Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 335
  • 805
  •   1
Отговори
# 435
Едностаен, четиристаен? 😊
Двустаен. Стая, хол и кухня.

# 436
Много добре изглежда апартамента и много голямо впечатление ми прави, че банята е в синхрон. Едно единствено питане имам - как се ползва единият бар стол, защото видимо няма място за него.

Мен за вградените хладилници винаги ме спира, че са едно, две поколения назад, по-трудни за подмяна и по-скъпи. А също така хладилници при мен са протичали (не знам дали това е възможно при вграден).
Столчетата не са бар, нормални са, само там стои прибран единия, а застанали един срещу друг се побират.Единия застава точно пред дивана, а и самия диван е с височината на столовете и от него също може да се ползва масата.

# 437
Здравейте,  начинаещи наемодатели сме. Апартаментът е почти готов, останаха дребни детайли.
Ще го отдаваме обзаведен - луксозен - кухня по поръчка, гардероб и т.н,
Интересува ме като наемодател имам ли ангажимент за посуда, спално бельо, сушилници, дъски за гладене и т.н дреболии.

В моето съзнание-да. Представям си, че наемателят все едно е във ваканционен имот. Съпругът ми не подкрепя.
Леглого е бокспрингс и ако не подсигурим чаршафи може да го зеносат.
То така или иначе този риск винаги стои.

# 438
Здравейте,  начинаещи наемодатели сме. Апартаментът е почти готов, останаха дребни детайли.
Ще го отдаваме обзаведен - луксозен - кухня по поръчка, гардероб и т.н,
Интересува ме като наемодател имам ли ангажимент за посуда, спално бельо, сушилници, дъски за гладене и т.н дреболии.

В моето съзнание-да. Представям си, че наемателят все едно е във ваканционен имот. Съпругът ми не подкрепя.
Леглого е бокспрингс и ако не подсигурим чаршафи може да го зеносат.
То така или иначе този риск винаги стои.

Това е ваше задължение само ако отдавате краткосрочно. Отдавате ли дългосрочно нямате такива задължения там ще се конкурирате с имоти по локация и цена.
Колкото за леглото, / посуда и подобни, които не бих купила /  аз бих сложила само протектор, но и НИКОГА няма да купя скъпо легло ама НИКОГА независомо ,че отдавам апартаменти за по 1200 € !!!

# 439
Само протектор.
Другите неща не са необходими при дългосрочно отдаване.

# 440
  • Варна.
Здравейте,
въпрос към софиянци, моля да ми дадете някакъв най-общ ориентир (до колкото е възможно), вероятно през лятото ще търсим квартира за две студентки, дъщеря ми и нейна приятелка. Насочили са се към СУ.
Говорим за две отделни стаи с обща кухня.
Ясно, че в центъра за такъв апартамент цените стигат максимум на наема. Да ми нахвърляте насока за квартали по линиите на метрото. Каквото ми кажете ще ми е от полза, да започна да се ориентирам малко по малко.

# 441
  • София
Diki, СУ имат много сгради в различни части на града.
Vera, нямаш такива задължения. Когато се насочваш към високия клас, обаче, според мен е добре да има основни дреболии по няколко причини :
Допълват, включително подсъзнателно, представата за дом, когато презентираш.
Често във високия клас търсят чужденци които са тук за някакъв период от време : учение, бизнес, проекти. Това би ги улеснило.
Аз не отдавам в момента, каквото имах излишно продадох / дарих, но мой близък отдава известен брой топ жилища в център, Лозенец и Южен парк. И към момента всичките жилища са само с чужденци, той също споделя идеята за налични някои дреболии и сме ги осигурили своевременно.
И аз съм участвал в тежки кастинги за да подберем нови наематели, като цяло хората са имали положението впечатление от тези дреболии, и от коментарите им, и от буквално борбата да наемат те, ясно съм усещал.
Съветът ми е, ако си на кантар и не ти е трудно да ги направиш, то направи го.

# 442
начинаещи наемодатели сме. Апартаментът е почти готов, останаха дребни детайли. Ще го отдаваме обзаведен - луксозен - кухня по поръчка, гардероб и т.н,
Интересува ме като наемодател имам ли ангажимент за посуда, спално бельо, сушилници, дъски за гладене и т.н дреболии. В моето съзнание-да. Представям си, че наемателят все едно е във ваканционен имот. Съпругът ми не подкрепя.  Леглого е бокспрингс и ако не подсигурим чаршафи може да го зеносат. То така или иначе този риск винаги стои.
Без да се знаят подробности за град / локация / вид на жилището, към какъв таргет е насочено е малко трудно да се даде точна информация...

Но ще подкрепя съпруга Ви Simple Smile
Ангажименти имате чак като подпишете договор. НЕ купувайте нищо допълнително първоначално. Когато се появят кандидат наематели, които харесате всичко което сте описала бързо може да се набави преди нанасянето им. Все пак има някакъв период м/у подписването и влизането в апартамента. Протектор за спалнята е задължително според мен.

Не е насочено лично към Вас защото не знам какво е жилището ... но за един едно е лукс за друг съвсем друго.
мебели по поръчка само по себе си - не означава лукс.

# 443
Дики, за ректората ли става дума. Хващаш картата - линии 1, 3 и 4.
Моите наблюдения за студентите, които са в центъра - търсят в центъра, Яворов, Лозенец, Изток, Гео Милев.
Съветът ми е, щом отсега знаете къде ще учат, още от края на май-юни да започнете да търсите квартира - така ще имате и повече време, и по-малко конкуренция от други търсещи. В края на август, септември и октомври е голямото годишно търсене, тогава наемателите са в най-неизгодна позиция.

# 444
Търсене по-рано значи да наемат и плащат наеми 2-3-4 месеца по-рано. Имах такива кандидати - 40 минути разговор по телефон, ама те били отдалеч и не планували скоро да идват. Жилище се отдава за макс седмица, няма кой да ги чака ако не реагират (т.е. платят капаро и сключат договор).

# 445
Благодаря ви.
Жилището е в нов, малък комплекс, луксозно отвършен. Изолация,  вътрешни мазилки пана и т.н. Локацията е много добра в Пловдив,  гледка. Непосредствена близост детски градини, ресторанти,  магазини, парк.
Като сравнение мога да посоча Южен  парк в София.
Голям гараж.
За възприятията за лукс - разбира се, че е различно и там вкусът е водещ. Аз съм дизайнер и смея да кажа, че добре се получи.
В моите представи за идеален клиент  това бе командирован служител на чужд филиал в Бг.
Дори предложих на съпруга ми да организираме чрез фирма почистването и поддръжката на апартамента.

# 446
Не е задължително да наемат три месеца по-рано. По-скоро имат три месеца време да проучат квартали, предлагане на имоти, цени, да ходят на огледи. Ако аз съм наемател или родител на студент от страната, последното, което ще направя е да започна да търся септември-октомври с хилядите други търсещи.

# 447
  • София
Благодаря ви.
Жилището е в нов, малък комплекс, луксозно отвършен. Изолация,  вътрешни мазилки пана и т.н. Локацията е много добра в Пловдив,  гледка. Непосредствена близост детски градини, ресторанти,  магазини, парк.
Като сравнение мога да посоча Южен  парк в София.
Голям гараж.
За възприятията за лукс - разбира се, че е различно и там вкусът е водещ. Аз съм дизайнер и смея да кажа, че добре се получи.
В моите представи за идеален клиент  това бе командирован служител на чужд филиал в Бг.
Дори предложих на съпруга ми да организираме чрез фирма почистването и поддръжката на апартамента.
Sensata наемаха подобни апртаменти в Пловдив, преди Ковид, сега не знам. За моя наемателка от София  бяха наели втори апартамент, в Пловдив. Измързна в него. Нашият в София е газифициран, а в Пловдив е била на климатици. Апартаментите в комплекса били масово недовършени, та това допълнително е "охладило".

# 448
  • Варна.
Не е задължително да наемат три месеца по-рано. По-скоро имат три месеца време да проучат квартали, предлагане на имоти, цени, да ходят на огледи. Ако аз съм наемател или родител на студент от страната, последното, което ще направя е да започна да търся септември-октомври с хилядите други търсещи.

Благодаря, още сме съвсем в началото на този процес, но от сега си дадохме сметка с другите родители, че трябва отрано да започнем търсенето и да наемем жилището поне месец, дори два по-рано. Двете семейства ще можем спокойно да пътуваме до София с багаж, нещо да се свърши там (боя, проф.почистване, ако се налага),  без да си даваме излишен зор, защото всички сме много заети, а пътя е доста.
До тук само сме определили най-общо да е на удобна линия на метрото, да не е краен квартал, да не е в синя-зелена зона, че и двете вероятно ще са с автомобили в някакъв по-късен етап. За това предпочитам да имаме време за подбор, два-три наема "на празно", но до колкото можем да подберем жилище с идеята да останат там до края на следването (казвам го със пълното знание, колко е малко вероятно), но пък имам примери - две деца на мои колеги, които не са сменяли квартири в София три-четири години вече, завършващото тази година даже си остава там и започва работа.

За отдаване, продажба и покупка в годините сме ползвали голяма агенция, предполагам че ще ни прехвърлят на колеги в София и ще ползваме помощ от фирмата, като стари клиенти.

Лично да кажа, че тайно в душата си се радвам, че се отказа от чужбина, сега за София ще помагам с голямо удоволствие като започвам с настаняването.

# 449
Цените май-юни-юли в София са най-ниски и нямат нищо общи със септ-окт. Примерно аз отдавах на 750, а средата на септември средната цена за сходен в квартала беше 1200 лв. Това е опитът ми от предишни години, де.

Общи условия

Активация на акаунт