МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 19

• 47 873
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте на всички. Бих искала да започна оттам, че темата и всички мнения малко или много освен чисто като информация, ми дава и надежда, че и нашето чудо ще се случи.
Лятото имах положителен тест за бременност, но след два дни ми дойде. Напрвихме си изследвания в репродуктивна клиника. Хормони и имунологични. Единствено имах завишени NK клетки. Коментара беше, че е необходимо вливане по схема.
Мъжът ми си направи спермограма. Доктора, я коментира като добра и до там.
След още месеци на неуспех, потърсихме друг специалист, за да изкоментира нашите изследвания.
Бях честно казано, изненадана от чутото. Каза, че спермограмата не изглеждала добре и, че евентуално с прием на витамини биха се подобрили показателите.
Моля за коментар

Здравей!
До колкото знам 8% по Крюгер е добре. Има хора с бебенца с доста по-нисък %. Но има ли изследвани и други показатели? Скорост, брой, обем и т.н.?

# 121
Здравейте на всички. Бих искала да започна оттам, че темата и всички мнения малко или много освен чисто като информация, ми дава и надежда, че и нашето чудо ще се случи.
Лятото имах положителен тест за бременност, но след два дни ми дойде. Напрвихме си изследвания в репродуктивна клиника. Хормони и имунологични. Единствено имах завишени NK клетки. Коментара беше, че е необходимо вливане по схема.
След още месеци на неуспех, потърсихме друг специалист, за да изкоментира нашите изследвания.
Бях честно казано, изненадана от чутото. Каза, че спермограмата не изглеждала добре и, че евентуално с прием на витамини биха се подобрили показателите.
Моля за коментар

Здравей!
До колкото знам 8% по Крюгер е добре. Има хора с бебенца с доста по-нисък %. Но има ли изследвани и други показатели? Скорост, брой, обем и т.н.?

И на нас тези 8% ни се струват добре, но различните мнения на докторите ни объркаха.

# 122
Скрит текст:
Моля за коментар

Здравей!
И на нас тези 8% ни се струват добре, но различните мнения на докторите ни объркаха.

На мен ми изглежда супер.. Да се включат и другите да кажат какво мислят.
Ние преди операцията на варикоцеле бяхме с 5% и многооооо лоша подвижност и пак се надявахме, нищо, че не се получава.

# 123
Здравейте! Ще започна от там, че сме на 26 и 36г и имаме вече едно дете, заченат доста бързо и лесно.
От 1г сме започнали опити и за второ дете, но безуспешно.
Насочихме се към репродуктивен специалист ( Стара Загора) , съответно пусна спермограма,  чиито резултати ни отчайват.
Чак след месец ни е часа за консултация,тъй като чакаме и мои изследвания.
Моля за мнение, според вас ще ни се получат ли изобщо нещата по естествен път.
П.С. с поликистоза и Хашимото съм

# 124
Mikmarr, случайно да е правена в инвитро клиника Стефанов?  На ММ резултатите са почти същите ( общия брой и бързо подвижните са повече), пускахме 2 спермограми там с 3 месеца интервал. Най-вече ми прави впечатление и че при вашата има наличие на агрегати и аглутинати. При нас андролог, който посетихме в Пловдив, не обърна внимание на това. Даже каза, че спермограмата си е супер и количеството компенсира морфологията, но и ние вече 1г се мъчим и до момента стана 1 забременяване с ранен спонтанен в 6г.с. Хубаво е да питате, ако не ви кажат нищо.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 09:15 от Анонимен

# 125
Mikmarr, не са чак так толкова лоши резултатите. Броя компенсира. 2% от висок брой е добре. Може да се опита да повлияе с добавки и промяна в начин на живот, елиминиране на алкохол, цигари и тн, повече спорт и добра диета. Дори и морфологията по-трудно да се повлиява може още да подобри броя и скоростта. При нас всяко дребно нещо, вярвам, помогна. За справка ММ с олигоастенотератозооспермия, аз с поликистоза и хашимото.

# 126
Mikmarr, случайно да е правена в инвитро клиника Стефанов?  На ММ резултатите са почти същите ( общия брой и бързо подвижните са повече), пускахме 2 спермограми там с 3 месеца интервал. Най-вече ми прави впечатление и че при вашата има наличие на агрегати и аглутинати. При нас андролог, който посетихме в Пловдив, не обърна внимание на това. Даже каза, че спермограмата си е супер и количеството компенсира морфологията, но и ние вече 1г се мъчим и до момента стана 1 забременяване с ранен спонтанен в 6г.с. Хубаво е да питате, ако не ви кажат нищо.

В същата клиника са правени,  със сигурност ще питаме и ще направим консултация с андролог. Благодаря!
П.С. от клиниката какво казаха за резултатите ви?

Lydia, не пуши, алкохол почти не консумира и редовно спортува.. от 2месеца приема Андрозитол и цинк. Ще се насочим към друга добавка и все пак към по-здравословен начин на живот.
При вас естествено ли се получи забременяването?

# 127
Mikmarr, естествено, да, но стана някакво чудо - не знам. На ММ всичко му беше зле и при мен не се оправяха много нещата. Но каквото можехме подобрявахме - широко бельо за ММ, без лап топ в скута, по-малко преработени храни. Добавки приемаше но не комбинирани. Всяка добавка в оптимални дози по отделно по около два пъти на ден. В комбинираните не винаги всичко е в оптимални милиграми.

# 128
Mikamarr нашата история е почти същата, само че сме минали почти през всички добавки на пазара. Андрозитолът хич не повлия положително на моя мъж. С него докарахме 1 % морфология.   Сега този месец и на цветна снимка ходих да отхвърлим и това и там няма отклонения. С подобни резултати сме. Последният андролог изписа на мъжа ми някакви добавки около 100 лв на месец Хайде, течен германий и ако и с това не стане до 3 месеца се отказваме от всякакви добавки... Дано вие имате повече успех...

# 129
Здравейте, искам да попитам нещо относно спермограмата. Според вас с наличие на “единични аглутинати” в спермограмата може ли да се забременее по естествен начин. При норма по-малко от 5% при нас са 9%. Другите показатели от спермограмата са супер. И възможно ли е тези аглутинати/аниспермални антитела да изчезнат. Препоръката от лабораторията е да направим изследване за антиспермални антитела, но ще правим и инсеминация и според лекаря няма нужда да ги правим. Аз искам да знам просто понеже пробвахме известно време и не ставаше. Имам доказана овулация, проходими тръби, но не стана и ми е интересно дали от това е проблема.

# 130
Аглутинатите основно влияят негативно върху подвижността на сперматозоидите и въпрепятстват придвижването им до яйцеклетката. С инсеминацията донякъде ще преодолеете това, но ако аглутинатите са в резултат на наличието на антиспермални антитела, които по същество могат и да попречат на самото оплождането, вече би било проблем дори и при инсеминация. Във вашия случай обаче щом са единични може би не са чак такъв фактор. Иначе може да се дължат и на инфекция, не само на наличие на антиспермални антитела. Има ли завишени левкоцити? Ако имате възможност и желание аз винаги съм "за" повече изследвания, защото по-добре да сме максимално информирани, та ако толкова ви притеснява може да пуснете едно изследване за антиспермални антитела и една микробиология.

# 131
Ами докторът каза, че няма проблем, защото спермата така или иначе се пречиства. Правена е микробиология и няма левкоцити. А в крайна сметка имам ли шанс за забременявате по естествен път според вас?

# 132
Трудно ми е да преценя само от тази информация, но ако останалите показатели на спермограмата са много добри, е възможно и да се случи. Защото може би високата бройка (ако е висока) е възможно да компенсира наличието на аглутинати до някаква степен. Но щом сте прибегнали до инсеминация, която е далеч по-лека от инвитро, според мен пробвайте по този начин, ако всичко от женска гледна точка е наред и при мъжът са само аглутинатите, мисля че чрез инсеминация бихте имали висок шанс.

# 133
Здравейте
Според вас възможно ли е естествено забременяване с тази морфология? С приятеля ми пробваме отскоро. Ходи на преглед при уролог, който не е установил наличието на варикоцеле. Нямаме представа на какво се дължи лошата морфология (не пие, не пуши, не е с наднормено тегло). Сега започна Профертил (преди спермограмата пи Андроситол за месец), направих му бърканицата с мед и следва точно общоприетите инструкции (без тясно бельо,  горещи душове и тн). Има ли смисъл да се притеснявам засега и да си запишем ли час при Кацаров според вас?

# 134
Краставичка, да, съвсем възможно е нормално забременяване. Подвижността е добра, броят сперматозоиди е ОК, само морфологията е по-ниска, но не мисля, че е проблем. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт