Снимки – спомени от близко и далечно минало - 3

• 465 515
  • 9 225
  •   7
Отговори
# 9 210

класика от 80-те
аз пушех, обаче ето тези цигита

# 9 211
Още ползваме такъв пепелник. Даже не знам кой и кога го е купил. Наследство.

# 9 212
Въпреки тематиката - "Километрите" са си екшън и на мен ми харесва чат-пат да ги гледам (любимата ми серия е "Възкръсналият мъртвец" - първата, в която се срещат очи в очи майор Деянов и Велински). Любимец - и сега, и като малка - ми беше Велински, разбира се, и не само на мен. Просто Черкелов е велик, а героят му е дело точно на Георги Марков - който, за щастие, е успял да наложи мнението си, че "злодеят" (Гешев) не бива да бъде представен като безмозъчен звяр - т.е. за да изпъкне по-ярко образът на Деянов - е добре антагонистът да бъде представен като интелигентен противник.
Във втори сезон името на Георги Марков не присъства в началните надписи.
Образът на Митко Бомбата пък е "рожба" на Свобода Бъчварова - тъповат персонаж, чиято роля е мислена в движение - въпреки това е любимец на публиката, но заслугата е изцяло на Григор Вачков - според мен. 😍
Едно от най-големите недоразумения в сериала е, че след преврата от нищото се появява Стефан Гецов в ролята на полк/ген. Бранев (любимият актьор на Бай Тошо) - не би ли било редно Георги Георгиев Гец (Войводата) да влезе в тази (измислена) роля?!
Изгледах всички серии на Километрите преди няколко години - от носталгия, естествено, много ми е разбирала главата на 6-7 годинки - тогава са ги давали по тв. 😆

# 9 213

Помните ли тези печки? Баба имаше такива. Едната за отопление, другата 2в1 - топлене и готвене.

# 9 214
Тези пепелници са от Румъния.

# 9 215
Не мисля. И ние си имахме български оловен кристал.

# 9 216
Ензимъ,
Понеже и аз гледах сериала като възрастна сега и на мен това противоречие ми направи впечатление, че във втората част някак си Георги Георгиев Гец се изгубва, а идва нов герой.

# 9 217
Точно този модел е от Румъния, ние като ходехме в Синая, купувахме за подарък на много хора, защото излизаха по 25 стотинки.

# 9 218
  • Пловдив
Не знам каква е била идеята и идеологията в тези филми, защото едва ли някой помни това на фона на тези изключителни актьори. В "Неочаквана ваканция" целият околийски участък беше любимец на публиката.

# 9 219
Тези пепелници бяха бая тежки,но може и детската ми памет да ме подвежда...

# 9 220
Неясна е идеята на тези филми?! 🥹😆 Сериозно?! Стига, де, неясна, какво неясно има. Trollface
Околийският участък (персонажите) в "Неочаквана ваканция" беше именно това, което (за мен) е най-лошият похват в изкуството - "лошите" са някакви безмозъчни тъпанари, което е нелепо. Е, и смешно - да, но е глупаво. За комедия от типа на "Ало, ало" - става. 😍😆

Deni-meni, идва конкретен актьор, по онова време - любимец на Бай Тошо. Но малко след това, през '72 г. (Втори сезон на Километрите е от '71 г.) Стефан Гецов вече Не е в приятелския кръг на Бай ти Тошо - поне така се говори.
Тук има обяснение, а както знаем - Тодор Живков се е чувствал... засенчен от "величието на Учителя и Вожда", искал е да бъде по-ярка фигура от него - та:

Спират Живков да каже 7-те жестоки грешки на Георги Димитров

Стефан Гецов спаси Георги Димитров, но загуби дружбата си с Живков

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 13:09 от Ензимъ

# 9 221
Гледала съм и На всеки километър и Неочаквана ваканция в Youtube като възрастна. Усеща се партийната настройка. На мен ми харесват, НО: героят майор Деянов е толкова праволинеен и отдаден на каузата, че няма как да не се усетят внушенията за партията и "който не е с нас, е враг на народа". Неочаквана ваканция също има внушения, но е все пак детски филм: полицаите до един са комични и смотани персонажи, изиграни от най-големите комици, а добрите герои са праволинейни и сериозни докрай.

# 9 222
Стефан Данаилов е бил много млад и неопитен актьор тогава.
На фона на актьори като Черкела и Григор Вачков - нормално е играта му да е дървена и недостстъчно убедителна.
Точно в серията "Възкръсналият мъртвец" се е наложило да презаписват многократно дубли в сцената в тайната квартира, където се срещат - просто изглеждали и звучали нелепо и неубедително всички реплики на Деянов - но не е само/съвсем по негова вина - просто Черкелов 😍е с много силно присъствие на сцената и Стефан Данаилов звучал като пионерче. 😆Това е по техни разкази. 🙂
Не след дълго се е ошлайфал доста в актьорството и Стефан Данаилов и вече играта му е на други ниво. Пораснал е.😍
Светла да им е паметта, велики са. 🙏

# 9 223
  • Sofia

1941год.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 20:59 от Doli

# 9 224

Чехословашки кристал, и аз имам такъв.

Общи условия

Активация на акаунт