Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 584
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
Водих детето при д-р Райчо Кехайов, защото имаше видимо изкривяване на стъпалото.
Ортопеда в СофияМед ми каза, че според него е за стелки, но той не е детски ортопед и да го заведа при такъв.
Даде ми координати на Алексиев и Кехайов.

Д-р Кехайов ми обясни, че при 70% от децата имат плоскостъпие и оформянето на свода започва в началото на пубертета или малко по-рано.  И че при доста деца колегите слагат стелки, което реално не оформя свода а го прави "ленив" и той се подържа от стелката. Каза да продължава да спортува и да ходи много бос.
Реално той у дома нон стоп ходи бос Simple Smile

Видимо изкривяването изчезна за около 2 години. В края на тази учебна ще го заведа все пак на един профилактичен. Пак включвам, че детето ми спортува активно и няма никакви други изкриявавани, тоес прегледаха го цялостно.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 10:59 от Hope for Two

# 676
... И че при доста деца колегите слагат стелки, което реално не оформя свода а го прави "ленив" и той се подържа от стелката. Каза да продължава да спортува и да ходи много бос.
....

Същата препоръка получихме и ние за плоскостъпието.

# 677
  • София
... И че при доста деца колегите слагат стелки, което реално не оформя свода а го прави "ленив" и той се подържа от стелката. Каза да продължава да спортува и да ходи много бос.
....

Същата препоръка получихме и ние за плоскостъпието.
Зависи от това какво точно му има на детето и по каква причина. Хубаво е всеки да ходи бос по пясък или килим, за твърд под зависи. При добър свод, който се свлича от растеж или друго без стелки не става, следват гръбначни изкривявания. Синът ми на 10 беше при Кацаров без никакви находки, на 13 обаче сводът му се смъкна рязко и напълно, със стелките на третата година вече е ок. Бих потърсила второ мнение ако някой твърди, че детето има плоскостъпие и ще му мине ей така.
И да уточня, че нито един лекар не ме е насочвал към конкретна фирма за стелки. Родителите ми са бивши професионални спортисти, а и се занимаваха и с млади спортисти и от такъв източник избрах мястото за стелки. Та не му се е размързеливил крака на сина ми от стелките, но без тях щеше да получи проблеми с гръбнака при този ръст.

# 678

Зависи от това какво точно му има на детето и по каква причина. Хубаво е всеки да ходи бос по пясък или килим, за твърд под зависи. При добър свод, който се свлича от растеж или друго без стелки не става, следват гръбначни изкривявания. Синът ми на 10 беше при Кацаров без никакви находки, на 13 обаче сводът му се смъкна рязко и напълно, със стелките на третата година вече е ок. Бих потърсила второ мнение ако някой твърди, че детето има плоскостъпие и ще му мине ей така.

Aз лично затова написах, че освен свода се наблюдават и други параметри. Не само височината на свода.
А реално просто ей така е израстването на детето Simple Smile Свода се оформя с течение на времето.

Точно това ми дете от две годишно умира да ходи босо. Като малък си сваляше обувките и така се прибираше от детската площадка, сега така се прибира от плажа до вкъщи, така играе в градината, така рита топка на футболното игрище през лятото. Реално при племената в Африка, няма плоскостъпие точно защото свода се оформя с годините босо ходене.

# 679
  • София
[

Точно това ми дете от две годишно умира да ходи босо. Като малък си сваляше обувките и така се прибираше от детската площадка, сега така се прибира от плажа до вкъщи, така играе в градината, така рита топка на футболното игрище през лятото. Реално при племената в Африка, няма плоскостъпие точно защото свода се оформя с годините босо ходене.
Моето ходи босо по 3 месеца на плажа, като малък и през зимата на испански плаж щъкаше, вкъщи също, имаше си свод, но в един момент се спихна. Затова подкрепям, че трябва да се види причината и цялостното развитие. Ако педиатъра следи сериозно нещата ще знае как е бил свода и какво е станало, мисля.
В пубертета много неща могат рязко да се променят.

# 680
70% от всички деца ми се вижда ужасно много. Да не би този лекар да има предвид 70% от децата, които са му пациенти?

# 681
  • Немция
В Африка при племената може да няма плоскостъпие(наистина ли е така?), но няма как да се приложи целогодишно в нашите условия. Не само ходене бос, но и ходене по бос по неравен терен, както е в природата. Със сигурност включва и катерене по дървета, и други натоварващи физически дейности. Smile

Не знам, аз съм за ползване на стелки+ спортуване(но подходящ спорт да е), защото неправилното стъпване може да компенсира в друга част на тялото.
Аз се оказах с висок свод, без да съм го знаела преди и чак, когато ми се появиха шипове по стъпалата, ходих при ортопед и с подходящите стелки нямам болки от шиповете.

# 682
70% от всички деца ми се вижда ужасно много. Да не би този лекар да има предвид 70% от децата, които са му пациенти?
Е как установи, че са много Simple Smile
Оффф, интернет белетристикат не е моето занимание Simple Smile
Не съм чела подробно, нито съм се занимавала с тази тема. Но след като ми го препоръча негово колега ортопед (и то един от най-добрите), се опитах да схвана точно обяснението Simple Smile Реално децата най-вероятно не се раждат с изцяло изграден свод. Той постепенно се оформя, като всяко нещо в детското тяло. И на 6 години примерно 80% са с плоскостъпие, на 8 - 70% на 12 - 50% на 16-20% и т.н. Явно ходенето оформя този свод по определен начин и е логично ако нещо го държи то той да не се развие както трябва.

Разбира се, пак казвам че е важно да се прегледа и стойка и за гръбначини изкриявания или други такива.

# 683
Здравият ми разум така прецени. Wink Не знам, просто много ми се вижда. То 70% са направо епидемия, а аз реално не познавам дете/хора с плоскостъпие.
Както и да е. Важното е, че е поправимо ако се вземат мерки. Успех на всички деца с този проблем!

# 684
  • София
Моят малкият пък е с висок свод, вкъщи е нонстоп бос, не можем да го накараме да обуе чорап или обувка. И глезените му са халтави, наклонени леко навътре, това се оправя постепенно, като малък беше доста по-изразено.
Не са ни препоръчвали стелки все още, само упражнения за гъвкавост на глезените и ходилото (не че ги прави редовно, но спортува и не се спира на едно място). Следим го всяка година.

# 685
А тези стелки за колко време се изработват?
веднага
Събувш се бос, слагат те на машината, тя прилича  на скенер, стъпвал бос на стъклото. След което те карат 15 - тона минути да си кривиш стъпалата, все едно отпечатък снимат ( подобно на пръстовите на телефона). Машината ти прави пълна диагностика. Има "прозорче" където се слага стелката ( те са опшънъл. Избираш според натоварването което ще понесат) и машината ги "пече". Всичко отнема между 30 и 60 минути. Синковецът е толкова доволен и толкова се хвали на сестра, си че направихме и на нея 2023 г. Тя е с плоскостъпие и винаги има проблем с обувката/маратонката. Откакто направихме стелките каза че колената не я болят, носи ги и на работа и  промяната откъм комфорт е удивителна. Толкова са доволни че ММ и той искал зарафи петата.
Ние правим жълтите. По спомен са най-държеливите. Потвърждавам че година могат да се носят ежедневно и не се деформират нито проносват. А моят е скала човек 190 и 90 кила.

Ето един линк да разгледате. Дано не се сметне за реклама.
Във Вн има в клиника нова, на ген. Колев., от линка виждам че има още един нов офис и на ул. хр. Попович.
https://bglekari.bg/ortopedia-travmatologiq/item/2599-ortopedich … giona-na-gr-varna

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 19:34 от _re_ge

# 686
А в София какви стелки да ида да ми правят на менДнес бях на невролог и ме праща да ми видят краката.

# 687
ДХЗ,  ние със сина правихме при Кацаров https://g.co/kgs/RhXm9iX
Той с плоскостъпие, аз с други проблеми...от различни източници чух добри мнения, но тук не стават веднага стелките,  което не знам дали е важно ...при нас са на месец носене и не мога да дам личен отзив

# 688
Единия ортопед, който го е преглеждал е Алексиев и той не препоръча стелки. Но тогава кривенето на десния крак навътре при ходене го нямаше. Освен това е доста тежък, при ръст 140 см е 56-7 кг. Затова искам да го заведа и на ендокринолог.

Моя позната ми препоръча доц. д-р Радка Савова, при нея на детето и е направена консултация и с ортопед, но не знам име. Другия вариант е да го заведа и при Кацаров, но тогава трябва да ходим два пъти до София.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 22:11 от z.2012

# 689
Попаднах на един текст, който ми импонира и реших да го споделя тук. Въпреки че към подобни източници подхождам крайно скептично, общият смисъл е ценен и си заслужава замислянето.
Цитат
«ДОБРАТА МАЙКА Е ТАЗИ, КОЯТО СТАВА НЕНУЖНА»

Добрата майка е тази, която става ненужна с течение на времето.
Дойде време да потиснем естествения майчин импулс на желанието да поставим пиленцето под крилото, защитено от всички грешки, тъга и опасности.

Това е трудна битка, признавам.

Когато започна да отслабвам в борбата за контрол над супермайката, която всички имаме вътре, си спомням заглавната фраза:

«ДОБРАТА МАЙКА Е ТАКАВА, КОЯТО СТАВА НЕНУЖНА...»

Ако съм си свършила работата на майка правилно, трябва да стана ненужна.

И преди някоя майка да ме обвини в липса на любов, обяснявам какво означава това.

Да бъдеш "ненужен" означава да не позволяваш на безусловната любов на майката, която винаги ще съществува, да предизвиква порок и зависимост у децата, сякаш е наркотик, до степен да не са способни да бъдат самодостатъчни, уверени и независими.

Те трябва да са готови да начертаят своя курс, да направят своя избор, да преодолеят разочарованията си и да направят собствените си грешки.

С всяка фаза от живота, новата загуба е ново постижение; и за двете страни: майка и син.

Любовта е процес на постоянно освобождение и тази връзка никога не спира да се трансформира през целия живот.

До деня, в който децата станат възрастни, те създадат собствено семейство и започнат цикъла отново.

Това, от което се нуждаят, е да са сигурни, че ние ще бъдем с тях, твърди, в съгласие или несъгласие, в триумф или провал, готови за глезене, силна прегръдка и утеха в трудни моменти.

Бащите и майките, в знак на солидарност, отглеждат децата си свободни, а не роби на собствените ни страхове.

Това е най-голямото предизвикателство и основната мисия.

Когато се научим да бъдем "ненужни", ние се превръщаме в безопасно пристанище, където те могат да акостират.

На когото обичаш дай:
- Крила за полет.
- Корени да се върнат.
- Причина да останат.

Нека направим самостоятелни и уверени в себе си деца, за да живеят пълноценен и честен живот.

Забележка: Никога не правете вместо тях неща, които те вече могат да направят за себе си. Това важи за всеки етап, в който се намирате! .

„КОГАТО ЕДНА МАЙКА ИСТИНСКИ ОБИЧА, ТЯ ВЪЗПИТАВА ДЕЦАТА СИ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ЛЕТЯТ.“

Sol Kin
САТ ШАКТИ НАМ 🪷
Зита Рам Шакти Лечител Тантризъм

Общи условия

Активация на акаунт