощувки. Аз бих коментирала с фирма за управление на имоти, щом не ти се занимава.
Другата опция е - продаваш, но имай предвид, че заради разположението и липсата на асансьор цената ще е поне с 20% по-ниска от пазарната.
Моята стратегия е инвестиция в малки имоти, защото разходите са по-ниски - и за инвестицията, и за привеждането във вид, и като данък и т.н. А наемите не са кой знае колко по-високи на по-големите имоти.
Едностаен вече гони 700 лв.
А тристаен - 1500. За да купиш едностайния и да го приведеш във вид за под наем, ще похарчиш значително по-малко, отколкото за тристайния. По-бързо се възвръща инвестицията.

# 201
И аз мисля като Tintina. По-големите апартаменти според мен се отдават по-трудно и по-евтино. Най се котират двустайни НС. На твое място бих продала и взела на зелено в сграда до ключ (има такива, макар и малко - сега се почва една, но на кофти място - бих търсила до метро).
Другият вариант - да отдаваш под наем така, без ремонти. Всеки ремонт без асансьор е тегав, трудът поскъпва, особено щом заминаваш.
Щом е до НДК, заради мястото ще му вземеш адски много пари при продажба, 2 живота няма да ти стигнат при наем 640 лв и периодични ремонти да ги спестиш.

# 202
А наемите не са кой знае колко по-високи на по-големите имоти..... По-бързо се възвръща инвестицията.
Съгласна съм за това с Тинтина. Ако ще купуваш имот за рентване помисли какъв тип наематели искаш.
Аз примерно не желая да се занимавам вече със семейства с деца и/или 2ма съквартиранти, и затова се отървах ох ( от ) апартамента с две спални.
висок етаж, липса на асансьор....
Другата опция е - продаваш, но имай предвид, че заради разположението и липсата на асансьор цената ще е поне с 20% по-ниска от пазарната. .
Минус са първите, но аз примерно имам познати които търсят да купят точно в този район, и искат последен етаж.
Даже сега са под наем и пак това им беше условие.
Цената ще е по ниска по-скоро точно заради трудното ремонтиране.

# 203
Докато решиш дали да продадеш го отдавай в състоянието в което е, колкото и малко пари да са е повече от 0.
Аз отдавам един малък / дневна с трапезария, самостоятелна спалня, голямо антре/ в хубава поддържана сграда на бул. Витоша до парка. Обзавеждането не е луксозно, обзавела съм го преди 10г. и се е изплатил затова играя на сигурно и му взимам 800лв. Аз предпочитам разумни наеми, за да имам читави наематели

# 204
Звучи ми като за около 1200 лв (+/-200). Може да разпитате и съседи на какви цени си дават апартаментите, като това може да Ви даде ориентир за минимума, но не и за максимума, на който да опитате да пуснете Вашия.
За дългосрочни наематели трудно може да се разчита на брокер. Тяхната цел е да си вземат комисионата. Трудно се гарантира дългосрочност.

Да и другите тристайни апартаменти в района вървят към 1400-1600лв, единствените с по-нисък наем в Лозенец които съм виждал по сайтовете са на площад Журналист. Четох че една от причините за такъв ръст бил че много чужденци предпочитали да се нанасят в тази част на София и бутат наемите нагоре, проблемите с паркирането явно не ги притесняват толкова.

# 205
Мартинелец,преходен, на първи етаж, маломерен. Тераса има ли? Мисля, че 1000 до таван 1200, ако е в частта от Арсеналски нагоре, Богатица.Гледах за покупка подобни и стояха по 1 година, макар и доста под пазарните цени за квартала.
Според мен точно около Журналист държи цени заради по-добрия транспорт и озелененост. Особено ако е НС.
Можеш да пробваш за офис да го дадеш, вместо да набиваш пари в уреди и ремонти.
А сега  като писа за сушилнята се сетих - вече почнаха наемателите да изискват съдомиялна и сушилня в жилището. Аз още нямам сушилня за себе си и ми е интересно вие какво смятате - имате ли и осигурявате ли на наемателите срещу среден наем?

# 206
  • София
Доста ме учуди констатацията, че Журналист е най-евтината част на Лозенец 🤨

# 207
Аз още нямам сушилня за себе си и ми е интересно вие какво смятате - имате ли и осигурявате ли на наемателите срещу среден наем?
4 апартамента отдаваме и във всички имаме комбиниран уред. В 3 от жилищата физически няма място да бъдат два уреда, а в четвъртия така е направено, че ако сложим сушилня върху пералнята запушваме дупката за водомера. В 2 от апартаментите има и съдомиялна машина. По принцип плюса е, че имаш поне малка застраховка, че дрехите няма да се сушат вътре и цялата влага да минава през апартамента(ако я използват, разбира се). Вкъщи имаме отделни уреди и ги предпочитам, но като няма място и комбинираните са вариант.

Отдаваме в среден клас. Може би е редно да спомена, че в един от апартаментите(маломерен двустаен в манастирски) имаше пералня от предишния собственик, която не беше окей и момичето ми се оплака септември. С малко късмет взехме нова, неразопакована пералня със сушилня за 500лв от олх. На Самсунг.

# 208
В софия може и да искат сушилня, но при мен искат и гледат наема да им е по джоба Simple Smile

Когато бяха на оглед, хората казаха че са търсили и всичко е много скъпо /за тях/...
Дума не обелиха че нямало хладилник..с песен на уста си осигуриха техен ..

# 209
  • Бургас
Вкъщи имам сушилня, която ползвам през зимните месеци. През другото време разчитам на слънцето Simple Smile
В софийското студио имам комбиниран уред, но там няма тераса и няма друго място за сушене.
В Бургас в единия наемателите си купиха тяхна пералня със сушилня. В другия нямам. Замислям се, място ще намеря, но пък там има и две тераси.
Климатът тук е влажен, има поле за размисъл, но това е още един уред, който изисква специална поддръжка...
Съдомиялни имам навсякъде.
В последния договор изрично писах къде се слага гел и къде течност, че бяха нахакали гела за измиване в отделението за изплакване. Изсмуквах го с катетър Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт