КОЛЕДА 2023/2024

• 121 805
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 1 200
Люто не. По-скоро лека пикантна нотка, която се връзва чудесно със сирене или месо. За първи път опитах такова сладко от Лидъл. След това потърсих рецепта и си го правя аз. Може и да не слагаш люти чушки.

# 1 201
  • In transit
Благодаря, Mikkey! Свикнах да ям без захар, въпросът е как да се приготви и консервира, да не се развали.

Пускам ти рецептата, пише, че издържа 4 месеца, защото липсва захар.
Продукти за 3 бурканчета х 250г:
1кг круши Уилямс
2 ябълки Златна превъзходна (по-скоро е важно да са сладки)
1 лимон
Плодовете се измиват, обелват, почистват, махат им се корите и се нарязват на малки кубчета.
Сърцевината на ябълките се слагат със семките и кората в марля. Завързват се с кухненски канап.

Всичко се слага в тенджера/касерола, добавя се лимоновия сок и се оставят да престоят 15 минути. Слага се съда на котлона, добавят се 2-3 с.л. вода и се готви на бавен огън за около 40 минути, леко покрито. Накрая се маха вързопчето със семките.
Стерилизират се бурканите, като се варят във вряща вода за 5 минути и се отцеждат/подсушават на чиста кърпа.
Готовото сладко се сипва в бурканите, затварят се и се обръщат с капачката надолу. Охлаждат се и се прибират на сухо, хладно и тъмно място.
Предполагам, че и с други плодове, по-сладки ще стане + ябълки. Сподели, като/ако го приготвиш.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 22:30 от Mikkey

# 1 202
Благодаря, Mikkey!

# 1 203
  • София
От две години майка ми си прави печени сини сливи на фурна без захар. Разполовява ги, пече ги и след това ги слага в бурканчета, които обаче стерилизира за 5 мин. Издържат цяла зима без проблем. Сега направихме праскови - пак така, обелени, нарязани и печени във фурната. Те си пускат сок, наслагахме в бурканчета и стерилизирахме за 5 мин. Много зависи от самия плод обаче. Първите праскови не бяха много сладки и печени станаха някак по-безвкусни, но после попаднахме на едни много сладки праскови и станаха супер. Догодина мисля да пробвам и със смокини, много ги обичам.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 10:37 от teddybearm

# 1 204
Благодаря, teddybearm!
До каква гъстота ги пече? Приблизително колко време? Слага ли киселина?
На снимката ми изглежда редичко.

# 1 205
Аз правя само сладко от смокини, че имам много в двора, но от тази година имам и машина за сушене, та я ползвах доста. Изсуших сливи и смокини.

И да си призная. Започнах да пазарувам коледни подаръци.......Flushed Blush Grinning, много обичам така от рано!

# 1 206
  • In transit
С коледните подаръци и аз започнах. За първи път толкова рано, но пък имаше разни промоции и се възползвах.

# 1 207
Това с коледните подаръци е много умно. Трябва да се стегна и аз че все форсирам в последния момент.

# 1 208
Понеже най-мразя да върша каквото и да било в последния момент и съм се научила всичко Овреме Simple Smile пък и не изнемогвам финансово декември.

# 1 209
  • Пловдив
Аз правя само сладко от смокини, че имам много в двора, но от тази година имам и машина за сушене, та я ползвах доста. Изсуших сливи и смокини.

И да си призная. Започнах да пазарувам коледни подаръци.......Flushed Blush Grinning, много обичам така от рано!
Преподписах една карта за интернет и ми предложиха таблет на хубава цена, та дребосъка вече има коледен подарък.

# 1 210
На мен ми е още много рано за подаръци, но се замислих за ски и сняг и за това дали ще има бяла Коледа и дали ще имаме красиви снежинки и пухкав сняг.

# 1 211
Моля ви, спрете се, че се обърквам в кое полукълбо съм - северното , или южното. Още се разхождам по лятна пижама. какви подаръци, какви снежинки. Имайте милост. Laughing

# 1 212
Диорела, времето лети. Ще дойде Коледата като стой та гледай.
При мен също е топло, но вече се усеща есенен полъх. Топло е, но едно такова есенно топло. Идва любимият ми сезон, ура!
Започнах приготовления за есенна декорация в работата ми. И за в къщи лека полека приготвям украсите.
И разбира се, нямам търпение за Коледа.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 21:55 от Pippi_

# 1 213
А при мен си е лятна жега и се потя като прасе, та хич не се сещам за Коледа. Joy

# 1 214
Не искам лятото да свършва. Сега температурите станаха нормално летни и та ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт