Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 660
  • 865
  •   1
Отговори
# 315
Аз реших да не напускам засега работа, но получавам дежа вю от едно място отпреди над 10 години. Наеха ме, уж ще ме обучават, неголям екип, но голяма дейност. Обучение нямаше и си позволяваха 'обучаващите' коментари за какво им е още един човек - ами аз съм с чужд език, а те не владеят чужди езици. Виждаха ме като конкуренция.
Сега същото - обещано обучение, няма такова, коментарите са колко сме некомпетентни целия екип, а екипът всъщност наистина няма нужните компетенции и е поет ангажимент за обучаването му. Работим на магия, дават ни най-смотаната и времеемка работа, накрая началникът я изисква, подписва и праща от свое име и като свое дело на собствениците.
Сега ни сервираха новина - понеже, нали, сме счетоводно некомпетентни, ще назначат счетоводител с опит. А уж счетоводната работа била малко и как така не сме били успявали ние покрай другите ангажименти. Май сега ще вършим на две шефчета работата.
А се чува, че новият човек е жена, приятелка на нашия главен, който в момента е необвързан. Трябва да си идиот да не вържеш две и две.

# 316
Не всеки мъж и жена са любовници и не всеки мъж гледа да натресе любовницата си близо до себе си.

# 317
На него обаче не му е за първи път да опитва да уреди поредното си гадже, описано като 'приятелка', с работа в тази фирма. Само че досега не беше за нашата работа.

# 318
Тоя шеф много откъсан, едно гадже щом не може да издържа, а ще я урежда да работи.

# 319
Тоя шеф много откъсан, едно гадже щом не може да издържа, а ще я урежда да работи.

Че то това не е нещо ново. Във всички фирми, където съм работила, любовницата е била уреждана на спокойна и платена позиция.
В една от фирмите даже си я доведе от друг град, плащаше ѝ квартира служебно, колица.....всичко, както си трябва.

# 320
Не е нужно да работи.

# 321
  • Melmak
Ех, много глупави тия любовници. Чак да ходят на работа... Grinning

Защо си го причиняват? Да ги издържа шефа.

# 322
Е, то, за да станеш любовница, значи е ясно, че не си много умна....
Иначе го правят, за да се чувстват независими, демек - сама си се издържам. Той пък ги урежда, за да си има любовница на фирмена сметка и да не влага лични средства. Те, тез схеми отдавна са разиграни.

Сега, като се замисля, в една от фирмите се събраха накрая неофициално, т.е. без брак, в друга се е развел и оженил за любовницата, от която имаше пет деца (това преди аз да постъпя там)..... На другите места просто са били третото колело.

# 323
За да е любовница на шефа (собственика), не е задължително да е тъпо парче - много често такива жени са двигателите на фирмите. Сценарии всякакви има.

Аз пък имам приятел, който си държи любовницата далеч от бизнеса, тя дори май не е наясно той с какво точно се занимава и какво притежава. Очевидно е, че намеренията му към нея не са сериозни.

# 324
Ех, много глупави тия любовници. Чак да ходят на работа... Grinning

Защо си го причиняват? Да ги издържа шефа.

Защото за някои от тях е важно да поддържат поне илюзия, че се издържат сами, а не са просто метреси.

За шефа-любовник също е по-удобно, тъй като пести лични средства, които могат да бъдат инвестирани в някоя луксозна екскурзия (която няма как да се поеме от компанията) или направо във втора любовница. Ако пък е и женен, така си спестява риска съпругата да забележи отклоняването на значителни суми за издръжка на неработещата метреса.

# 325
За да е любовница на шефа (собственика), не е задължително да е тъпо парче - много често такива жени са двигателите на фирмите. Сценарии всякакви има.

Това ми напомни първата ми работа. Любовницата и шефа имаха поне 20 години разлика. Тя работеше във фирмата, въртеше всичко - справки, ревизии, контрол на всяко ниво. Нямаше пропуск. Разведе го, заживяха заедно, но тя е млада, а той става все по-стар. Хвана си по-млад от нея любовник. Той разбра, изгони я от фирмата, от живота му, от всичко. След някоя и друга година почина. И целия бизнес се разпадна, а беше доста печеливш. Поне тя не успя да завземе нищо. Беше много хитра и лукава жена, но се пропука и усилията й не пожънаха успех.

# 326
Къде отидохте, аз не говоря за любовница на биг боса, а за поредното гадже на моя пряк ръководител. Урежда 'приятелка' с нова работа човекът. Или на езика на темата, препоръчва я. Много ясно, че тя ще работи, поне се надявам. Щото ако се случи и тя като него да смята, че 90% от работата тука ù е под нивото, всички са идиоти, единствено тя разбира и иска да контролира процесите, ще я втасаме.

# 327
  • София
Гледам на тема любовници сте. Една, дето двамата ни предишни шефа си я мъкнат от предната фирма и добутаха до сладка длъжност най- сетне онзи ден след 3 години бурсучене изведнъж стана слънце и към новия последно повишен шеф. Мяука, гука, мър, пър.
Изключително се тригърнах, защото е от хората с микрон мозъчно покритие, но хитро хитро се усуква около когото трябва. Но пък има 3-ма човека пред напускане и един подал вече. Дано си заслужават с**рките, че да ти изпокапе 1/3 от екипа.

# 328
  • София
По казуса на Кетчъра: тя е класически пример на т.нар. демотивиран синиър,  според теориите, които са ни преподавали на обучения. Това са специална категория служители, които обичайно са от доста време във фирмата. Имат страхотни компетенции да движат бизнеса, доста често са силно претоварени, защото всеки, който им спуска задачи, знае, че те ще бъдат свършени както трябва. И всеки има желание точно тези служители да му свършат работа, за да не се занимава. Когато опре въпроса кой да бъде повишен, те винаги са в списъците с предложения, но доста често се оценява огромната дупка в оперативната работа, която ще се отвори, след евентуалното повишение. Затова и почти винаги тях не ги повишават, но продължават да им вменяват нови задължения. Тези хора са силно претоварени и затова нивото на мотивацията спада.

Препоръките за работа с такива хора са те да се занимават изключително със задачи от техните компетенции, заплетени казуси и т.н., а по-тривиалните задачи да бъдат давани на служители, които са с достатъчни комптенции, за да свършат работата. Защото нека да не се лъжим - не винаги за всяка задача ни е нужен ключов синиър. И когато тривиална задача бъде дадена на друг човек, мениджмънтът трябва да вземе мерки да не бъдат закачани ключовите хора.

Кетчъра не е да не иска да обучава, тя се дразни на това, че я правят на идиот. Уж се назначават много копметентни хора, промотират се много компетентни хора, а когато опре до не особено сложи задачи, тия, компетентните, отново я бомбандират с въпроси. Или казано с други думи - когато е за позиция и по-висока заплата, Катчъра не е достоен, ама за работата е достойна и още как и трябва да я свърши сега и веднага, зер да не се види, че промотирания не знае и не може. Та преди да я изкарвате всякаква, се замислете колко време ще издържите подобно нещо. Преди години съм била в нейната ситуация и не издържах много.

# 329
Slanchezara, съгласна съм, но има и вариант да слагаш граници също и умения да се отказват всички задачи.

Общи условия

Активация на акаунт