Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 625
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Бяхме при ЛЛ вчера. Каза, че може да му пусне бележка със задна дата (6 дена) и я пусна, но ме попита за колко дена става дума. Значи до седмица е ок.

Изписа му Лавандулова вода, пяна за лице и гел с чаено дърво за лицето (опъпчил се е по бузите). В аптеката ме питаха "това еди коя си ли лекарка е". Само гелът не съм взела, другите ги поръчах по нет-а.

# 586
Почистване на зъби с ултразвук на някое от вашите деца правили ли са са с ултразвук?
На моя син казаха, че имал зъбен камък от вътрешната страна на долните зъби? Искат да му направят цялостно почистване на всички зъби преди брекетите. Това го каза зъболека, не ортодонтката.
Аз не съм съгласна. След като на мен ми направиха първото почистване преди много години, установих след година, че зъбите ми, които бяха супер бели, бяха пожълтели. И всичко им се лепеше вече. Да не говорим, че ме оставиха с малко разстояние между двата горни предни зъба, тоест ми бяха отнемали и от зъбихте докато почистват с ултразвук. Моят зъболекар в България е против тези почиствания, защото твърди, че те свалят емайла, а емайл се сваля веднъж.

И още нещо му притесни - синът ми има бруксизъм, а ние уговаряме брекети. Аз напълно изключих, защото като по-малък съм забелязала, че си трие зъбите насън. Зъболекарката му тогава каза, че много деца стискат зъби насън, после мислех, че е спрял. Снощи забелязах, че е счупено едно мялко ъгълче на кучешки зъб и се сетих. Светна ми, че брекети може и да  не са подходящи.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 07:21 от marigold_

# 587
  • Варна
Това е пълен абсурд. Чистя си зъбите редовно от 18 годишна, как ултразвукът ще отнема от тях? Има ултразвукови четки за зъби, и те ли отнемат от зъбите? Да не говорим, че имат функция избелване. Имам приятелка зъболекарка със снежнобели зъби, чисти си ги сама даже, не ѝ пожълтяват. Коментирала ли си със спеьиалист твоя проблем, ако има разрушаване на емайла едва ли ултразвукът е виновен, за съжаление има такива състояния. Зъбният камък е голям проблем, разбира се, че трябва да се чисти.

# 588
Бижута също че чистят с ултразвук. Има четки за лице на същия принцип. Концепцията на ултразвика  е за неагресивно (Без търкане) но качествено почистване.

# 589
Да, на моите деца и на двамата чистят, на мъжа ми, на мен по-рядко.Разстояние между зъби няма как да изскочи, освен ако не е имало много натрупана плака и това да е причината.Което е адски вредно..Няма как да се увреди емайл- някои зъболекари ме съсипват с некомпетентност:Патила съм си от такива.
 Това не изключва носенето на брекети.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 14:51 от ДХ3

# 590
ДХЗ, за бруксизма ли имаш предвид, че не изключва носенето на брекети?

# 591
Детето не е чистено с ултаразвук, но пък аз и големите се чистим всяка година.
Аз пия кафе и червено вино, а зъбите ми са бели точно поради почистването.

Кое е подходящо и кое не за детето съм оставила като преценка на ортодонта. Запознат е с мойте притеснения.
Моя син не си мие добре зъбите, това е дна от причините да носи алайнери.

# 592
ДХЗ, за бруксизма ли имаш предвид, че не изключва носенето на брекети?
Да.Детето има ли дълбока захапка също?

# 593
Да, има дълбока захапка.
При мен се получи така точно с почистването. Може да и била некадърност на хигиенистката, която го направи, може да и защото ползва и пясък.
Знам, че зъбният камък е вреден.

# 594
Докато бяха с брекети им почистваха зъбите на 3 месеца, вкл. и с ултразвук. И на тримата, при различни ортодонти. След сваляне на брекетите нямаха кариеси или проблеми с емайла и продължат да нямат, но сега почистването е на 6 месеца. Всички сме с ултразвукови четки.

# 595
Да, има дълбока захапка.
При мен се получи така точно с почистването. Може да и била некадърност на хигиенистката, която го направи, може да и защото ползва и пясък.
Знам, че зъбният камък е вреден.
Коригирайте и не чакайте, ще си изтърка зъбите още повече заради това.

# 596
Да, ние вече имаме уговорка дa сложим  брекети.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 11:58 от marigold_

# 597
  • София
На Алекс му дойде последното мазило. За сега е стриктен и си почиства лицето.

Всичките му мазила са на основа лавандула, само последното е чаено дърво и алое вера. Дано има някакъв ефект.

# 598
  • София
Почистване на зъби с ултразвук на някое от вашите деца правили ли са са с ултразвук?
На моя син казаха, че имал зъбен камък от вътрешната страна на долните зъби? Искат да му направят цялостно почистване на всички зъби преди брекетите. Това го каза зъболека, не ортодонтката.
Аз не съм съгласна. След като на мен ми направиха първото почистване преди много години, установих след година, че зъбите ми, които бяха супер бели, бяха пожълтели. И всичко им се лепеше вече. Да не говорим, че ме оставиха с малко разстояние между двата горни предни зъба, тоест ми бяха отнемали и от зъбихте докато почистват с ултразвук. Моят зъболекар в България е против тези почиствания, защото твърди, че те свалят емайла, а емайл се сваля веднъж.

И още нещо му притесни - синът ми има бруксизъм, а ние уговаряме брекети. Аз напълно изключих, защото като по-малък съм забелязала, че си трие зъбите насън. Зъболекарката му тогава каза, че много деца стискат зъби насън, после мислех, че е спрял. Снощи забелязах, че е счупено едно мялко ъгълче на кучешки зъб и се сетих. Светна ми, че брекети може и да  не са подходящи.

Да, преди брекетите поискаха пълно почистване на зъбите и го направихме при семейния зъболекар. Не знам с какво е било, имам пълно доверие на зъболекаря ни. И за детето, и за мен.
В момента използвам специална ултразвукова четка, т.к. имам ревматоиден артрит и ми е трудно по този специален начин, нужен за брекетите, да си мия зъбите. Одобрено от ортодонта и от парадонтолога ми.
Ортодонтите си правят сметката и си знаят работата, консултирайте се за бруксизма с тях, а не с форума. Ортодонтската намеса коригира проблеми със захапката също и вероятно е взета предвид, но аз бих си питала изрично.

# 599
Благодаря, обадих се на ортодонтката, бах изключила, че като по-малък имаше бруксизъм, сега не съм сигурна дали понякога пак не стиска зъби през нощтта.

Общи условия

Активация на акаунт