Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 454
  • 805
  •   1
Отговори
# 390
Ако се закучи положението с намирането на наематели за необзаведен, винаги можете да сложите нови бюджетни мебели без екстри.

# 391
Да ви попитам, кой квартал е по-подходящ за отдаване под наем -Витоша НС еднопространствено или Карпузица точно зад Дипломатическия корпус НС двустаен(хол с кух. бокс и отделна спалня)?

# 392
Как бихте реагирали , ако дългогодишен наемател откаже да приеме повишаване на наема примерно с 10 %. Благодаря

# 393
Ще му пусна предупреждение за освобождаване на имота. Дългогодишен, недългогодишен- няма право да не се съгласява, има си и инфлация. Да напуска.

# 394
Е, той има право да не се съгласи. Тогава бих пуснала предизвестие. Няма какво да се мисли. Ако не държа толкова на увеличението не бих го повдигала изобщо въпроса изначално. Като се говори за увеличение на наема го има риска да не се съгласи наемателя и трябва да си готов за ново отдаване.

# 395
  • София
Как бихте реагирали , ако дългогодишен наемател откаже да приеме повишаване на наема примерно с 10 %. Благодаря
Зависи. Ако наемът не е бил актуализиран дълго време и вече е чувствително под пазарния - прекратявам договора.
Ако наемът е точно 10% под пазарния и съм крайно доволен от отношенията ни и грижата за имота, не бих предприел нищо.
Ако се касае за трудно отдаваем имот, също по-скоро бих пасувал.

# 396
Вднъж говорено ли е за увеличение, според мен не е ок после да даваш назад.

# 397
Имаше тук един много добър съвет-да се пише в договора, че наемът се коригира всяка година според официално обявената инфлация. Аз така написах и съм доволна. Няма неразбрали и несъгласни.

# 398
  • София
А при дефлация ще сваляте ли?

# 399
Ако жилището е с този наемател дълго време и има нужда от освежаване/ремонт, добре е да си прецените силите и финансите, както и времето за подобна одисея (защото ремонт, който включва повече от пребоядисване и почистване, си е направо одисея). Ако само ще почистите жилището, съобразете пазарния наем с жилища в това състояние.

Иначе и аз съм съгласна, че ако наемът е заспал на нива отпреди 3-5 години, е време да се актуализира. Ако наемателят се дърпа - пишете предизвестие за напускане в 2 екземпляра и му отивате на гости да го прочете и подпише.

# 400
Свалях по време на корона вирусната пандемия

# 401
  • София
Тогава нямам спомен да сме били в дефлация. Питането ми беше за бъдещ период, когато хипотетично влезем отново в дефлация дали ще свалите.

# 402
  • София

Зависи и от наемателя, и от мене.
Имам такъв случай - уговорката е да си получавам подпазарния наем, да не ме занимават с нищо. Да си ремонтират и купуват каквото е нужно. Направих си сметка, че ако ги изпъдя и започна голям ремонт ще ми е трудна разправията с майстори и материали. После като купя и нови мебели и го отдам кой знае на какви измекяри ще  попадна.
Brodski1, не става дума за общия ни квартал, а за краен.
Но пък наемателите много си харесват и апартамента, и квартала.

# 403
Вднъж говорено ли е за увеличение, според мен не е ок после да даваш назад.

И според мен рисковете се преценяват преди поискване на увеличението. Веднъж поискано, не мисля, че има полезен ход. Наемодателят дори да приеме отказа наемателя и да го остави на текущия наем, вече е не само 10% назад с доходите, а и се лишава от контрола на ситуацията, защото наемателят вече разполага с информацията, че наемодателят не е доволен от доходите и че при първа възможност договорът ще бъде прекратен и е добре да се огледа за нова квартира.

# 404
Тогава нямам спомен да сме били в дефлация. Питането ми беше за бъдещ период, когато хипотетично влезем отново в дефлация дали ще свалите.

Няма да сваля наема, но няма да го повишавам известно време. Цената на наема не се определя само от инфлацията или дефлацията.

Общи условия

Активация на акаунт