С какво ви дразнят свекървите? – 151

• 40 851
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
  • при късмета
За да имат връзка баба и внуци, трябва да прекарват врвме заедно. Толкова е просто...
С виждане в колата, докато закарат бабата - и то вече е забранено - или с гостуване у бабата  за няколко часа без преспиване,  няма как да имат същата връзка, както децата, които редовно гледа и с които прекарва дни наред. Даже и да бяха излезли за половин час на сладкарница и в парка в студа, все тая. Едните деца ги вижда по Вайбър, на другите вероятно им готви, гушка, приспива, гледа, докато техните излизат и въобще е част от живота им.
Няма как да стане, хем да не стъпва у тях, хем да имат същата връзка.
Така е. Но авторката така е решила, виждаш, че дори собствената си майка среща с децата си навън. За мен е странно, аз съм от хората, които обичат гости, даже предпочитам у нас да идват, отколкото аз да ходя, но е нейно право да е в другата крайност и това не го обсъждам. Каза, че вече 10 години са семейство и щом не е бил основния проблем до сега, няма причина да става и основния в бъдеще. Децата ѝ се радват, значи все някак си комуникират, нали?

Мако, аз не бих се обаждала на другия син, че отивам при единия. Като знам, че отивам целево и за два дни, и нямам никаква възможност да проявявам инициатива. Да кажа предварително, че искам да видя внуците, ама от понеделник от два до пет, не е ли пак " налагане". Тя жената няма полезен ход в случая. Освобождават я едните от ангажимент, а другите не искат да поемат такъв. Как да види внуци, като трябва и да пътува 150 км, явно не летят рейсове по маршрута на два часа.
Не е налагане, като се обадиш и кажеш, че имаш тази и тази възможност. Другия, ако може се възползва, ако не може, тогава вече обстоятелствата са причината. Но желанието да се види с внуците се изразява само в това да разбере дали има възможност, без значение дали ще се състои. Желанието е основното тук, поне за мен. Аз така ги виждам нещата. Може и да не са през 2 часа рейсовете, а може и да са. Пловдив е горе долу на това разстояние и рейсовете освен, че са на често, има и алтернатива - влака. В която и да е посока от София на това разстояние положението е горе долу същото. А и през 2 часа, дори 3 да е автобуса, може да се възползва именно за да се види и с другите внуци.

# 646
Жената е дошла, където са я поканили, свършила е за каквото са я поканили и си е заминала. Толкоз.

Какво била можела, ама не искала са чисти спекулации. Който иска да я види, или да сближи децата си с нея, да я покани - точно както мъжът на авторката и е казал.

# 647
За мен в този казус, кучето е заровено другаде. Има някакво съперничество и непоносимост между двете семейства на синовете, и бабата не иска да става нито боксова круша, нито балансьор.

# 648
  • при късмета
Жената е дошла, където са я поканили, свършила е за каквото са я поканили и си е заминала. Толкоз.

Какво била можела, ама не искала са чисти спекулации. Който иска да я види, или да сближи децата си с нея, да я покани - точно както мъжът на авторката и е казал.
Децата на авторката искат да я виждат. Според теб могат ли сами, без помощта на родители да го направят? Не, не могат. Авторката определено няма зор да вижда свекървата. но, ако свекървата иска да види децата, какъвто е проблема на авторката, че са пренебрегвани, то организацията трябва да мине през родител, нали така?

За мен в този казус, кучето е заровено другаде. Има някакво съперничество и непоносимост между двете семейства на синовете, и бабата не иска да става нито боксова круша, нито балансьор.
Вероятно е така. Но никой не иска от свекървата да е рефер м/у двете семейства. Проблема е, че внуците са делени. А за нея, би трябвало да не е така, ако не иска да е балансьор или боксова круша. Ако дели внуците, значи е взела страна и сама се е замесила. Тогава поне да каже ясно. И авторката щеше да е наясно с положението и изобщо нямаше да повдига въпроса

# 649
Добре, а тм, когато разбра, че тя си тръгва, предложи ли нещо? Например, да отмените пътуването, да и ангажирате хотел, вечерта да поръчате вечеря, за да види децата? Или и рече: " Е, браво, прав ти път тогава" .
Само ще вметна за пореден път, че свекърва не значи престаряла немощна женица пенсионерка на 70+, която може в понеделник да реши да остане в друг град на хотел просто ей така.
Аз съм на 47 и мои наборки са баби, но ходят и на работа.
Много свободни съчинения в тази тема последните страници.
И за настоящето на непознати хора, че и за собственото бъдеще големи хвалби. Close

# 650
Много свободни съчинения в тази тема последните страници.
И за настоящето на непознати хора, че и за собственото бъдеще големи хвалби. Close

Мен искрено ме развеселиха заключенията тип: “Другата снаха си я е поканила, нейна си е”. “Ако искаш да пожелае да види и твоите деца, покани си я, иначе не трябва да си я дават бабата, тяхна си е”. “Другата снаха си я е заплюла първа, край” Simple Smile
Янтра дори не повярва, че има семейства, в които не само е прието, но и се очаква, когато посетиш едните си деца да пожелаеш да видиш и другите, без първите да ти се разсърдят. Или пък, че има баби, които ще умрат да прегърнат внучетата си при всякакви обстоятелства, дори само за миг.
Въобще, четейки темата, никак не ми се връзват тия великодушни свекърви, от сега раздаващи се в бъдеще евентуално време.

# 651
Аз се чудя на снахите. Смятат се за свещени.
Няма начин като е свекърва да не умира за внуците. Може да я унижаваш, но тя трябва да е светица и да търчи за пет минутна среща, да ти стане хубаво.
 Както се променя животът  и снахи не мълчат, отделно са , така и свекървите се променят.
 Интересно снаха ,дето не пуска и родната си майка на прага дали ще си мръдне пръста да и помогне, я  лекарство да намери, я  лекар, я да и подари  едни чехли.
 Или само да взема се сеща.
Светът им е длъжен.

# 652
Няма значение какво смята снахата, важното в случая е какво смята бабата. Нормално е да иска да види внучето, за да й стане на нея самата хубаво, а не на снахата. Мако го каза: защо продължавате да обсъждате свекърва-снаха, като в този случай е баба-внуче?

Не знам защо ги бъркате тия две неща. Сега, ако не си умирате за внучетата и ви е все тая дали ще ги видите, няма проблем. Кажете си го. Но вчера цял ден носите вода от девет кладенеца, за да изкарате някой друг отговорен за немарливите отношения майка-син-внуче.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 06:28 от Astrella

# 653
Както е известно в темата внуците са на снахата, не на свекървата.
Такива усложнени и тегави отношения са спирка за каквото и да е.

Няма никакво делене на децата. Разликата тук е в синовете и снахите и отношението им към жената.

# 654
  • Варна
Стига бе, колко да е трудно тая свекърва да вдигне телефона и да каже на сина си "аз съм в града еди кога си, за еди колко време за да гледам децата на брат ти, ако имате желание да се видим с вас, да се чуем за да уговорим нещо"? И нататък както дойде.

Вие, хора, не може да сте сериозни като казвате, че не бихте се обадили на другото си дете в такава ситуация... Стояна предложи много добро решение. Гледа децата като предварително се е уговорила с родителите им да си тръгне 2-3 часа по-рано от автобуса, а в тези 2-3 часа вижда и другите. Хем едните доволни, че бабата им е гледала децата уикенда, хем другите, че децата са я видели без да се налага да спи у тях и да й прислужват, хем бабата и децата доволни, че са се видели. Начин винаги има.

# 655
Аз поставям въпрос защо трябва да са им мили внуците ,независимо на дъщеря или снаха.
Това ,че искат да видят бебе, че помагат, не е някакъв инстинкт, само майчин има и то не всяка го носи.
Има изключения.
 Дали обичаш , съчувстваш, уважаваш са си различни  от очакваното  бабино  разтреперване и стар лаф ,че обичаш внуче повече от детето си. Н е е, просто твоето дете е   възрастен, а  всяко дете  предизвиква   обич и грижа. Инстинкт е да защитаваш слабия, малкия.

Жената е разпозната от внуците и си ги посреща ,да ги водят там. Не  е длъжна за кеф на снахата да ходи в заведение.
 Посочените баби ,  и семейства в близки отношения явно не се виждат в заведение, а си ходят на гости.

# 656
Извинявам се, да са ти мили децата на твоите деца е по-скоро изключение, правилно ли разбрах?
Ясно.

# 657
И като са ти мили, трябва да търчиш за пет минути ,че снахата така иска . Няма начин да и прекрачиш прага.

# 658
Няма как да бъдат сравнявани двете семейства - едните са инициативни, създават поводи и подходящи условия баба и внуци да бъдат заедно и то продължително време, да прекарват качествено това време заедно, другите обратното - чакат бабата да бъде инициативна, да преодолява издигнатите стени, а те... ако им е удобно, пък ако не е... Действие\бездействие и резултат.

# 659
  • Пловдив
В случая не е нежелана по принцип, а само като гост. Като всички останали впрочем. За мен не е едно и също. Не знам как по-ясно да го обясня.
Изобщо не е задължително само и единствено в дома на децата да се виждат. Възможности колкото искаш. Стига желание да има
И какви са тези възможности, ако живее на 150 км?
Ами ето удобен момент. Авторката каза, че често викат свекървата другото семейство. Каза също, че и те ходят, когато се уговорят и инициативата обикновено е нейна за това гостуване. Биха били едни съвсем нормални отношения от разстояние и при възможност, ако бабата не делеше семействата. Защото за другото скоква на същите тези 150 км.
А ето, аз ти казвам, че в тази ситуация ако бях на другата снаха и на свекървата бих намерила този момент за изключително неудобен.

За да имат връзка баба и внуци, трябва да прекарват врвме заедно. Толкова е просто...
С виждане в колата, докато закарат бабата - и то вече е забранено - или с гостуване у бабата  за няколко часа без преспиване,  няма как да имат същата връзка, както децата, които редовно гледа и с които прекарва дни наред. Даже и да бяха излезли за половин час на сладкарница и в парка в студа, все тая. Едните деца ги вижда по Вайбър, на другите вероятно им готви, гушка, приспива, гледа, докато техните излизат и въобще е част от живота им.
Няма как да стане, хем да не стъпва у тях, хем да имат същата връзка.
Така е. Но авторката така е решила, виждаш, че дори собствената си майка среща с децата си навън. За мен е странно, аз съм от хората, които обичат гости, даже предпочитам у нас да идват, отколкото аз да ходя, но е нейно право да е в другата крайност и това не го обсъждам. Каза, че вече 10 години са семейство и щом не е бил основния проблем до сега, няма причина да става и основния в бъдеще. Децата ѝ се радват, значи все някак си комуникират, нали?
А, ето, това е стилът на комуникиране с роднини и от двете страни на снахата/дъщерята. Значи няма какво да се сърди какви са отношенията на другите хора.

Янтра дори не повярва, че има семейства, в които не само е прието, но и се очаква, когато посетиш едните си деца да пожелаеш да видиш и другите, без първите да ти се разсърдят. Или пък, че има баби, които ще умрат да прегърнат внучетата си при всякакви обстоятелства, дори само за миг.
Въобще, четейки темата, никак не ми се връзват тия великодушни свекърви, от сега раздаващи се в бъдеще евентуално време.
Напротив. Янтра е старо куче, много добре знае, че има различни типове общуване в семействата. НО лично за самата Янтра не е ОК когато си тръгнал да гледаш внуци за два дни да си раздвояваш вниманието. И това трябва да се научите да го приемате, хората са различни. И ако конкретната снаха иска да промени нещо да започен да го променя. Като промяната започва от снахата. Както ако Янтра би била недоволна от семейното си положение и общуването в рода - Янтра би започнала като промени себе си, собственото си поведение.

Вие, хора, не може да сте сериозни като казвате, че не бихте се обадили на другото си дете в такава ситуация... Стояна предложи много добро решение. Гледа децата като предварително се е уговорила с родителите им да си тръгне 2-3 часа по-рано от автобуса, а в тези 2-3 часа вижда и другите. Хем едните доволни, че бабата им е гледала децата уикенда, хем другите, че децата са я видели без да се налага да спи у тях и да й прислужват, хем бабата и децата доволни, че са се видели. Начин винаги има.
Хай, а според мен стана ясно, че снахата изобщо не иска свекървата да идва у тях. Как да стане този номер? Дай да видим внучетата - и къде?! Не всеки е склонен да виси по паркове и градинки особено сега.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 07:03 от Янтра

Общи условия

Активация на акаунт