Снимки – спомени от близко и далечно минало - 3

• 462 755
  • 9 185
  •   4
Отговори
# 9 165
  • софия
Близо до днешния булевард Тодор Александров.До Лидъл и срещу факултета по противопожарна охрана.
И сега си стоят там.Построени са като общежития ,по спомен.
Много са хубави!
Ако някой има път натам, ще помоля да ги снима!
Трябва да се разходиш, за да усетиш атмосферата. Не съм сигурна, че снимка може да я пресъздаде.

# 9 166
В статиите, към които zvanche е дала линкове, има достатъчно съвременни снимки. Не е останало много от идиличния вид на къщичките. Всеки е санирал, пристроявал и украсявал на парче според собственото си разбиране за естетика и работата е станала "Хора, къщи, салтанати ...".

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 22:06 от GG*

# 9 167
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Близо до днешния булевард Тодор Александров.До Лидъл и срещу факултета по противопожарна охрана.
И сега си стоят там.Построени са като общежития ,по спомен.
Много са хубави!
Ако някой има път натам, ще помоля да ги снима!

"разходи" се "Laughing

# 9 168
Постарах се набурзо да потърся информация за Адолф Мусман, понеже, признавам си, не бях чувала това име до днес. Ето както открих.
"Проф. Мусман е роден през 1880 г. в Аугсбург, Германия. Изучава архитектура в техническите университети в Карлсруе и Мюнхен. През 1907 г. получава квалификация  за държавен архитект и до 1914 г. работи като строителен инженер в Бремен. След това се премества в Щутгарт като ръководител на кантора, преподава в местния технически университет, работи в Дюселдорф, като директор на градското планиране. От 1 апр. 1921 г. е професор по строителство, проектиране и градоустройство в Дрезден, до началото на 1945 г., когато е пенсиониран."

Не знам какво да кажа.
Хубаво е, че човек с толкова много познания и умения се е заел да сътвори нещо такова в столицата ни.
Жалко, че не е било за пример и подражание.
И по-жалкото е, че в днешно време изглежда безобразно.
Повече нямам какво да кажа.

# 9 169
Аз от ММ знам, че това са били жилища отдавани под наем на офицери по времето на цар Борис |||.

# 9 170
  • Бургас
Благодаря ви, за виртуалната екскурзия на къщичките!
В миналото ми харесват повече!
За съжаления, София не я посещавам и няма как да ги видя на живо.
Но от снимките не са това, което са били в миналото!
Но,все пак ви благодаря Пипи,Добри !

# 9 171
И аз мисля, че са много неподдържани и съсипани и цялата им първоначална идея е отишла на кино. В този смисъл, когато видя днешният им вид, наистина не прави впечатление. На старата снимка са много по-хубави.

# 9 172

Ти си в Германия май?!
Ако минаваш през Бавария, на 12 км от Нюрнберг е град Рьотенбах ан дер Пегниц.
Там има цяло кварталче, построено от такива . Естествено реновирани и изглеждат що годе съвременно, но архитектурата е същата. Когато се заинтересувах повече от тези странни и много мили къщички, местни жители ми разказаха, че фабрикантът Конрад Конрадти /голям филантроп същевременно/, ги построява за работниците си в началото на миналия век. Някъде към 180 .
Като видях снимката помислих, че е оттам.
Страшно мило кварталче с много уютни улички. Все едно се разхождаш в приказка на Братя Грим.

Явно този тип архитектура е повлияна от Германия. Но тези там и днес са като нови.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 15:56 от проксима

# 9 173

Ти си в Германия май?!
Ако минаваш през Бавария, на 12 км от Нюрнберг е град Рьотенбах ан дер Пегниц.
Там има цяло кварталче, построено от такива къщички. Естествено реновирани и изглеждат що годе съвременно, но архитектурата е същата. Когато се заинтересувах повече от тези странни и много мили къщички, местни жители ми разказаха, че фабрикантът Конрад Конрадти /голям филантроп същевременно/, ги построява за работниците си в началото на миналия век. Някъде към 180 къщи.
Като видях снимката помислих, че е оттам.
Страшно мило кварталче с много уютни улички. Все едно се разхождаш в приказка на Братя Грим.

Явно този тип архитектура е повлияна от Германия. Но тези там и днес са като нови.

Да, в Германия съм. И не ми се случва да минавам през Бавария, точно там живея. И сърцето ме боли всеки път, като минем през поредното китно баварско селце и си представя това, което е в България и в моя край.
Точно затова се възхитих на тези къщички, толкова им се възхищавам тук, иска ми се и в България да е така.

Жалко, че в днешни дни са занемарени, а това, че са в маалата е от вчера, а не от онези дни, когато са били построени.

# 9 174
Супер! Идеален повод за разходка в хубаво време. Самият град няма някакви особени забележителности, работнически на времето, сега е мулти-култи. Къщичките са зад Едека в центъра.
Но Лауф ан дер Пегниц, който е на 5-6 км от него в посока Нюрнберг, има прекрасен стар град.
Там има много за разглеждане.

За всичко друго, което си писала, просто те дописвам.

# 9 175
  • софия
А и тази маала е там горе-долу от времето, в което са строени къщичките. Циганите, които са живеели на мястото, където е Ал. Невски, са преселени там, когато се е взело решение да бъде построен храмът. Част от настоящите обитатели са много повече софиянци от някои други. Затова не могат да ги пипнат и махнат оттам.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 09:46 от zvаnchе

# 9 176
Редовно минавам от там. И с кола и пеша. Има си своето очарование все още, но наистина много е пристроявано и прекроявано и не са еднакви, както я била идеята. Циганите не са чак толкова близо, но и не са далече. Помня като дете какви сватби вдигаха в банята. На мястото на Лидл имаше баня и басейн и ресторант. Танцуваха облечени в ярки рокли мнооого жени и идваха да къпят булката. Аз живея от другата страна, на Симеон и помня циганите как се печаха в градинката( новите софиянци и викат Парка, по това познавам кой не е местен 😄) Къпеха се хлапетата в езерото и се печаха по тревата. Заради тях го изпразниха и от тогава не е пълнено. А беше красиво с водни лилии и алпинеум.
Чела съм, че комплекса Чайка ( банята, басейна и ресторанта) е построен от цар Борис по случай раждането на Симеон.

# 9 177
  • софия
Е, айде сега! Отгледана съм в Св. Троица, ходили сме на баня в банята (единият ми дядо живееше срещу Арената, ние живеехме по едно време там на Найчо Цанов). И аз му казвам парка. Личен изказ, семантика. Други са признаците на новите софиянци.
Циганските сватби ги помня и аз. Затваряха улицата, шатри, тъпани. Един се жени, но цялото каре е на сватба. Помня и дрехите как си простираха на плета на Бори мечката.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 09:52 от zvаnchе

# 9 178
Да се включа в темата, много ми е интересна и благодаря за всички снимки! Ето и една снимка от моя любим град.

Боже!!! Колко е чисто, спретнато и красиво! Няма наспирали коли по тротоарите, че и по стените и по тавана, няма насъбрани листа от дърветата, където погледнеш, няма изпражнения от улични животни, няма боклуци "преляли" от кошчетата. Колко красив град! ❤️

# 9 179
  • Sofia
Елените

София,Женски пазар

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 14:31 от Doli

Общи условия

Активация на акаунт