Лели или учинайки!

• 13 604
  • 135
  •   1
Отговори
# 60
Такива думи като въпросната учинайка , калеко , лелинчо и прочие са грозен диалект и ме дразнят ужасно много  Close
Чудя се и децата защо затормозявате да ги учат ... а после и да им се подиграват , като ги изръсят някъде ...

# 61
Учинайка ми звучи малко като обида:"Учинайка с учинайка такава...."   Laughing
А лелинчо е като, че ли този човек не е на 40-50-60 години, ами детенце.

# 62
Такива думи като въпросната учинайка , калеко , лелинчо и прочие са грозен диалект и ме дразнят ужасно много  Close
Чудя се и децата защо затормозявате да ги учат ... а после и да им се подиграват , като ги изръсят някъде ...

Това изказване е типичен пример за комплексирана особа, непознаваща богатството на българския език и срамуваща се от българските си корени!

# 63
Не мога да разбера какво значение от кой край на България идва учинайка!В крайна сметка нали все е България.А тия от Варна си мислят че са от Париж,те все не са чували.Сега сигурно всички от Варна ще ме разпънат,но си е така и няма какво...
Ти май нещо започна много да се набираш и то само защото във Варна не сме чували тази дума.Я по кротичко я раздавай и никой не е казал че си мислим,че сме от Париж.Не разбирам може ли толкова да се дразниш от всички мнения различни от твоето.  bouquet

# 64
  • София и там където не се пуши
Моите познания са следните:

Сестрите и на майката и на бащата за детето са лели.

Чичото е брат на бащата - съпругата му учинайка, стринка, чинка знам че има и още в зависимост от краищата на България.

вуйчото брат на майката - съпругата му вуйна.

# 65

Това изказване е типичен пример за комплексирана особа, непознаваща богатството на българския език и срамуваща се от българските си корени!

Абе хората познават богатството на езика, обаче времената се менят, струва  ми се.... ThinkingУчинайка, лелинчо и бла-бла-бла богати  роднински въведения  са смехотворни много често.Леля, чичо и стига толкова, предлагам аз...Това, че пра-баба ми е ползвала някоя друга дума не означава, че и аз трябва да я ползвам, за да поддържам патриархалното ниво в БГ. Peace

# 66
  • Стара Загора
Племенникът ми казва на мъжът ми калеко.И кое му е смешното newsm78?

# 67
Относно обръщането на имена, не съм много съгласна. Пътувала съм много из Западна Европа и никъде не съм срещнала да не използват майка, баща, баба, дядо, чичо и леля. Все пак това са основните форми на уважително обръщение и е смешно да се твърди, че са селски и даелктни. Във всички останали случаи се обръщат само с имена, включително и към свекървите.
Мнението ми за обръщение към родителите по име беше иронично. Мислех, че си личи  newsm78

Иначе аз вместо зет ми казвам мъжът на сестра ми и вместо свекърва ми казвам майката на мъжа ми.
"Свекърва" ми е прекалено грозна дума. Нямам предвид, че е диалектна или селска, а просто ми се струва, че изразява някакво негативно отношение. Не мога да си представя да нарека така тази толкова готина и симпатична мадама  Peace

# 68
  • София
Аз пък си мислех, че някой ще пита дали и в други детски градини викат на лелите учинайки Grinning. И през ум не ми е минавало, че има подобен род близки newsm78. То по тая логика мъжът на учинайката трябва да е учинай, учинайко и т. н. производни

# 69
А тия от Варна си мислят че са от Париж,те все не са чували.
Когато си родена варненка,за какво ти е да се правиш на парижанка?А ти от къде си,пиле шарено?Да не си от Угърчин?

# 70
Лели. PeaceУчинайки чух за първи път в тази тема.

# 71
Лели. PeaceУчинайки чух за първи път в тази тема.

И ти ли си от Варна или само се правиш на парижанка  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 72
Айде още една "парижанка" да каже- това учинайка го виждам за първи път в този форум.

# 73
А тия от Варна си мислят че са от Париж,те все не са чували.
Когато си родена варненка,за какво ти е да се правиш на парижанка?А ти от къде си,пиле шарено?Да не си от Угърчин?
   Laughing Слез на земята пиле шарено...

# 74

Не съм "Парижанка", но и аз за първи път чувам за учинайка.

Общи условия

Активация на акаунт