Майски бебета 2024г. - Тема 2

• 36 985
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, тъй като съм с термин началото на юни, а вие сте една идея по-напред - за тези, които се следят на частно искам да попитам кога трябва да се направи този първи преглед с взимането на кръв, урина, микробиология, цитонамазка и т.н.? Точно в 12-та седмица или може и евентуално в 13та, тоест не би било късно? По подразбиране ли се очаква следящият лекар да ми ги назначи, защото реално за първи път ще го посетя с това регистриране на бременноста (досега бях при друг АГ)?

# 601
  • Пловдив
Момичета, тъй като съм с термин началото на юни, а вие сте една идея по-напред - за тези, които се следят на частно искам да попитам кога трябва да се направи този първи преглед с взимането на кръв, урина, микробиология, цитонамазка и т.н.? Точно в 12-та седмица или може и евентуално в 13та, тоест не би било късно? По подразбиране ли се очаква следящият лекар да ми ги назначи, защото реално за първи път ще го посетя с това регистриране на бременноста (досега бях при друг АГ)?

Аз се следя на частно, още при първия преглед  АГ ми препоръча да направя кръвни и си пуснах платено:
- ПКК
- ТСХ, ФТ4, ФТ3
- витамин Д
- Токсоплазмоза
- цитомегаловирус
- по мое желание - желязо, жск, феритин, б12, фолиева

Кръвна група също трябва ако не си я знаеш, в случай че си отрицателен резус фактор - трябва тест на Кумбс за антитела.
Цитонамазка имах от март, тя мисля, че е хубаво в началото да се вземе  ако няма скорошно правена, втори триместър поне моите АГ избягват да правят.

Записах се на ЖК 13та седмица и от там вече имам назначени по ЗК:
- ПКК, глюкоза, СУЕ
- хепатит, СПИН, Сифилис
- урина - химично изследване и седимент
- микробиология

Ваня, за усвояването щом имаш по-сериозен проблем можеш да проучиш прием на лактоферин с желязо. От един уебинар на д-р Бояна Петкова (по мое мнение е доста наясно с добавките) беше препоръчвала при тежък дефицит на желязо 2 капсули сурово желязо на Garden of life + 2 капсули Лактоферин на Sponser (в него гледам, че има и витамин Ц). Разбира се, съгласувай си го с твоите лекари, но просто като насока Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 10:28 от Karina*

# 602
Карина, къде се следите по ЗК?
Иначе аз не помня кога, но АГ ми пусна изследване към Геника, базов панел. (50 лв.).
Пакетът включва следните изследвания:

• ПКК (CBC)

• Протромбиново време (PT)/INR

• Глюкоза

• Урина - ОХИ и седимент

• СУЕ (ERS)

• Кръвна група + Rh / Blood group +  Rh

• Хепатит В (HBsAg)

• СПИН ( HIV 1 P24 antigen+anti-HIV 1/2 antibodies )

• Сифилис (anti-Syphilis Ab)

# 603

В 13 ми пусна на мен, преди това точно в 12 не бях в България и нямаше проблем. Имах обаче скорошни кръвни изследвания.

# 604
От по-горе изброените изследвания,единствено за СПИН ми казаха,че е платено.Както и за синдром на Даун.Всичко друго по здравна каса ми се води.Мисля,че се правят до 13 гс + 6 дни.Горе долу 14 г.с.,ама не съм сигурна.Лекарката ми ги пусна в 12 гс,както и цитонамазка,кръв,урина,всичко.

# 605
За спин май бях чела, че в Рамус може да се тества безплатно и анонимно. Не знам дали е актуално, защото не съм ходила скоро. Но имаше бележка залепена.

# 606
  • Пловдив
Precious girl, не знам доколко ще е полезно предвид града, но в Пловдив на частно при д-р Чалова и по ЗК при д-р Матеева в Ню Лайф.

По въпроса какво се полага по ЗК - https://www.nhif.bg/bg/online/answers/46529

# 607
Аз ще ходя за регистрация 14+6, защото си напасвам прегледите да са през около 2-3 седмици, а скоро бях на фетална. Предишната бременност регистрирах 13+5. ☺️

# 608
Момичета, следя се паралелно в частния кабинет на лекар, който работи в държавна болница. Дали е възможно той да ми издаде болничен в случай на нужда?

# 609
Момичета, следя се паралелно в частния кабинет на лекар, който работи в държавна болница. Дали е възможно той да ми издаде болничен в случай на нужда?

Разбира се, че може. Лекарят е лекар, няма значение дали е частен или не Simple Smile

# 610
Здравейте, момичета,
аз лекичко започнах да пазарувам някои дребни неща, че този месец покрай черния петък намаленията са доста добри. В огромна чуденка съм за кошара и количка, защото с намаленията ми излизат с около 400лв. по-изгодно, отколкото им е редовната цена (общо кошара+матрак+количка). Обаче е прекалено рано за тези покупки и не мога да взема решение как да постъпя. Евентуално ще ги съхраняваме в апартамента на моите родители, където има достатъчно място, но не знам... вие мислите ли да се възползвате от намаленията сега?

# 611
Според мен си струва да ги спестиш тези пари, така или иначе ще се купуват тези неща. И ние ще разгледаме офертите сега, после мисля януари-февруари пак има намаления.

# 612
  • София
Аз лично нищо няма да купувам сега. В момента мен ме е страх дори дали ще изкарам до Коледа. Малко съм се сринала психически с това кървене. Обмислям като ме изпишат да ходя всяка седмица на преглед, просто за лично успокоение. И май май няма да се връщам въобще на работа, а ще си изляза болничен. Ако добутам до март ще е супер. След това бебето и да се роди, даже да е в кувьоз пак има добри изгледи за него.

# 613
Ели, с теб сме! ♥ Ще видиш, че ще мине и Коледа и всички празници! Хич не мисли за кувьози и такива неща.
Иначе за прегледите, ходи си всяка седмица за успокоение в началото. Като се закрепят нещата ще ги направиш на две седмици и така. Предполагам, че в момента се чувстваш ужасно и времето минава бавно, но съм сигурна, че ако си спокойна и положителна ще се нареди всичко! Прегръщам те!

# 614
  • Варна
Привет на всички, днес излязоха и моите резултати от генетичния тест, всичко е нормално, ще си имаме още едно момиченце Heartpulse

Общи условия

Активация на акаунт